Питане към шаранджиите

Модератор: sapuna

rujkata
новобранец
новобранец

Питане към шаранджиите

Мнение от rujkata »

Здравейте колеги имам едно питане към вас. Купих си шарански макари и питанката ми е при навиването на влакното трябва ли да оставя място за шок лидер или не. Примерно шпулата ми побира 0.35/300 метра и наз навивам точно толкова това дали е проблем че не оставям малко място за лидер около 15 метра мисля да е
Благодаря предварително и наслука на всички :D
Последно промяна от rujkata на Съб Дек 05, 2009 6:30 pm, променено общо 1 път.
Only God Can Judge Me!!! PEACE!!!
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Re: Питане към шаранджийте

Мнение от Secret Carp »

1:Абстрахирай се от казаното ....

2:Шоклидер ти трябва почти навсякъде и то не само ако хвърляш от ръка,а и ако разпъваш с лодка,понеже винаги има шанс да има миди,железарии,корени,дървета и т.н на местата където ще търсиш шарана.
3:Слага се 15-20 м,което не ти влияе много на лонг каст шпула,така,че не се съобразявай с него пълни я смело докрай.20м не са кой знае колко на такава макара :wink:
Ако случайно пък си я препълнил,махаш 20-тина метра от кордата и си навиваш шока-простичко е.Успех колега.
sexy_klo6ar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sexy_klo6ar »

А ако се закачи някаде куката докато вадим късаме и шок и олово и всичко. Така ли е или греша?? Сори за спама.
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

Secret Carp написа:1:Абстрахирай се от казаното от кокопарцала и....

2:Шоклидер ти трябва почти навсякъде и то не само ако хвърляш от ръка,а и ако разпъваш с лодка,понеже винаги има шанс да има миди,железарии,корени,дървета и т.н на местата където ще търсиш шарана.
3:Слага се 15-20 м,което не ти влияе много на лонг каст шпула,така,че не се съобразявай с него пълни я смело докрай.20м не са кой знае колко на такава макара :wink:
Ако случайно пък си я препълнил,махаш 20-тина метра от кордата и си навиваш шока-простичко е.Успех колега.

Те от това няма как да се каже нещо по добро за използването на шоклидера :))
ribar77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribar77 »

Повече от 10 м шок лидер не ти трябва.
Любишь медок – люби и холодок.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

snegk написа:Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава. :wink:
Това е истината ! :smt023 :smt023 :smt023
carp777
учете се от него
учете се от него
Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
Обратна връзка:

Мнение от carp777 »

снеик каза най вярно :D много зависи :D
C.A.R.P.
Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
dian
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dian »

snegk написа:Не използвам шок лидер ако не се налага.А пък в закачки направо е задължително да го няма, иначе дъното ще стане като мрежа на десетото хвърляне.В риболова всеки един детайл си има предназначение в зависимост от водоема, дъното, рибите и т.н. Не правете нещо само, защото някой го прави и вие трябва да го правите.Преценете ситуацията, водоема и тогава. :wink:
много точно казано
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
uzov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от uzov »

Много си прав Илийка и аз като ходя на платени гьолчета с налични риби до 2-3 кг, които се хващат на дистанция 20 метра и аз не слагам :D И аз бих призовал колегите да те послушат. Затова уважаеми рибари, които търсите трофейни шарани /които май не стоят на 10 метра от брега на чисти и достъпни места/ си купувайте и ползвате шок лидер само, когато сте на състезание по далечно замятане или искате да се изфукате пред някой колко далеч можете да заметнете :lol: :lol: :lol:
Всеки се ражда човек , но не всеки остава такъв до края!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Шоклидер от плетено влакно 30lb. ползувам ВИНАГИ. Дължините са две- 1м. или 13м. Сетете се сами защо. Тия работи са дъвкани години наред.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

колега,предназначението на шок лидера е 1.при супер мощно хвърляне да не скъсаш основното влакно,тоест цялото натоварване се поема от шок лидера.в този случаи далжината на лидера е 2 пъти далжината на пръчката + още поне 2 метра,които са навити на щпулата.2.при риболов на водоеми с каменисто дъно да спасиш линията от протъркване на някои остър камък,в този случаи 1-2 м. са ти достатъчни.3.ако ловиш на водоем с много закачки да вадиш рибата с хамалско дърпане и да не ти пука от закачките.това е вазможно ако вадиш рибата с лодка,далжината на лидера в този случаи е равна на приблизителната дълбочина + 2-3м. ако ловиш на платени водоеми шок лидер не ти трябва освен,ако не решиш да хванеш някои заек на отсрешния бряг :D ако наистина решиш да използваш лидер прецени много добре дали ти е НЕОБХОДИМ :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: .на слука
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

danev69 написа:...ако ловиш на платени водоеми шок лидер не ти трябва освен,ако не решиш да хванеш някои заек на отсрешния бряг :D
От платено до платено Балкан разлика!
На платено не храниш ли?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

храня винаги/които не храни няма да фани/ :D .за/ заяка на другия бряг/имам предвид ,че не трябва далечно замятане .мисля че се подразбира :rolleyes: здраве и много слука
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Разбира се,че схващам ироничната нотка.Привърженик съм и на пиперливо-закачливите мнения,но в случая говоря сериозно!Мисълта ми бе,че има и "платени" със стотици декари,а там вече дистанцията си е факт!При по малките пък "заекът на другия бряг" в повечето случаи е разковничето на успеха/Ц.К.,Кастел и т.н./.Повечето не използваме лодки и основни определящи далечното замятане фактори са тънкото влакно и задължителния шок! ;)
Моята практика е - шок само и единствено при ракета или работа с влакна под 0,30!
Поздрави! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”