Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Плакия* /от лаврак/ в картинки
Модератор: sapuna
Плакия* /от лаврак/ в картинки
/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/
И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!
Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.
Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви
Аз съм на принципа "Колкото повче, токова повече" и силно бях завишил почти всичко.
Ами... да започваме!
Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.

През това време се заемаме със "зарзаватите"

Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.


Идва ред на чесънчето
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!

Така, с биричка край мен, мога да продължа вече
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат

Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"

След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер


Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,

рибите се поставят отгоре,

и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.

Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути

Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно!
:D
Да ви е сладко и "Наздраве!" !

ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя
ПП2
Приемам коментари, критики и забележки
И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!
Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.
Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви

Ами... да започваме!
Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.

През това време се заемаме със "зарзаватите"

Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.


Идва ред на чесънчето

Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!

Така, с биричка край мен, мога да продължа вече

Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат

Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"

След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер



Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,

рибите се поставят отгоре,

и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.

Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути

Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно!

Да ви е сладко и "Наздраве!" !

ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя

ПП2
Приемам коментари, критики и забележки

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
браво,браво!другият път запържи и рибката.от репортажа ти ми се 

-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 274
- Регистриран на: Вто Сеп 08, 2009 5:10 pm
- Местоположение: Добрич
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Браво колега ,така ми се преяде риба утре май ще я пробвам и аз .Браво
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Изпитана рецепта ,много добре представена колега.Плакията си е класика,става и с шаран добре.На 6 снимка отзад на пред има един интересен нож,за риба ли е специално?
Всичко може,но не всеки го можe.


Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Мда... класика си е плакийката
Колега MITKO70, ножчето е за риба, да. Без усилие сваля люспите на костура дори, а заостреният край е много удобен за порене. Е... малко неудобно става с него да се филетира, тъй като постоянно се закача наляво и надясно, но за тази операция си има и друг нож
Наздраве!

Колега MITKO70, ножчето е за риба, да. Без усилие сваля люспите на костура дори, а заостреният край е много удобен за порене. Е... малко неудобно става с него да се филетира, тъй като постоянно се закача наляво и надясно, но за тази операция си има и друг нож

Наздраве!

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- ще става разбирач
- Мнения: 409
- Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 10:30 pm
- Местоположение: Варна/Търговище
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Толкова добре изглежда,мисля да я пробвам тая рецепта за Никулден,ще пиша какво се е получило.
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Правилно се ориентирах,много е готино и полезно,тези две операций дето върши е достатъчно.А ,от къде си го купил,някакво инфо.Златев написа:Колега MITKO70, ножчето е за риба, да.
Всичко може,но не всеки го можe.


-
- разбира нещата
- Мнения: 712
- Регистриран на: Сря Юли 09, 2008 7:17 pm
- Местоположение: Gent BE/ Ст.Загора BG
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
изглежда вкусно 

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Браво!Мнооого добра!Наздраве!И с компания 

-
- учете се от него
- Мнения: 6726
- Регистриран на: Нед Авг 02, 2009 5:42 pm
- Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
- Обратна връзка:
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
много добре браво ще го пробвам и аз супер изглежда 

Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Браво изглежда чудесно,вкусно и апетитно ще се пробва с




- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки
Липсват както към теб,така и към баща ти!Златев написа:/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/...
...Приемам коментари, критики и забележки
