Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Усещат ли рибите болка?
Модератор: dantho.mihov
Re: Усещат ли рибите болка?
http://vbox7.com/play:a4ab678d&al=1&vid=Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:stich написа:"От икeбана дървесата ги боли...от икeбана дървесата-а -а ..."
![]()
![]()

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Стига да имат рецептори за болка по тялото, няма начин да не усещат болка. Друг е въпроса на кои места е по-силна и по-слаба ... Няма как да разберем докато не се направи подробна карта на разположението на тези рецептори според мен. Не сме риби та да си кажем къде ни боли и дали ни боли ... Все пак съм 100% сигурен, че ДА рибите изпитват болка от нашата страст - риболова ... Затова моля пускайте внимателно всяка риба възможно най-бързо след като я хванете за да не се мъчи дълго и дано оцелее след това. А за тъпкачите в кофи и живарници ... не съм съгласен после 1/3 от рибата да е почти умряла, а пък нищо че все пак е пусната накрая.
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чувал съм от стари рибари, че шарко нямал рецептори за болка и за това се дърпа като луд, ама дали е така ??? 

- Моряка
- кандидат преподавател
за да не се мъчи дълго
Ако сърцето ми стане толкова нежно,бих се отказал от риболова.Ако се тормозя,каква болка предизвиквам на рибата е добре да не ходя,то вече няма да е хоби предизвикващо удоволствие

А сега де? 

- barutchiata ©
- Администратор
Болката е сигнална система която подсказва на живия организъм , че нещо не е наред.
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Еми то ние ако разсъждаваме така то ловците трябва да се откажат от лова тогава, че те там животните мани болката направо си умират. Риболова според мене е по-благороден спорт понеже уловената риба пусната обратно ще си живее въпреки, че и причиняваме болка.Моряка написа:Ако се тормозя,каква болка предизвиквам на рибата е добре да не ходя,то вече няма да е хоби предизвикващо удоволствие
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- ще става разбирач
Според мен усеща болка. В потвърждение на думите ми ще цитирам и една риболовна енциклопедия, относно ваденето на платика :

Няма как просто, нали е жив организъмВадене
След засичането обикновено имаме кратък период на забиване към дъното.
Платиката има чувствителна към болката уста и тази яростна съпротива е по-скоро
реакция на болката от първоначалното убождане. Щом преодолеем първата серия
тласъци, рибата “омеква” и тръгва нагоре, като прави няколко кръга. Изкараме ли я на
повърхността, тя обикновено се предава и ляга странично върху водата.

