Хладилник на газ

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

monkey
новобранец
новобранец

Хладилник на газ

Мнение от monkey »

Здравейте, отдавна съм регистриран тук, но само чета и досега не съм писал. Ето една тема която може да е полезна за някой.
Ето как стана Мразчето на газ. Да поясня, че бях леко скептично настроен, а и нямах много време, затова стана малко първобитно, но след като 10 дена имах замразено месо и ледена ракия си заслужава да доразвия идеята и да го направя като хората. Като начало свалих нагревателя. Там където нагрява има една ламаринена кутия пълна със стъклена вата. Разрязах я и събрах ватата в найлонов плик. Нямам снимки на самата кутия, а и тия дето имам са правени с архаичен телефон и при лоша светлина, за което се извинявам. Купих 1 метър медна тръба за водопровод и едно коляно към нея които заварих със сребърен припой. Предполагам става и с обикновена поцинкована тръба половин цол със завито коляно на нея. След това пробих горноя капак на хладилника, прекарах тръбата през отвора и я стегнах с 2 скоби за водно съединение към тръбата на хладилника в която влиза нагревателя. Увих и с 4 квадрата меден проводник за по добра топлопроводимост:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После обратно кутията и ватата.
За горелка използвах стандартен газов почлник със сменяеми накрайници. На последната снимка се вижда синия пламък.
В началото ме беше страх да го нагрея повече от 100 градуса и нямаше охлаждане. След това го вклщчих на ток и забодох един термометър до тръбата там където излиза от кутията с ватата. На ток там температурата беше 120 градуса и камерата замръзваше. С помещтта на термометъра настройх пламъка да потдържа 120-130 градуса и хладилника заработи перфектно. Забравих да кажа че от парже тръба си направих една втулка в която влиза горелката а другата и част вкарвам в коляното на медната тръба. Изрязах и отвор да взима въздух, горе долу 8 на 15 милиметра. Като за близо 40 годишен хладилник работи 10 дена прекрасно, 10 дена с половин бутилка газ, от сините домакински 20 литрови. За другия сезон мисля да му добавя термодвойка за да спира гаста при угасване и пиезозапалка. Дано съм бил полезен. Не правете това у дома си :lol:
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Хладилник на газ

Мнение от fider »

Сега кажи,че не си хладилен техник и ще взема да се пробвам и аз :D
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
monkey
новобранец
новобранец

Мнение от monkey »

Пробвай се смело, не съм хладилен техник. Ако ти трябва съвет питай.
bruxelman
новобранец
новобранец

Мнение от bruxelman »

Колега дай по хубави снимки да го видим нагледно какво представлява. Нещо не можах да разбера къде се получава горенето.
monkey
новобранец
новобранец

Мнение от monkey »

Нямам за съжаление, горенето се получава в медната тръба, само съм направил една пробита втулка която влиза в коляното, а от другата страна е горелката. Горната част на тръбата играе роля на комин и не трябва да се покрива.
bruxelman
новобранец
новобранец

Мнение от bruxelman »

Благодаря колега.Със сигурност ще бъде пробвано. Всичко добро и наслука.
todor1000
новобранец
новобранец

Мнение от todor1000 »

Здравейте.Аз такъв хладилник си направих преди 4-5 г но по много по лесен на4ин и е много сполу4лив.Просто ви трябва един хладилник който работи на ямоня4ен принцип,изваждате му ел.нагревателя и на негово място слагате едно кръгло пар4е мед.Просто трябва да е с малко натяг за да не пада и го набивате на мястото на ел.нагревателя.Другото което ви трябва е една малка газова горелка която да нагрява медта.Ако духа вятър овивате с фолио да не гаси горелката и готово.Работи безотказно. :)
Аватар
ROSEN_GB
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ROSEN_GB »

Вземи на заем от комшията един фото апарат и го направи като хората като си почнал поне.Нищо не се разбира.Не се обиждаи!!!
Не е важно колко ще хванем, важно е колко ще изпием!!!
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

А аз отдавна съм мислил по този въпрос и все ми се ще да видя първо готов, направен и тогава да предприема действия, имайки предвид недостатъците на предшественика. Имам идеи, но все не се решавам да го почна, защото ми се ще да бъде пипнат както трябва, а не например да го увивам с фолио, когато духа вятър! Ето и още инфо по тази тема (по-интересното е на 2-ра стр. :wink: ):
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
monkey
новобранец
новобранец

Мнение от monkey »

todor1000 написа:Здравейте.Аз такъв хладилник си направих преди 4-5 г но по много по лесен на4ин и е много сполу4лив.Просто ви трябва един хладилник който работи на ямоня4ен принцип,изваждате му ел.нагревателя и на негово място слагате едно кръгло пар4е мед.Просто трябва да е с малко натяг за да не пада и го набивате на мястото на ел.нагревателя.Другото което ви трябва е една малка газова горелка която да нагрява медта.Ако духа вятър овивате с фолио да не гаси горелката и готово.Работи безотказно. :)
Колега, съгласен съм че така става по лесно, но така губиш функцията да работи на ток. Аз докато пътувам в колата хладилника работи на ток с един инвертор 12-220 волта, 150 вата.
въдичарче
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от въдичарче »

привет колеги,
ето как изглежда оригинален газов хладилен нагревател/ газов,12 и 220 болтов/
Изображение
Изображение
горелката с датчика за температура и пиезото
Изображение
под изолацията "тръбата" на хладилника за нея са заварени 3 тръбички за трите нагревателя
Изображение
Изображение
в тръбата с газовия нагревател има "заврян" следния предмет спомагащ задържането на топлината и спомагащ за равномерното и разпределение
Изображение
съвсем свободно влиза в тръбата и се държи така
Изображение

със здраве и наслука

п.п. търся си мъничък хладилник с цел преправяне и ползването му на газ
零八九五一一二三四五
ro6ko_2003
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ro6ko_2003 »

здравеите и аз направих хладилник на гас само че он мини бар ако ниакои се интересува от инфо пишете
burg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от burg »

В караваната си имам такъв хладилник , но нещо не работи както трябва.Имам чувството, че работи горе- долу и то само на 220 В.
Ако може някой да помогне със съвет за вероятната повреда,ще съм му благодарен :smt023 На газ се вижда ,че пламъка синее, но охлаждане няма :?:
go6obebeto
новобранец
новобранец

Мнение от go6obebeto »

ro6ko_2003 написа:здравеите и аз направих хладилник на гас само че он мини бар ако ниакои се интересува от инфо пишете
Колега, и аз спастрих едно хлдилни4е на газ но ми е малко голямшко. Ина4е си работи. Супер си охлажда биричка. :drinkers: Смятам да си измисля нещо по-мъничко. Сподели ако обичаш твоето какво е и как си го направил :D :D
мачкай браконера
Аватар
gorskia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gorskia »

от burg » Нед Май 30, 2010 12:12 am

В караваната си имам такъв хладилник , но нещо не работи както трябва.
Старите амонячни хладилници едно време ги обръщахме обратно . Изваждаш го внимателно като му разкачаш тръбата за газта и кабелите .
Почистиму радиатора за охлаждането и ако ти се занимава сложи вентилатори от компютър да издухват топлия въздух през отдушника на караваната .
Ако има нещо не ясно питай .
Теорията е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практиката е когато всичко работи, но не се знае защо.
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”