Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Хладилник на газ
Модератор: emo vasilev
Хладилник на газ
Здравейте, отдавна съм регистриран тук, но само чета и досега не съм писал. Ето една тема която може да е полезна за някой.
Ето как стана Мразчето на газ. Да поясня, че бях леко скептично настроен, а и нямах много време, затова стана малко първобитно, но след като 10 дена имах замразено месо и ледена ракия си заслужава да доразвия идеята и да го направя като хората. Като начало свалих нагревателя. Там където нагрява има една ламаринена кутия пълна със стъклена вата. Разрязах я и събрах ватата в найлонов плик. Нямам снимки на самата кутия, а и тия дето имам са правени с архаичен телефон и при лоша светлина, за което се извинявам. Купих 1 метър медна тръба за водопровод и едно коляно към нея които заварих със сребърен припой. Предполагам става и с обикновена поцинкована тръба половин цол със завито коляно на нея. След това пробих горноя капак на хладилника, прекарах тръбата през отвора и я стегнах с 2 скоби за водно съединение към тръбата на хладилника в която влиза нагревателя. Увих и с 4 квадрата меден проводник за по добра топлопроводимост:

После обратно кутията и ватата.
За горелка използвах стандартен газов почлник със сменяеми накрайници. На последната снимка се вижда синия пламък.
В началото ме беше страх да го нагрея повече от 100 градуса и нямаше охлаждане. След това го вклщчих на ток и забодох един термометър до тръбата там където излиза от кутията с ватата. На ток там температурата беше 120 градуса и камерата замръзваше. С помещтта на термометъра настройх пламъка да потдържа 120-130 градуса и хладилника заработи перфектно. Забравих да кажа че от парже тръба си направих една втулка в която влиза горелката а другата и част вкарвам в коляното на медната тръба. Изрязах и отвор да взима въздух, горе долу 8 на 15 милиметра. Като за близо 40 годишен хладилник работи 10 дена прекрасно, 10 дена с половин бутилка газ, от сините домакински 20 литрови. За другия сезон мисля да му добавя термодвойка за да спира гаста при угасване и пиезозапалка. Дано съм бил полезен. Не правете това у дома си
Ето как стана Мразчето на газ. Да поясня, че бях леко скептично настроен, а и нямах много време, затова стана малко първобитно, но след като 10 дена имах замразено месо и ледена ракия си заслужава да доразвия идеята и да го направя като хората. Като начало свалих нагревателя. Там където нагрява има една ламаринена кутия пълна със стъклена вата. Разрязах я и събрах ватата в найлонов плик. Нямам снимки на самата кутия, а и тия дето имам са правени с архаичен телефон и при лоша светлина, за което се извинявам. Купих 1 метър медна тръба за водопровод и едно коляно към нея които заварих със сребърен припой. Предполагам става и с обикновена поцинкована тръба половин цол със завито коляно на нея. След това пробих горноя капак на хладилника, прекарах тръбата през отвора и я стегнах с 2 скоби за водно съединение към тръбата на хладилника в която влиза нагревателя. Увих и с 4 квадрата меден проводник за по добра топлопроводимост:

После обратно кутията и ватата.
За горелка използвах стандартен газов почлник със сменяеми накрайници. На последната снимка се вижда синия пламък.
В началото ме беше страх да го нагрея повече от 100 градуса и нямаше охлаждане. След това го вклщчих на ток и забодох един термометър до тръбата там където излиза от кутията с ватата. На ток там температурата беше 120 градуса и камерата замръзваше. С помещтта на термометъра настройх пламъка да потдържа 120-130 градуса и хладилника заработи перфектно. Забравих да кажа че от парже тръба си направих една втулка в която влиза горелката а другата и част вкарвам в коляното на медната тръба. Изрязах и отвор да взима въздух, горе долу 8 на 15 милиметра. Като за близо 40 годишен хладилник работи 10 дена прекрасно, 10 дена с половин бутилка газ, от сините домакински 20 литрови. За другия сезон мисля да му добавя термодвойка за да спира гаста при угасване и пиезозапалка. Дано съм бил полезен. Не правете това у дома си

Re: Хладилник на газ
Сега кажи,че не си хладилен техник и ще взема да се пробвам и аз 

Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Пробвай се смело, не съм хладилен техник. Ако ти трябва съвет питай.
-
- новобранец
Колега дай по хубави снимки да го видим нагледно какво представлява. Нещо не можах да разбера къде се получава горенето.
Нямам за съжаление, горенето се получава в медната тръба, само съм направил една пробита втулка която влиза в коляното, а от другата страна е горелката. Горната част на тръбата играе роля на комин и не трябва да се покрива.
-
- новобранец
Благодаря колега.Със сигурност ще бъде пробвано. Всичко добро и наслука.
Здравейте.Аз такъв хладилник си направих преди 4-5 г но по много по лесен на4ин и е много сполу4лив.Просто ви трябва един хладилник който работи на ямоня4ен принцип,изваждате му ел.нагревателя и на негово място слагате едно кръгло пар4е мед.Просто трябва да е с малко натяг за да не пада и го набивате на мястото на ел.нагревателя.Другото което ви трябва е една малка газова горелка която да нагрява медта.Ако духа вятър овивате с фолио да не гаси горелката и готово.Работи безотказно. 

- ROSEN_GB
- ще става разбирач
Вземи на заем от комшията един фото апарат и го направи като хората като си почнал поне.Нищо не се разбира.Не се обиждаи!!!
Не е важно колко ще хванем, важно е колко ще изпием!!!
А аз отдавна съм мислил по този въпрос и все ми се ще да видя първо готов, направен и тогава да предприема действия, имайки предвид недостатъците на предшественика. Имам идеи, но все не се решавам да го почна, защото ми се ще да бъде пипнат както трябва, а не например да го увивам с фолио, когато духа вятър! Ето и още инфо по тази тема (по-интересното е на 2-ра стр.
):
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Колега, съгласен съм че така става по лесно, но така губиш функцията да работи на ток. Аз докато пътувам в колата хладилника работи на ток с един инвертор 12-220 волта, 150 вата.todor1000 написа:Здравейте.Аз такъв хладилник си направих преди 4-5 г но по много по лесен на4ин и е много сполу4лив.Просто ви трябва един хладилник който работи на ямоня4ен принцип,изваждате му ел.нагревателя и на негово място слагате едно кръгло пар4е мед.Просто трябва да е с малко натяг за да не пада и го набивате на мястото на ел.нагревателя.Другото което ви трябва е една малка газова горелка която да нагрява медта.Ако духа вятър овивате с фолио да не гаси горелката и готово.Работи безотказно.
-
- научил се да хвърля
привет колеги,
ето как изглежда оригинален газов хладилен нагревател/ газов,12 и 220 болтов/

горелката с датчика за температура и пиезото

под изолацията "тръбата" на хладилника за нея са заварени 3 тръбички за трите нагревателя

в тръбата с газовия нагревател има "заврян" следния предмет спомагащ задържането на топлината и спомагащ за равномерното и разпределение

съвсем свободно влиза в тръбата и се държи така

със здраве и наслука
п.п. търся си мъничък хладилник с цел преправяне и ползването му на газ
ето как изглежда оригинален газов хладилен нагревател/ газов,12 и 220 болтов/

горелката с датчика за температура и пиезото

под изолацията "тръбата" на хладилника за нея са заварени 3 тръбички за трите нагревателя

в тръбата с газовия нагревател има "заврян" следния предмет спомагащ задържането на топлината и спомагащ за равномерното и разпределение

съвсем свободно влиза в тръбата и се държи така

със здраве и наслука
п.п. търся си мъничък хладилник с цел преправяне и ползването му на газ
零八九五一一二三四五
-
- научил се да хвърля
здравеите и аз направих хладилник на гас само че он мини бар ако ниакои се интересува от инфо пишете
-
- разбира нещата
В караваната си имам такъв хладилник , но нещо не работи както трябва.Имам чувството, че работи горе- долу и то само на 220 В.
Ако може някой да помогне със съвет за вероятната повреда,ще съм му благодарен
На газ се вижда ,че пламъка синее, но охлаждане няма 
Ако може някой да помогне със съвет за вероятната повреда,ще съм му благодарен

-
- новобранец
Колега, и аз спастрих едно хлдилни4е на газ но ми е малко голямшко. Ина4е си работи. Супер си охлажда биричка.ro6ko_2003 написа:здравеите и аз направих хладилник на гас само че он мини бар ако ниакои се интересува от инфо пишете

мачкай браконера
- gorskia
- научил се да хвърля
Старите амонячни хладилници едно време ги обръщахме обратно . Изваждаш го внимателно като му разкачаш тръбата за газта и кабелите .от burg » Нед Май 30, 2010 12:12 am
В караваната си имам такъв хладилник , но нещо не работи както трябва.
Почистиму радиатора за охлаждането и ако ти се занимава сложи вентилатори от компютър да издухват топлия въздух през отдушника на караваната .
Ако има нещо не ясно питай .
Теорията е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практиката е когато всичко работи, но не се знае защо.
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!