Рибена Чорба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Re: Рибена Чорба

Мнение от milo69 »

Страхотно Елфи...поздравления...както казват руснаците истинска рибена чорба не става в кухнята с лъскавите печки и тенджери...трябва си природа...
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1357
Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
Местоположение: В.ТЪРНОВО

Re:Двойно препечена рибена Чорба

Мнение от майсторчето страхил »

"ДВОЙНО ПРЕПЕЧЕНА РИБЕНА ЧОРБА"
За целта нужни продукти: (в зависимост от количеството на чорбата).
Риба дребна(уклей,бабушка,каракуда)около 500-600гр.,става и глави от едра.
Риба качествена, може и не толкова качествена.Аз лично ползвам одран костур(най лесно достъпен),но и смадок,сом и шаран ще свършат работа :lol: .
2-3 средно големи картофа, 2 глави лук, 1 червена и 1 зелена чушки,2 моркова,1-2 домата, 4-5 лъжици олио.
подправки:девисил,мащерка,чубрица,чер пипер(зърна),магданоз,целина,оцет1-2 лъжици.
Начин на приготвяне:
В основната тенджерка се слага лука,ситно нарязани моркови и чушки,обелените картофи(цели),черния пипер,олиото.Когато картофите уврат се изваждат и се пасират, и се прибавят отново към бульона.
В друга по малка тенджера се завира вода в която първоначално ЗАПАРВАШ до побеляване парчетата качествена риба.Вадиш я да истине и внимателно обезкостяваш.Изчистената риба посоляваш(сол на вкус),посипваш със суха чубрица,млян черен пипер,сухата мащерка и оцета + настърганите домати и разбъркваш всичкото това в една чиния,като я оставяш настрана.В същата вода слагаш изчистената дребна риба и я вариш докато стане на каша.След развирането и взимаш една вилица ,и я разбиваш (дребната риба)докато стане на дреб.Внимателно я прецеждаш(бульона) през кивгир (ако си на полето внимателно я накланяш тенджерата да не се излеят и костите)в основната тенджера и оставяш да заври с останалия зеленчуков бульон.След 10-15 минути се добавят девисила,целината и овкусената с подправките и доматите качествена риба да поврат още 5-6 минути.Накрая слагаш магданоза и люта чушка (за желаещите.)
Д а ви е вкусно :partyman:
Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от майсторчето страхил на Пон Мар 15, 2010 11:59 am, променено общо 1 път.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
fish slavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 685
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 7:06 pm
Местоположение: София-Надежда

Re: Рибена Чорба

Мнение от fish slavi »

Днес спретнах тази чорбица
Капо за пишман готвач не беше зле
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3914.html
Върви екстра с изстудена ракийка
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от lusienn »

Изображение Такива казани готвя да има за приятели-доволно :lol: :rolleyes: :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от lusienn »

Изображение Заготовката -материала е от женския пазар.Сомче-6лв,шаранче-4лв,зеленчук-3.50.Рибата се почиства и се вари на бавен огън-да си пусне соковете и фосфора.Изважда се и се прецежда през гервиз.После се слага -нарязания зеленчук-морков,лук,целина,картофи,дивесил,черен пипер и лют пипер или люти чушки да се сварят.През това време се обезкостява рибата и се връща при сваренния зеленчук.Ври още малко и се отпенва пяната-винаги пуска.Опитва се и се добавя сол или вегета.Накрая се сипва малко олио и се поръсва с магданоз.Когато е готова се сервира с счукан чесан и оцет,може и лимон.Почвам да готвя резултата по късно.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от lusienn »

Изображение :D :rolleyes: Елфи черпим невероятна е,гледам че надничаш :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от starcho »

