Извън бордов или стационарен двигател

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

stefo23
новобранец
новобранец

Извън бордов или стационарен двигател

Мнение от stefo23 »

Нов съм и нищо неразбирам от двигатели и лодки. Каква е разликата м/у стационарен двигател на лодка и извънбордов,имам в предвид кои лодки са по добри тези с извънбордов дв-тел или тези на които двигателя не се вижда? Кои са по добри,кои харчат по малко? Коя лодка е по добра? С кои двигател? Ивсичко свързано с това.
VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Извън бордов или стационарен двигател

Мнение от VIKI_HARI »

За какво ти е двигател без лодка :D :D :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

За стационарните се иска да си арабски шейх Изображение Особенно ако е стар моделИзображение За всеки влак си има пътници обаче,едни предпочитат извън-бордови а другите стационарни.Рибарите обаче,поне по мое мнение,предпочитат извън-бордовите двигатели.Това си е мое мнение Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
toyo1

Мнение от toyo1 »

stefo23 написа:Нов съм и нищо неразбирам от двигатели и лодки. Каква е разликата м/у стационарен двигател на лодка и извънбордов,имам в предвид кои лодки са по добри тези с извънбордов дв-тел или тези на които двигателя не се вижда? Кои са по добри,кои харчат по малко? Коя лодка е по добра? С кои двигател? Ивсичко свързано с това.
Колега имал съм и от двата вида ,бордовия ми беше Меркрузер 130кс и ми харчеше в зависимост от карането кам 3л. на час средно а изван бордовия 115к.с 4 тактов ми харчи 1,5-2л на час като за тоя разход разбираи влачене с 4км.час и преходи за по 15мин с 42км час при 4800 оборота в мин.Бордовия е по сложен за консервиране а иначе като ресурс мисля че е по надежден от извън бордовия (бордовия е на същия принцип като на колата с по различно охлаждане( Това е от мене :wink:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Това с тези литри ми е много интересно как става, но щом казваш ще се пробвам да повярвам.
toyo1

Мнение от toyo1 »

VGS написа:Това с тези литри ми е много интересно как става, но щом казваш ще се пробвам да повярвам.
Колега много е проста сметката :idea: ако за 10 часа (понеже при лодки и джетовете и др разхода е в часове а не в км( си долял в резервоара 20литра за да го напълниш до положението в което е бил ФУЛ :wink: КОЛКО ЛИТРА СИ ИЗРАЗХОДИЛ НА ЧАС за времето Х :?: Не виждам смисъла да лъжа а да не кажа че като си купих чисто нова Ямаха 50кс 4 тактова и трябваше да я разработвам 10 часа с променливи обороти но не повече от 2500 в мин за да ми признаят гаранцията ми похарчи 8литра 95н и после като му сменяха маслото го закачиха на компа и показа колко часа и с какви об е работил
stefo23
новобранец
новобранец

Мнение от stefo23 »

Понеже гледам в разни обяви че, лодка 225кс. харчила едва ли не 6л. начас тя е със стационарен двг.В същото време казват че хонда 20кс. харчи пак толкова а аз наистина изкам да разбера : Лодка със какъв двигател да си търся.
toyo1

Мнение от toyo1 »

stefo23 написа:Понеже гледам в разни обяви че, лодка 225кс. харчила едва ли не 6л. начас тя е със стационарен двг.В същото време казват че хонда 20кс. харчи пак толкова а аз наистина изкам да разбера : Лодка със какъв двигател да си търся.
Наи добре 300кс да ти е мирна главата (с газов инжекцион) :idea:
stefo23
новобранец
новобранец

Мнение от stefo23 »

Не знам за готванците но тук всеки си задава въпроси които го интересуват и очаква някакви отговори.Които не иска или неможе да не отговаря.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

За къде ти трябва тази лодка бре ?
Че не виждам от къде си.
Мойта лодка е със стационарен двигател,ама такъв и отива.
Има предимства - има и недостатъци.
Кажи за какво ти трябва,да знаем какво да ти отговаряме.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Колега, обикновено хората си избират лодка според това за какво ще я ползват и с колко пари разполагат а после двигател към нея. Не виждам логика, да си купиш първо стационарен двигател а после да тръгнеш да му търсиш подходящо за него корито. Това е все едно да си купиш първо един двигател и след това да тръгнеш да търсиш автомобил, на който да можеш да го монтираш. :?
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
lefera1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lefera1 »

За Стационарен в по -голяма лодка - САМО ДИЗЕЛ
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

2л/час за стационарен или извънбордов 100+ кс е възможно на празен ход /минимални обороти при тролинг/, но е по-вероятно такъв разход да даде дизелов стационарен... Някои от по-новите коли с борд компютър показват разход л/час при работа на празен ход... Е, мойта е дизел 130кс и показва 0.9л/час, а с климатик и фарове 1.2л/час...

