Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Псевдо мачова шпула
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: Псевдо мачова шпула

Последно промяна от snegk на Вто Сеп 29, 2009 6:12 pm, променено общо 1 път.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Братле, на твойте шаранджийки не им трябва скорост, а мощност за да можеш да си вадиш подводниците и товарните влакове от дъното на теца.snegk написа:Брат моите шаранджийски тики не докарват до там с обирането![]()

Мощността и скоростта се изключват взаимно. На мача му трябва скорост защото хвърляш и прибираш постоянно. Няколко поста назад Paublo_Eskobar е дал линк към мачова макара която прибира 100 см. на един оборот на дръжката. Най-простия Cormoran Corcast за 50 лева, прибира 90 см. на един оборот.
нямам живарник
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Слави, ако не си ме разбрал, прочети началото на темата, за да не го пиша пак.slavi253 написа:
нямам живарник
-

Последно промяна от snegk на Вто Сеп 29, 2009 7:17 pm, променено общо 1 път.
Без да робувам на марки искам да споделя за моята мачова макара - Корморан коркаст 8Pi. В спецификацията й пише: с един оборот на дръжката - 88см влакно. Е, досега не се бях усъмнил, че е така и току що го проверих. Ами точно толкова прибира! Ползвам я от година и просто не знам какво повече мога да желая от една мачова макара. Шпулите й (4 на брой) са с диаметър 56мм , измерено по ръба. Не е бързооборотна (5.1/1) , но благодарение на голямата шпула, прибира доста влакно с един оборот! Ако не сдаде багажа по някаква причина не мисля да я заменям с друга.

Поздрави!

Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
Взимам си думите назад тогава.Писах понеже не им вярвам на тези писаници,но щом е провереноhitthehead написа:Без да робувам на марки искам да споделя за моята мачова макара - Корморан коркаст 8Pi. В спецификацията й пише: с един оборот на дръжката - 88см влакно. Е, досега не се бях усъмнил, че е така и току що го проверих. Ами точно толкова прибира! Ползвам я от година и просто не знам какво повече мога да желая от една мачова макара. Шпулите й (4 на брой) са с диаметър 56мм , измерено по ръба. Не е бързооборотна (5.1/1) , но благодарение на голямата шпула, прибира доста влакно с един оборот! Ако не сдаде багажа по някаква причина не мисля да я заменям с друга. Поздрави!

Няма проблем, правилно е да се съмняваш, защото производители и търговци правят какво ли не , с едничката цел да ни продадат даден продукт. Аз затова и проверих.snegk написа:Взимам си думите назад тогава.Писах понеже не им вярвам на тези писаници,но щом е проверено
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз съм на мнение , че много от т.нар. мачови макари са само прах в очите на хората.
Моята например има 2-ра, дълбока шпула с гумирано покритие
Как аджеба да се изнизва влакното през ръб с такова съпротивление

Моята например има 2-ра, дълбока шпула с гумирано покритие

Как аджеба да се изнизва влакното през ръб с такова съпротивление

За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Aдаш,надявам се,че мога да се обърна така към теб,та моето виждане относно спининг макарати е ,че оборотите не трябва да са по-големи от 5 към 1.Мач макарите трябва да са с широка и издължена шпула а за оборотите си знаете поне 6х1.И поради тая причина не харесвам макарите на Корморан,добър диаметър на шпулата,но тясна в ханша,а да не говорим,че имаха проблем с влизането на кордата под шпулата,както и да е сега не се коментира това.Класика са Супер мач- макарата на Шимано и старите модели на същата марка Страдик и GTM Super Aero-.Друга класика,която за жалост вече не е в производство е мач-макара на Браунинг,която даже беше без аванс
.Та от нея се научих да не използвам аванса за вадене на големи риби,а как се сетете сами.Макарите имат и реверс,някой замислял ли се е за какво служи. 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Аз ползвам само "Коркастове" за мач, фидер, болонезе и сбиролино! Много от колегите ми-също!!! Моделите по отношение на оборотите са три- мачов, фидерен и спинингов с обороти от 5.1:1 до 4.2:1 и вместимост на шпулите също е в три варианта 110м/0.20, 160м/0.20, 160м/0.30.snegk написа:Взимам си думите назад тогава.Писах понеже не им вярвам на тези писаници,но щом е провереноhitthehead написа:Без да робувам на марки искам да споделя за моята мачова макара - Корморан коркаст 8Pi. В спецификацията й пише: с един оборот на дръжката - 88см влакно. Е, досега не се бях усъмнил, че е така и току що го проверих. Ами точно толкова прибира! Ползвам я от година и просто не знам какво повече мога да желая от една мачова макара. Шпулите й (4 на брой) са с диаметър 56мм , измерено по ръба. Не е бързооборотна (5.1/1) , но благодарение на голямата шпула, прибира доста влакно с един оборот! Ако не сдаде багажа по някаква причина не мисля да я заменям с друга. Поздрави!
При този диаметър на шпулите, няма пречупвания на влакната и без значение колко са напълнени, дистанциите на замятане са едни и същи, като при периодичното късане на 1-3м влакно от предния край, влакната на шпулата се ползват буквално до последния възможен сантиметър, без това да влоши дистанциите или качеството на навитото на шпулата влакно

