Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от terzo »

Булти само апарата беше пред харпуна....да не съм луд и аз да застана там :lol: :lol: :lol:
paco_lz
новобранец
новобранец

Мнение от paco_lz »

Що бе ,той и Колю Фичето заставал под моста...
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

браво Колега,страхотно се е получило.Дръжката ми прилича на един стар модел на Nemrod -пневматика ,който само като любопитен факт е използван за модел на бластера на Хан Соло за Star Wars, ako мога ще изкопая антиката от мазата да я снимам,Много риби да простреляш с новия си Харпун с главно "Х",пожелавам ти го от сърце.
А сега относно мини-жълъдите,Колега не съм виждал из нета и магазините, но ако мярна нещо обезателно ще пиша .
Toва е от нета.Ма май не прилича много на твоя :(
Изображение
Изображение
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

grizmin написа:
gunman написа: 4. Когато решите да направите „революция” в даден продукт, то имайте в предвид, че всичко което ви дойде в главата, „то” именно „то” същото, има голяма вероятност вече да е минало през нечия друга глава и след като не се е наложило на пазара, явно трябва на първо място да се замислите защо.
Като прост пример бих дал, защо не се оборудват харпуните с лазерни прицели и бързомери. Нима никой не се е сетил досега ?
Съвет…..Аз опитах вече. Не опитвайте и вие.
.
Е с това не мога да се съглася,мисленето си е мислене,всеки си е "башка луд" ,а и руснаците отдавна ползват бързомерци под вода....Не се заяждам , за мен конструктивното мислене е начин да се стигне до решение.....Поздрави
:wink: Колега Гризмин, виждаш, че целта на тая дискусия която водим тук е не да злобеем и злорадстваме един на друг, а да сме си полезни. Това, че аз съм я открил, не означава, че ми е монопол. Напротив.Тя е за всички.
Участвах и аз в дискусията в АРОХ.ru за бързомерците и май, почти всички стигнахме единодушно до извода, че е по-добре да си стреляме "каубойската".
Иначе и аз навремето инвестирах по-малко време и повече пари в лазерни бързомерци. Имах доста мощен зелен и червен такъв.
Мога да те уверя, че поне при мен, рибите които плуваха спокойно се изпаряваха на секундата, веднага щом им светнех с "лампичката", ама на мига. И една като хукне, цялото стадо "полита".
За " V " образния канал....Хм... :? Опитай, но какъв точно ъгъл на канала ще избереш, за да е оптимален. Ако е много малък ъгъла, може да има обратен ефект и да заклинва.Ако е голям, дали ще води стрелата добре ? :(
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

А иначе по отношение на "революциите", в смисъл "революцинните" идеи във връзка с харпуните и мен са ме "осенвали" доста от тях.Викам си:
- А... Виж к'во става ся. Ей баш за т'ва никой не се се сетил :idea:
И като споделя с тоя и оня, дето са по-напред от мен с материята и като ми кажат, че това са го пробвали още миналия век и по тая и тая причина не е сработило, в един момент като се замисли човек и се оказва, че наистина "революцията му" се отлага (засега) за по-добри времена. :lol:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

alex_vp написа:Колеги, някой да е виждал или да е ползвал нещо подобно?
Изображение
И дали някой знае някъде да продават подобни? Бях видял такива и от метал някъде из нета, но сега не мога да ги намера да покажа снимка.
Ето за каквон се ползват само че тези са метални.://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17479041]Изображение[/URL]
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

:) Аз знам за какво са и как се използват :). Интересуваше ме някой ако е ползвал да сподели мнение за тях дали са удобни, и от къде евентуално могат да се намерят. Ходих днес до един стругар ама ме заби с цена от 5лв за бройка. Някак си не ми се връзва :shock:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Акула Сакън,с никой не се заяждам,нито пък злорадствам,нали знаеш че понякога човек иска сам да си строши главата колкото и да му разправят ,че стената е твърда и после боли(в нашия случай -отново на Банцига) Колкото куци хора,толкова и бастуни по света.Гледах руски филм за подводен риболов,в който се използваше лазерен прицел(верно на пневматик) и затова си казах че някой работят и така.Може би речните риби(риболова беше на гьол) реагират друго яче на точката, незнам. В България можем да проверим само без харпун заради закона,Но... едва ли има смисъл.Относно v канала си мисля за ъгъл от порядъка на 90 градуса .Не смятам ,че ще има проблем със заклинване,но първо смятам да направя пробно парче дърво,с което да експериментирам в условия максимални до реалните.При всички случаи канала няма да е дълбок,тоест диаметъра на стрелата ще е над края на двата катета на канала.Извинявай наи-искрено ако с нещо съм те обидил още веднъж.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

http://www.medfish.com/magazine/index.p ... &Itemid=46
Тази страница се надявам да помогне на колегите, които не са я чели.Аз си струговам сферичките от полиамид.Тефлон ще върши същата работа.
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Лъчо , само една дума : красота.. :smt023
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

grizmin написа:.... Относно v канала си мисля за ъгъл от порядъка на 90 градуса .Не смятам ,че ще има проблем със заклинване,но първо смятам да направя пробно парче дърво,с което да експериментирам в условия максимални до реалните.При всички случаи канала няма да е дълбок,тоест диаметъра на стрелата ще е над края на двата катета на канала.Извинявай наи-искрено ако с нещо съм те обидил още веднъж.
Колега, не си губи времето с този канал, защото имаш концептуално разминаване с функциите на водача на харпуна. Това не е нещо като цев, за да насочва стрелата. Стрелата я насочват ластиците. Хората не правят V-образен канал не, защото до сега не са се сетили.

Ето за какво става дума:
Каналът, или т.нар. цял водач има задача единствено да подкрепя стрелата отдолу! Това се наложи от южноафриканските харпунджии, които ползват алуминиеви харпуни с цели ластици, често 2 бр. Там ластиците се натягат под ъгъл спрямо равнината на стрелата и съответно при изстрел без този водач натискат задния край надолу, върхът щръква и харпунът бие нагоре (или на където си иска). При класическия еврохарпун, където ластиците са монтирани с втулки и се натягат успоредно на стрелата, няма такъв канал и харпуните си стрелят дори по-точно от тези с цял водач. Ще ти кажа и нещо още по-интересно - ако се вгледаш в снимките на карбоновия монокок на Yavorsub (беше май някъде назад в темата) ще видиш, че неговият харпун е за цели ластици, но няма цял водач! Това е, защото линията на ластиците е перфектно подведена до равнината на стрелата и те дърпат само напред. Стрелата контактува с тялото само отдолу по по много тънка линия - овал в овал, което е напълно достатъчно!

Така или иначе и тази мода - целия водач - заля Европа и вече почти не се правят харпуни без такъв, но ако се загледаш, ще видиш, че обикновено той е много плитък - макс. 1/3 от радиуса на мин. 7 мм., сиреч - никой не залага на странично водене на стрелата във водача. С V-образен водач ще постигнеш именно това, което е вредно. При ускоряването на стрелата от ластиците същата получава еластични деформации или вибрации, които се самопогасяват вътре в стоманата, когато стрелата е свободна. Ако обаче е защипана странично, тези деформации ще се отдадат на тялото, ще увеличат съпротивлението и ще доведат до непредвидими рикошети и промени в траекторията. Така мисля, ама аз много не разбирам, за разлика от майсторите тук, щото не съм правил дървени харпуни, та можеш и да се направиш, че горното не си го прочел... :)
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

То верно Бат'Гойко ама що тогава мойта Бюша като няма никакъв водач бие задната част на стрелата в тялото и тя бие на долу ? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Та за това ще сложа един фабричен де..
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Ами не знам, колега... Познавам десетки харпунджии, дето стрелят с Беша, Команчи, Есклапез, Спорасуб и да не изреждам повече, все без водачи, пък никъде нищо не им бие надолу - напротив, бият от години такива риби, че не е за приказване... :)
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Късничко е вече за снимки , а и мерлото ще изветрее ама утре ще го снимам да ви покажа за какво иде реч :wink:
Айде наздраве колеги :D :drinkers: :drinkers:

скайп лъчооо....:) :lol: :lol:
Последно промяна от spook на Пет Фев 19, 2010 9:35 pm, променено общо 1 път.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

И аз съм съгласен с това ,че водачтт не е от главно значение а е важно ластиците спрямо стрелата как са разположени при опънато полужение.Това е мое мнение.За колегата Spook ела до Равда да ти направя един подарък.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”