Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
колеги не съм пофи но съм расъл край реки като Вит и Искър та за клена /кеФала/ не прочетох колко сте изписали защото ми се видя множко но ще ви споделя моя опит с тая риба. Най-големи съм ловил на Вит и не знам да не ви се стори странно стъвта е джанка. Казвам го защото някои от вас се чудеха как клена кълве на череши като няма череши по край реката е ама джанки има /и да не сложите някоя афъска от тия селектираните говоря за обикновенна дивачка/ за брега съм съгласен да е отсечен. На Вит кълве в бистра вода на неподвижно олово възможно най простия монтаж, а оловото да е плоско и ако дъното е от плоча си ударил джакпота. та за вит има много други видове стръв които са доста успешни /бамбали-търтеи, рибе-плескуданка,гъсеница-от дъбовата гора, дървесен червей, но никога мамарец това те обрича,попова лъжичка, скакалец щурец и тн вие ги знаете/но за по малки кленчета, а джанката си е джанка.
и да попитам по струма клен има ли и къде и на какво
защото тия мрени и скобари нещо не ме кефят
и да попитам по струма клен има ли и къде и на какво
защото тия мрени и скобари нещо не ме кефят
скобара е риба проклета

Здравейте колеги рибари, сега сме почти средата на месец ноември и искам да попитам в момента кефалът по рТунджа(около Сливен,ако има значение града..) на какво излиза. Днес мисля да пробвам на златни маниста... също така прочетох в една от темите за тесто но не съм сигорен че на теченията където смятам да го търся ще се зараржи по куката... някакви съвети за подходяща стръв а също така и места сега до края на Ноемви... мерси предварително 

- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:

По някакви причини аз не се включвах в дискусиите и обмяна на информация в тази тема , но ето ме с нови сили се завръщам в "безсмъртната" тема.
Здравейте на всички и НАСЛУКА !!!
П.С. По - полека че то не остана кефал вече от професионалисти

Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---
-
- новобранец
колеги интересуваме как се справяте с малките плаващи костици в опашката на едрият кефал при консумирането му.
-
- кандидат преподавател
А какви са ви наблюденията за кефала в студено време и вода.Имам предвид до кога е активен и дали изобщо спира да се храни напълно
Последния път водата беше доста студена и рибитя бяха се попопкрили но аз го отдавам на рязкото покачване на нивото на Янтра .И все пак какво е влиянието но температурите към активността и.

Последния път водата беше доста студена и рибитя бяха се попопкрили но аз го отдавам на рязкото покачване на нивото на Янтра .И все пак какво е влиянието но температурите към активността и.
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аз не ям риба, но в къщи ядат и ги гледам, че се "мръщят" на всичко над 500 гр.
Ако си решил да ядеш едрите /казвам какво правят в къщи/ - режат на супер тънки "филийки" и препържват, мариноват и чакат /резултата иска доста време/ ... мрънкат и ядат.
А да, баща ми си ги пържи нормално и "чисти" при ядене като си му е реда.
Той не мрънка дори на килограмовите. Ама и аз не му нося често едри, щото ги пускам.
Ако си решил да ядеш едрите /казвам какво правят в къщи/ - режат на супер тънки "филийки" и препържват, мариноват и чакат /резултата иска доста време/ ... мрънкат и ядат.

А да, баща ми си ги пържи нормално и "чисти" при ядене като си му е реда.
Той не мрънка дори на килограмовите. Ама и аз не му нося често едри, щото ги пускам.
"Щастие за всички, щастие даром!"
Много грубо изказване VidRa ... засегна ме. Между другото аз съм любител рибар, но като такъв мога да кажа че лятото съм имал много добри излети за кефал по реката... а за "от професионалисти неостана риба" само мога да кажа (неискам да се хваля ) но с баща ми подарихме 10 000 шаранчета на ловното
... просто се нуждаех от съвет а не от умни изказвания 

