Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

риболов на шаран с протеинови топчета
Модератор: sapuna
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: риболов на шаран с протеинови топчета
Благодаря!
Искрено се надявам да е последно с такава насоченост!
Искрено се надявам да е последно с такава насоченост!
-
- вече хвърля и на тежко
Re:
колега извинявам се но топчетата първо ги правиш за да станат на тесто после оформяш и тогава ги вариш нали така бешеwww.***.com написа:Понеже правя по много топчета няма начин да ги търкалям на ръка. Ако трябва да е ръчно ще са ми нужни доста нощи.
Изтеглям диаметъра на тестото с една машина и след това с дъска за топчета ги оформям.
Това е и технологията за направата.
Който сайт или списание на такава тематика да погледнеш ще ти се изясни. Има навсякъде достатъчно инфо.
-
- вече хвърля и на тежко
ти що не си даржиш 15м-вата щека и да малчиш щото хората които ти говорят са искарвали риби по големи от тебе а ти наистина се се репчиш вари да ловиш уклеиl66 написа:Несмятам да споря с вас, нито пък да ви уча, вие знаете всичко. Свикнали сте да си налагате мнението във форума , дори и грешно да е. Може да си ловите и на черна царевица. И да навеждате въдицата надолу за да сработва аванса, особенно ако ловите с мач. Дано това ми е последното мнение за да несе излагам.
Re:
А с колко топчета подхранваш за да свикнат рибите и ходиш ли да подхранваш предварително. Само на топчета ли хващаш или ползваш и царевица. Четох в английски сайт че пребавянето на етерични масла от мащерка , карамфил , здравец правят топчетата много по атрактивни за шарана но като видях цените .... ползвал ли си етерични масла да пребавяш в тесто и знаеш ли от каде могат да се намерят по ефтини и по каква доза се прибавя в кило тестоwww.***.com написа:Дали е подхранвано или НЕ няма никакво значение. За 2-3 дни рибите свикват в повечето случаи. Аз както знаете ловя изключително на топчета. ГОВОРЯ ЗА ТОПЧЕТА СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. На купешки топчета НИКОГА не съм хващал риба. Сега се връщам от 4 дневен излит и мога да кажа само, че от 7 кълванета 6 бяха на топчета. Извадихме с моя приятел 6 от рибите. Най-малката бе 5кг, а най-голямата 10.
По темата ще систематизирам теми от шаранския форум и ще ги пусна като линкове тук за тези които се интересуват.
Re:
www.***.com написа:www.carpbg.com написа: Рецепти за протеинови топчета
1. Рецепта:
Продукти:
Храна за канарчета (съставена от много различни семенца, които са превъзходно лакомство за шарковците).
яйца
сухо мляко
печено царевично брашно
типово брашно
соево брашно
Приготвяне:
Птичата храна се накисва във вода за една вечер да набъбне. На сутринта се кипва за около 5 мин да се спукат семената и се охлажда. После се слагат яйцата, сухото мляко, царевичното брашно и соевото брашно (горе долу на равни части). След като се омеси хубаво и хомогенно се добавя типовото брашно на малки порции то добиване на тестена консистенция. Меси се тестото докато ти се изпоти гъзо и се оформя на топчета. Аз правя два вида - -малки (12 мм) и големи (18-20 мм). Готовите топчета се пускат във вряща вода за 2-3 минути. След това се разделят на две порции - едните в хладилника, а другите в един найлонов плик на топло за да се вкиснат добре.
2. Рецепта
Продукти:
Грубо царевично брашно – 15%
Фино царевично брашно – 17%
Грис - 13%
Соево брашно -17%
Fishmeal – 10%
Мляна храна за птици – 10%
Млян коноп – 10%
Млян “FROLIC” – 8% (храна за кучета)
Ароматизатор+оцветител -
Яйца – не по-малко от 6-8 за килограм
От тази рецепта могат да се измислят поне 10 вида комбинации...
3.Рецепта ( оригинална )
Продукти:
3oz Whole Egg Powder
4oz Soya Flour
2oz Semolina
1oz Whey Protein Concentrate 80%
2oz Maize Flour
3oz Vanilla Extract Meal
1oz Sodium Caseinate
Ето и няколко полезни съвета:
1. При добавка на яйца има един ориентир - на 500 гр. се добавят 5 яйца.
2. През зимата се избягва слагането на мазни съставки, а се набляга на аромати на алкохолна основа или директно амарето, малина, яйчен ликиор.
3. Колкото по-голямо е протеиновото топче толкова по-голяма трябва да е куката. Горе долу важи следната зависимост:
14 мм - Nо 8
16 мм - Nо 6
18 мм - Nо 4
20 мм - Nо 2
4. Тръбичката на монтажа трябва да е по-дълга от повода за да няма преплитания с основното влакно.
5. Ако вържете повода с малко ПВА шнур за тръбичката на монтажа може да хвърлите надалече без да се оплете повода.
6. Косъмът се прави с дължина 3/4 от дължината на топчето - така винаги ще са заедно в устата на шарана.
7. Косъмът трябва да се закрепи по средата на куката - така при изплюване куката се забива по-лесно в устата на рибата.
Ето няколко рецепти за желаещите да си направят сами:
1.
Грис - 30%
Царевично брашно - 25%
Сухо мляко - 15%
Соя - 30%
2.
Мелени орехи - 40%
Грис - 30%
Царевично брашно - 20%
Сухо мляко - 10%
3.
Царевично брашно - 30%
Сухо мляко - 30%
Типово брашно - 20%
Грис - 10%
Мед - 5%
Пудра захар - 5%
4.
Сухо мляко - 40%
Царевично брашно - 25%
Пшенично брашно - 20%
Грис - 10%
Пудра захар - 5%
5.
Кучешка храна (суха, смляна) - 35%
Грис - 35%
Пшенично брашно - 20%
Пудра захар - 10%
6.
Царевично брашно - 40%
Пшенично брашно - 40%
Грис - 10%
Пудра захар - 10%
Макар че това са само базовите миксове! Но те в повечето случаи са по-важни и от допълнителните компоненти!
Приготвяне-печене:
Взимаш 20 топчета и ги слагаш в микровелето за 2 минути. Гледаш дали са загоряли /100% няма да са/. Пускаш ги за още 15 секунди и така няколко пъти по 15 секунди докато загорят. Вадиш ги тия 20 топченца и ги хвърляш в кофата, защото са изгоряли и са се жертвали за добрата кауза. Слагаш вече подбраната бройка топчета, които ще ги правиш плуващи и от цялото време на предишните изваждаш последните 15 секунди. Настройваш микровелето и след малко получаваш перфектни плуващи топченца.
Пример!
- първите 20 топчета изгарят за време 2мин +15сек + 15 +15 = 165 секунди общо.
- топчетата за стръв ги пускаш на 165-15=150 секунди
да попитам дали си използвал някой от тези рецепти за топчета и какви армотизатори могат да се използват.Понежа доста хора казват че топчетата не са по добри от царевицатата а ти имаш успех на тях искам да те питам като утидеш само с топчета ли хващаш или и царевица ползваш
- carpsliven2
- сериозен играч
Тез рецепти са за пружина .. ако не дипваш топчетата ша редиш валати 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- ще става разбирач
Re: Re:
Рецепта номер 2 си е моя и когато правех топчета съм ловил много. Полвал съм я мисля от 2003 до 2005 година. Микса става доста мазен и няма нужда от допълнително поставяне на такива течности. Поради силния аромат на фролика може и въобще да не го ароматизираш, но иначе носи на местни и рибни аромати доста добре. А това стръвтта дали ще бъде топче, царевица, червей, боб зависи от предпочитанията на рибите във водоема. Примерно 95% ловя само с топчета, но има водоеми на които преобладават раците и там неможе де им се насмогне и няма смисъл от тази по-скъпа стръв. На Овчарица ловя само с една въдица на топче, но там пък проблема са сомчетата и каракудите, които са в несметни количества и шараните докато дойдат с топче се правят погроми на тия плевели. Няма твърди правила в риболова. Всичко е знание, опит, пробване и късмет.svv_90 написа: да попитам дали си използвал някой от тези рецепти за топчета и какви армотизатори могат да се използват.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
-
- разбира нещата
Re: Re:
Прав си Арк,но специално за теца,шараните си искат топчета,стига да не са с миризми на мърша.По възможост миризма на шоколад,карамел...аревицата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
Няма ли кукуруз не ще и тва е.Иначе твоята рецепта и аз съм я пробвал-Работи,за което благодаря!

