Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки

Модератор: sapuna

Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки

Мнение от dako71 »

Само и единствено FD. Другото е компромис.
wertus
новобранец
новобранец

Мнение от wertus »

Хммм, чета и си мисля значи....що е то аванс, и имали то почва у нас....ами явно има, ама от това което четя ми става ясно, че почвата е доста мека.....меко казано де :D . Ся да ви сподела и моето си мнение: Значи, авансът е туй механическо нящо у макарата, дето позволява кат напъне рибата(дай боже всекиму и по-голяма) ако сме го настроили правилно, чрез своето отпускащо свободното въртене на шпулата свойство, да попречи или на скъсването на влакното, или на счупването на пръчката. Кат на на всеки аджамия-карък ми са се случвали и двете неща. Това доведе доста мисловна продукция по въпроса( трудна работа щото съм си природно тъп :oops: ), ама и до четене доведе. Ма накрая родих следните си изводи:Първо- Задният аванс е атавизъм, съществуващ все още, щот въ времена на криза си требва производство на йовтини макаренца( па за инерционното настроеното стръво-плукарско риболовно войнство ич да не говорим). Второ- предният аванс е априори по-мощен от задният, ама оскъпява макаретата щот требе се монтира у сека шпула и тва оскъпява пръдъкшана(а както споменахме си е криза), и тва води до тва че при топ-моделите е често срещано явление да се продават с по една шпула.....щот при теа цени и в таа криза ако беа с по две шпули щеа да са още по-непродаваеми .........................................................................иййй трето: Абе тука нящо ич не дочувам за средният аванс...а ся де? Що е туй нящо? Отговора оставам на вас...барем доведе до четене, щот забелезвам че у нас твърдото нещо наречено "чукча-писатель, нет читатель" си има бая почва...сори ама нищо лично!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Wertus,само на Абу-Гарсия съм виждал това чудо наречено среден аванс преди няколко години,не си спомням точно колко,тогава излезе и една много силна серия на мачове,фидери макари-Суверен.Убеден съм,че нея си имал напредвид :wink: Със спиниг ловя рядко,даже и нямам спинингова въдица,за мен е без значение дали е с преден или заден,не използвам аванс при вадене на риба,Екстазито спомена нещо за чичо Боб,но аз тоя номер го научих от един наш си чичо Боб-чичо е само от уважение към него,че е по-малък на години от мен-Юри Пейков-машината.Известна личност сред риболовните среди.От него видях как може да се щади аванса,после си купих една мачова макара на Браунинг ,която изобщо нямаше аванс :shock: и така си остана навика.Ако си купувам различна марка макара от Шимано,то тя ще е с преден аванс.Защо-споделям мое мнение без никой да е задължен да се съобразява с него.Ловя ли едри риби,аванса ми е настроен при подсечка да просвири леко,при някои модели-няма да цитирам кои,аванса стои все едно е стегнат до дупка с чешмеджийски ключ,или не поема от засечката и първоначалния удар на рибата и следва късане,макарата се сваля и се хвърля някъде из храсталаците.Един съвет за всички,които не могат да си позволят да ловят с Шимано и някои други скъпи модели,нямащи този проблем със слепването на дисковете на аванса.Винаги преди риболов развъртайте аванса и го изпробвайте на сухо дали не е затегнал.След риболов го оставяйте затегнат,така и пружината на аванса няма да омалява и дисковете няма да са залепени.През НЕактивния сезон го разглобете и почистете,като подреждате последователно дисковете да не объркате реда по който са монтирани.Наслука!
Последно промяна от butnik на Сря Яну 06, 2010 1:45 pm, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
wertus
новобранец
новобранец

Мнение от wertus »

Позна от раз, точно за Суверена хортувам. То и системата на средният аванс, ако не се лъжа, си е патент на Абу Гарсия от 90-години, но откак си изнесоха производството в Китай вече не го произвеждат, май твърде скъпо излиза...Оня ден я изтупах от прахта тая макара та се сетих за средният аванс, доста удобен и мощен биещ по показатели предният, но нещо не успя да се наложи на пазара.
А за съхранението на макарите и аз правя къщото - отпускам аванса независимо дали е скъпо Шимано или Дайва, или е по-евтинка макара.
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

