Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Защо моите манекени не бяха уважени
Модератор: sapuna
Re: Защо моите манекени не бяха уважени
Аз май съм съгласен с РадиМ, но все пак и аз съм на мнение, че рибата свиква с примамките и методите на риболов и идва време когато вече не е така активна, както в началото.
- Don4o_62
- учете се от него
Според мен рибата не свиква,ами си взема на каквото си иска.Може да е различен цвета на водата,може в тоя момент да се храни с определен вид риба.Просто не можем го разберем.Пример,по миналата година на яз.Кърджали вземаше на едно Фенси(уклейско),и то 90% само на него,и бяла и сом.Миналата година на него нямах нито една риба,а вземаше на90% на едно Салмо,кафеникаво с точки.Иди разбери кво иска.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Риболовът на хищници на ТЕЦ-а е специфичен/изкуствен/ и не могат да се извадят правилни изводи!Естественно,че и там има слаби дни,но нищо повече!Некви генерални изводи за воблерите,не могат да се извадят!Като доказателство,може да се пробва същият воблер къде да е,без резултат! 

Много добре казано, подкрепям на 100%!RadiМ написа:...........За мен хишника се храни не винаги когато на нас ни се иска и не толко вида на примамката има значение,а това как я подаваме и по кое време.От 24 часа рибата може да се храни един или два и ако не нацелим момента може да си мислим,че не кълве на нашта примамка.И това,че някой до нас е изкарал риба а ние не,не може да е критерии,че неговата примамка е работеща а нашта не.Просто тя е минала на точното място и рибата не е изпуснала този шанс да си хапне,но това не означава че в този момент тя е била активна.Дано съм бил разбран правилно.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз пък не съм съгласен въобще
Не малък процент от случайте хищника атакува от раздразненост, а не от глад. Никога не бих разчитал само на това да оцеля кога е гладен
Колко щуки сте хванали с примамка закачена извън главата, колко костура, колко сома са удряли с опашка при влачене
Темата на автора говори за същото, как рибите са му притискали примамките към дъното, а не са ги захапвали
Някой ме укори, че твърдя че е много сложен риболова на изкуствено. Няма никаква философия да хванеш 2-3 риби на спининг за ден всеки го може без дори да се напъва да мисли или да има повече от 3-4 примамки.
Но аз искам да ловя по 50-100 и ми се налага да се замислям над някой работи

Не малък процент от случайте хищника атакува от раздразненост, а не от глад. Никога не бих разчитал само на това да оцеля кога е гладен

Колко щуки сте хванали с примамка закачена извън главата, колко костура, колко сома са удряли с опашка при влачене

Темата на автора говори за същото, как рибите са му притискали примамките към дъното, а не са ги захапвали

Някой ме укори, че твърдя че е много сложен риболова на изкуствено. Няма никаква философия да хванеш 2-3 риби на спининг за ден всеки го може без дори да се напъва да мисли или да има повече от 3-4 примамки.
Но аз искам да ловя по 50-100 и ми се налага да се замислям над някой работи

-
- и господ не е толокова добър
Брат, ти много риби искашIvak написа: Но аз искам да ловя по 50-100 и ми се налага да се замислям над някой работи![]()

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- вече хвърля и на тежко
Тези куки, които си сложил са с друго тегло и са променили играта на воблера, и с тази си нова игра не успява да предизвика интерес у хищника.snegk написа:Брат, ти много риби искашIvak написа: Но аз искам да ловя по 50-100 и ми се налага да се замислям над някой работи![]()
Иначе хищника атакува по-много причини,глад, заплаха,територия, изненада и др.
Отговорете ми на въпроса.На жълтото пате съм изкарал доста риби, докато не му изгниха куките, смених ги със същите, но червени, е нямам риба от тогава насам.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Нека продължа с последващите си опити да уловя белия хищник.
Няколко дена по късно( на Йордановден) заехме позиция на същото място . Преди да си сглобим въдиците между каналите дойде мощна ямболска група с две коли. По тъмно се присъединиха още двама герои. Панаира стана пълен за това тясно място.
Нашия отбор имаше до 22 часа 10 риби над килограм и половина, а резултата на колегите няма да коментирам . Воблерите бяха пак същите. Основните хващачи бяха Storm и Yo-zuri. До тук нещата изглеждат много обнадеждаващо, само че на следващите си 2 посещения имам по една уловена риба( една бяла и един распер).
Извода за мен е, че в момента си хвърля хайвера и не е в района който облавяме. И както се пее в една позната на всички ни песен : Но дали е така кой ще ми каще?
Няколко дена по късно( на Йордановден) заехме позиция на същото място . Преди да си сглобим въдиците между каналите дойде мощна ямболска група с две коли. По тъмно се присъединиха още двама герои. Панаира стана пълен за това тясно място.
Нашия отбор имаше до 22 часа 10 риби над килограм и половина, а резултата на колегите няма да коментирам . Воблерите бяха пак същите. Основните хващачи бяха Storm и Yo-zuri. До тук нещата изглеждат много обнадеждаващо, само че на следващите си 2 посещения имам по една уловена риба( една бяла и един распер).
Извода за мен е, че в момента си хвърля хайвера и не е в района който облавяме. И както се пее в една позната на всички ни песен : Но дали е така кой ще ми каще?

-
- научил се да хвърля
Искам да ви разкажа една историйка.Това лято си купих малко тракащо бомберче за кефал със зелен гръб и оранжево коремче-страхотен манекен,който бързо се наложи като уловиста примам на р.Тунджа.Мястото за което искам да ви разкажа е със средно течение и дълбочина около 1.20-1.30м.Големи туфи с водорасли се издигат до повърхността и образуват коридори.Кефалите се криеха в туфите и атакуваха манекена още щом цопнеше във водата или след няколко метра водене,но винаги от първото или следващите две-три замятания на едно и също място.След това сменях ъгъла на замятане така че да обловя района през 2м.И от един район улавях около 10-12 кефала от 150-800 гр и ги пусках още докато съм във водата.На следващия ден,на същото място,със същия воблер улових 5-6 кефала,които също пуснах още докато съм във водата.На третия ден,на същото място със същия,манекен нямах дори почукване
.Според мен ако рибите бяха напуснали района след убождането от воблера,то техните (определено добри) места за хранене щяха да бъдат заети от други риби неуспели до този момент да се уредят на тях,а и колега до мен нямаше да улови два кефала на рибка .Или там имаше риби,които не са привлечени от този воблер или пуснатите от мен риби през последните два дни си стояха на същите места,но се пазеха от този воблер.Бяха го запомнили и не го докосваха.Склонен съм да вярвам,че рибите помнят примамките,от които са си изпатили.Но колко време помнят рибите?Колко време е нужно да мине,за да бъде уважен моя манекен на същото място?.На следващите няколко риболова,бях принуден да търся рибите все по-нагоре по течението,поради липса на интерес към моя манекен след втория риболов на едно и също място.Очаквам и вашите коментари....
.

Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
-
- новобранец
Колега Val,понеже съм фен на риболова на распер и що годе съм запознат с биологията му и ареала му на разпространение,сигурен ли си,че си уловил распер на ТЕЦ-а?Да не го бъркаш с някоя друга риба? Той е типичен представител на речната фауна и трудно вирее в затворени водоеми,но все пак при положение,че Овчарица го пълнят от Тунджа има някаква вероятност да има има някой заблуден.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Те ти и рибето. Около 1500гр.

-
- новобранец
Благодаря за отговора!100% распер.
От доста време на Теца има распер.