До всички лодкари- Сигнален Буй

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: До всички лодкари- Сигнален Буй

Мнение от Дели »

За да не пускам нова тема " До всички гмуркачи- Сигнален буй" , ще споделя тук послание към тези които се гмуркат. За професионалистите буя е закон но ...
Карах с висока скорост от Галата към Черноморец на 500-600 метра от брега. Оглеждах се за делфини. Дъщеря ми много им се радва. Пред мен на около 100 метра , откъм страната на морето ми се мярна черна сянка и рязко свих към нея. Преставете си какво беше изумлението ми когато на 5 метра пред лодката изплува водолаз. Едвам успях да го заобиколя. Нямаше буй. Сега има втори живот ... Това да влезеш толкова навътре, на пътя на лодките без буй е безразсъдство.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Така е колега, в открито море буя е задължителен :smt023
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
emanuels
новобранец
новобранец

Мнение от emanuels »

Благодоря за инфото не ги знаех тези а отдавна съм по моретата :oops: брат ми се занимава с дайвинг не професионално и отскоро и от време на време го придружавам и определено ще се снабдя с такъв буй а ако може да се показва алфата също не е лошо все пак говорим за безопасност.
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

Темата е сигнален буй.За какво става дума,колеги.Само за гмуркащите или изобщо да опазим нещо или някого.Кого?Защо се тръгва с презумпцията,че лодкарите ,като са в лодка, са много или изключително защитени.А си представете тези бързи лодки/аз не ги обичам/ да минат през мрежарско въже-не ми се мисли какво следва.За гмуркачите е ясно -или постави буй - или си носи последствията.Поставянето на сигнални буйове е задължително в целия "бял" свят.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Изкоментирахме и мрежите колега. В крайна сметка, ако риболова не е бил успешен, не е проблем да го направиш такъв. Празниш мрежата, режеш тапите и ето ти 2:0 в полза на лодката. :)
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Шморхи написа:Изкоментирахме и мрежите колега. В крайна сметка, ако риболова не е бил успешен, не е проблем да го направиш такъв. Празниш мрежата, режеш тапите и ето ти 2:0 в полза на лодката. :)
Да бе,дай сега и на колегите да им вземем хляба от ръцете.Някои с това се прехранват де.
Ами затова се водим капитани,да внимаваме как си караме лодките.
Има различни видове " шамандури " - коркови тапи,бутилки от бира,найлонови торбички,туби от масло или бензин,
чат пат се виждат и от стириопор ( тез поне се забелязват по-от далеч ),докато другите са маскирани в морско.
Ама ний сме хората,дето трябва да се съобразяваме.Защо се сърдим на чуждите грешки ?
Падна ли ви шапката от расъжденията ? :D :D :D
Истината !!!????: - гледайте къде карате в морето.
Всеки капитан(шпикер) е отговорен за лодката си.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

При все, че съм напълно съгласен(и уточнявам, че не бих направил това, а по-скоро се шегувам, защото ми е ясно, че повечето с това се прехранват), за пореден път ще попитам - Има ли правила относно мрежите в морето? Има ли точно задание как и с какво да бъдат обозначавани. Има ли право всеки, когато му щукне и скимне да пусне мрежи където сам си реши и да ги обозначи по собствен вкус? Най-сетне, регламентирано ли е мрежарството в морето по някакъв начин? Не се дразня на мрежите, не завиждам, не ми пука...не ме блазни този начн за ловене на риби. Дразни ме обозначаването с туби(най-често черни), кафеви парчета корк или трупчета и въобще всякакви "камуфлажни" пособия с положителна плаваемост. Чудя се...какво ли ще ми се случи ако налетя на такова нещо с 40-50 км/ч....(в морето няма ограничения на скоростта за тези, които ще ползват този коз).
Киро, вече имаме фар, че и осветление на лодката. Демек, готови сме за нощен риболов. :) Дай Боже, утре ще го изпробваме. Рибите да слагат уреди за нощноо виждане, идем!

