Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Рибена Чорба
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Мнения: 546
- Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
- Местоположение: plovdiv
Re: Рибена Чорба
Страхотно Елфи...поздравления...както казват руснаците истинска рибена чорба не става в кухнята с лъскавите печки и тенджери...трябва си природа...
- майсторчето страхил
- сериозен играч
- Мнения: 1357
- Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
- Местоположение: В.ТЪРНОВО
Re:Двойно препечена рибена Чорба
"ДВОЙНО ПРЕПЕЧЕНА РИБЕНА ЧОРБА"
За целта нужни продукти: (в зависимост от количеството на чорбата).
Риба дребна(уклей,бабушка,каракуда)около 500-600гр.,става и глави от едра.
Риба качествена, може и не толкова качествена.Аз лично ползвам одран костур(най лесно достъпен),но и смадок,сом и шаран ще свършат работа
.
2-3 средно големи картофа, 2 глави лук, 1 червена и 1 зелена чушки,2 моркова,1-2 домата, 4-5 лъжици олио.
подправки:девисил,мащерка,чубрица,чер пипер(зърна),магданоз,целина,оцет1-2 лъжици.
Начин на приготвяне:
В основната тенджерка се слага лука,ситно нарязани моркови и чушки,обелените картофи(цели),черния пипер,олиото.Когато картофите уврат се изваждат и се пасират, и се прибавят отново към бульона.
В друга по малка тенджера се завира вода в която първоначално ЗАПАРВАШ до побеляване парчетата качествена риба.Вадиш я да истине и внимателно обезкостяваш.Изчистената риба посоляваш(сол на вкус),посипваш със суха чубрица,млян черен пипер,сухата мащерка и оцета + настърганите домати и разбъркваш всичкото това в една чиния,като я оставяш настрана.В същата вода слагаш изчистената дребна риба и я вариш докато стане на каша.След развирането и взимаш една вилица ,и я разбиваш (дребната риба)докато стане на дреб.Внимателно я прецеждаш(бульона) през кивгир (ако си на полето внимателно я накланяш тенджерата да не се излеят и костите)в основната тенджера и оставяш да заври с останалия зеленчуков бульон.След 10-15 минути се добавят девисила,целината и овкусената с подправките и доматите качествена риба да поврат още 5-6 минути.Накрая слагаш магданоза и люта чушка (за желаещите.)
Д а ви е вкусно



За целта нужни продукти: (в зависимост от количеството на чорбата).
Риба дребна(уклей,бабушка,каракуда)около 500-600гр.,става и глави от едра.
Риба качествена, може и не толкова качествена.Аз лично ползвам одран костур(най лесно достъпен),но и смадок,сом и шаран ще свършат работа

2-3 средно големи картофа, 2 глави лук, 1 червена и 1 зелена чушки,2 моркова,1-2 домата, 4-5 лъжици олио.
подправки:девисил,мащерка,чубрица,чер пипер(зърна),магданоз,целина,оцет1-2 лъжици.
Начин на приготвяне:
В основната тенджерка се слага лука,ситно нарязани моркови и чушки,обелените картофи(цели),черния пипер,олиото.Когато картофите уврат се изваждат и се пасират, и се прибавят отново към бульона.
В друга по малка тенджера се завира вода в която първоначално ЗАПАРВАШ до побеляване парчетата качествена риба.Вадиш я да истине и внимателно обезкостяваш.Изчистената риба посоляваш(сол на вкус),посипваш със суха чубрица,млян черен пипер,сухата мащерка и оцета + настърганите домати и разбъркваш всичкото това в една чиния,като я оставяш настрана.В същата вода слагаш изчистената дребна риба и я вариш докато стане на каша.След развирането и взимаш една вилица ,и я разбиваш (дребната риба)докато стане на дреб.Внимателно я прецеждаш(бульона) през кивгир (ако си на полето внимателно я накланяш тенджерата да не се излеят и костите)в основната тенджера и оставяш да заври с останалия зеленчуков бульон.След 10-15 минути се добавят девисила,целината и овкусената с подправките и доматите качествена риба да поврат още 5-6 минути.Накрая слагаш магданоза и люта чушка (за желаещите.)
Д а ви е вкусно




Последно промяна от майсторчето страхил на Пон Мар 15, 2010 11:59 am, променено общо 1 път.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- fish slavi
- разбира нещата
- Мнения: 685
- Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 7:06 pm
- Местоположение: София-Надежда
Re: Рибена Чорба
Днес спретнах тази чорбица
Капо за пишман готвач не беше зле
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3914.html
Върви екстра с изстудена ракийка
Капо за пишман готвач не беше зле
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3914.html
Върви екстра с изстудена ракийка
Re: Рибена Чорба