Боли..Как няма да я боли с това железо в устата.
-
- научил се да хвърля
Ето ви превода;Д-р Карл получава уловен в мрежата да докаже, че някои риби могат да се чувстват болка.
Повечето от нас имат неясно впечатление, че студенокръвните създания, като риба, не чувствам никаква болка. Това вярване е наоколо за дълго време. Само през последните няколко години ние вероятно се оказа, че някои риби се чувстват болка.
Това всъщност е доста спорна тема за някои хора - такива като рибари, които ловят риба, както и някои животински групи права. Темперамента са изгорени, юмруци са клатят, и много топлина е бил генериран. Някои хора обърка въпроса, като твърди, (с много малко доказателства), че само същества с неокортекса като част от мозъка им може да почувствате болка. Във всеки случай, по силата на настоящия строга дефиниция, само хората и приматите да се чувстват болка, както и всички други същества (крави, кучета, риби и т.н.), не може. Между другото, нашите неокортекса ни позволява да създаде поезия, данък общ доход и оръжия за масово унищожение.
Да започнем с разглеждане на проблемите с Опитвам се да разбера ако рибата се чувствам болка.
Първата трудност е, че рибата не е толкова сладък и игрив като малко кученце кучета, и не получават толкова, съчувствие.
Втората трудност е, че рибата не може да звучи като кученце, и така, не може да ни кажат, ако се чувствате болка.
А третата трудност е въпросът - болка или рефлекс? Направете риби реагират на куката в устата им, тъй като причинява болка, или просто обикновен рефлекс? Това не е глупав въпрос
Така например, когато ви докосва нещо горещо, ти си дръпнете ръката. Но това не се случи, защото мозъка ви чувства болка - вместо това се случи, защото на рефлекс. Реакцията на дръпнете ръката си далеч става автоматично, благодарение на нервните центрове в гръбначния стълб. Вашият мозък не е включен. Топлината на топлинна енергия активира рецептори в ръката си, което изпраща електрически сигнали към гръбнака. Всички сами по себе си, тези нервни центрове в гръбначния си мозък активирате мускулите, които си дръпнете ръката. Всичко това се случва без мозъка ви се вземат под внимание.
Като израз на добра воля, тези нервни центрове в гръбначния стълб също така изпраща електрически сигнали до мозъка ти, да ви разкажа за това, което току-що се е случило. Значи реализира, много малък миг след имате извади ръката си далеч, че ръката ви е чувството за болка, свързани с топлината.
Една част от мозъка ви разказва друга част от мозъка, "Хей Карл, ти просто сложи ръката си на гореща печка, пак. Просто мислех, че ще Ви уведомим защо ръката ви изведнъж се дръпна. Имате ли нещо против не се допират Hot Stuff отново? И между другото, тук е някаква болка да напомня ти да не го направим пак. "
Така че, когато нещо лошо се случва с риба, и той реагира, има ли реагира поради рефлекс, или защото на болка? Можете да видите проблема.
Четвъртият трудност е аргументът, че някои хора за повишаване на "риба съзнание". Ние наистина не знаем дали рибата е съзнание. Аргументът, след това отива, че ако те нямат съзнание, след това те не могат да се чувстват болка.
Е, моето разбиране е, че "съзнанието" е много голям философски проблем, и не е решен за хората, много по-малко риба. Нека да оставим на проблема с "съзнание", и трудно философски въпроси, и ще търси най-лесните неща, на науката.
Изследванията в областта на "риба-болка" е направено от Drs. Sneddon, Брейтуейт и нежен от Института Рослин в Обединеното кралство (дома на Доли на клонираните овце) и Университета в Единбург.
Учените изследвани дъгова пъстърва - но само 20 от тях. Сега, "20" не е много голям размер на извадката. Това е вярно. Аз очакват последващи действия проучване с по-големи номера. Но това е начало.
Предишни изследвания погледна рецептори за болка в хрущялни риби с или без костен скелет (същества като акули или Манта лъчи), а не можах да намеря. Но пъстърва (като нас хората) имат костен скелет, поради което изследователите ги избрали - и резултатите са изумително.
Така че следващия път, аз ще обясня точно това, което са направили, за да се опитате да разберете дали риба се чувстват болка - и в продължение на 20 пъстърва, това е интересна училище на все пак ...
Повечето от нас имат неясно впечатление, че студенокръвните създания, като риба, не чувствам никаква болка. Това вярване е наоколо за дълго време. Само през последните няколко години ние вероятно се оказа, че някои риби се чувстват болка.
Това всъщност е доста спорна тема за някои хора - такива като рибари, които ловят риба, както и някои животински групи права. Темперамента са изгорени, юмруци са клатят, и много топлина е бил генериран. Някои хора обърка въпроса, като твърди, (с много малко доказателства), че само същества с неокортекса като част от мозъка им може да почувствате болка. Във всеки случай, по силата на настоящия строга дефиниция, само хората и приматите да се чувстват болка, както и всички други същества (крави, кучета, риби и т.н.), не може. Между другото, нашите неокортекса ни позволява да създаде поезия, данък общ доход и оръжия за масово унищожение.
Да започнем с разглеждане на проблемите с Опитвам се да разбера ако рибата се чувствам болка.
Първата трудност е, че рибата не е толкова сладък и игрив като малко кученце кучета, и не получават толкова, съчувствие.
Втората трудност е, че рибата не може да звучи като кученце, и така, не може да ни кажат, ако се чувствате болка.
А третата трудност е въпросът - болка или рефлекс? Направете риби реагират на куката в устата им, тъй като причинява болка, или просто обикновен рефлекс? Това не е глупав въпрос
Така например, когато ви докосва нещо горещо, ти си дръпнете ръката. Но това не се случи, защото мозъка ви чувства болка - вместо това се случи, защото на рефлекс. Реакцията на дръпнете ръката си далеч става автоматично, благодарение на нервните центрове в гръбначния стълб. Вашият мозък не е включен. Топлината на топлинна енергия активира рецептори в ръката си, което изпраща електрически сигнали към гръбнака. Всички сами по себе си, тези нервни центрове в гръбначния си мозък активирате мускулите, които си дръпнете ръката. Всичко това се случва без мозъка ви се вземат под внимание.
Като израз на добра воля, тези нервни центрове в гръбначния стълб също така изпраща електрически сигнали до мозъка ти, да ви разкажа за това, което току-що се е случило. Значи реализира, много малък миг след имате извади ръката си далеч, че ръката ви е чувството за болка, свързани с топлината.
Една част от мозъка ви разказва друга част от мозъка, "Хей Карл, ти просто сложи ръката си на гореща печка, пак. Просто мислех, че ще Ви уведомим защо ръката ви изведнъж се дръпна. Имате ли нещо против не се допират Hot Stuff отново? И между другото, тук е някаква болка да напомня ти да не го направим пак. "
Така че, когато нещо лошо се случва с риба, и той реагира, има ли реагира поради рефлекс, или защото на болка? Можете да видите проблема.
Четвъртият трудност е аргументът, че някои хора за повишаване на "риба съзнание". Ние наистина не знаем дали рибата е съзнание. Аргументът, след това отива, че ако те нямат съзнание, след това те не могат да се чувстват болка.
Е, моето разбиране е, че "съзнанието" е много голям философски проблем, и не е решен за хората, много по-малко риба. Нека да оставим на проблема с "съзнание", и трудно философски въпроси, и ще търси най-лесните неща, на науката.
Изследванията в областта на "риба-болка" е направено от Drs. Sneddon, Брейтуейт и нежен от Института Рослин в Обединеното кралство (дома на Доли на клонираните овце) и Университета в Единбург.
Учените изследвани дъгова пъстърва - но само 20 от тях. Сега, "20" не е много голям размер на извадката. Това е вярно. Аз очакват последващи действия проучване с по-големи номера. Но това е начало.
Предишни изследвания погледна рецептори за болка в хрущялни риби с или без костен скелет (същества като акули или Манта лъчи), а не можах да намеря. Но пъстърва (като нас хората) имат костен скелет, поради което изследователите ги избрали - и резултатите са изумително.
Така че следващия път, аз ще обясня точно това, което са направили, за да се опитате да разберете дали риба се чувстват болка - и в продължение на 20 пъстърва, това е интересна училище на все пак ...
-
- кандидат преподавател
Честно казано,изобщо не ме интересува дали и каква точно болка изпитват-все пак това са доста низши организми.Някак си не му прилича на съвременния човек да се впечатлява точно от такава болка 

