Примамване на рибата с лампа

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Примамване на рибата с лампа

Мнение от КИРО »

1000 - вярно, че на това не съм обърнал внимание.
Ама , ПРАВ си.
Не ме е интересувало,че ми е минало времето да дремя нощно време,
ама пак ми идва понякога мерака.Пусти му спомени.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

КИРО написа:Това никъде не съм го чел.
Тогава трябва да изгасят и вълнолома. :D :D :D
Не мога да твърдя,че светлината привлича рибата,ако съдя по вълнолома.Може би светлината трябва да е по-силна,светлината на вълнолома,която достига до водата е много слаба.
Зарганолог
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

1000n написа:що ако е тъмно.
Да неби забраната да е,не защото ,ще изловим рибата,а защото нощно време може да се застраши корабоплаването или нещо подобно.
Mi7chell написа: Не мога да твърдя,че светлината привлича рибата,
Колега,мога сто % да твърдя,че светлината привлича рибата.Това е от опита ми.Когато пътувах преди време,имахме задължително "калтърма"-нещо като грамаден сак.Непременно нощем я пущахме със лустра/лампа/ и като се събере рибата само се вдига и това е.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

gromost написа:Когато пътувах преди време,имахме задължително "калтърма"-нещо като грамаден сак
Калдърма се казва и последно един старец идваше на плочата(като бе разрешена още)преди години с един москвич и я сглобяваше на място,като затискаше основните греди с гумите на москвето.Който е ходил редовно преди години нощем на плувка,го е виждал.100% светлината привлича,но да е близко до водата.
А сега де? :roll:
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Наистина беше голяма атракция.А и доста риба дърпаше.
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

Моряка написа:100% светлината привлича,но да е близко до водата.
Абе не знам. Преди няколко месеца като бяхме на нощен риболов за сафрид един колега неволно насочи светлината на челника си към водата и друг стар колега го скастри да не прави така, че риба сме щяли да хванем, ама друг път.
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

gromost написа:Колега,мога сто % да твърдя,че светлината привлича рибата.Това е от опита ми.Когато пътувах преди време,имахме задължително "калтърма"-нещо като грамаден сак.Непременно нощем я пущахме със лустра/лампа/ и като се събере рибата само се вдига и това е.
Колега ясно че превлича,цитирал си част от моя пост и може би не си прочел останалата част,имах в предвид ,че светлината на вълнолома не привлича рибата,както и да е,чувал съм за преди години,че са ловили така сафрид и по варненските буни.
Зарганолог
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

Mi7chell написа:цитирал си част от моя пост
Драги,нямаше да отговарям,но ми се струва,че колкото повече от младите момчета научат това-онова, е в тяхна полза,а и в полза на всички съфорумци.Сега би трябвало да питам, колко е авторското ти право.В края на крайщата,за това е форума.Всеки да каже какво и как,защо и какво мисли по даден въпрос.
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

gromost написа:
Mi7chell написа:цитирал си част от моя пост
Драги,нямаше да отговарям,но ми се струва,че колкото повече от младите момчета научат това-онова, е в тяхна полза,а и в полза на всички съфорумци.Сега би трябвало да питам, колко е авторското ти право.В края на крайщата,за това е форума.Всеки да каже какво и как,защо и какво мисли по даден въпрос.
Абсолютно съм съгласен с теб колега,няма две думи по въпроса,извинявай ако съм се изразил грубо или нетактично в предния си пост.
Зарганолог
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

