Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Сом на тролинг
Не знам какво вижда сома - цветно или не аи не знам кой може да каже със сигурност, но ето една случка и от мен, а пък Вие си правете изводите.
Влачим 2 човека с по 1 въдица. За 3-4 часа изкарах 4 бели и едно сомче. До този монент, колегата нямаше удар. Слагаше какви ли не воблери, включително и същия модел воблер, но други разцветки и пак не ще и не ще. Бях хаванал достатъчно риба и реших да му дам бияча, след което той извади 2 сомчета и 3 бели, а аз лапах мухите и му помагах. На следващият седмица, на този воблер нямаше и пипане даже въпреки., че го разкарвах през по-голямата част от риболова, а ударите ни бяха на съвсем други воблери. Условията / метериологичните / бяха идентични.
Ето и още един случай. Късна есен. Влачим. Сонара показва риби на 18-20 м. Утежняваме допълнително воблерите за да достигнем желаната дълбочина. Не зам какво виждат рибите на тази дълбочина - става въпрос за бели риби, но ударите са само на определена разцветка. Имам по няколко цвята от този модел, с който влача, конеца ми е белязан и знам на каква дължина е воблера, положението на въдицата е едно и също и пак ударите са само на този цвят.
Рибешки работи !
Ама не е чак толково просто и елементарно ! А какво пише в книгите - напоследък и много написани неща се опровергават и се оказва, че е точно обратното !!!!

Влачим 2 човека с по 1 въдица. За 3-4 часа изкарах 4 бели и едно сомче. До този монент, колегата нямаше удар. Слагаше какви ли не воблери, включително и същия модел воблер, но други разцветки и пак не ще и не ще. Бях хаванал достатъчно риба и реших да му дам бияча, след което той извади 2 сомчета и 3 бели, а аз лапах мухите и му помагах. На следващият седмица, на този воблер нямаше и пипане даже въпреки., че го разкарвах през по-голямата част от риболова, а ударите ни бяха на съвсем други воблери. Условията / метериологичните / бяха идентични.
Ето и още един случай. Късна есен. Влачим. Сонара показва риби на 18-20 м. Утежняваме допълнително воблерите за да достигнем желаната дълбочина. Не зам какво виждат рибите на тази дълбочина - става въпрос за бели риби, но ударите са само на определена разцветка. Имам по няколко цвята от този модел, с който влача, конеца ми е белязан и знам на каква дължина е воблера, положението на въдицата е едно и също и пак ударите са само на този цвят.
Рибешки работи !

-
- сериозен играч
Любак,никой не-казва ,че рибите са кьорави,само казвам ,че цветовете на рибите остават на заден план,и не играят съществена роля при ловуването на сома.Това ,че работиш с 10-12 воблера ловящи,не означава ,че другите примамки са за боклука.Има много хора ловящи на шадове,блесни и то с голям успех,единствената разлика е ,че няма толкова шарения в тези примамки,а пък са си уловисти.А даже има такива, дето ловят щука на фотоапарат е не-е в БГ-то ама щуката си е щука.
То практически нема как да пробваш всичките 700 воблера ,поставени в еднакви атмосверни условия,за да се каже този лови а този не.
Ако приемем за вярно,изказването на Алекс,че сома не кльопа нищо преди да го види,то не се чудете защо ловите само малки
Просто тарикат сомовете лапат яко през ноща,ВИЖДАТ ИЛИ НЕ ,нема кой да каже,
ама щом дебелеят значи не-ядът камъни в ТЪМНИНАТА.
А пък будалата, чека да грейне слънчо,да скива неква риба с цветовете на дъгата,и чак тогава да я схруска,
и то само ако ТОЙ реши ,гладен ли е или му се ебе кой мое да каже,сомска работа

Светна ми лампичката
,как при улова на кльонк,да сме по продуктивни ,и как да се предпазим от ялови вдигания без резултат.Вместо жива рибка,закачате ''бияча'' и с леки припомпвания ше стане работата,все пак цвета е важен,а не-дали шава рибока.
И сега ако се направи една лека справка,на воблерите и цветовете с които ловят колегите ,пишещи в тази тема,то ще се види ,че всеки си има уловисти воблери и цветове,''биячи''.НО..ако ги съберем на едно място ,ще се види ,че на всеки един от вас ,воблерите са по различни от на другия,дали модела дали цвета,винаги има разлика
,или ако има съвпаденията ,то те ще са нищожни. И като гледам ,че пишете има-нема десетина човека, а колко хора по света ловят сомове и ако всеки си покаже уловистия воблер,
.........Абе направо можем да си спретнем един карнавал на цветовете.

