Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
nasko1971
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Сом на тролинг

Мнение от nasko1971 »

Не знам какво вижда сома - цветно или не аи не знам кой може да каже със сигурност, но ето една случка и от мен, а пък Вие си правете изводите.
Влачим 2 човека с по 1 въдица. За 3-4 часа изкарах 4 бели и едно сомче. До този монент, колегата нямаше удар. Слагаше какви ли не воблери, включително и същия модел воблер, но други разцветки и пак не ще и не ще. Бях хаванал достатъчно риба и реших да му дам бияча, след което той извади 2 сомчета и 3 бели, а аз лапах мухите и му помагах. На следващият седмица, на този воблер нямаше и пипане даже въпреки., че го разкарвах през по-голямата част от риболова, а ударите ни бяха на съвсем други воблери. Условията / метериологичните / бяха идентични.

Ето и още един случай. Късна есен. Влачим. Сонара показва риби на 18-20 м. Утежняваме допълнително воблерите за да достигнем желаната дълбочина. Не зам какво виждат рибите на тази дълбочина - става въпрос за бели риби, но ударите са само на определена разцветка. Имам по няколко цвята от този модел, с който влача, конеца ми е белязан и знам на каква дължина е воблера, положението на въдицата е едно и също и пак ударите са само на този цвят.

Рибешки работи ! :lol: Ама не е чак толково просто и елементарно ! А какво пише в книгите - напоследък и много написани неща се опровергават и се оказва, че е точно обратното !!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Любак,никой не-казва ,че рибите са кьорави,само казвам ,че цветовете на рибите остават на заден план,и не играят съществена роля при ловуването на сома.Това ,че работиш с 10-12 воблера ловящи,не означава ,че другите примамки са за боклука.Има много хора ловящи на шадове,блесни и то с голям успех,единствената разлика е ,че няма толкова шарения в тези примамки,а пък са си уловисти.А даже има такива, дето ловят щука на фотоапарат е не-е в БГ-то ама щуката си е щука.:lol: :lol: :lol: :lol: То практически нема как да пробваш всичките 700 воблера ,поставени в еднакви атмосверни условия,за да се каже този лови а този не. :D :drinkers: :drinkers:

Ако приемем за вярно,изказването на Алекс,че сома не кльопа нищо преди да го види,то не се чудете защо ловите само малки :roll: :drinkers:Просто тарикат сомовете лапат яко през ноща,ВИЖДАТ ИЛИ НЕ ,нема кой да каже, :roll: ама щом дебелеят значи не-ядът камъни в ТЪМНИНАТА. :lol: А пък будалата, чека да грейне слънчо,да скива неква риба с цветовете на дъгата,и чак тогава да я схруска, :lol: и то само ако ТОЙ реши ,гладен ли е или му се ебе кой мое да каже,сомска работа :roll: :lol: :lol: :lol: :drinkers:
Светна ми лампичката :idea: ,как при улова на кльонк,да сме по продуктивни ,и как да се предпазим от ялови вдигания без резултат.Вместо жива рибка,закачате ''бияча'' и с леки припомпвания ше стане работата,все пак цвета е важен,а не-дали шава рибока. :roll: :drinkers:

И сега ако се направи една лека справка,на воблерите и цветовете с които ловят колегите ,пишещи в тази тема,то ще се види ,че всеки си има уловисти воблери и цветове,''биячи''.НО..ако ги съберем на едно място ,ще се види ,че на всеки един от вас ,воблерите са по различни от на другия,дали модела дали цвета,винаги има разлика :wink: ,или ако има съвпаденията ,то те ще са нищожни. И като гледам ,че пишете има-нема десетина човека, а колко хора по света ловят сомове и ако всеки си покаже уловистия воблер, :shock: :shock: :shock: .........Абе направо можем да си спретнем един карнавал на цветовете. :drinkers: :lol: :lol: :lol: :lol:

Та кой беше най-уловистия цветен воблер :?: :roll: :?: :idea: :roll: :lol: :drinkers: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Ясно е,че сома вижда.....виждат и всички останали риби,като щуката например.Но така както при другите животни очите на повечето хищници,които преследват са от пред.При жертвите,като овцата и червеноперката са от страни.Цвета за нас може да е оранжав,а при рибите да е някакъв хроматичен тон с определена наситеност наподобяващ костура,уклея и т.н.т.Повечето от животинския свят ловуват и не разчитат само на едно от сетивата си.Сома,като дебнещ хищник атакуващ предимно от долу и в страни.За това вижда с очи разположени по подходящ начин.Не е редно тук да говорим само за зрението,защото всяка риба има различно развито сетиво според нуждите и.Усещане със странична линия,електочувствителност и т.н.т.Много малко знаем за рибите....за сега гадаем от случки.Задълбочени изследвания има само за рибите със стопанска цел.Те обаче са направени на база данни лаборатории и затворени водоеми.В естествената природа всичко може да се промени.....точно както в зоопарка при Лъва. :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Бай Стоене,Тролинг през ноща колкото и да съм опитвал да практикувам,на сутринта съм се прибирал валат :idea: :idea: :idea: Нямал съм удар,говоря за тролинга,след като се стъмни.Така че,Тролинга и кльонка се различават коренно и нямат нищо общо освен предмета на риболов - Сома.Съпоставки тук немогат да се правя,т точно поради тази причина че нощен Тролинг няма,поне аз не съм хващал нищо,въпреки опитите ми.Ако навън го практикуват,това е друго нещо но в България рибата през ноща не ще да гони воблери.Ако някои има успехи през ноща,нека да каже но аз поне незнам за такова нещо и не съм виждал лодка да троли докато аз съм бил във водата до сутринта :idea: :idea: :idea: Така че,през деня рибата си гони на определени цветове а на други неще да бара.Има по-уловисти,има и такива дето само красят кутийте ни за самочувствие и да ни тежат :lol: :lol: :lol: :lol: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
nasko1971
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nasko1971 »

lovo-бай СТОЯН написа:
Та кой беше най-уловистия цветен воблер :?: :roll: :?: :idea: :roll: :lol: :drinkers: :drinkers:
Все още не е е намерен !!!! :lol: :lol: :lol:
Едно нещо обаче е сигурно, че няма да работи на всички водоеми със сигурност! :wink:

Добре де, на различните водоеми работят различни воблери. Нека да изключим цветовете. Тези воблери игрят по-различен начин и вибрациите им са различни.
Защо сомовете от един водоем предпочитат да атакуват едни воблери, а на друг съвсем различни ?
Едва ли воблера издава трептения, които той да оприличава с потенциалните му жертви с които се храни ?
И въпреки всичко атакува ?
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Любе,да ти кажа напоследък тролят и Б-я нощем с успех.Просто за сега си траят....също,като при кльонка в началото.От тази година очаквам да виждам повече светлинки по водата вечер.Въпрос на начало е.По Дунава също не чукат нощем,но ние си чукахме и сомовете се вдигат,освен това кълват.Верно няма база за сравнение,но споделям инфото което имам от близки познати.
Не отричайте Бай Стоян на 100%,защото във неговите постове има доста истина.Такава намирам и при другите колеги.Остава само да я натъкмиме за себе си,а защо не и за всички.
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Едва ли воблера издава трептения, които той да оприличава с потенциалните му жертви с които се храни ?
И въпреки всичко атакува ?
Аз мисля, че точно това е причината.
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от magiosnika--- »

Изображение Изображение
Една книжка на Ксавие Маниге :wink: Мен лично ме устройва да приема , че това важи и за други рибоци 8)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Емо,нищо и никои не отричам,просто защото всяко правило си има исключения,ай-малкото и Бай стоян.Да е жив и здрав още 100години. Никои обаче не ми отговори защо от 700 воблера 10 работятВсичко казано досега е разсъждения и книгите дето показва Мага,сигурно са зяа да ни покажат че сома е кьорав :roll: Практиката обаче показва друго.Питам пак,защо другите 688 воблера НЕ работят.Вибрират,тракат и газат на дълбочините на които се храни сома.Не ми растягаите люкуми а кажете ЗАЩО :?: :?: :?:

На този въпрос някои ако ми отговори,значи ще сме близо до откриването на загатката.Дали ще се навие някои да развие някаква теория по въпроса :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Крокс, в галерията си съм ги качил по големшки :wink: Не очаквам да ме разбереш :wink: Интересен ми е коментара на други хора :wink: :drinkers:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Любо, ето ти моето мнение, в света има над 20хил. вида риби, по-голямата част от тях са хищни, е нема как всички да обичат свинско :D , некои не ядат агнешко, че им миришело и тн. ми и при рибите можеби е така.
И един цитат на Рекс Хънт: "Не забравяйте, че воблерите ловят ПРЕДИ ВСИЧКО рибарите в магазина".
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Винаги ми се е искало, да заведа Рекса с мен на някой обран нашенски бустан, та да се посмея малко :wink: :lol: :drinkers:
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Няма как един воблер,или разцветка да бачка еднакво на Кърджели и на Тракиец примерно!Зъбатите са си изградили различни навици спрямо обкръжаващата ги среда,бе като хамелеони са,щуката е идеален пример,цвета и е различен в зависимост от нейното местообитание!Предполагам,че с хранителната база е същото нещо,някъде сома си лапа каракуди на 2-метра дълбочина,другаде си кльопа костури на дълбоко,и те така!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Тоше,какво общо има свинското и миризмите с тази работа ??? Освен ако не мажете воблерите с разни мазила :roll: Рибите атакуват ( явно) заради цвета и вибрацийте на примамките - не мирис.Ваблерите не са живи и нямат мирис които да активира сома или бялата риба.Не съм ловил на воблери миришещи на различни риби.Ако приемем че рибите въсприемат не цветовете а нюансите,става ясно че каквото и да виждат,по добре виждат определени цветове.Съответно,ако е така (а то явно е така) значи цвета има значение.Аз наблягам на фактите а не на друго.Фактите показват едно,а тук се говорят и пишат други работи.Факт ли е, че взимат на определени цветове повече - ФАКТ Е,факт ли е че през ноща не съм хващал риба на тролинг,макар да съм тролил по цели нощи до сутринта - ФАКТ Е и аз съм пробвал и съм нямал успех :idea: :idea: :idea: Какво повече да говорим,нюанси или не,кьорави или виждащи,явно има нещо което не знаем и затова се ръководим от фактите и наблюденията ни по време на риболов.Нищо не отричам но и не приемам неща,които противоречат на реалното видяно от мен и по думите на доста хора по водоемите.

Узунче,всяка риба живееща на по-дълбоко,винаги е с по тъмен цвят.Рибите живеещи и хранещи се на плитко,винаги са по светли.Затова се различават по цвят.Има резон в написаното от теб и това машинално показва (ако го приемем за вярно) че когато тролим на плитко,примамките трябва да са по-светли,а за дълбокото - тъмни.Пак всичко се свежда до наблюдения и случки които ни водят винаги в риболова.Затова,трябва да се следи повеудението на рибите.

аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Мдааа.....при човека зрителните пигметни са два и цветовете,които виждаме ние са много по-малко от доста риби при които зрителните пигменти са четири шест и повече........малко професионален спам по темата.
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”