:smt023
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Аватар
bobs81
новобранец
новобранец

Мнение от bobs81 »

revox написа:Личкаа,зависи.Едно евтино макаре,грам не е по-добро от едно старо истинско със заден.Някой ще каже-на едните оста се върти,на другите не.Ами те са си изчислени.Що например за спининг се предпочита преден,а шаранските байтрънари са със заден.И при двете има натоварване яко.На мен примерно,задният ми е по-удобен за бързо реагиране.
Колега,вие май не сте ползвали шаранска макара тип байтрънър,защото не ви е ясно,за какво се използва задният аванс :D !А, определено предният аванс е по-надежден в сравнение от задния,защото има по-голяма площ на триене!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Бобс,сравняваме само заден и преден не комбинации,а на Шиманото и двата са отзад при тия
Javor

Мнение от Javor »

Макарите с преден аванс са значително по леки от тези с заден. Замене това е най голямото предимство.
Иначе като вадя риби връщам от дръжката, а аванса е последна резерва, колкото да не скъса.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

А за мен леката макара не е коефициент на качество :wink:
bisqo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bisqo »

revox написа:Личкаа,зависи.Едно евтино макаре,грам не е по-добро от едно старо истинско със заден.Някой ще каже-на едните оста се върти,на другите не.Ами те са си изчислени.Що например за спининг се предпочита преден,а шаранските байтрънари са със заден.И при двете има натоварване яко.На мен примерно,задният ми е по-удобен за бързо реагиране.
Позволи ми да не се съглася. Колко от bigpit макарите са със заден аванс? Въобще кой шарандия използва макара със заден аванс(освен ако не е байтрънър)?
Изображение
Незнанието не е извинение.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Шимано :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не съм привърженик на задния аванс,не съм и фен на Шимано,а в долния случай съм направо отчаян/съжалявам за качеството на снимките/

Изображение
Изображение

Дайте като говорим за аванс,да не се ограничаваме само в общите понятия "заден" и "преден",а да разгледаме различните варианти на изпълнение-многодисков/вид на шайбите/,пружинно-съчмен,хипоиден и т.н.Мисля,че тогава могат да се изтъкват конкретни предимства или недостатъци!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Преден много дисков аванс като,че ли е най-надежден,така мисля изхождайки и от многогодишно използване на макари с такъв.и е на принципа на амбреажите на моторите,там е доказано,че работят :D :D :D с другите видове не съм се сблъсквал и нямам мнение за тях.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Предимства, недостатъци, настройки: ами всеки тип макари си има своите предимства, които пък се водят за другия тип - недостатъци. Като най-основна е разликата в прецизността и мощността. Предният аванс, поради по-големия диаметър на дисковете, създава по-голям въртящ момент и по-лесно спира големи усилия (като шаран или щука например). Задният аванс, като всеки многодисков съединител, изисква повече осово преместване (разбирай повече завъртания на врътката), за единица въртящ момент. Което води до повече прецизност (субективно).
Веднага някой ще рече "Амче аз мога и предния аванс да си го наглася точно колкото си искам". И ще е принципно прав, ако става дума за у дома на спокойствие. Но, ако е на реката, където адреналина е в повече и разсъдъка хич го няма, с едно движение от половин оборот вместо да увеличи усилието с 0,5кг, го увеличи с 1,5кг, какво се получава?.... Ми и аз не знам. То си зависи от влакното, от големината на рибата и т.н. :D :D :D
След всичкото бля-бля изводът е: за големи усилия (сом, шаран, щука) за предпочитане е предният аванс; за малки усилия и тънки влакна (примерно под 0,15мм) за предпочитане е задният аванс.
Пък всеки да лови, така както е свикнал. стига да стигат рибите до кепа. :D
Успех на всички край морета и рекички!
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

Добре за преден, заден и байтранър ясно , а за среден аванс какви са предимствата и недостатъците?
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”