Плакия* /от лаврак/ в картинки

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 2:10 pm
Местоположение: Варна

Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от Златев »

/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/

И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!

Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.

Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви :) Аз съм на принципа "Колкото повче, токова повече" и силно бях завишил почти всичко.

Ами... да започваме!

Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.

Изображение

През това време се заемаме със "зарзаватите"

Изображение

Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.

Изображение

Изображение

Идва ред на чесънчето :D
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!

Изображение

Така, с биричка край мен, мога да продължа вече :lol:
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат

Изображение

Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"

Изображение

След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер :)

Изображение

Изображение

Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,

Изображение

рибите се поставят отгоре,

Изображение

и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.

Изображение

Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути

Изображение

Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно! ;):D

Да ви е сладко и "Наздраве!" !

Изображение

ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя :oops:

ПП2
Приемам коментари, критики и забележки ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
venito80
новобранец
новобранец
Мнения: 92
Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 8:51 am

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от venito80 »

браво,браво!другият път запържи и рибката.от репортажа ти ми се :drinkers:
radobg1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: Вто Сеп 08, 2009 5:10 pm
Местоположение: Добрич

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от radobg1 »

Браво колега ,така ми се преяде риба утре май ще я пробвам и аз .Браво
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от MITKO70 »

Изпитана рецепта ,много добре представена колега.Плакията си е класика,става и с шаран добре.На 6 снимка отзад на пред има един интересен нож,за риба ли е специално?
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 2:10 pm
Местоположение: Варна

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от Златев »

Мда... класика си е плакийката :D
Колега MITKO70, ножчето е за риба, да. Без усилие сваля люспите на костура дори, а заостреният край е много удобен за порене. Е... малко неудобно става с него да се филетира, тъй като постоянно се закача наляво и надясно, но за тази операция си има и друг нож ;)
Наздраве! ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Венцислав Чанков
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 409
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 10:30 pm
Местоположение: Варна/Търговище

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от Венцислав Чанков »

Толкова добре изглежда,мисля да я пробвам тая рецепта за Никулден,ще пиша какво се е получило.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от MITKO70 »

Златев написа:Колега MITKO70, ножчето е за риба, да.
Правилно се ориентирах,много е готино и полезно,тези две операций дето върши е достатъчно.А ,от къде си го купил,някакво инфо.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
esho
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 712
Регистриран на: Сря Юли 09, 2008 7:17 pm
Местоположение: Gent BE/ Ст.Загора BG

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от esho »

изглежда вкусно :smt023
Аватар
RINO
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Мар 29, 2006 9:45 pm
Местоположение: София

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от RINO »

Браво!Мнооого добра!Наздраве!И с компания :D
carp777
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6726
Регистриран на: Нед Авг 02, 2009 5:42 pm
Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
Обратна връзка:

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от carp777 »

много добре браво ще го пробвам и аз супер изглежда :D
C.A.R.P.
Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
ORadev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 627
Регистриран на: Нед Май 04, 2008 12:10 pm
Местоположение: Русе

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от ORadev »

Браво изглежда чудесно,вкусно и апетитно ще се пробва с :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: Плакия* /от лаврак/ в картинки

Мнение от sapuna »

Златев написа:/* по рецепта на баща ми - Златев Старши/...
...Приемам коментари, критики и забележки ;)
Липсват както към теб,така и към баща ти! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”