Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

А,Б,В за риболова на кльонк.
Модератор: sapuna
- milen_bg
- новобранец
- Обратна връзка:
kalins написа:Абе незнам кой на какво се е научил в това школо,ама не съм чул некой от учениците да е хванал едра риба.Макър че доста поседяват на въпросния язовир.Може пък и да има други хора от които можеш да научиш как се ловят тези мустакати рибки.
Хайде маисторе ,каня те догодина на Цонево да ми дадеш урок:) а бе ще се радвам се видим , да покажеш това онова
-
- сериозен играч
Калин само си списва тука..ма още не сме видели негов сом...

Калине ти се учи....аз приключих с ученето....12 години се учих....пожелавам ти да отделиш и ти толко за сом само
да те питам...тая миризма в Младост 4 в Кремиковския блок в средния вход да не е от твоите сомове къде ги влачиш из входа ???

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
те ти една баш риба с пожелание и ти да си хванеш такава някога

Калине ти се учи....аз приключих с ученето....12 години се учих....пожелавам ти да отделиш и ти толко за сом само

да те питам...тая миризма в Младост 4 в Кремиковския блок в средния вход да не е от твоите сомове къде ги влачиш из входа ???

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
те ти една баш риба с пожелание и ти да си хванеш такава някога

Господ може всичко чада мой !
а,б,в-за риболова на кльонк
Обяснявам моето виждане за кльонка и кое е правилно според мен.Чети ОТЧЕ пак.Извинявам се на фсички останали за обращението,но имам спор с един херметик.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение.Лови се с всички.Има значение размера.Той издава вибрацията според това на каква дълбочина ловиш и в кой слой се движат сомовете.Разбра ли ме.И не ми говори за кльонкове,когато не си направил един.От сайта ми харесват показаните от Калин,но ми се струват с малко по дебела дръжка.Тя може да се направи и анатомична.Написаното не е чужда литература.
Жоркааа тоя Калин не е ония Калинотец Ми Го Нафърфорий написа:Калин само си списва тука..ма още не сме видели негов сом. Калине ти се учи....аз приключих с ученето....12 години се учих....пожелавам ти да отделиш и ти толко за сом само

-
- сериозен играч
Леваков ами може и да съм объркал бре...сори ако съм...! не говоря за Калин от Кюстендил...ма може и другия да съм го объркал..знам ли ?
Теле..що си мислиш че си единствения стигнал до тия изводи ??? така го казваш все едно сме невзрящи и ти ни отвартяш очичките...
дали според теб не сме наблюдавали какво прави кльонка ??? дали не сме се замисляли ??? дали не сме разсъждавали ???
ех Теле теле....
видял съм мноооого кльонкове...с отворени очи при това !
я ми кажи ти кога пипна кльонк в ръка ??? за сефте.....
пети...мети ...ножове...дръжки..наклони...
златен да ти дадат..нямаш ли ръка....
а тоя опит Теле от вана не става...
ако се ставаше рибар с четене от нета и кльонкаджия във вана
или сомаджия на Пънчака

направо си направил кадансов компютърен анализ на кльонка
та чак и закономерноста за комина си извел...
знаеш ли кви кльонкове съм виждал ??? хубави като лауряти за Нобелова награда....и си остават само до там обаче....
хич и дума да нестава за работа обаче...що така специалисте ???
и клон да ми дадеш...и с него ще работя....ръчичка Теле ръчичка
кльонка може да ми го копираш...и по добър може да направиш...НО РЪКАТА МИ НЕМОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ !!!
а без нея....си оставаш само с кльонка
Теле..що си мислиш че си единствения стигнал до тия изводи ??? така го казваш все едно сме невзрящи и ти ни отвартяш очичките...
дали според теб не сме наблюдавали какво прави кльонка ??? дали не сме се замисляли ??? дали не сме разсъждавали ???
ех Теле теле....

златен да ти дадат..нямаш ли ръка....

а тоя опит Теле от вана не става...

ако се ставаше рибар с четене от нета и кльонкаджия във вана

направо си направил кадансов компютърен анализ на кльонка

знаеш ли кви кльонкове съм виждал ??? хубави като лауряти за Нобелова награда....и си остават само до там обаче....

кльонка може да ми го копираш...и по добър може да направиш...НО РЪКАТА МИ НЕМОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ !!!

