Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Воблероспасител - Спасител на воблери
Модератор: emo vasilev
Воблероспасител - Спасител на воблери
Времето захладня и вече въобще не ми се влиза във водата, когато ми се закачи примамката за нещо по дъното. И след като оставих отново няколко воблера под водата реших да си направя една джаджа, не е мое изобретение( но все пак в този му ти вариант си е чисто мое, но идеята е взета).
Също като мен и много от вас са оставяли примамки под водата, повечето от тях са доста скъпи, а най-много боли когато изгубиш любимата си примамка и то от личното производство. Предполагам ви е познато много добре чувството, точно за това и прибегнах отново към направи си сам. Сега имам поне някакъв шанс да си спася закачената изкуствена примамка.
И сега го представям на вас, дано да ви е полезно.

Това са неоходимите материали :
1 бр. нямам си и идея как се нарича това, за това описвам- служи за свързване на стоманени въжета във ветроходството, на тази снимка е разгобено, поставят се жилата както е показано (в случая само едно) поставя се пластината от горе и се стяга с двете гайки. (неръждаема стомана)
2 бр. Сотманени въжета от 2 до 4мм, трябва да стоят упорито и да не се пречупват лесно (неръждавейка), едното по късо от другото.
3 парчета синджир, колкото по фин толкова по добре, но трябва да е доста здрав, аз това намерих и това използвам , и трите са с различна дължина, и са захванати (прекарани в случая през много късо трето парченце стоманено въже) през средата така , че да се получат повече висулки
(синджира в случая е само поцинкован)
1 парченце стоманена тел 2мм огъната (за него връзваме въженцето) също от неръждавейка
2 парченца стоманена тел огънати на свински опшчици
Всичко ми струваше около 10лв
След като се сглоби всичко е получава нещо такова :

И сега ще обясня как се процедира с анджикламата.
И не дай си боже ама като си закачим воблера по дъното или под водата (със сигурност не действа ако сме хванали отсрещното дърво или сме го забили някаде в отсрещния бряг или шавар), вадим си анджикламата от чантата и прекарваме шнура или кордата през свинките опшчици(кръглите завъртулки) , съответно воблероспаситела е вързан от другата сртана с достатъчно дълго и здраво въженце, след което хващаме с ръка плетеняка или кордата(за да не ми се оплаква някой после , че му е изпъщяла въдицата) и спускаме джаджата надолу към закачената примамка. След като стигнем мястото на закачката започваме да клатим , да се въртим и каквото ви дойде на ум с цел някое от стоманените въженца или синджирите да закачът воблера или тройките. Ако сме успели да го закачим значи сме имали късмет
, хващаме въжето здраво и започваме да дърпаме и се надяваме , че воблера или примамката ни ще излезне здрава
.
Така наречения от мен воблероспасител работи много добре от лодка, високи или стръмни брегове, а бе и да сме на по височко трябва. Въпреки това работи и при по малък наклон , важното е да може да се спусне до закачения воблер.
Това от мен по темата.
Дано да съм бил полезен.
Ако нещо не е ясно знаете какво се прави
Допълнение :
Както Корки по-доло е споменал има и по-лесни начини за направата. Пускам го на клип:
http://www.bissclips.tv/bissclips_tv/ba ... macht.html
При моята система целта е да се намали разстоянието до линията ни така , че да имаме по-голям шанс да закачим примамката си и при по-малък наклон.
Също като мен и много от вас са оставяли примамки под водата, повечето от тях са доста скъпи, а най-много боли когато изгубиш любимата си примамка и то от личното производство. Предполагам ви е познато много добре чувството, точно за това и прибегнах отново към направи си сам. Сега имам поне някакъв шанс да си спася закачената изкуствена примамка.
И сега го представям на вас, дано да ви е полезно.

