риболов на шаран с протеинови топчета

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: риболов на шаран с протеинови топчета

Мнение от sapuna »

Благодаря!
Искрено се надявам да е последно с такава насоченост!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
boiskito2000
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re:

Мнение от boiskito2000 »

www.***.com написа:Понеже правя по много топчета няма начин да ги търкалям на ръка. Ако трябва да е ръчно ще са ми нужни доста нощи.
Изтеглям диаметъра на тестото с една машина и след това с дъска за топчета ги оформям.
Това е и технологията за направата.
Който сайт или списание на такава тематика да погледнеш ще ти се изясни. Има навсякъде достатъчно инфо.
колега извинявам се но топчетата първо ги правиш за да станат на тесто после оформяш и тогава ги вариш нали така беше
boiskito2000
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boiskito2000 »

l66 написа:Несмятам да споря с вас, нито пък да ви уча, вие знаете всичко. Свикнали сте да си налагате мнението във форума , дори и грешно да е. Може да си ловите и на черна царевица. И да навеждате въдицата надолу за да сработва аванса, особенно ако ловите с мач. Дано това ми е последното мнение за да несе излагам.
ти що не си даржиш 15м-вата щека и да малчиш щото хората които ти говорят са искарвали риби по големи от тебе а ти наистина се се репчиш вари да ловиш уклеи
svv_90
новобранец
новобранец

Re:

Мнение от svv_90 »

www.***.com написа:Дали е подхранвано или НЕ няма никакво значение. За 2-3 дни рибите свикват в повечето случаи. Аз както знаете ловя изключително на топчета. ГОВОРЯ ЗА ТОПЧЕТА СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. На купешки топчета НИКОГА не съм хващал риба. Сега се връщам от 4 дневен излит и мога да кажа само, че от 7 кълванета 6 бяха на топчета. Извадихме с моя приятел 6 от рибите. Най-малката бе 5кг, а най-голямата 10.

По темата ще систематизирам теми от шаранския форум и ще ги пусна като линкове тук за тези които се интересуват.
А с колко топчета подхранваш за да свикнат рибите и ходиш ли да подхранваш предварително. Само на топчета ли хващаш или ползваш и царевица. Четох в английски сайт че пребавянето на етерични масла от мащерка , карамфил , здравец правят топчетата много по атрактивни за шарана но като видях цените .... ползвал ли си етерични масла да пребавяш в тесто и знаеш ли от каде могат да се намерят по ефтини и по каква доза се прибавя в кило тесто
svv_90
новобранец
новобранец

Re:

Мнение от svv_90 »

www.***.com написа:
www.carpbg.com написа: Рецепти за протеинови топчета

1. Рецепта:

Продукти:
Храна за канарчета (съставена от много различни семенца, които са превъзходно лакомство за шарковците).
яйца
сухо мляко
печено царевично брашно
типово брашно
соево брашно

Приготвяне:
Птичата храна се накисва във вода за една вечер да набъбне. На сутринта се кипва за около 5 мин да се спукат семената и се охлажда. После се слагат яйцата, сухото мляко, царевичното брашно и соевото брашно (горе долу на равни части). След като се омеси хубаво и хомогенно се добавя типовото брашно на малки порции то добиване на тестена консистенция. Меси се тестото докато ти се изпоти гъзо и се оформя на топчета. Аз правя два вида - -малки (12 мм) и големи (18-20 мм). Готовите топчета се пускат във вряща вода за 2-3 минути. След това се разделят на две порции - едните в хладилника, а другите в един найлонов плик на топло за да се вкиснат добре.

2. Рецепта

Продукти:

Грубо царевично брашно – 15%
Фино царевично брашно – 17%
Грис - 13%
Соево брашно -17%
Fishmeal – 10%
Мляна храна за птици – 10%
Млян коноп – 10%
Млян “FROLIC” – 8% (храна за кучета)
Ароматизатор+оцветител -
Яйца – не по-малко от 6-8 за килограм

От тази рецепта могат да се измислят поне 10 вида комбинации...

3.Рецепта ( оригинална )

Продукти:

3oz Whole Egg Powder
4oz Soya Flour
2oz Semolina
1oz Whey Protein Concentrate 80%
2oz Maize Flour
3oz Vanilla Extract Meal
1oz Sodium Caseinate

Ето и няколко полезни съвета:
1. При добавка на яйца има един ориентир - на 500 гр. се добавят 5 яйца.
2. През зимата се избягва слагането на мазни съставки, а се набляга на аромати на алкохолна основа или директно амарето, малина, яйчен ликиор.
3. Колкото по-голямо е протеиновото топче толкова по-голяма трябва да е куката. Горе долу важи следната зависимост:
14 мм - Nо 8
16 мм - Nо 6
18 мм - Nо 4
20 мм - Nо 2
4. Тръбичката на монтажа трябва да е по-дълга от повода за да няма преплитания с основното влакно.
5. Ако вържете повода с малко ПВА шнур за тръбичката на монтажа може да хвърлите надалече без да се оплете повода.
6. Косъмът се прави с дължина 3/4 от дължината на топчето - така винаги ще са заедно в устата на шарана.
7. Косъмът трябва да се закрепи по средата на куката - така при изплюване куката се забива по-лесно в устата на рибата.