Май се заформя спор относно идеалният кльонк.
Отговорът е безкрайно прост – този който е резултатен. А дали ще е с права, вдлъбната и изпъкнала пета – мисля, че не е от толкова съществено значение.
Важни неща, според мен в един кльонк – удобна дръжка, тънък и остър нож, който получава известно скосение към петата /става по-малко широк/, изключително добре заострени ръбове по петата, добре шлайфана пета, подходящ ъгъл между основата на ножа /там където влиза в дръжката/ и хоризонталната равнина на петата.
И едно от най-важните уточнения – техниката на кльонкащия. Всеки има свой стереотип, който трудно се налага на друг. И взависимост от това - за едни, един и същи кльонк може да бъде много удобен и да вадят звук без никакви затруднения, а за други – същият този кльнок да бъде ултра-неудобен и съответно да създава як дискомфорт на кльонкащия.
От началото на тази година, работя с дървен кльонк – ръчна изработка, с който ми трябваше известен период /не малък/ да посвикна, но като му хванах цаката, сега ми е много удобен. Със същият работих през целият сезон. Петата му е 38 мм., изпъкнала. Профилът на ножа има характерна S-образна, извита форма, която се доближава /по мое скромно мнение/ до оптималната.
Лошото е, че тази година ми е най-каръшката и май кльонка се оказа “неработещ”, ама догодина, мисля да продължа да упорствам с него, пак времето ще покаже.
Важно уточнение – сред сомаджиите битува мнение, с което почти всички се съгласяват: плитка вода – малък диаметър на петата, дълбока вода – по-голям диаметър на петата.
Спора за металните и дървени кльонкове вече ми се струва безсмислен от дистанцията на времето. Важното е да ловиш сомове.
Както се казва – бий, за да те уважават. Именно поради тази причина - мисля да си трая, защото тази година ми беше особенно резултатна.
Отговорът е безкрайно прост – този който е резултатен. А дали ще е с права, вдлъбната и изпъкнала пета – мисля, че не е от толкова съществено значение.
Важни неща, според мен в един кльонк – удобна дръжка, тънък и остър нож, който получава известно скосение към петата /става по-малко широк/, изключително добре заострени ръбове по петата, добре шлайфана пета, подходящ ъгъл между основата на ножа /там където влиза в дръжката/ и хоризонталната равнина на петата.
И едно от най-важните уточнения – техниката на кльонкащия. Всеки има свой стереотип, който трудно се налага на друг. И взависимост от това - за едни, един и същи кльонк може да бъде много удобен и да вадят звук без никакви затруднения, а за други – същият този кльнок да бъде ултра-неудобен и съответно да създава як дискомфорт на кльонкащия.
От началото на тази година, работя с дървен кльонк – ръчна изработка, с който ми трябваше известен период /не малък/ да посвикна, но като му хванах цаката, сега ми е много удобен. Със същият работих през целият сезон. Петата му е 38 мм., изпъкнала. Профилът на ножа има характерна S-образна, извита форма, която се доближава /по мое скромно мнение/ до оптималната.
Лошото е, че тази година ми е най-каръшката и май кльонка се оказа “неработещ”, ама догодина, мисля да продължа да упорствам с него, пак времето ще покаже.
Важно уточнение – сред сомаджиите битува мнение, с което почти всички се съгласяват: плитка вода – малък диаметър на петата, дълбока вода – по-голям диаметър на петата.
Спора за металните и дървени кльонкове вече ми се струва безсмислен от дистанцията на времето. Важното е да ловиш сомове.
Както се казва – бий, за да те уважават. Именно поради тази причина - мисля да си трая, защото тази година ми беше особенно резултатна.

Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
- kalins
- научил се да хвърля
Много си се убъркал с тая Младост 4.А ако искаш да ми видиш рибите има отделна тема за това.А тука става въпрос за риболов на сом с кльонк,а не за риболов на линове.Това вече съм го минал още шестгодишен.А ако кажеш,че твойто школо е за линове-това е друг въпрос.отец Ми Го Нафърфорий написа:Леваков ами може и да съм объркал бре...сори ако съм...! не говоря за Калин от Кюстендил...ма може и другия да съм го объркал..знам ли ?
ех Теле теле....![]()
![]()
![]()
![]()
златен да ти дадат..нямаш ли ръка....![]()
а тоя опит Теле от вана не става...![]()
![]()
![]()
![]()
ако се ставаше рибар с четене от нета и кльонкаджия във вана![]()
![]()
или сомаджия на Пънчака
![]()
![]()
направо си направил кадансов компютърен анализ на кльонка![]()
![]()
та чак и закономерноста за комина си извел...
![]()
![]()
![]()
Добре е да си добър
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Има такава тема, колеги и всеки ,който иска може да я прегледа.А ако искаш да ми видиш рибите има отделна тема за това.
Тя се нарича " Успех на Тича 03.09-10.09.2006г." и е подтема на "Риболов на Сом"
На 07.09.2006г./четвъртък/ бях на яз.Тича за няколко часа, за червеноперка. Отидох късно - около 10часа , защото заранта минах първо през яз. Ястребино. Местото ми беше заето от непознат колега и аз застанах до него. Запознахме се, поприказвахме, той се опитваше да си хване стръв - таранка, тъй като ловяли сом. Този мъж е Боби от снимките.
Поприказвахме си за много неща, като една от темите бе, че и аз имам мерак за този риболов и ще трябва да се оборудвам - лодка, двигател и др.Бях поразгледал сайта на Honda. Той ми каза, че колегата му е по запознат - да поприказвам с него. Боби си хвана няколко таранки и се прибра в лагера, а аз по-късно си тръгнах - така се разделихме без да си разменим телефони, за което аз много съжелявах.
В събота - 09.09. с трима мои приятели бяхме на същото място рано заранта. Зарадвах се много, като видях, че бивака им все още е там - имах възможност да поправя грешката си. Наловихме си дребосък и на тръгване отидохме с колата до лагера. На брега заврихме млад мъж и аз попитах за Боби- оказа се , че си почива. Заприказвахме се с непознатия мъж, който се оказа Калин и той ми обеща ,ако все още желая напролет да ми помогне в набавянето на оборудване и даже да направим съвместен излет.След малко дойде и Боби - предложиха да ни покажат на мен и моите приятели хванатите и вързани във водата два сома, но аз им отказах - виждал съм сом и не желаех да "разбутват" рибите.
Позволих си да опиша доста подробно случая, защото първо по стечение на обстоятелствата се запознах с тези достойни / за мен/ мъже и второ, защото съм убеден, че за всеки от нас има място под слънцето / както в живота, така и в риболова/, но никой от нас не може да свети толкова силно...., колкото и да му се иска
- milen_bg
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: а,б,в-за риболова на кльонк
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ браво - от няколко страници това е второто или трето мнемние ,което дава някава информация .Teleto написа:.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение..
Теле би ли снимал някои твои кльонкове ид а ги покажеш , така както Калин ги е снимал .
До тук наи полезен мисля че е Калин ( този които прави кльонковете) с неговите снимки.
http://forum.nariba.com/viewtopic3578.html
И Теле престани да се вързваш на " Отец му го нафърфоря" . Неговите мнения никои нечете .
Снимаи някои твои кльонкове да ги видим.
-
- кандидат преподавател
Колега, би ли го обяснил по-подробно.Teleto написа:..Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа...