Най-багатата ми чорба включваше лефер,калкан,писия,попче,карагьоз,зарган,гюмюш,глава от паламуд и една дузина рачешки щипки.Други подправки годни да се включат са пъщарнака,базиликото,шафрана,джинджа и оная боядисваща в жълто.Лютото е препоръчително,а лимона задължителен,ухаещия зехтин допълва тая бомба за рецепторите.Червения пипер не достатъчен ако няма и зелен,чорбаджийските също дават несравним вкус.Пресния хайвер заменя напълно яйцето за застройка,а малко топено сиренце също не е зле да има.Не мога да си представя пюрирана супа или с много ориз освен за малки деца,за възрастния трябва по-твърдо усещане гасящо се с ледена биричка или винце.
Аватар
krankal
новобранец
новобранец
Мнения: 60
Регистриран на: Съб Май 17, 2008 11:27 am

Re: Рибена Чорба

Мнение от krankal »

Колеги прегледах рецептите по горе и считам,че единствената грешка е картофите в чорбата.Гответе рибена чорба а не картофена супа!!! :finga:
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от lusienn »

Изображение Тая става ли-липсва само магданоз-пусни твойта :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
ikonko
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Апр 14, 2010 10:53 am

Re: Рибена Чорба

Мнение от ikonko »

:drinkers: :drinkers:
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Рибена Чорба

Мнение от Margatyna »

от Русе съм, а най-вкусната рибена чорба е по рецепта на една моя съученичка, чиято баба беше от Тръстеник

обичам много шаран, затова правя чорбата с глави от шаран (във Ванкувър не се намира лесно, затова ползвам глави, обрезки, опашка от сьомга и филета от халибът/ halibut)

оригиналната рецепта е с глави от шаран, картофи, червена и зелена чушка, лук, морков, целина, корени и листа от магданоз, девисил, дафинов лист, бахар, черен пипер; слънчогледово олио, царевично брашно и млян червен пипер за запръжка

Главите (без хрилете) се сваряват в подсолена вода с дафиновия лист, бахара, черния пипер и половината от лука. Бульонът се прецежда през гевгир месото се обезкостява. Можете да запържите всички зеленчуци в съвсем малко олио и след това да налете и да ги сварите или направо да ги сварите. Когато омекнат се добавя месото и кожата на рибата, девисил, и магданоз. Прави се запръжка с брашното, не много 2 с.л. и супена лъжица червен пипер. Не слагам много вода, обикновено чорбата се желира след охлаждане в хладилника.

P.S. пропуснах лютия червен пипер, едро счукан-на къде без него!?:))))) и ледена ракийка задължително с горещата чорба!


Изображение
Последно промяна от Margatyna на Съб Дек 04, 2010 8:21 am, променено общо 1 път.
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Рибена Чорба

Мнение от Margatyna »

lusienn написа:Изображение Такива казани готвя да има за приятели-доволно :lol: :rolleyes: :D

това е същински чувен! :P с бая риба трябва да се напълни за вкусна чорба

чувала съм,че едно време най-вкусната чорба се е правила БАШ на брега на Дунава, с вода от Дунава и с поне трийсетина вида риба и ми харесва да вярвам в това

сега, поради замърсяването му е невъзможно, за огромно мое съжаление :(
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от lusienn »

Здрасти колежке,става последната я правих точно там преди аварията-сомче и шаран-достатъчни са-изяде се е това тенджерджеИзображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Рибена Чорба

Мнение от martineti »

Тайната на рибената чорба е такава ,че колкото повече вида риба се сложи толкова по вкусна става :)
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=4826
а това е доста добра рецепта :drinkers: :partyman:
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 201
Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
Местоположение: ГАБРОВО

Re: Рибена Чорба

Мнение от nicko67 »

Аз на рибената чорба наред с доста от гореизброените подправки задължително слагам мащерка.Не мога да си представя рибена чорба без тази подправка.Слагам я и в пълнежа когато пълня шаран.
Другото е че след третото или четвъртото наздраве вече е без значение колко подправки съм и надрусал :lol: :lol: :lol: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”