Та кой беше най-уловистия цветен воблер

Ако приемем за вярно,изказването на Алекс,че сома не кльопа нищо преди да го види,то не се чудете защо ловите само малки

Светна ми лампичката

И сега ако се направи една лека справка,на воблерите и цветовете с които ловят колегите ,пишещи в тази тема,то ще се види ,че всеки си има уловисти воблери и цветове,''биячи''.НО..ако ги съберем на едно място ,ще се види ,че на всеки един от вас ,воблерите са по различни от на другия,дали модела дали цвета,винаги има разлика

Та кой беше най-уловистия цветен воблер

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Ясно е,че сома вижда.....виждат и всички останали риби,като щуката например.Но така както при другите животни очите на повечето хищници,които преследват са от пред.При жертвите,като овцата и червеноперката са от страни.Цвета за нас може да е оранжав,а при рибите да е някакъв хроматичен тон с определена наситеност наподобяващ костура,уклея и т.н.т.Повечето от животинския свят ловуват и не разчитат само на едно от сетивата си.Сома,като дебнещ хищник атакуващ предимно от долу и в страни.За това вижда с очи разположени по подходящ начин.Не е редно тук да говорим само за зрението,защото всяка риба има различно развито сетиво според нуждите и.Усещане със странична линия,електочувствителност и т.н.т.Много малко знаем за рибите....за сега гадаем от случки.Задълбочени изследвания има само за рибите със стопанска цел.Те обаче са направени на база данни лаборатории и затворени водоеми.В естествената природа всичко може да се промени.....точно както в зоопарка при Лъва. 

- krokibg
- учете се от него
Бай Стоене,Тролинг през ноща колкото и да съм опитвал да практикувам,на сутринта съм се прибирал валат
Нямал съм удар,говоря за тролинга,след като се стъмни.Така че,Тролинга и кльонка се различават коренно и нямат нищо общо освен предмета на риболов - Сома.Съпоставки тук немогат да се правя,т точно поради тази причина че нощен Тролинг няма,поне аз не съм хващал нищо,въпреки опитите ми.Ако навън го практикуват,това е друго нещо но в България рибата през ноща не ще да гони воблери.Ако някои има успехи през ноща,нека да каже но аз поне незнам за такова нещо и не съм виждал лодка да троли докато аз съм бил във водата до сутринта
Така че,през деня рибата си гони на определени цветове а на други неще да бара.Има по-уловисти,има и такива дето само красят кутийте ни за самочувствие и да ни тежат

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- вече хвърля и на тежко
Все още не е е намерен !!!!lovo-бай СТОЯН написа:
Та кой беше най-уловистия цветен воблер![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Едно нещо обаче е сигурно, че няма да работи на всички водоеми със сигурност!

Добре де, на различните водоеми работят различни воблери. Нека да изключим цветовете. Тези воблери игрят по-различен начин и вибрациите им са различни.
Защо сомовете от един водоем предпочитат да атакуват едни воблери, а на друг съвсем различни ?
Едва ли воблера издава трептения, които той да оприличава с потенциалните му жертви с които се храни ?
И въпреки всичко атакува ?
Любе,да ти кажа напоследък тролят и Б-я нощем с успех.Просто за сега си траят....също,като при кльонка в началото.От тази година очаквам да виждам повече светлинки по водата вечер.Въпрос на начало е.По Дунава също не чукат нощем,но ние си чукахме и сомовете се вдигат,освен това кълват.Верно няма база за сравнение,но споделям инфото което имам от близки познати.
Не отричайте Бай Стоян на 100%,защото във неговите постове има доста истина.Такава намирам и при другите колеги.Остава само да я натъкмиме за себе си,а защо не и за всички.
Не отричайте Бай Стоян на 100%,защото във неговите постове има доста истина.Такава намирам и при другите колеги.Остава само да я натъкмиме за себе си,а защо не и за всички.
-
- вече хвърля и на тежко
Аз мисля, че точно това е причината.Едва ли воблера издава трептения, които той да оприличава с потенциалните му жертви с които се храни ?
И въпреки всичко атакува ?
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Една книжка на Ксавие Маниге