Риболовци.
Re: Рибена Чорба


Риболовци.
Re: Рибена Чорба





Риболовци.
Re: Рибена Чорба
Най-багатата ми чорба включваше лефер,калкан,писия,попче,карагьоз,зарган,гюмюш,глава от паламуд и една дузина рачешки щипки.Други подправки годни да се включат са пъщарнака,базиликото,шафрана,джинджа и оная боядисваща в жълто.Лютото е препоръчително,а лимона задължителен,ухаещия зехтин допълва тая бомба за рецепторите.Червения пипер не достатъчен ако няма и зелен,чорбаджийските също дават несравним вкус.Пресния хайвер заменя напълно яйцето за застройка,а малко топено сиренце също не е зле да има.Не мога да си представя пюрирана супа или с много ориз освен за малки деца,за възрастния трябва по-твърдо усещане гасящо се с ледена биричка или винце.
Re: Рибена Чорба
Колеги прегледах рецептите по горе и считам,че единствената грешка е картофите в чорбата.Гответе рибена чорба а не картофена супа!!! 

Re: Рибена Чорба



Риболовци.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорба
от Русе съм, а най-вкусната рибена чорба е по рецепта на една моя съученичка, чиято баба беше от Тръстеник
обичам много шаран, затова правя чорбата с глави от шаран (във Ванкувър не се намира лесно, затова ползвам глави, обрезки, опашка от сьомга и филета от халибът/ halibut)
оригиналната рецепта е с глави от шаран, картофи, червена и зелена чушка, лук, морков, целина, корени и листа от магданоз, девисил, дафинов лист, бахар, черен пипер; слънчогледово олио, царевично брашно и млян червен пипер за запръжка
Главите (без хрилете) се сваряват в подсолена вода с дафиновия лист, бахара, черния пипер и половината от лука. Бульонът се прецежда през гевгир месото се обезкостява. Можете да запържите всички зеленчуци в съвсем малко олио и след това да налете и да ги сварите или направо да ги сварите. Когато омекнат се добавя месото и кожата на рибата, девисил, и магданоз. Прави се запръжка с брашното, не много 2 с.л. и супена лъжица червен пипер. Не слагам много вода, обикновено чорбата се желира след охлаждане в хладилника.
P.S. пропуснах лютия червен пипер, едро счукан-на къде без него!?:))))) и ледена ракийка задължително с горещата чорба!

обичам много шаран, затова правя чорбата с глави от шаран (във Ванкувър не се намира лесно, затова ползвам глави, обрезки, опашка от сьомга и филета от халибът/ halibut)
оригиналната рецепта е с глави от шаран, картофи, червена и зелена чушка, лук, морков, целина, корени и листа от магданоз, девисил, дафинов лист, бахар, черен пипер; слънчогледово олио, царевично брашно и млян червен пипер за запръжка
Главите (без хрилете) се сваряват в подсолена вода с дафиновия лист, бахара, черния пипер и половината от лука. Бульонът се прецежда през гевгир месото се обезкостява. Можете да запържите всички зеленчуци в съвсем малко олио и след това да налете и да ги сварите или направо да ги сварите. Когато омекнат се добавя месото и кожата на рибата, девисил, и магданоз. Прави се запръжка с брашното, не много 2 с.л. и супена лъжица червен пипер. Не слагам много вода, обикновено чорбата се желира след охлаждане в хладилника.
P.S. пропуснах лютия червен пипер, едро счукан-на къде без него!?:))))) и ледена ракийка задължително с горещата чорба!

Последно промяна от Margatyna на Съб Дек 04, 2010 8:21 am, променено общо 1 път.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорба
lusienn написа:Такива казани готвя да има за приятели-доволно
![]()
![]()
това е същински чувен!

чувала съм,че едно време най-вкусната чорба се е правила БАШ на брега на Дунава, с вода от Дунава и с поне трийсетина вида риба и ми харесва да вярвам в това
сега, поради замърсяването му е невъзможно, за огромно мое съжаление

Re: Рибена Чорба
Здрасти колежке,става последната я правих точно там преди аварията-сомче и шаран-достатъчни са-изяде се е това тенджердже


Риболовци.
Re: Рибена Чорба
Тайната на рибената чорба е такава ,че колкото повече вида риба се сложи толкова по вкусна става 
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=4826
а това е доста добра рецепта


http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=4826
а това е доста добра рецепта


Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Рибена Чорба
Аз на рибената чорба наред с доста от гореизброените подправки задължително слагам мащерка.Не мога да си представя рибена чорба без тази подправка.Слагам я и в пълнежа когато пълня шаран.
Другото е че след третото или четвъртото наздраве вече е без значение колко подправки съм и надрусал

Другото е че след третото или четвъртото наздраве вече е без значение колко подправки съм и надрусал