За да резна нечия мрежа, трябва найстина да ме ядосат...както вчера едни "рибари"(кавичките не са случайни) пускаха мрежа току пред входа на бургаското пристанище. Красота и оптимизъм...какво да кажа повече... Просто гледах ей така :shock: Някой кораб вероятно няма и да разбере, че е намотал няква си мрежа, но там е и входа на яхт клуба....Как няма да ти дреме за такъма и няма да ти дреме за лодките и техниката на другите...никогиш нема го разбера това.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
savi aleksiev
новобранец
новобранец

Мнение от savi aleksiev »

Буй, мрежи обширна тема, легитимните рибари които се съобразяват със забраните за риболов,пускат мрежите си с буьове,а тези които бракониерстват , вместо буй поставят мантари или търсят мрежите си с GPS и теш дори не плаяат в дик, айра и пускат километри мрежи.
А тези които си плащат легитимните пускат по една две пощи и то с буьове. но и там има мърша, някой са много алчни , дадът лев искат да изкарат хиляда, пускат мрежи като първите, така че темата е обширна и липсва контрол да бъде поставена в рамка най вее от АИРА,
А иначе декларираш мрежи, плащаш и пускаш :butthead: ама кой колко, и платил ли е :?: .а как да плати като дори и лодката без регистрация.
Има разлика налитака че нека да разровим темата , ИСКАМ РИБА И ЗА ВНУЦИТЕ. "Дъщеря ми е на осем години???????????????? :drinkers: не помага
Аватар
ssg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ssg »

adventurebg написа:Ето ти малко разновидности emanuels ако случайно ги видиш да знаеш какво е :D http://images.google.bg/images?hl=bg&um ... 8F&start=0
Да не пускам нова тема ето и една разновидност отнасяща се към гмуркачите,като ги видят да знаят какво е,и ако е възможно да не се завират в краката им,смятам че морето е достатъчно голямо а и за разлика от ловящите от брега спокойно могат да избират места недостъпни за закотвените на брега.

Над водата изглеждат така:
Изображение

Под водата е нещо такова:
Изображение

Миналата седмица бях на Тюленово и покрай риболова на зарган реших да се пробвам и за калкан.Хвърлих три пръчки и продължих с бомбардата.След около час в дясно зад мен спря джип Volvo /споменавам марката тъй като нямаше друга такава кола и ако случайно четат да се сетят за каго става въпрос /,от него слязоха три момчета сложиха неопрените,бутилките и влязоха във водата,двамата тръгнаха на ляво а третия на право.През това време прикапа дъждец,камъните станаха хлъзгави и отидох за малко пясък който да наръся на мястото където бях застанал.Напълних си пясък в кофичката и тръгнах обратно,като наближих гледам едната пръчка сгъната и аха-аха да скочи във водата.Хвърлих кофичката и хлъзгаво не хлъзгаво,къде на два къде на четери крака успях да я хвана,като надеждата ми до последно беше че отсреща има риба.Засичам мощно и никакво помръдване в следващия момент и другите две пръчки се сгънаха и тогава веч станах само за снимка,стоя прегърнал три сопи по четри метра които искат да се разходят в морето а нито мога да навивам нито да ги отрежа.Месината и на трите утиваше на ляво а там някъде се поклащаше и това:
Изображение
След две-три минути борба една по една въдиците олекнаха,навих ги но на нито една от тях нямаше и помен от такъмите,нито куки нито олова явно пича ги беше прерязал и очаквах да изплува да се извини,само че си останах с чакането.След около половин час тримата се събраха и излязоха,извинение не последва и тогава,само ме изгледаха така сякаш аз им бях нарязал такъмите а не те моите.На вас оставям да прецините за какви "колеки" става дума.Явно сред всички категории риболовци си има "мърша".
Поздрави на всички ловящи спазвайки законите и не опъващи нервите на околните гледайки само собствения си кеф.
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

И аз ще споделя един подобен случай, от който наистина се вижда,че морала не е задължителен за всеки.Бяхме на Черноморец/Варна/ за кая ,естественно с пусната котва.Забелязах,че от една гумена лодка в която бяха 4-ма, изведнаж станаха трима.Помислих си,че на някой му е станало горещо,но изведнаж забелязвам,лодката ми дрейфа.Бре,с такава хубава тежка котва..........не може .Веднага проверка.Извадих въжето и най -чудното беше,че у-то но шегела си беше там,но останалото го нямаше.От един мой човек разбрах,че по същото време е изчез и друга котва.Понякога ми идва такива :axe:
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

Диканаров написа:За съжаление колега, в морето е както в трамвая. Не е от незнание, а от невъзпитание! От нахално пренебрежение е към другите!
.... и това го има , но според мен до голяма степен се дължи на незнание.С колеги , между нас си ги наричаме "туристи". Вече над двайсет години обикалям морето , но повярвай като тазгодишните "туристи" до сега не е имало. Без елементарна представа , без елементарни умения , без елементарни познания ....за морето , за бряг , за вълна , за посока.... кой знае , кой не знае... кой не чул , кой не видял .... накупили си лодки , мотор и ... бам в морето... да ама така не става , или по - страшните инциденти тепърва предстоят (дано съм лош пророк)
А като заговорих за продажби на лодки :D да спомена и тук :arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=19&t=30957
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Съгласен съм, че във всяко стадо си има "мърша", но да се надяваме, че ще ставаме все по-толерантни към практикуващите различен вид морски риболов и съм сигурен, че взаимното уважение ще носи по-малко огорчение от цитираните по-горе престъпно-просташки деяния и да се надяваме, че няма да има случаи с фатален край за някого.
Пожелавам на всички щастлива и спорна 2010 година!
Никоя риба не е по - важна от живота !
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

adventurebg написа:За джетовете да не говорим ПОТЕНЦИАЛНИ УБИЙЦИ, но там май управия няма.
Това лято си риболовствах аз около созопол съответно и буй бях метнал излизам за глътка въздух и около мен кръжаха джетове реших, че риболова приключва и излезнах. точно в този момент се чуваше нейде си свирката на спасителя и крясъци излезнах аз на плажа и тез хубавци с джетовете бяха готови да се бият със спасителите :evil: , че им направили забележка къде да си карат джетовете, а и на плажа немаше къде да си опнеш чадъра. Та какво остава ....
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

ssg написа: отнасяща се към гмуркачите,като ги видят да знаят какво е,и ако е възможно да не се завират в краката им,смятам че морето е достатъчно голямо а и за разлика от ловящите от брега спокойно могат да избират места недостъпни за закотвените на брега.
слушай ве пич :evil: , я кажи ми ти , де да си намеря тва недостъпно място , щото след като отида на морето целия бряг е осеян с бомбардьори и както казваш с по 3,4,..10 въдици -е аз къде да гмуркам :?: ...на колко мерта да се пускам , след като на Мириус максималната дължина на която фърляте бомбардите - отговаря на дълбочина 15 метра :?: ...преди десетина години скалите бяха пусти и нямаше рибари...платеринаджийте дремеха по плажовете , но ние там не ходим , хотели нямаше и места за гмуркане бол ...а ся ква стана тя - откакто дойде бомбардата на мода в БГто и на малкото останали скали , накацали като скакалци два милиона бомбардьори и аз кво - за да не им се навирам в краката - кво - ми зема да фърля харпуна а :evil: ...пичове - вие сте гостите - почнахте да идвате по нашите места и не знам кой на кого се навира ...извинявайте за тона , но дълго таях това в себе си ...когато видите харпунист - приберете си такъма и го пропуснете да мине - той не е скутер и за да заобиколи му костват доста усилия за да плува...хапуниста от своя срана би траябвало да премине по най-бързия начин...така съм правил винаги аз , така са постъпвали и с мен - махвали сме си за поздрав и сме се разминавали :!:
Последно промяна от Булти на Съб Яну 23, 2010 1:50 pm, променено общо 1 път.
tolio_pm
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tolio_pm »

извинявайте за тона , но дълго таях това в себе си ...когато видите харпунист - приберете си такъма и го пропуснете да мине - той не е скутер и за да заобиколи му костват доста усилия за да плува...хапуниста от своя срана би траябвало да премине по най-бързия начин...така съм правил винаги аз , така са постъпвали и с мен - махвали сме си за поздрав и сме се разминавали :!:
Булти,ако не си гмуркал на "моряшкия" в Поморие-ела лятоска-винаги е така както ти казваш-десет бомбардират минимум един-двама гмуркат-ама никакви ядове за никоя от двете страни.То маи си е и от хората, ама де да знам :D ако не е Тони Митев ще е Личев,или Тонито Арабаджиев,или Мутафчето или ..........още доста има да ма прощават че не ги споменавам де :D
Пп;Поне кат не закърпим нещичко "Вие" сте ни виновни :lol: :lol
Пп2:Ааа,и в такъв случаи винаги разчитаме на "информация от източника"-директно от под водата :D :D
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”