Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Като за начало-Leuciscus cephalus
Re: Като за начало-Leuciscus cephalus
Успех Митак и да пишеш 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Прекрасен ден и уникален риболов!
Реката пречупена,вчерашният лед стопен,нивото леко качва!На мънисто,кука 2-ри номер и 4-5 бели кефалът полудя!
Имаше хора направиха по 40-50 риби над половинка
и не се смилиха над нито една!Преди няколко дни човешки крак не беше стъпвал по брега,а тази сутрин в 6:10 нямаше къде да застана!Хубавото бе,че дори и от моста се ловеше без тройки,а лошото,че до два след обяд по моя прецека се извадиха около 450-500кг риба!До свечеряване има още много време!А утре?А вдругиден?
Двамата с братлето копнахме 35 бухалки от 400-500грамови до 1-1,200кг /той 19бр ,а аз 16бр/.Четири от тях тази вечер ще заместват пържолите на масата!

Поздрави на всички,успех и Весели прзници!
Реката пречупена,вчерашният лед стопен,нивото леко качва!На мънисто,кука 2-ри номер и 4-5 бели кефалът полудя!
Имаше хора направиха по 40-50 риби над половинка

Двамата с братлето копнахме 35 бухалки от 400-500грамови до 1-1,200кг /той 19бр ,а аз 16бр/.Четири от тях тази вечер ще заместват пържолите на масата!

Поздрави на всички,успех и Весели прзници!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Поздравления Сапунче за чудесния риболов.Кленовете са наистина уникални.
Би ли ми казал,на кое викате мънисто
Би ли ми казал,на кое викате мънисто

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Пластмасови кръгли топченца за герданчета,синци и всякакви подобни дрънкулки!Вървежни цветове са жълт,оранж и червен според настроенията на слънцето!
Нямам подръка готова линия,но в общи линии е това жълтото:

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Значи куката трябва да бъде във стил муха,нещо така му идва и плус бели черви на самата кука???
Продават ли се готови,или сам си ги правиш?
Продават ли се готови,или сам си ги правиш?
Macedonia

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не бе Ники!Мухата я постнах за да видиш на кое викаме мънисто-жълтото топче!
А монтажът е обикновена тънка кука с широка дъга и малко по дълго рамо.Вържеш я и през повода нанизваш мънистото да падне до основата на куката!Движи се свободно,но не може да мине през контрата!Нанизваш и няколко бели/не е задължително/ и си готов!Чалъмът при този риболов е умелото задържане и отпъскане в течението.В повечето случаи ударите са веднага след отпускането!Прашката и поне половинка бял са задължителни!
А монтажът е обикновена тънка кука с широка дъга и малко по дълго рамо.Вържеш я и през повода нанизваш мънистото да падне до основата на куката!Движи се свободно,но не може да мине през контрата!Нанизваш и няколко бели/не е задължително/ и си готов!Чалъмът при този риболов е умелото задържане и отпъскане в течението.В повечето случаи ударите са веднага след отпускането!Прашката и поне половинка бял са задължителни!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Значи едно мънисто е достатъчно върху куката
стига да го събере(да успея да го вметна)и да е оранжово,жълто?
И пак на истичане?

И пак на истичане?

Macedonia

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Аха!Ето какво бях писал преди време:
sapuna написа:С настъпването на зимата все по-малко са резултатните методи за риболов.Така че вижте пак в кутията на баба си и потърсете някое жълтичко.Код за потвърждение: Избери целия код
В древността го носели за предпазване от злото, днес то краси дори мобилни телефони,а ние го използваме за риболов. Ако сте суеверни, но се притеснявате от околните и затова криете старото си синьо мънисто, което баба ви е сложила на ръката, когато сте били още деца, можете да си отдъхнете. Тази година вие сте на мода, защото мънистата са сред хитовете на лятото.Ама само сините.
sapuna в един друг форум написа:От няколко години доста нашумя този метод.Въпреки,че е елементарен ще разкрия няколко свои впечатления.Като начало описвам монтажа на линията-всеки е ловил кефал и знае за неговата непретенциозност,но не забравяйте,че освен него налита и скобар,мрена,че и едър морунаж.Основно съобразявате линията с очакваните екземпляри.При мен тя е-ф16 основно влакно,повод ф14-около40см,кука №4.Утежнението е в началото на повода с дропер на 5 см преди куката.Плувката е до 5гр. и балансирано утежнена/комар да кацне и набива/.Използвам мъниста с диаметър 8-10мм,и винаги жълти(или оранж с червеникави ефекти).Нямам идея защо рибите предпочитат жълтия цвят,но е факт.Пробвал съм с всякакви цветове,но жълтото си остава магнит.Изключение бе предната събота-САМО червено!Версиите за бистра и пречупена вода ги отхвърлям!
Та значи,нанизвате мънистото на повода,закачате на вирбелчето и сте готови за поредния успех.Ама...боцкате и три четири бели!А и храните яко!
Важна част от предстоящия риболов е познаването на водоема-релеф на дъното,дълбочина,естественни подводни ями,брегове,течение и т.н.Лично аз предпочитам средно дълбоки участъци(до 1,5-2,5м) с леко течаща вода,или дълбоки места непосредственно след бързеите.Обхожда се дъното и дълбочината се регулира на около15-20 см от дъното или по провлачване на дропера!В последно време провлачването спомогна да извадя и морунаж,скобар и мрена.Замята се възможно най-далеко срещу течението,до срещуположния бряг и се следи за почуквания.Винаги обирайте влакното и периодично преигравайте с върха на пръчката.Кълването в повечето случаи е нежно,понякога и рязко,но винаги е единственно.Засичайте при всяко почукване на плувката.
Направо сте разпенили реката.Отличен риболов.
Евала Митак за излета , а иначе честита Коледа на теб и цялата фамилия

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- и господ не е толокова добър
Хубав риболов, само е жалко за гладния български народ.Жалки,дребни човеци, това сме ние

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Браво Митак!Ама другия път не споменавай мястото
......Снимки до цигарите и тва е .....да го духат!

-
- фен клуб-скобар
Браво.Голям кеф ,ще да е било.