В момента ползвам две мачови макари с общо 9 бр. шпули от трите размера.
Това за "влизането на влакното зад шпулата" е стар търговски "шлагер" и не е вярно(освен ако не се вкара зорлен или ако някой не може да замята както трябва); имам макара без четки имам макара и с четки( всички последни модели са с четки) и не правя разлика между тях

Това за 88-те сантиметра обиране с един оборот на дръжката е точно така и то при обороти 5.1:1- доста пъти съм го писал във Форума; нещо като мачов "биг пит" по отношение на кастинг, вместимост, скорост на прибиране на линията и мощност!!!

п.п. ей ги на картинката по-долу със все шпули; на най-горната шпула навих 200м /0.25 за "по-така" клиенти

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Сеп 29, 2009 8:51 pm, променено общо 2 пъти.
- lastika
- разбира нещата
- Обратна връзка:
[quote=".Макарите имат и реверс,някой замислял ли се е за какво служи.
[/quote]
Еи сега ме накара да се замисля
Би ли обяснил за какво точно е този реверс защото аз лично а и много от колегите не са се замисляли.
Идват ми доста идеи и сигорно има нещо вярно в тях но все пак може и да не е толкова просто колкото си мисля
п.п Надявам се да не избягаме от темата

Еи сега ме накара да се замисля

Идват ми доста идеи и сигорно има нещо вярно в тях но все пак може и да не е толкова просто колкото си мисля

п.п Надявам се да не избягаме от темата
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
COLMIC BULGARIA
- Кузмич
- dreamer
butnik съгласен съм за реверса онзи ден гледах един филм с Боб Нъд тои работеше само с реверса. М/у другото ползвам един "Адванс" на Браунинг и съм много доволен от него.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Еми Reverse означава обратен ход,казано на разбираем език!lastika написа: Еи сега ме накара да се замисляБи ли обяснил за какво точно е този реверс защото аз лично а и много от колегите не са се замисляли.
Или най просто си махаш контричката на врътката и сам отпускаш на рибата нужното влакно,като завъртиш наобратно.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- ivelin_1976
- разбира нещата
Колеги, абе това за мачовата шпула много прилича на "фидерова "макара. Ако погледнем някои ловят на фидер с мачова макара, други със спинингова и т.н. Та понятията мачовата шпула и фидерова макара са чисто и просто маркетинг
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- вече хвърля и на тежко
Аз също мисля, че дължина на замятането се определя от плитката шпула.
Всички тези примери, с диаметър на шпули и брой развивки, които е дал колегата в началота са така на теория но на практика е съвсем друго. Това естествено си е мое мнение.
Но аз направих следния пример, и който иска може да го пробва и да види, че има осезаема разлика.
Слагаш 0,16 мач влакно на спинингова макара с дълбока шпула /навито до ръба, как си трябва/, слагаш си я мача и пробваш да хвърлиш 3 грама ваглер и мериш дистанцията.
Същото нещо го правиш с плитка мачова шпула като на мичела, който е показан в началото, и вижте сами разликата.
Всички тези примери, с диаметър на шпули и брой развивки, които е дал колегата в началота са така на теория но на практика е съвсем друго. Това естествено си е мое мнение.
Но аз направих следния пример, и който иска може да го пробва и да види, че има осезаема разлика.
Слагаш 0,16 мач влакно на спинингова макара с дълбока шпула /навито до ръба, как си трябва/, слагаш си я мача и пробваш да хвърлиш 3 грама ваглер и мериш дистанцията.
Същото нещо го правиш с плитка мачова шпула като на мичела, който е показан в началото, и вижте сами разликата.