- krokibg
- учете се от него
Инкубус,добре че не си в Канада или Щатите,да говориш такива работи
Направо ще те вкарат в затвора
Ония миндили,хората умират по улиците,обаче ако видят куче да го малтретираш или дършиж гладно,жална ти маика.Когато бях там,по едно време усетих за какво става на въпрос и направо ми се искаше да стана котка или куче
Мълчи,мълчи че и тук,нещата както са тръгнали,направо натам отиват.Може да ни се прийска да сме риби

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- кандидат преподавател
Начи,тва Щатите,ако можех - да ги нямаше вече
Не за друго,ами заради гигантското им лицемерие,което са превърнали в национално самосъзнание,идентичност,дух и политика.И по тази причина,хамериканец по-добре да ми не попада на територията - все ще измисля начин на злоупотреба със служебното положение-такава,че четвъртит недоодялан дирек в задника да му се стори като нежна маргаритка
А към болката или неболката на рибите не мога да имам друго отношение - толкоз народ съм вкарал в панделата /естествено не сам,ама със съществената моя помощ/,и то без всякакво удоволствие -то е просто работа и мисия в живота,та едни риби ли да седна да питам боли ли ги .На риболов като съм,не ме интересува кой какво го боли - даже и мойте болки нямат значение,майната им,на риболов,повече на риболов,постоянно /дано има как /само на риболов 

-
- научил се да хвърля
Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Пич ела да ти направя някаква хирургична интервенция без упойка ....... и тогава ще видим дали ще мислиш пак по същия начин. Забий си една кука в пръста и после ела да ти я изкарам ...... без упойка ...... ама хич няма да седна да та питам боли ли та !!!!!INCUBUS написа:......та едни риби ли да седна да питам боли ли ги ......
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation