Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Булти само апарата беше пред харпуна....да не съм луд и аз да застана там

Що бе ,той и Колю Фичето заставал под моста...
-
- ще става разбирач
браво Колега,страхотно се е получило.Дръжката ми прилича на един стар модел на Nemrod -пневматика ,който само като любопитен факт е използван за модел на бластера на Хан Соло за Star Wars, ako мога ще изкопая антиката от мазата да я снимам,Много риби да простреляш с новия си Харпун с главно "Х",пожелавам ти го от сърце.
А сега относно мини-жълъдите,Колега не съм виждал из нета и магазините, но ако мярна нещо обезателно ще пиша .
Toва е от нета.Ма май не прилича много на твоя

А сега относно мини-жълъдите,Колега не съм виждал из нета и магазините, но ако мярна нещо обезателно ще пиша .
Toва е от нета.Ма май не прилича много на твоя

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
grizmin написа:Е с това не мога да се съглася,мисленето си е мислене,всеки си е "башка луд" ,а и руснаците отдавна ползват бързомерци под вода....Не се заяждам , за мен конструктивното мислене е начин да се стигне до решение.....Поздравиgunman написа: 4. Когато решите да направите „революция” в даден продукт, то имайте в предвид, че всичко което ви дойде в главата, „то” именно „то” същото, има голяма вероятност вече да е минало през нечия друга глава и след като не се е наложило на пазара, явно трябва на първо място да се замислите защо.
Като прост пример бих дал, защо не се оборудват харпуните с лазерни прицели и бързомери. Нима никой не се е сетил досега ?
Съвет…..Аз опитах вече. Не опитвайте и вие.
.

Участвах и аз в дискусията в АРОХ.ru за бързомерците и май, почти всички стигнахме единодушно до извода, че е по-добре да си стреляме "каубойската".
Иначе и аз навремето инвестирах по-малко време и повече пари в лазерни бързомерци. Имах доста мощен зелен и червен такъв.
Мога да те уверя, че поне при мен, рибите които плуваха спокойно се изпаряваха на секундата, веднага щом им светнех с "лампичката", ама на мига. И една като хукне, цялото стадо "полита".
За " V " образния канал....Хм...

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
А иначе по отношение на "революциите", в смисъл "революцинните" идеи във връзка с харпуните и мен са ме "осенвали" доста от тях.Викам си:
- А... Виж к'во става ся. Ей баш за т'ва никой не се се сетил
И като споделя с тоя и оня, дето са по-напред от мен с материята и като ми кажат, че това са го пробвали още миналия век и по тая и тая причина не е сработило, в един момент като се замисли човек и се оказва, че наистина "революцията му" се отлага (засега) за по-добри времена.
- А... Виж к'во става ся. Ей баш за т'ва никой не се се сетил

И като споделя с тоя и оня, дето са по-напред от мен с материята и като ми кажат, че това са го пробвали още миналия век и по тая и тая причина не е сработило, в един момент като се замисли човек и се оказва, че наистина "революцията му" се отлага (засега) за по-добри времена.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Ето за каквон се ползват само че тези са метални.://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17479041]alex_vp написа:Колеги, някой да е виждал или да е ползвал нещо подобно?
И дали някой знае някъде да продават подобни? Бях видял такива и от метал някъде из нета, но сега не мога да ги намера да покажа снимка.

- alex_vp
- научил се да хвърля

-
- ще става разбирач
Акула Сакън,с никой не се заяждам,нито пък злорадствам,нали знаеш че понякога човек иска сам да си строши главата колкото и да му разправят ,че стената е твърда и после боли(в нашия случай -отново на Банцига) Колкото куци хора,толкова и бастуни по света.Гледах руски филм за подводен риболов,в който се използваше лазерен прицел(верно на пневматик) и затова си казах че някой работят и така.Може би речните риби(риболова беше на гьол) реагират друго яче на точката, незнам. В България можем да проверим само без харпун заради закона,Но... едва ли има смисъл.Относно v канала си мисля за ъгъл от порядъка на 90 градуса .Не смятам ,че ще има проблем със заклинване,но първо смятам да направя пробно парче дърво,с което да експериментирам в условия максимални до реалните.При всички случаи канала няма да е дълбок,тоест диаметъра на стрелата ще е над края на двата катета на канала.Извинявай наи-искрено ако с нещо съм те обидил още веднъж.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
http://www.medfish.com/magazine/index.p ... &Itemid=46
Тази страница се надявам да помогне на колегите, които не са я чели.Аз си струговам сферичките от полиамид.Тефлон ще върши същата работа.
Тази страница се надявам да помогне на колегите, които не са я чели.Аз си струговам сферичките от полиамид.Тефлон ще върши същата работа.
- spook
- ще става разбирач
Лъчо , само една дума : красота.. 

-
- научил се да хвърля
Колега, не си губи времето с този канал, защото имаш концептуално разминаване с функциите на водача на харпуна. Това не е нещо като цев, за да насочва стрелата. Стрелата я насочват ластиците. Хората не правят V-образен канал не, защото до сега не са се сетили.grizmin написа:.... Относно v канала си мисля за ъгъл от порядъка на 90 градуса .Не смятам ,че ще има проблем със заклинване,но първо смятам да направя пробно парче дърво,с което да експериментирам в условия максимални до реалните.При всички случаи канала няма да е дълбок,тоест диаметъра на стрелата ще е над края на двата катета на канала.Извинявай наи-искрено ако с нещо съм те обидил още веднъж.
Ето за какво става дума:
Каналът, или т.нар. цял водач има задача единствено да подкрепя стрелата отдолу! Това се наложи от южноафриканските харпунджии, които ползват алуминиеви харпуни с цели ластици, често 2 бр. Там ластиците се натягат под ъгъл спрямо равнината на стрелата и съответно при изстрел без този водач натискат задния край надолу, върхът щръква и харпунът бие нагоре (или на където си иска). При класическия еврохарпун, където ластиците са монтирани с втулки и се натягат успоредно на стрелата, няма такъв канал и харпуните си стрелят дори по-точно от тези с цял водач. Ще ти кажа и нещо още по-интересно - ако се вгледаш в снимките на карбоновия монокок на Yavorsub (беше май някъде назад в темата) ще видиш, че неговият харпун е за цели ластици, но няма цял водач! Това е, защото линията на ластиците е перфектно подведена до равнината на стрелата и те дърпат само напред. Стрелата контактува с тялото само отдолу по по много тънка линия - овал в овал, което е напълно достатъчно!
Така или иначе и тази мода - целия водач - заля Европа и вече почти не се правят харпуни без такъв, но ако се загледаш, ще видиш, че обикновено той е много плитък - макс. 1/3 от радиуса на мин. 7 мм., сиреч - никой не залага на странично водене на стрелата във водача. С V-образен водач ще постигнеш именно това, което е вредно. При ускоряването на стрелата от ластиците същата получава еластични деформации или вибрации, които се самопогасяват вътре в стоманата, когато стрелата е свободна. Ако обаче е защипана странично, тези деформации ще се отдадат на тялото, ще увеличат съпротивлението и ще доведат до непредвидими рикошети и промени в траекторията. Така мисля, ама аз много не разбирам, за разлика от майсторите тук, щото не съм правил дървени харпуни, та можеш и да се направиш, че горното не си го прочел...

- spook
- ще става разбирач
То верно Бат'Гойко ама що тогава мойта Бюша като няма никакъв водач бие задната част на стрелата в тялото и тя бие на долу ?
Та за това ще сложа един фабричен де..

Та за това ще сложа един фабричен де..
-
- научил се да хвърля
Ами не знам, колега... Познавам десетки харпунджии, дето стрелят с Беша, Команчи, Есклапез, Спорасуб и да не изреждам повече, все без водачи, пък никъде нищо не им бие надолу - напротив, бият от години такива риби, че не е за приказване... 

- spook
- ще става разбирач
Късничко е вече за снимки , а и мерлото ще изветрее ама утре ще го снимам да ви покажа за какво иде реч
Айде наздраве колеги

скайп лъчооо....

Айде наздраве колеги

скайп лъчооо....

Последно промяна от spook на Пет Фев 19, 2010 9:35 pm, променено общо 1 път.
И аз съм съгласен с това ,че водачтт не е от главно значение а е важно ластиците спрямо стрелата как са разположени при опънато полужение.Това е мое мнение.За колегата Spook ела до Равда да ти направя един подарък.