Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Е тва не мое да е истина
, аз винаги съм непоправим оптимист, ма тва е еб... ...... . Тролка света е голям, хора разни. След време пак ще говорим, аз съм във форума от 2005-та, въпреки, че несъм много активен.

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Разбира се,че опитът е от огромно значение ама като си подлагаш и с нещо друго по юдисват нещата
Миналата година 80 % от улова си съм го раздал на приятели
Та не се притеснявам ич. Старчето е прав, че е възможно две еднакви като модел и цвят примамки да играят по различен начин. И ако за нас нещата са привидно еднакви онез отдолу да мислят другояче. Имам случай като неговия и то многократно и единият ми воблер е огризан до безобразие а другият е като нов. Тролс, рапалки са но явно и при тях има брак 

-
- вече хвърля и на тежко
Напълно е възможно два еднакви воблера да играят по-различен начин. Лятото поръчах 2 бр. Salmo Perch за мен и едно приятелче и когато пристигнаха воблерите установих, че телчетата на лопатките за закачане на воблерите излизат на различно разстояние от началото на лопатката. При всички положения играта на тези воблери ще е различна.
-
- вече хвърля и на тежко
Аз също мисля, че е напълно възможно два еднакви по вид и марка воблери, да играят по различен начин. И по този начин наистина единия си остава пълно капо.
А относно цветовете на воблерите, гледах едно предаване по Дискавъри, в което ясно и точно установиха, че всички видове риби НЕ ВИЖДА цветно, т.е. няма как да различи син от червен воблер. Те виждат различни сенки и проблясъци във водата.
Според мен именно това е значението на цветовете на воблерите, защото всеки по различен начин отрязява светлината и по различен начин блести във водата, като по този начин рибата реагира на определен вид и цвят, в точно този момент и т.н.
А относно цветовете на воблерите, гледах едно предаване по Дискавъри, в което ясно и точно установиха, че всички видове риби НЕ ВИЖДА цветно, т.е. няма как да различи син от червен воблер. Те виждат различни сенки и проблясъци във водата.
Според мен именно това е значението на цветовете на воблерите, защото всеки по различен начин отрязява светлината и по различен начин блести във водата, като по този начин рибата реагира на определен вид и цвят, в точно този момент и т.н.
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Има обаче и нещо дручко . Сещаш ли се за многообразието в цветовете на рибоците ? Как в размножителния период цветовете им стават ярки и наситени, на други пък служат за предупреждение,че са отровни и тн. В известна степен и твоята теория е правдоподобна, но ти си имай едно на ум
Замисли се и над декоративните рибки - скивай мъжките кви са яки и цветни
Казах за владиката- та сенки или не цветът си влияе според мен.

-
- сериозен играч
Maгa,щеш,не-щеш,воблерите ще ти бъдат цветни
.Причината е -''пак ще ти я повторя'',че на чернобелите телевизори одавна им мина модата,загреваш ли а.
Можеш ли да ми дадеш,логично обяснение?Защо от 1 000 цветни воблера-приблизително,сома,''забележи не пиша пъстърва,щука,костур и т.н''ще вземе да се юрне ,и да налапа точно този воблер?
-Сигурен съм че не можеш,та за това недей се мъчи,нема сми.
Ако ти требе джокер,звънни на Александър,той може и да знае.
Това, че ние виждаме цветно,не-означава,че и рибите виждат също като нас,''то и кучето,и не-само,има големи красиви очи,и живее в свят изпълнен с пъстрота, ама те на-господ си знае работата.
''
Не мога да разбера,
защо се опитвате да пратите по дяволите,изследванията и труда на хора хвърлили милиони,за да докажат ,че рибите не виждат цветно, -а искате да повярвам ,на некой пиян Руснак и на стотиците дистрибутори на марки и фирми за производство на воблери,създали специални сайтове и пишещи из нет-пространството.
Мога да напълня десетина страници ,с изследвания и доказателства ,че по голямата част от рибния свят ,в това число и сома, не-различават цветовете като нас хората.Ама нека първо да чуем опозицията.

А с някои хора ,наистина нама кво да си кажем -една прочетена книга,която не ми е направила впечетление,и не мога да си извадя положителна поука от нея,никога не я чета повторно.

Не мога да разбера,

Мога да напълня десетина страници ,с изследвания и доказателства ,че по голямата част от рибния свят ,в това число и сома, не-различават цветовете като нас хората.Ама нека първо да чуем опозицията.

А с някои хора ,наистина нама кво да си кажем -една прочетена книга,която не ми е направила впечетление,и не мога да си извадя положителна поука от нея,никога не я чета повторно.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Бай Стояне, аз съм приел за себе си, че рибите виждат цветно. Повечето от литературата, която съм прочел сочи това.
Но дори да виждат черно-бяло, цветовете в риболова биха имали много по-добър ефект от сивите нюанси, които в дълбочина се променят по-бързо. Замисли се върху думите на един дилетант.
Но дори да виждат черно-бяло, цветовете в риболова биха имали много по-добър ефект от сивите нюанси, които в дълбочина се променят по-бързо. Замисли се върху думите на един дилетант.
Айде и аз да изразя едно мнение на лаик
, вярвам, че рибите не виждат цветно, но вярвам и в няколко факта: всеки цвят създава различен силует, всеки цвят според дълбочината/осветеността/ се вижда различно, като по този начин има предпочитани цветове за различните дълбочини, да не говорим и за бистротата на водата, та Бай Стоян е прав, но е малко краен, ясно е , че всичко е от значение. Има определени места и периоди в които сома полудява и имам чувството, че клонка с куки да фърлиш, че го заапе, ма тва е много рядко, за останалото време си трбе перфектната комбинация където цвета видим или не си е фактор-факт.
п.п. Прави ми впечатление нещо друго, някой път рибата особено сома подбира воблери различни по цвят, но с нещо общо например изразена ярка линия на корема, примерно бяла за сома или оранжева за костура или черен гръб
.

п.п. Прави ми впечатление нещо друго, някой път рибата особено сома подбира воблери различни по цвят, но с нещо общо например изразена ярка линия на корема, примерно бяла за сома или оранжева за костура или черен гръб

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
За съжаление няма съвременни изследвания за сома и трябва всеки да си вади заключения от опита.Често опитът е в конфликт със старите схващания за сома.Окото е най-важният сетивен орган при хищниците. 

-
- сериозен играч
Бързината,обонянието и слуха,също не са за пренебрегване,-НО за кои хищници става въпросTroli Rapala написа:Окото е най-важният сетивен орган при хищниците.

При водните обитатели,зрителният орган,е далеееееч по назад от някои други сетива,които помагат на рибите,да ''виждат''какво става около тях.Акулата е един перфектен хищник,и хладнокръвен убиец.Та тази рецедивистка

За мене сома си остава кьорфулсун за воблерите и силиконите

Тролингът и спинингът,си приличат по много показатели,та от тука и моите изводи.Ако един сом се вдигне от дъното,за да подгони воблер или силикон,в 99% от случаите,примамката ще бъде схрускана,и не защото има синичко или зеленичко по врата,корема,гърбъ,и ануса на воблера,а защото се е включил инстинкта му на хищник,и му подсказва,че това което се движи става за храна.Ако тролим с един ''Драшко'' който е 100% визуално единтичен,с даден вид риба от водоема,то какъв ще е резултата

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- Don4o_62
- учете се от него
Стига си чешите езицити.Точно си предпочита даден цвят и тва е.Не улучиш ли цвета,няма риба
.

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- krokibg
- учете се от него
Точно така,кажи им гоDon4o_62 написа:Стига си чешите езицити.Точно си предпочита даден цвят и тва е.Не улучиш ли цвета,няма риба.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Слънцето и неговата светлина!
Окото и мозъкът са най-сложните органи в природата!Окото е основен проводник на инфо за мозъка,който чрез нервни импулси я складира нон-стоп до към 60-70 години,па после дава накъсо-нещо!
Та рибата или човекът,разчитат на връзката око-мозък,за да израстнат=оцелеят!
Звукът играе важна,но второстепенна роля в живота,освен ако не си сляп!Звукът се движи с 1100км/ч.,а окото е в състояние да възприеме инфо,което се движи с 300000 км/секунда!Разликата е космическа!
Сомът усеща отдалече,някаква вибрация на воблера,но преди да го види нищо не се случва!Значи вибрацията-воблер трябва да се приближи достатъчно и едва,когато попадне в обсега на Неговото око,ТОЙ решава атака или пас!
Кльонкането е пример,как звукът привлича сомът,но при приближаването под лодката,ТОЙ вижда стъвта и решава!И понеже не е по-тъп от нас в 90% от случаите се отказва!

Последно промяна от Troli Rapala на Пон Яну 11, 2010 8:07 pm, променено общо 1 път.
- krokibg
- учете се от него
Каквото и да виждат,каквото и да чувстват сомовете и белите риби( защото говорим за тролинг) никои не ми отговори,защо след като са кьорави,от 700 воблера в кутийте ни, ЗАЩО аджеба само 10-12 броики и то от определени цветове РАБОТЯТ
Пиша с големи букви,защото искам да извикам силно,така че да ме чуете и да ми отговорите на мен,простия,дето се правя на много отворен и важен
и разбиращ,ЗАЩО аджеба така се случва с кьоравите риби.Искам да си ловя със поне 200 воблера а не с 12.Моля да ме осветлите
Павле,къде си ? Троли,развихри си въображението,даваите че нищо друго не ме интересува,освен това - защо си даваме парите за воблери,като само няколко модела с определени цветове работа

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Чета с интерес всичко написано в тая тема но тъй като не съм спец и не пиша.Искам да споделя един случай пък тези които смятат че цвета на воблера е без значение да се замислят.Преди години отивам на Батак като щях да прекарам целия август на язовира,почваме да влачим началото на месеца на два еднакви ваблера,две еднакви пръчки с еднакви влакна,воблерите са Магнум на Рапала мисля към 14см,единият е сребрист с тъмен гръб другия подобен с оранж корем.Първите дни хванахме 3-4 бели само но воблера с оранжав корем, сменях местата на пръчките но удряше само на него.
На десетия ден се изнервих и бръмнах до София, купих същата разцветка(последния в магазина)
и обратно на язовира,познайте какво стана?? До като бях там имахме удари и на двете пръчки с двата воблера с един цвят.Е затова някак си не мога да повярвам че цвета е без значение както твърдят някои.
На десетия ден се изнервих и бръмнах до София, купих същата разцветка(последния в магазина)