- krokibg
- учете се от него
Емо,нищо и никои не отричам,просто защото всяко правило си има исключения,ай-малкото и Бай стоян.Да е жив и здрав още 100години. Никои обаче не ми отговори защо от 700 воблера 10 работятВсичко казано досега е разсъждения и книгите дето показва Мага,сигурно са зяа да ни покажат че сома е кьорав
Практиката обаче показва друго.Питам пак,защо другите 688 воблера НЕ работят.Вибрират,тракат и газат на дълбочините на които се храни сома.Не ми растягаите люкуми а кажете ЗАЩО
На този въпрос някои ако ми отговори,значи ще сме близо до откриването на загатката.Дали ще се навие някои да развие някаква теория по въпроса

На този въпрос някои ако ми отговори,значи ще сме близо до откриването на загатката.Дали ще се навие някои да развие някаква теория по въпроса

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Крокс, в галерията си съм ги качил по големшки
Не очаквам да ме разбереш
Интересен ми е коментара на други хора

Любо, ето ти моето мнение, в света има над 20хил. вида риби, по-голямата част от тях са хищни, е нема как всички да обичат свинско
, некои не ядат агнешко, че им миришело и тн. ми и при рибите можеби е така.
И един цитат на Рекс Хънт: "Не забравяйте, че воблерите ловят ПРЕДИ ВСИЧКО рибарите в магазина".

И един цитат на Рекс Хънт: "Не забравяйте, че воблерите ловят ПРЕДИ ВСИЧКО рибарите в магазина".
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Винаги ми се е искало, да заведа Рекса с мен на някой обран нашенски бустан, та да се посмея малко

-
- сериозен играч
Няма как един воблер,или разцветка да бачка еднакво на Кърджели и на Тракиец примерно!Зъбатите са си изградили различни навици спрямо обкръжаващата ги среда,бе като хамелеони са,щуката е идеален пример,цвета и е различен в зависимост от нейното местообитание!Предполагам,че с хранителната база е същото нещо,някъде сома си лапа каракуди на 2-метра дълбочина,другаде си кльопа костури на дълбоко,и те така!
- krokibg
- учете се от него
Тоше,какво общо има свинското и миризмите с тази работа ??? Освен ако не мажете воблерите с разни мазила
Рибите атакуват ( явно) заради цвета и вибрацийте на примамките - не мирис.Ваблерите не са живи и нямат мирис които да активира сома или бялата риба.Не съм ловил на воблери миришещи на различни риби.Ако приемем че рибите въсприемат не цветовете а нюансите,става ясно че каквото и да виждат,по добре виждат определени цветове.Съответно,ако е така (а то явно е така) значи цвета има значение.Аз наблягам на фактите а не на друго.Фактите показват едно,а тук се говорят и пишат други работи.Факт ли е, че взимат на определени цветове повече - ФАКТ Е,факт ли е че през ноща не съм хващал риба на тролинг,макар да съм тролил по цели нощи до сутринта - ФАКТ Е и аз съм пробвал и съм нямал успех
Какво повече да говорим,нюанси или не,кьорави или виждащи,явно има нещо което не знаем и затова се ръководим от фактите и наблюденията ни по време на риболов.Нищо не отричам но и не приемам неща,които противоречат на реалното видяно от мен и по думите на доста хора по водоемите.
Узунче,всяка риба живееща на по-дълбоко,винаги е с по тъмен цвят.Рибите живеещи и хранещи се на плитко,винаги са по светли.Затова се различават по цвят.Има резон в написаното от теб и това машинално показва (ако го приемем за вярно) че когато тролим на плитко,примамките трябва да са по-светли,а за дълбокото - тъмни.Пак всичко се свежда до наблюдения и случки които ни водят винаги в риболова.Затова,трябва да се следи повеудението на рибите.

Узунче,всяка риба живееща на по-дълбоко,винаги е с по тъмен цвят.Рибите живеещи и хранещи се на плитко,винаги са по светли.Затова се различават по цвят.Има резон в написаното от теб и това машинално показва (ако го приемем за вярно) че когато тролим на плитко,примамките трябва да са по-светли,а за дълбокото - тъмни.Пак всичко се свежда до наблюдения и случки които ни водят винаги в риболова.Затова,трябва да се следи повеудението на рибите.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Мдааа.....при човека зрителните пигметни са два и цветовете,които виждаме ние са много по-малко от доста риби при които зрителните пигменти са четири шест и повече........малко професионален спам по темата.
валатът не най-лошото нещо на света