Mi7chell написа:колега,няма две думи по въпроса,извинявай ако съм се изразил грубо
Всичко е ОК.Това всичкото е малко "халосна"стрелба,защото,едвали някой ще се юрне да лови риба нощем,но все пак споделянето на всичко преживяно е както развлекателно,така и поучително.Имам един много хубав спомен за прибиране на риба на светлина от Алжир/столицата/,много риба -много нещо.Тук спирам заради мод-те.Както каза един колега по-горе, светлината е непосредствено до водата,а ние ползвахме крушки от 600 вата.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Да се лови нощем на плувка е голямо удаволствие,особенно ако си войник на дежурство-командирите си затваряха очите за това и апваха често прясна рибка.Ламбата беше от уличен модел и висеше на 5 м. от водата.
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Аз пък имам наблюдения че вечер по пълнолуние и замятане по посока на луната в така наречената лунна пътека чепарето работи много добре.На един кей около Бургас ходихме пролетта привечер.Без никакви светлини.Само по време на пълнолуние и когато луната беше по-светла имаше риба и то доста.А замятането в осветената част на кея беше безрезулт.А към края на таз годишният пролетен сафрид бях във Варна на Траката .С лодка срещу плажа и замятане срещу лампите.На обратно без резултат.Говоря ви за привечер към тъмно вече.Тази есен видях на един влекач пускат голяма халогенна лампа на 2-3м. над водата и отдолу се въртят какви ли не риби предимно зарган.Хората почти си избираха какво да хванат.
А видях скоро и чепарета,на бидема на куката с фосфорна ампула :shock: Незнам с каква цел питах-за нощно ми казаха.Резултата не ми е известен,но не съм ги срещнал повече.
Светлината трябва да привлича рибата все пак хищниците имат добро зрение и малко помощ за намиране на храна не им е излищна.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Здравейте! :D
Есента говорих с бай Илия по въпроса за осветеността на водата и съответно количеството уловена риба. Човекът лови на варненския вълнолом от както се помня, а и със сигурност много по-отдавна. :lol: Та той е на мнение, че рибите-хишници, които гонят по-малките риби търсят светлината, за да могат да ловуват по-лесно, но рибите, които бягат от по-големите хишници бягат от светлината, когато нещо ги гони. В частност понеже тогава имаше чернокоп, според него чернокопът можеше да се търси на по-осветените места, но не и сафрида, точно защото на сафридът му се налагаше в настоящия момент да бяга от чернокопа и съответно от светлината. Също така го има и един друг момент - дори и рибата, която ловим в момента да не е преследвана от други по-големи риби, то все пак рибите често могат да се видят и с просто око, а всички знаем за правилото, че риба, която се вижда не кълве. :wink: Или иначе казано ние можем да видим рибите, но и те - нас, а това вече ги плаши и те ако изобщо кълват, то това става много рядко. :? Преди повече от двадесет години правих някакъв експеримент - дядо ми ловеше нощно време към края на варненския вълнолом, където може да се каже, че си беше доста тъмно. Аз в същото време ловях на плочата, където си беше доста светло и се виждаше как плуват всякакъв размер риби. Но не мога да кажа, че аз хващах много повече риба от дядо ми, нито че той хващаше повече от мене, понякога и той идваше на плочата, но рядко е имало разлика в количеството уловена риба на по-светли и по-тъмни места по брега и аз последното го отдавам не толкова на осветеността, колкото на многото други фактори. Разбира се всичко това важи ако се лови риба с някакъв вид въдица, не и ако се лови с някакъв вид мрежа или нещо подобно, защото тогава в осветения участък мисля, че уловите би трябвало да са драстично по-големи от тези в неосветените участъци, но последното е само мое предположение, защото нямам опит в риболова с мрежи. :( Наслука! :D
Zeek78
новобранец
новобранец

Мнение от Zeek78 »

А дали може да се използват светещи ампули? :rolleyes:
rxr2009
новобранец
новобранец

Мнение от rxr2009 »

Ловил съм със светеща ампула, поставена някъде около тежеста, когато съм на плувка за сафрид или чернокоп нощно време. Хваща се, ама няма голяма разлика. Със сигурност обаче рибата полудява, ако на 10 - 20 см от водата се пусне някаква лампа. Така ловихме сафрид в казармата от кораба. До сутринта поне 5 лампи изгърмяваха, щото се мокрят. Там обаче напрежението беше 24 или 36 волта и не беше опасно - сменяш крушката и продължаваш.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”