-
- разбира нещата
Малко Up на тая прекрасна тема няма да и дойде зле-наближава шаранджийското време.Аз вече навъртях 5 кила и ми стоят във фризера.Още април тръгвам да храня някое местенце,за да може да изкараме някой дивак.
Мдаа, лъвът се готви за скок. И моите бомбони са готови. Наблегнах на риба и черен дроб, но врътнах и малко ананас. Диповете също са готови.
- asenfisherman
- ще става разбирач
Колега,пробвал ли си да ползваш пресен такъв и ако ,,да",доволен ли си от резултата?Diman написа: черен дроб
Благодаря ти за добрия въпрос. Това означава, че добре ме познаваш, колко съм откачен. Истината е че опитвам всичко. За съжаление с пресен черен дроб не съм. Използувам мляна чернодробна храна за декоративни рибки. Имам една партида топчета с пасирана риба тон, но още са във фризера. Със сигурност топчетата са малотрайни. Не съм очарован от наличието на подобни примеси в топчето, но знаеш ли...може пък да проработят на точното място и точното време.asenfisherman написа:Колега,пробвал ли си да ползваш пресен такъв и ако ,,да",доволен ли си от резултата?Diman написа: черен дроб
-
- и господ не е толокова добър
Правил съм топчета с консерва риба.Един шаран на Церова 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- asenfisherman
- ще става разбирач
Пробвай с 200- 250 гр финно смлян/или пасиран/,добавен в яйцата и добави 2 чаени лъжички чесън на прах/безсолен/+ 6 чаени лъжички мед.При желание можеш да добавиш Бетаин и LIVER-аромат.КъсметDiman написа: Истината е че опитвам всичко.

Илийка,а от консервата става супер дип/само да е качествена ,че има едни пълни само с вода/
Интересно ми прозвуча тази рецепта. Чесъна е задължителен. Бетаин, няма такива неща при мен. Един ден ги разнищвахме тия аминокиселини с едни ветдоктори, хората се изумиха, но както и да е...Ще пробвам. Благодаря за рецептата.asenfisherman написа:Пробвай с 200- 250 гр финно смлян/или пасиран/,добавен в яйцата и добави 2 чаени лъжички чесън на прах/безсолен/+ 6 чаени лъжички мед.При желание можеш да добавиш Бетаин и LIVER-аромат.КъсметDiman написа: Истината е че опитвам всичко.
Илийка,а от консервата става супер дип/само да е качествена ,че има едни пълни само с вода/