Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Сом на тролинг

Мнение от toshko »

Е тва не мое да е истина :D , аз винаги съм непоправим оптимист, ма тва е еб... ...... . Тролка света е голям, хора разни. След време пак ще говорим, аз съм във форума от 2005-та, въпреки, че несъм много активен.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от magiosnika--- »

Разбира се,че опитът е от огромно значение ама като си подлагаш и с нещо друго по юдисват нещата :wink: Миналата година 80 % от улова си съм го раздал на приятели :wink: Та не се притеснявам ич. Старчето е прав, че е възможно две еднакви като модел и цвят примамки да играят по различен начин. И ако за нас нещата са привидно еднакви онез отдолу да мислят другояче. Имам случай като неговия и то многократно и единият ми воблер е огризан до безобразие а другият е като нов. Тролс, рапалки са но явно и при тях има брак :wink:
nasko1971
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nasko1971 »

Напълно е възможно два еднакви воблера да играят по-различен начин. Лятото поръчах 2 бр. Salmo Perch за мен и едно приятелче и когато пристигнаха воблерите установих, че телчетата на лопатките за закачане на воблерите излизат на различно разстояние от началото на лопатката. При всички положения играта на тези воблери ще е различна.
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Аз също мисля, че е напълно възможно два еднакви по вид и марка воблери, да играят по различен начин. И по този начин наистина единия си остава пълно капо.
А относно цветовете на воблерите, гледах едно предаване по Дискавъри, в което ясно и точно установиха, че всички видове риби НЕ ВИЖДА цветно, т.е. няма как да различи син от червен воблер. Те виждат различни сенки и проблясъци във водата.
Според мен именно това е значението на цветовете на воблерите, защото всеки по различен начин отрязява светлината и по различен начин блести във водата, като по този начин рибата реагира на определен вид и цвят, в точно този момент и т.н.
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от magiosnika--- »

Има обаче и нещо дручко . Сещаш ли се за многообразието в цветовете на рибоците ? Как в размножителния период цветовете им стават ярки и наситени, на други пък служат за предупреждение,че са отровни и тн. В известна степен и твоята теория е правдоподобна, но ти си имай едно на ум :wink: Замисли се и над декоративните рибки - скивай мъжките кви са яки и цветни :wink: Казах за владиката- та сенки или не цветът си влияе според мен.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Maгa,щеш,не-щеш,воблерите ще ти бъдат цветни :lol: .Причината е -''пак ще ти я повторя'',че на чернобелите телевизори одавна им мина модата,загреваш ли а. :D Можеш ли да ми дадеш,логично обяснение?Защо от 1 000 цветни воблера-приблизително,сома,''забележи не пиша пъстърва,щука,костур и т.н''ще вземе да се юрне ,и да налапа точно този воблер? :roll: :drinkers:-Сигурен съм че не можеш,та за това недей се мъчи,нема сми. :drinkers: Ако ти требе джокер,звънни на Александър,той може и да знае. :roll: :drinkers: Това, че ние виждаме цветно,не-означава,че и рибите виждат също като нас,''то и кучето,и не-само,има големи красиви очи,и живее в свят изпълнен с пъстрота, ама те на-господ си знае работата. :idea: :wink: ''

Не мога да разбера, :roll: защо се опитвате да пратите по дяволите,изследванията и труда на хора хвърлили милиони,за да докажат ,че рибите не виждат цветно, -а искате да повярвам ,на некой пиян Руснак и на стотиците дистрибутори на марки и фирми за производство на воблери,създали специални сайтове и пишещи из нет-пространството.

Мога да напълня десетина страници ,с изследвания и доказателства ,че по голямата част от рибния свят ,в това число и сома, не-различават цветовете като нас хората.Ама нека първо да чуем опозицията. :wink: :drinkers:
А с някои хора ,наистина нама кво да си кажем -една прочетена книга,която не ми е направила впечетление,и не мога да си извадя положителна поука от нея,никога не я чета повторно. :drinkers: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Бай Стояне, аз съм приел за себе си, че рибите виждат цветно. Повечето от литературата, която съм прочел сочи това.
Но дори да виждат черно-бяло, цветовете в риболова биха имали много по-добър ефект от сивите нюанси, които в дълбочина се променят по-бързо. Замисли се върху думите на един дилетант.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Айде и аз да изразя едно мнение на лаик :D , вярвам, че рибите не виждат цветно, но вярвам и в няколко факта: всеки цвят създава различен силует, всеки цвят според дълбочината/осветеността/ се вижда различно, като по този начин има предпочитани цветове за различните дълбочини, да не говорим и за бистротата на водата, та Бай Стоян е прав, но е малко краен, ясно е , че всичко е от значение. Има определени места и периоди в които сома полудява и имам чувството, че клонка с куки да фърлиш, че го заапе, ма тва е много рядко, за останалото време си трбе перфектната комбинация където цвета видим или не си е фактор-факт.