-
- кандидат преподавател
Колега ivo 75,не знам как е на Янтра,но тук в планината,в двете по-значими реки Арда и Върбица,кефалът не спира да кълве и през зимата.Разликата с другите сезони е само в това,че през зимата се придържа в определени места /по-дълбоки разливи и вирове /,не броди по цялото течение.
И по Марица е така ... и става много по мнителен и предпазлив.
Пак си е лакомник де - яде си, но "избира" повече.
Пак си е лакомник де - яде си, но "избира" повече.
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не можах да разбера аз с нещо ли те засегнахdamn написа:Много грубо изказване VidRa ... засегна ме. Между другото аз съм любител рибар, но като такъв мога да кажа че лятото съм имал много добри излети за кефал по реката... а за "от професионалисти неостана риба" само мога да кажа (неискам да се хваля ) но с баща ми подарихме 10 000 шаранчета на ловното... просто се нуждаех от съвет а не от умни изказвания

Ти па много тънкообиден........ брях .........

Аз се пошегувах за "професионалистите" ама ......!?!?!?!?
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---
-
- вече хвърля и на тежко
Здравейте колеги,
Решил съм да си направя един хубав щурчарник, за да пренасям и съхранявам скакалците, бихте ли ми дали идеи, снимки повъзможност. Интересно ми е как сте си направили вратичката от кедето излизат щурците.
Благодаря предварително.
Решил съм да си направя един хубав щурчарник, за да пренасям и съхранявам скакалците, бихте ли ми дали идеи, снимки повъзможност. Интересно ми е как сте си направили вратичката от кедето излизат щурците.
Благодаря предварително.
Аз ги мъкна в буркан - щото полвам много рядко. Аре сега - екстри да им правя.
Сега /зимата/ как намираш гадинките ... или питаш за лятото?
Сега /зимата/ как намираш гадинките ... или питаш за лятото?
-
- вече хвърля и на тежко
Питам по принцип за лятото, но понеже сега не ходя много за риба в студа и имам повече свободно време и мисля да си направя един. Иам един стар, но не ми е много удобен, тежък е, а и вратичката не ми е много удобна и затова искам да споделим опит.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Хващаш скакалеца чупиш му дългите крака и в кутииката,живеят си без проблем
-
- научил се да хвърля
пробвах със чупенето на краката,прибрах ги в бурканче,а на сутринта бяха останали двата най-едри,а от другите нямаше и помен,само няколко пипалца тук-таме.дали е възможно да са се изяли?
а за клян знам на реката където почти спира бързея един трик,който може и вие да знаете.на основа 0.16 правя 2 повода 0.12 през около 25 сантиметра.куките са номер 8 или 9,хващате маломерни балкански челуни,защото в реките бъка от тях и окачате през гърбъ,малко под гъбната перка по едно рибе на кукичката.хвърлята,оставяте да се повлачи по дъното около 5-10 секунди(зависи от бързея) и след това си действате като с блесна,като периодично оставяте стръвта да се повлачва по 5-6 секунди.търсете бързеи,не по-дълбоки от 60 сантиметра и не много бързи.този номер го научих от един 80 годишен старец.повечето удари са на маломерни кленчета,но неминуемо ще ви дрънне и нещо по-едро.наслука.

а за клян знам на реката където почти спира бързея един трик,който може и вие да знаете.на основа 0.16 правя 2 повода 0.12 през около 25 сантиметра.куките са номер 8 или 9,хващате маломерни балкански челуни,защото в реките бъка от тях и окачате през гърбъ,малко под гъбната перка по едно рибе на кукичката.хвърлята,оставяте да се повлачи по дъното около 5-10 секунди(зависи от бързея) и след това си действате като с блесна,като периодично оставяте стръвта да се повлачва по 5-6 секунди.търсете бързеи,не по-дълбоки от 60 сантиметра и не много бързи.този номер го научих от един 80 годишен старец.повечето удари са на маломерни кленчета,но неминуемо ще ви дрънне и нещо по-едро.наслука.