Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Помагайте ако можете
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
Помагайте ако можете
Здравейте колеги! Имам голям дерт. За трета поредна година вино което съхранявам в бидон става на оцет. От същия материал имам и в буре, което пък си става чудесно винце. Тук въпроса ми е - ако прехвърля съдържанието на бидона в друг съд ,дали ще има някакъв ефект. Ако някой се сеща за нещо друго-да помага. Разчитам на вещите по въпроса винопроизводители и потребители. А аз ще почерпя
Благодаря предварително!

Колкото повече толкова повече!
-
- сериозен играч
Re: Помагайте ако можете
http://www.mahmurluk.com/2008/06/blog-post_1489.html
Виж дали ще ти просветне.
Виж дали ще ти просветне.
- borislav58
- сериозен играч
Така ще става на оцет ако си го пиеш сам.Пии го първо от бидона и то не сам.

Всичко заебавам и за риба заминавам!
мисля може би оште едно буре
- Stivi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега ефектът от прехвърляне на вкисноалото вино в друг съд ще е равен на нула. Просто виното от бидона го вари на ракия, докато не е вкиснало съвсем. Ако наистина държиш едно и също вино в буре и бидон и в бурето се запазва добро, проблемът ти е в бидона. Аз също държа вино в бидони, което напролет варя на ракия, но нямам проблеми с вкусовите му качества. Явно по стените на бидона имаш остатъчни киселинни кристали / просто след употреба трябва да се измие много добре с горещ разтвор на сода за бурета и ако все пак останат кристали го изтъркай с едра домакинска тел и изплаквай хубаво/ И както казва колегата за напред консумирай първо това от бидона. Успех.
Който го може, си го може!
този бидон отворен ли е не трябва да взима ваздух
Колега изпари бурето с вряла вода и хлябна сода . Намери и синджир дълъг около 7-8 метра, халките на който да влизат през отвора на бурето. Накрая на синджира сложи нещо , което да пречи, края на синджира да влезна целия. Наливаш 2-3 кофи вряла вода с няколко пакета хлябна сода , пускаш синджира вътре и лопчич интензивно напред-назад десетина минути . След това оставяш да се изпари хубаво бурето . Изплакваш с маркуч и вода няколко пъти и си готов . Много е важно, след като изпиеш виното ,да оставяш по 1-2 литра вино в бурето до новия сезон, за да може да храни дървото. Успех.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
- Stivi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега разгледай този сайт http://zavinoto.com/advices.php?cat=7
Който го може, си го може!
Преди много години стабилизирах виното със серниста киселина, беше в бутилка от 500мл. , произведена в Евксиноград. Пропорцията е 1:10000, слага се когато виното е завършило ферментацията си, след това си го къркаш до края на годината без никаква промяна на вкуса.
На платено не одим !
-
- и господ не е толокова добър
Вуйчо ми слага, на един бидон вино, една бутилка коняк. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
ко се кахариш ,правиш го на ракийка и пак ще си го изпиеш
прибери боклука преди да си тръгнеш от водоема
-
- разбира нещата
Благодаря ви! По ми се пие винце - зима е все пак. Пък и да има с какво да преглъщам пържолките. С вода някак си ми пресяда. Ракийка си имам, но явно ще се наложи да я увелича в количество. 

Колкото повече толкова повече!
- orion30
- разбира нещата

Понеже всяка година правя разкошно винце, ще ти споделя моята технология.
1. Съда е 100л. пластмасов бидон, идеално измит.
2. Гроздето се рони, зърната се смачкват, а чепките се изхвърлят
3. Ако искаш повече вино, добави 20-30л вода. Водата е затоплена до 40градуса и в нея се размива захарта, ако захарността е слаба.
4. Докарваш маретияла до захарност 22, за целта се ползува гъстотомер.
5. Слагаш серниста киселина 100мл. на 100л.
6. Докато ври виното, съда е добре уплътнен, така че да не влизат мушици. Променят ферментацията в оцетно-кисела.
7.. На 40 ден (НЕ по- рано) източваш виното през цедка, отново в пластмасов бидион, идеално измит с хлебна сода
8. Слагаш серниста киселина 50мл. на 100л.
Така виното може да се съхранява с години в добре затворен съд, но моето до края на лятото, т.е. до следващия гроздобер свършва.
1. Съда е 100л. пластмасов бидон, идеално измит.
2. Гроздето се рони, зърната се смачкват, а чепките се изхвърлят
3. Ако искаш повече вино, добави 20-30л вода. Водата е затоплена до 40градуса и в нея се размива захарта, ако захарността е слаба.
4. Докарваш маретияла до захарност 22, за целта се ползува гъстотомер.
5. Слагаш серниста киселина 100мл. на 100л.
6. Докато ври виното, съда е добре уплътнен, така че да не влизат мушици. Променят ферментацията в оцетно-кисела.
7.. На 40 ден (НЕ по- рано) източваш виното през цедка, отново в пластмасов бидион, идеално измит с хлебна сода
8. Слагаш серниста киселина 50мл. на 100л.
Така виното може да се съхранява с години в добре затворен съд, но моето до края на лятото, т.е. до следващия гроздобер свършва.
Не съм привърженик на каквито и да било химични добавки в състава на виното. При здраво грозде и захарност в рамките на препоръчителното, а именно за бяло вино - 21-23%, за червено 23-25%, няма смисъл да се добавя каквото и да било (мое мнение). Вкисването на виното се дължи на неизмит съд, съхранение на топло и светло
Съд, който е вкисвал един път, ще продължава да го прави, докато не се "изпАри" със материал от казана в момента на вадене - т.е. след изваряването на джибрите, това, което остава в казана го наливаш директно в съда, който е вкисвал, и се задушава до пълното изстиване - най-добре на следващия ден. Колкото и невероятно да ви звучи, пластмасата е микропорест материал, който поема в себе си частици (в случая дрожди, предизвикващи кисела ферментация) и само висока температура ги обезврежда. Това е пробвано от мен лично и работи! Не съм запознат с химическия анализ на процеса, но съм го взаимствал процедурата от стари хора. Важи и за дървени съдове. Обърни внимание и на забележката за кристализирането на оцетната киселина по стените на съдовете - резултат от по-ранното прибиране на реколтата и непълното узряване на гроздето!

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"