Воблероспасител - Спасител на воблери

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Воблероспасител - Спасител на воблери

Мнение от VGS »

Времето захладня и вече въобще не ми се влиза във водата, когато ми се закачи примамката за нещо по дъното. И след като оставих отново няколко воблера под водата реших да си направя една джаджа, не е мое изобретение( но все пак в този му ти вариант си е чисто мое, но идеята е взета).
Също като мен и много от вас са оставяли примамки под водата, повечето от тях са доста скъпи, а най-много боли когато изгубиш любимата си примамка и то от личното производство. Предполагам ви е познато много добре чувството, точно за това и прибегнах отново към направи си сам. Сега имам поне някакъв шанс да си спася закачената изкуствена примамка.
И сега го представям на вас, дано да ви е полезно.
Изображение
Това са неоходимите материали :
1 бр. нямам си и идея как се нарича това, за това описвам- служи за свързване на стоманени въжета във ветроходството, на тази снимка е разгобено, поставят се жилата както е показано (в случая само едно) поставя се пластината от горе и се стяга с двете гайки. (неръждаема стомана)
2 бр. Сотманени въжета от 2 до 4мм, трябва да стоят упорито и да не се пречупват лесно (неръждавейка), едното по късо от другото.
3 парчета синджир, колкото по фин толкова по добре, но трябва да е доста здрав, аз това намерих и това използвам , и трите са с различна дължина, и са захванати (прекарани в случая през много късо трето парченце стоманено въже) през средата така , че да се получат повече висулки :) (синджира в случая е само поцинкован)
1 парченце стоманена тел 2мм огъната (за него връзваме въженцето) също от неръждавейка
2 парченца стоманена тел огънати на свински опшчици
Всичко ми струваше около 10лв

След като се сглоби всичко е получава нещо такова :
Изображение

Изображение

Изображение

И сега ще обясня как се процедира с анджикламата.
И не дай си боже ама като си закачим воблера по дъното или под водата (със сигурност не действа ако сме хванали отсрещното дърво или сме го забили някаде в отсрещния бряг или шавар), вадим си анджикламата от чантата и прекарваме шнура или кордата през свинките опшчици(кръглите завъртулки) , съответно воблероспаситела е вързан от другата сртана с достатъчно дълго и здраво въженце, след което хващаме с ръка плетеняка или кордата(за да не ми се оплаква някой после , че му е изпъщяла въдицата) и спускаме джаджата надолу към закачената примамка. След като стигнем мястото на закачката започваме да клатим , да се въртим и каквото ви дойде на ум с цел някое от стоманените въженца или синджирите да закачът воблера или тройките. Ако сме успели да го закачим значи сме имали късмет :) , хващаме въжето здраво и започваме да дърпаме и се надяваме , че воблера или примамката ни ще излезне здрава :) .
Така наречения от мен воблероспасител работи много добре от лодка, високи или стръмни брегове, а бе и да сме на по височко трябва. Въпреки това работи и при по малък наклон , важното е да може да се спусне до закачения воблер.

Това от мен по темата.
Дано да съм бил полезен.
Ако нещо не е ясно знаете какво се прави :)

Допълнение :
Както Корки по-доло е споменал има и по-лесни начини за направата. Пускам го на клип:
http://www.bissclips.tv/bissclips_tv/ba ... macht.html

При моята система целта е да се намали разстоянието до линията ни така , че да имаме по-голям шанс да закачим примамката си и при по-малък наклон.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Воблероспасител - Спасител на воблери

Мнение от snegk »

Супер е, Вал(Валентин) има подобно, използваго даже и от брега, само, че го хвърля. :smt023
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

Мастор Тричко знае всичко :D :D :D :D
Браво Валентинио!!!! :smt038 :smt038 :smt038 :smt038
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Да , Дайва имат такова , но беше 20 доларес и ми се видяха много. Ще се опитам да си направя едно и аз .. :)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Видях едно такова в руски филм за риболов.Малко по-тежко е,за да слиза бързо по линията до примамката и да няма време вятъра и течението да отнесе лодката в страни и така да не позволи на "воблероспасителя"да стигне до примамката.Ето и една снимка на руското !!!

Изображение

Просто за испълнение и се нуждаете само от една карабина,няколко синджирчета,оловни глави за джигове и един термо-шлаух,който се слага за да не позволява влакното да влиза в процепите на карабинката и да се къса.Работи на 100% - пробвано !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Аз съм виждал как със обикновенн катинар процедират по същия начин.....
Изображение
Без риболов няма любов !
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

=========
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 9:16 pm, променено общо 1 път.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Браво, на мен ми харесва как е станал. Със сигурност ще върши добра работа, само дано да не ти се налага често да го ползваш :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

ULDO1 написа:Малко стара тема, ама отдавна се каня да си направя подобно чудо.И тъй като сега съм в отпуска дойде време да се пробвам.Ето какво се получи,надявам се да върши работа.А най се надявам никога да не ми се наложи да го ползувам.
Изображение

Карабината е супер,изглежда точно за тази цел е направена.От къде я купи,ако не е тайна майна :lol: :lol: :lol:

ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

============
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 9:17 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аааа,правиш маймунджулуци :lol: :lol: :lol: Благодаря за отговора,хубава идея.Също така утежнява карабинката за по-бързо слизане до примамката :drinkers: :drinkers: :drinkers:

Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Много готино е! ULDO1, и аз ще открадна идеята :D
А ти ела на 22-ри заедно с приспособлението, пък аз ще почерпя :drinkers:
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

за воблерчета към 3 см и за използване от брега вместо синджирчета може да се сложи някоя по-здрава мрежичка така че изделието да придобие вида на т.н. парашут, кака при по-голям ъгъл поне на теория ще работи по-добре
кьоркефали
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

=============
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”