Това са неоходимите материали :
1 бр. нямам си и идея как се нарича това, за това описвам- служи за свързване на стоманени въжета във ветроходството, на тази снимка е разгобено, поставят се жилата както е показано (в случая само едно) поставя се пластината от горе и се стяга с двете гайки. (неръждаема стомана)
2 бр. Сотманени въжета от 2 до 4мм, трябва да стоят упорито и да не се пречупват лесно (неръждавейка), едното по късо от другото.
3 парчета синджир, колкото по фин толкова по добре, но трябва да е доста здрав, аз това намерих и това използвам , и трите са с различна дължина, и са захванати (прекарани в случая през много късо трето парченце стоманено въже) през средата така , че да се получат повече висулки

1 парченце стоманена тел 2мм огъната (за него връзваме въженцето) също от неръждавейка
2 парченца стоманена тел огънати на свински опшчици
Всичко ми струваше около 10лв
След като се сглоби всичко е получава нещо такова :

И сега ще обясня как се процедира с анджикламата.
И не дай си боже ама като си закачим воблера по дъното или под водата (със сигурност не действа ако сме хванали отсрещното дърво или сме го забили някаде в отсрещния бряг или шавар), вадим си анджикламата от чантата и прекарваме шнура или кордата през свинките опшчици(кръглите завъртулки) , съответно воблероспаситела е вързан от другата сртана с достатъчно дълго и здраво въженце, след което хващаме с ръка плетеняка или кордата(за да не ми се оплаква някой после , че му е изпъщяла въдицата) и спускаме джаджата надолу към закачената примамка. След като стигнем мястото на закачката започваме да клатим , да се въртим и каквото ви дойде на ум с цел някое от стоманените въженца или синджирите да закачът воблера или тройките. Ако сме успели да го закачим значи сме имали късмет

Така наречения от мен воблероспасител работи много добре от лодка, високи или стръмни брегове, а бе и да сме на по височко трябва. Въпреки това работи и при по малък наклон , важното е да може да се спусне до закачения воблер.
Това от мен по темата.
Дано да съм бил полезен.
Ако нещо не е ясно знаете какво се прави

Допълнение :
Както Корки по-доло е споменал има и по-лесни начини за направата. Пускам го на клип:
http://www.bissclips.tv/bissclips_tv/ba ... macht.html
При моята система целта е да се намали разстоянието до линията ни така , че да имаме по-голям шанс да закачим примамката си и при по-малък наклон.
-
- и господ не е толокова добър
Re: Воблероспасител - Спасител на воблери
Супер е, Вал(Валентин) има подобно, използваго даже и от брега, само, че го хвърля. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- разбира нещата
Мастор Тричко знае всичко
Браво Валентинио!!!!

Браво Валентинио!!!!

Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да , Дайва имат такова , но беше 20 доларес и ми се видяха много. Ще се опитам да си направя едно и аз .. 

- krokibg
- учете се от него
Видях едно такова в руски филм за риболов.Малко по-тежко е,за да слиза бързо по линията до примамката и да няма време вятъра и течението да отнесе лодката в страни и така да не позволи на "воблероспасителя"да стигне до примамката.Ето и една снимка на руското !!!

Просто за испълнение и се нуждаете само от една карабина,няколко синджирчета,оловни глави за джигове и един термо-шлаух,който се слага за да не позволява влакното да влиза в процепите на карабинката и да се къса.Работи на 100% - пробвано !!!
Просто за испълнение и се нуждаете само от една карабина,няколко синджирчета,оловни глави за джигове и един термо-шлаух,който се слага за да не позволява влакното да влиза в процепите на карабинката и да се къса.Работи на 100% - пробвано !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз съм виждал как със обикновенн катинар процедират по същия начин.....

Без риболов няма любов !
=========
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 9:16 pm, променено общо 1 път.
Браво, на мен ми харесва как е станал. Със сигурност ще върши добра работа, само дано да не ти се налага често да го ползваш 

- krokibg
- учете се от него
ULDO1 написа:Малко стара тема, ама отдавна се каня да си направя подобно чудо.И тъй като сега съм в отпуска дойде време да се пробвам.Ето какво се получи,надявам се да върши работа.А най се надявам никога да не ми се наложи да го ползувам.
![]()
Карабината е супер,изглежда точно за тази цел е направена.От къде я купи,ако не е тайна майна

============
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 9:17 pm, променено общо 1 път.
- krokibg
- учете се от него
Аааа,правиш маймунджулуци
Благодаря за отговора,хубава идея.Също така утежнява карабинката за по-бързо слизане до примамката

- pachosz
- сериозен играч
Много готино е! ULDO1, и аз ще открадна идеята
А ти ела на 22-ри заедно с приспособлението, пък аз ще почерпя

А ти ела на 22-ри заедно с приспособлението, пък аз ще почерпя

за воблерчета към 3 см и за използване от брега вместо синджирчета може да се сложи някоя по-здрава мрежичка така че изделието да придобие вида на т.н. парашут, кака при по-голям ъгъл поне на теория ще работи по-добре
кьоркефали
=============