Ето няколко рецепти за желаещите да си направят сами:

1.
Грис - 30%
Царевично брашно - 25%
Сухо мляко - 15%
Соя - 30%

2.
Мелени орехи - 40%
Грис - 30%
Царевично брашно - 20%
Сухо мляко - 10%

3.
Царевично брашно - 30%
Сухо мляко - 30%
Типово брашно - 20%
Грис - 10%
Мед - 5%
Пудра захар - 5%

4.
Сухо мляко - 40%
Царевично брашно - 25%
Пшенично брашно - 20%
Грис - 10%
Пудра захар - 5%

5.
Кучешка храна (суха, смляна) - 35%
Грис - 35%
Пшенично брашно - 20%
Пудра захар - 10%

6.
Царевично брашно - 40%
Пшенично брашно - 40%
Грис - 10%
Пудра захар - 10%

Макар че това са само базовите миксове! Но те в повечето случаи са по-важни и от допълнителните компоненти!

Приготвяне-печене:

Взимаш 20 топчета и ги слагаш в микровелето за 2 минути. Гледаш дали са загоряли /100% няма да са/. Пускаш ги за още 15 секунди и така няколко пъти по 15 секунди докато загорят. Вадиш ги тия 20 топченца и ги хвърляш в кофата, защото са изгоряли и са се жертвали за добрата кауза. Слагаш вече подбраната бройка топчета, които ще ги правиш плуващи и от цялото време на предишните изваждаш последните 15 секунди. Настройваш микровелето и след малко получаваш перфектни плуващи топченца.

Пример!
- първите 20 топчета изгарят за време 2мин +15сек + 15 +15 = 165 секунди общо.
- топчетата за стръв ги пускаш на 165-15=150 секунди

да попитам дали си използвал някой от тези рецепти за топчета и какви армотизатори могат да се използват.Понежа доста хора казват че топчетата не са по добри от царевицатата а ти имаш успех на тях искам да те питам като утидеш само с топчета ли хващаш или и царевица ползваш
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Тез рецепти са за пружина .. ако не дипваш топчетата ша редиш валати :lol:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Re:

Мнение от www.***.com »

svv_90 написа: да попитам дали си използвал някой от тези рецепти за топчета и какви армотизатори могат да се използват.
Рецепта номер 2 си е моя и когато правех топчета съм ловил много. Полвал съм я мисля от 2003 до 2005 година. Микса става доста мазен и няма нужда от допълнително поставяне на такива течности. Поради силния аромат на фролика може и въобще да не го ароматизираш, но иначе носи на местни и рибни аромати доста добре. А това стръвтта дали ще бъде топче, царевица, червей, боб зависи от предпочитанията на рибите във водоема. Примерно 95% ловя само с топчета, но има водоеми на които преобладават раците и там неможе де им се насмогне и няма смисъл от тази по-скъпа стръв. На Овчарица ловя само с една въдица на топче, но там пък проблема са сомчетата и каракудите, които са в несметни количества и шараните докато дойдат с топче се правят погроми на тия плевели. Няма твърди правила в риболова. Всичко е знание, опит, пробване и късмет.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Re: Re:

Мнение от Secret Carp »

Прав си Арк,но специално за теца,шараните си искат топчета,стига да не са с миризми на мърша.По възможост миризма на шоколад,карамел...аревицата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА :lol: Няма ли кукуруз не ще и тва е.Иначе твоята рецепта и аз съм я пробвал-Работи,за което благодаря!
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

Малко Up на тая прекрасна тема няма да и дойде зле-наближава шаранджийското време.Аз вече навъртях 5 кила и ми стоят във фризера.Още април тръгвам да храня някое местенце,за да може да изкараме някой дивак.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Мдаа, лъвът се готви за скок. И моите бомбони са готови. Наблегнах на риба и черен дроб, но врътнах и малко ананас. Диповете също са готови.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Diman написа: черен дроб
Колега,пробвал ли си да ползваш пресен такъв и ако ,,да",доволен ли си от резултата?
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

asenfisherman написа:
Diman написа: черен дроб
Колега,пробвал ли си да ползваш пресен такъв и ако ,,да",доволен ли си от резултата?
Благодаря ти за добрия въпрос. Това означава, че добре ме познаваш, колко съм откачен. Истината е че опитвам всичко. За съжаление с пресен черен дроб не съм. Използувам мляна чернодробна храна за декоративни рибки. Имам една партида топчета с пасирана риба тон, но още са във фризера. Със сигурност топчетата са малотрайни. Не съм очарован от наличието на подобни примеси в топчето, но знаеш ли...може пък да проработят на точното място и точното време.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Правил съм топчета с консерва риба.Един шаран на Церова :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Diman написа: Истината е че опитвам всичко.
Пробвай с 200- 250 гр финно смлян/или пасиран/,добавен в яйцата и добави 2 чаени лъжички чесън на прах/безсолен/+ 6 чаени лъжички мед.При желание можеш да добавиш Бетаин и LIVER-аромат.Късмет :D
Илийка,а от консервата става супер дип/само да е качествена ,че има едни пълни само с вода/
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

asenfisherman написа:
Diman написа: Истината е че опитвам всичко.
Пробвай с 200- 250 гр финно смлян/или пасиран/,добавен в яйцата и добави 2 чаени лъжички чесън на прах/безсолен/+ 6 чаени лъжички мед.При желание можеш да добавиш Бетаин и LIVER-аромат.Късмет :D
Илийка,а от консервата става супер дип/само да е качествена ,че има едни пълни само с вода/
Интересно ми прозвуча тази рецепта. Чесъна е задължителен. Бетаин, няма такива неща при мен. Един ден ги разнищвахме тия аминокиселини с едни ветдоктори, хората се изумиха, но както и да е...Ще пробвам. Благодаря за рецептата.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”