Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби
Въпреки , че Сапунчето може да ми се разсърди ще отключа темата за доброто на форума.Зачистил съм я.
П.П.Предупреждвм, че тръгне ли пак накриво, направо я трия.Някой колега ако знае нещо тайно да спдели.
МОДЕРИРАНО ОТ SNEGK
П.П.Предупреждвм, че тръгне ли пак накриво, направо я трия.Някой колега ако знае нещо тайно да спдели.
МОДЕРИРАНО ОТ SNEGK
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Здравейте,
Според мен за всеки водоем си е различно. Аз на Овчарица съм имал успех на :
1.Малко топче приготвено от захранката(чисто и просто ярма+шаранджийски измислици) директно сплескано на куката - 8.700 кг амур
2.На стериопор без нищо друго - 11.200 кг
Но там ми прави впечатление, че има някаква закономерност с престоя на риболовеца. Истината е в това да стоиш повече от три дни и да храниш като луд и може и на фекалии от извенземно да ти удари
.
Според мен за всеки водоем си е различно. Аз на Овчарица съм имал успех на :
1.Малко топче приготвено от захранката(чисто и просто ярма+шаранджийски измислици) директно сплескано на куката - 8.700 кг амур
2.На стериопор без нищо друго - 11.200 кг
Но там ми прави впечатление, че има някаква закономерност с престоя на риболовеца. Истината е в това да стоиш повече от три дни и да храниш като луд и може и на фекалии от извенземно да ти удари

Действителноста е вечното наказание за всички, които се стремят към съвършенство!
- carpsliven2
- сериозен играч
Нормално е за водоем като Овчарица .. рибата там е в повечко... макар че е тец .. няма наличие на този във водата .. и няма харпунджии да трепат трофеите 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- разбира нещата
Mай в това се крие тайната на успеха не мислите лиcarpsliven2 написа:и няма харпунджии да трепат трофеите

Може и да не новост, но ...
Преди време на Белопопци/Байлово до мен застана едно хлапе със смешно телескопче на плувка и захрнка колкото един портокал в найлоново пликче. Подхилнах се ... Бях опънал тежката артилерия. Хлапето хвърли цялата захранка наведнъж, опъна плувката, сложи хляб на куката и ... извади два добри шарана за около 40 мин. и си тръгна. Срам - не срам го спрях и го заразпитвах. Отговорът беше прост: КАНЕЛА! Миналата есен като затварях царевицата за стръв сложих в няколко бурканчета канела и лъжичка мед и стерилизирах. Не работи навсякъде, но където се хареса на шарковците успехът е смайващ.
Иначе нищо ново.
Любими монтажи:
1. Болт риг с 80-90 гр. олово на клип и повод Mantis около 25 см. Кука № 6 Owner C1 или Korda Longshank X. Моделът на оловото - в зависимост от водоема /река, язовир/ и от дъното /твърдо - твърда тиня, пясък, камъни или меко, обрасло/
2. Метод фидър на Korda 2 oz. с поводче Silkworm 8-10 см на Ring Swivel и кука №8 Wide Gape на Korda.
Любима стръв:
1. Царевица - собствено производство или Бондюел от магазина.
2. Топчета, основно на Dynamite - Pineapple и Squid&Octopus са ми любими. Правя и собствени - риба тон, черен дроб и т.н..
3. Halibut Pellets 10 мм=. Не случайно ги поставих тук - в сравнение с горните две са доста назад.
Преди време на Белопопци/Байлово до мен застана едно хлапе със смешно телескопче на плувка и захрнка колкото един портокал в найлоново пликче. Подхилнах се ... Бях опънал тежката артилерия. Хлапето хвърли цялата захранка наведнъж, опъна плувката, сложи хляб на куката и ... извади два добри шарана за около 40 мин. и си тръгна. Срам - не срам го спрях и го заразпитвах. Отговорът беше прост: КАНЕЛА! Миналата есен като затварях царевицата за стръв сложих в няколко бурканчета канела и лъжичка мед и стерилизирах. Не работи навсякъде, но където се хареса на шарковците успехът е смайващ.
Иначе нищо ново.
Любими монтажи:
1. Болт риг с 80-90 гр. олово на клип и повод Mantis около 25 см. Кука № 6 Owner C1 или Korda Longshank X. Моделът на оловото - в зависимост от водоема /река, язовир/ и от дъното /твърдо - твърда тиня, пясък, камъни или меко, обрасло/
2. Метод фидър на Korda 2 oz. с поводче Silkworm 8-10 см на Ring Swivel и кука №8 Wide Gape на Korda.
Любима стръв:
1. Царевица - собствено производство или Бондюел от магазина.
2. Топчета, основно на Dynamite - Pineapple и Squid&Octopus са ми любими. Правя и собствени - риба тон, черен дроб и т.н..
3. Halibut Pellets 10 мм=. Не случайно ги поставих тук - в сравнение с горните две са доста назад.
Последно промяна от Popper на Пет Сеп 18, 2009 1:49 pm, променено общо 1 път.
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Според мен една от тайните на успеха е да търсем именно трофеите. Някой ще рече как точно. Например аз никога не ходя за шарани по-малко от50часа. След като отида на водоема на който съм решил да ловя никога не бързам да застана на видимо доброто място, в мого случай това ми е изигравало лоша шега, нито се доверявам на инфо от колега за точното място. Имайте в предвид, че доста често едрите риби се предържат в такива територии че чак неможеш да повярваш-това е факт. Друго важно нещо е избора на самата захранка. Не става да хранеш с жито и бели червей и да чакаш риби над10+,аз храня доста пестеливо но в голямо хранително петно: например 3кг. царевица,2кг. коноп и 2кг. топчета/миниму 18мм.без да ги режа/ за около 50ч. риболов. За стръв ползвам миниму едно, но голямо зърно царевица. Едрия шаран винаги върти около дребните, а те от своя страна колкото и да са лакоми винаги остават едри частици след тях, по този начин за батковците не остава друг избор освен да обират едрите частици. В този момент на куката/ но да не е по-малка от 4№/ ако сте заложели например 20мм. топче, как смятате дали шаро ако иска да кльопа ще подмите тази хапка? Споделям по-горе написаното от личен опит. Не казвам, че това са правилата но това е една малка част от тях. Ако някой желае може да мисе довери и сам да си напправи извода.
-
- вече хвърля и на тежко
Риболовствам определено само на Дунава,и каквото и мнение да дам то се конкретизира само за тази река.Куките които ползвам са от 1,0 нататък.Така от само себе си се разбира че риби от калибара на под 2-3кг ги игнорираш.Целта винаги са ми шарковци и амури
.Захранката е две порции последователно варена царевица,вечер и сутрин по една тенекия от сирене и след туи в зависимост от кълването е и подхранката.Рибата е пред теб,стига да я виждаш.
А че дънния риболов е наи успешния,се броят изпитите шишета с ракия.Наистина в Дунава се срещат уникални по размер и борбеност риби а и напоследък и те захитряха,което те кара да се кефиш още повече.Може би единствения водоем в които има подобни риби с такива размери е Овчарица ,но нещо не ме кефи да ида да видя за кво става въпрос.Дано да имаме късмет да усещаме тръпката на това чудо,риболова оше дълги години а трофеите идват или с късмет или с опита. 

-
- разбира нещата
В цялото това писание къде е тайната на успеха?nervaa написа:Риболовствам определено ....

-
- вече хвърля и на тежко
Прав сиSecret Carp написа:В цялото това писание къде е тайната на успеха?nervaa написа:Риболовствам определено ....

-
- разбира нещата
Любопитно ми стана-прав си брадъре,а друго забелязал ли си?Честото прехвърляне,ванилията...nervaa написа:Прав сиSecret Carp написа:В цялото това писание къде е тайната на успеха?nervaa написа:Риболовствам определено .....Ами ето и една малка таиничка която работи при амура.Честото прехвърляне на пръчките буди интерес и дори да играе на повърхноста,слиза на дъното да види за кво става въпрос.За стръв много добър резултат ми дава печена царевица,с мирис на ванилия или мед,с мирис на мида.На домат също
Последно промяна от Secret Carp на Вто Сеп 22, 2009 9:30 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Аааааа и слагам къс повод щото дългия ми го реже с нещо. 

- carpsliven2
- сериозен играч
Неможах да схвана .. какво е това прехвърляне на пръчки?nervaa написа:.Честото прехвърляне на пръчките буди интерес и дори да играе на повърхноста,слиза на дъното да види за кво става въпрос.

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Прехвърляне - презамятане,преразпъване! 

- carpsliven2
- сериозен играч
sapuna написа:Прехвърляне - презамятане,преразпъване!

-
- разбира нещата
Ни са прави на луд-на ден по 40 пъти разпъваме на тецаcarpsliven2 написа:Неможах да схвана .. какво е това прехвърляне на пръчки?nervaa написа:.Честото прехвърляне на пръчките буди интерес и дори да играе на повърхноста,слиза на дъното да види за кво става въпрос.