Разхода, който го пишат в каталозите за новите двигатели е максимален т.е. при пълна газ и номинални обороти (4500-5500 об/мин в зависимост от мотора)...

Стационарни двигатели се ползват:
- на старите "рибарски" лодки
- на на стари скутери 4-5 до 6м - не са удобни за риболов... Има голямо предлагане на такива и са евтини, но не те съветвам да взимаш за риболов. Евентуално за водни спортове...
- на нови скутери и моторни яхти - минимума, който се слага е 115-150кс, по-големите яхти са с дизелови мотори с мощност 1000-2000кс и нагоре... Има и "спортни" като Сигаретата на Доган, купена с нашите пари... Тя е с бензинови двигатели и се чува преди да я видиш...

Извънбордови двигатели се ползват от най-малките с подвижен транец 2-5кс до "офшорки" с 2 или 3 мотора по 200-300кс... Предимството на извънбордовия е, че стои извън лодката и не заема място... Няма нужда от дупка в дъното за вала с перката или от Z-колона /която е слабо и скъпо място на бордовите мотори/.... Най-голямо предимство на малките извънбордови мотори е, че се държат на две стяги и лесно се прибират в багажника на колата и вкъщи...
За риболов обикновено се ползва твърда или надуваема лодка с извънбордов мотор 2.5 до 30-40кс рядко повече или твърда лодка с малък бордови мотор /основно на морето от професионалните рибари/...
Ти за риболов ли търсиш мотор (лодка)? В язовири, на Дунава или в морето?
stefo23
новобранец
новобранец

Мнение от stefo23 »

Kолеги аз живея в Сифия.Мисля скоро да си купя лодка която ще ползвам основно за кеф-за разходка по море и язовири със семиството.Има много обяви за различни лодки и цени.В доста от тия обяви срещам и лодки със стационарни двигатели за това исках да знам кое е по добро в случая.Добре ли е скутер-4,45 45кс. двутактов с регистриран колесар за6000лв. Благодаря на колегата Тедо за изчерпателния одговор.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Много е относително дали си струва или не. Зависи от състоянието на лодката и оборудването, което включва цената, както и състоянието на двигателя. Друго, как мислиш да пускаш лодката за морски разходки? Не са много местата където можеш да си пуснеш лодка от около 500 кг. на море, особенно пък лятото....
Пускай конкретни оферти и ще получиш повече мнения. Като го каза "скутер с....за 6000 лева" си представих някое лодче с два пръста борд и челно стъкло, което ще развива много приятна скорост, но при вълна ще поеме право към дъното с все двигателя и пасажерите...
Лично за себе си, бих избрал извънбордов двигател. Повече място в лодката, по-лесно и (вероятно)по-евтино обслужване. Освен това, ако решиш, че не ти харесва, развиваш болтовете и слагаш нов.
Лодките със стационарен двигател започват в повечето случаи от 3.0 литра-135 коня и тежат поне 1000 кг, при което пускането и на вода от сам човек не е много лесно и приятно.
От друга страна...лодка с вътрешен двигател(т.е. скутер де) с по-високото си тегло е се клати по-малко и скача по-малко на вълните. Нещата са и така и иначе.
Моя избор обаче е извънбордов двигател и при все, че много харесвам разните бейлайнери веднага се отказвам като си помисля, че няма да мога да я пусна сам на вода и отделно, че цените за поддръжка и ремонт на Z-колони са....ае колкото можем да вземем, ще го вземем. :D
Ако мислите, че греша поправете ме. Целта е човека да бъде насочен правилно, а не гарантирам достоверност за написаното в горния абзац. Опита ми е с една лодка с инборд, но модел 1970-а(скутер) и три други с извънбордов, но много по-нови и с по-малка мощност и размери.
За разходка категорично вехтата бракма беше недостижима като комфорт, но разхода беше значителен, както и теглото на лодката. За риби, всяка друга, но не вехтата.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”