п.п. Прави ми впечатление нещо друго, някой път рибата особено сома подбира воблери различни по цвят, но с нещо общо например изразена ярка линия на корема, примерно бяла за сома или оранжева за костура или черен гръб :idea:.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

За съжаление няма съвременни изследвания за сома и трябва всеки да си вади заключения от опита.Често опитът е в конфликт със старите схващания за сома.Окото е най-важният сетивен орган при хищниците. :wink:
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Troli Rapala написа:Окото е най-важният сетивен орган при хищниците.
Бързината,обонянието и слуха,също не са за пренебрегване,-НО за кои хищници става въпрос :?: :roll: Ако говорим за сокол,лъв,орел,тигър .......... и аз съм съгласен. :drinkers:
При водните обитатели,зрителният орган,е далеееееч по назад от някои други сетива,които помагат на рибите,да ''виждат''какво става около тях.Акулата е един перфектен хищник,и хладнокръвен убиец.Та тази рецедивистка :D естествено че не може да види, какво става на няколко километра от нея,но това не-и пречи да усети ,че има нещо за кльопачка ,на същото това разстояние:Факт :!: :wink: :drinkers:
За мене сома си остава кьорфулсун за воблерите и силиконите :drinkers: Това че се хваща на различни по големина,цвят ,форма и модел примамки,доказва ,че не трябва да се търси само на определени модели воблери. :drinkers:

Тролингът и спинингът,си приличат по много показатели,та от тука и моите изводи.Ако един сом се вдигне от дъното,за да подгони воблер или силикон,в 99% от случаите,примамката ще бъде схрускана,и не защото има синичко или зеленичко по врата,корема,гърбъ,и ануса на воблера,а защото се е включил инстинкта му на хищник,и му подсказва,че това което се движи става за храна.Ако тролим с един ''Драшко'' който е 100% визуално единтичен,с даден вид риба от водоема,то какъв ще е резултата :roll: :?: :?: :drinkers: Ако е положителен,требе да ме черпите,че ви светнах за супер евтин, но качествен и продуктивен начин на тролене. :lol: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Стига си чешите езицити.Точно си предпочита даден цвят и тва е.Не улучиш ли цвета,няма риба :lol: .
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Don4o_62 написа:Стига си чешите езицити.Точно си предпочита даден цвят и тва е.Не улучиш ли цвета,няма риба :lol: .
Точно така,кажи им го :idea: :idea: :idea: Ако не беше така,нямаше да спорим за воблери и цветове а щяхме да си говорим само за модели.Щом взишма на определен модел със специфичен цвят,значи си вижда цветовете или някакви дразнещи го краски или нюанси.Ама нали трябва да умуваме,а фактите са си факти и спора за цветовете е излишен :!: :!: :!: - Проумеите го, и помислете малко реално :idea: :idea: :idea: Ако беха кьорави рибите,нямаше да имаме по 6-700 воблера стоящи в кутията за самочувствие а сама шепа от тях работгещи - хващачи,анадъмму :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Слънцето и неговата светлина! :idea: Окото и мозъкът са най-сложните органи в природата!Окото е основен проводник на инфо за мозъка,който чрез нервни импулси я складира нон-стоп до към 60-70 години,па после дава накъсо-нещо! :D Та рибата или човекът,разчитат на връзката око-мозък,за да израстнат=оцелеят! :idea: Звукът играе важна,но второстепенна роля в живота,освен ако не си сляп!Звукът се движи с 1100км/ч.,а окото е в състояние да възприеме инфо,което се движи с 300000 км/секунда!Разликата е космическа! :D Сомът усеща отдалече,някаква вибрация на воблера,но преди да го види нищо не се случва!Значи вибрацията-воблер трябва да се приближи достатъчно и едва,когато попадне в обсега на Неговото око,ТОЙ решава атака или пас! :idea: Кльонкането е пример,как звукът привлича сомът,но при приближаването под лодката,ТОЙ вижда стъвта и решава!И понеже не е по-тъп от нас в 90% от случаите се отказва! :finga: :drinkers:
Последно промяна от Troli Rapala на Пон Яну 11, 2010 8:07 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Каквото и да виждат,каквото и да чувстват сомовете и белите риби( защото говорим за тролинг) никои не ми отговори,защо след като са кьорави,от 700 воблера в кутийте ни, ЗАЩО аджеба само 10-12 броики и то от определени цветове РАБОТЯТ :?: :?: :?: :?: :?: Пиша с големи букви,защото искам да извикам силно,така че да ме чуете и да ми отговорите на мен,простия,дето се правя на много отворен и важен :lol: :lol: :lol: и разбиращ,ЗАЩО аджеба така се случва с кьоравите риби.Искам да си ловя със поне 200 воблера а не с 12.Моля да ме осветлите :roll: :roll: :roll: Павле,къде си ? Троли,развихри си въображението,даваите че нищо друго не ме интересува,освен това - защо си даваме парите за воблери,като само няколко модела с определени цветове работа :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

Чета с интерес всичко написано в тая тема но тъй като не съм спец и не пиша.Искам да споделя един случай пък тези които смятат че цвета на воблера е без значение да се замислят.Преди години отивам на Батак като щях да прекарам целия август на язовира,почваме да влачим началото на месеца на два еднакви ваблера,две еднакви пръчки с еднакви влакна,воблерите са Магнум на Рапала мисля към 14см,единият е сребрист с тъмен гръб другия подобен с оранж корем.Първите дни хванахме 3-4 бели само но воблера с оранжав корем, сменях местата на пръчките но удряше само на него.
На десетия ден се изнервих и бръмнах до София, купих същата разцветка(последния в магазина) :lol: и обратно на язовира,познайте какво стана?? До като бях там имахме удари и на двете пръчки с двата воблера с един цвят.Е затова някак си не мога да повярвам че цвета е без значение както твърдят някои.
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”