От Въча по-хубав няма.
-
- сериозен играч
мислиш ли ???milen_bg написа:И Теле престани да се вързваш на " Отец му го нафърфоря" . Неговите мнения никои нечете .

Милене от скоро си тук...а аз съм от създаването на сайта...имах 2000 мнения...галерията със снимки която бях качил имаше над 24 000 посещения знаеш ли какво значи това ???????????? и делнах всичко с кеф...
знаеш ли защо ? защото от консуматори ми е писнало....мани че са...а след като се начетат и после устенцата немоеж им затвори..
дава...за теб....супер инфо ..няма що !!! да ти дам и аз такова...лови с дебели влакна или плетени такива...хахаххахmilen_bg написа:ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ браво - от няколко страници това е второто или трето мнемние ,което дава някава информация .Teleto написа:.КЛЬОНКА-трябва да бъде с много тънак и здрав нож,защото е свързан с тапата.Тя вкарва въздух в водата или мехур от който всъщност излиза звука.Зад този мехур се движи ножа.Ако той е по-дебел става като кумин на мехура и при бързото преминаване е по трудно да го задържиш.Затова някои кльонкове се правят стакъв ъгъл на ножа,че петата да излиза преди да влезне ножа.Дръжката трябва да е между 14 и 17мм.-защото по дебелата дръжка изисква стискане.Тя не дава свобода на ръката и от там идва измарянето.Ножа да бъде твърд на вертикално огъване за да не вибрира.ФОРМАТА на петата няма значение..
за теб е супер...защото си пълен лешник в тоя спорт...затова...и това не ти дава никакво право да мислиш че форума започва и завършва с такъв тип мнения...как се правел кльонк...хахахха...и ти ли за бизнес мислиш....много го подкараха бре...кеф ти алуминиеви...кеф ти нераждавейка...кеф ти дървени...мани мани...думи немам.
преди 12 годинки я ги попитай майсторите знаеха ли що е кльонк ???
а да ти кажа..кльонка е важен..но не най...да го знаеш от мен ....после ..после ми кажи кво праиш ? ...кльонкаш...ти ли ??? ако от четене в нета се става сомаджия...заеби здраве му кажи ! докато не седне майстор с теб в лодката да те светне си дотам..ако ще и 20 кльонка да имаш и да си изчел библията за тоя риболов...сто пъти...разбра ли ме ? аз познавам много празнодумци хванали по един случаен сом...и мислещи че са ехееее.....ама да повторят това е зор голям! И знаеш ли що...щото нищо незнаят за тоя риболов...нищичко...запомни го от мен!
ако не бе Отец Ти го Нафърфорий да захване темата и Милко да я пише...сега нямаше да си в тоя форум

стопли ли или още не се сещаш ????????????????????? друг жокер требе ли ти?
е затва сега съм в отбора на саирджийте...но който ме е попитал или помолил да му покажа на никого не съм отказал

...пак не ме чети...

а да не се изсираш неподготвен...бива ли?
Амин..прости им Господи...незнаят вече от спортна злоба кво да направят...еле па да са в класацията

а б в-за риболова на кльонк
ИЗВИНЯВАЙТЕ,че тази вечер не написах нищо за сома.Благодоря на Хулигана за пожеланието.Желая на него и на всички късмет,но има една поговорка.КЪСМЕТА СЕ НАКЪСМЕТЯВА......вървете с увереност към него.
-
- сериозен играч