Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

"Не" на гуменярките!
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: "Не" на гуменярките!
Не се страхувах.Там разстоянията са близки.Но не знам,защо бурята идва изведнъж,като бедствие.Никога вълни не са ме заливали така.По скоро гребените им ни пълнеха лодката....от силния вятър беше.Втория път се спасих за 3 сек.,защото парен каша духа.Но гледах какво ги прави други колеки.Всичко това от зор за пусти сом.Същата вечер влизахме на 3 пъти и после ресто на брега.Накрая в 3ч. посред нощ хванахме един 52кг.сом дълъг 2.05м.След 2 дена копнах и един 43кг.После моята група не ми ги призна,защото съм ги хванал на реден павильон.Демек там където те не могли да ходят.След време и те ходиха,но бяха махнали вече сергиите със сом.Заформиха няколко капа Класик.Там сома кълве на кльонк,когато поради липса на кислород рибата отиде в дълбокото.И пак тогава имам случка голям сом да се отърка в лодката.Когато им го разказвах ме обявиха за Емо Истината.После се случи на други двама колеги.Много ги пунтирам,та не знаят кога ги лъжа и кога не.Винаги са ми вярвали,когато ги лъжа.....що да не го правя тогава.И аз имам желание някой да ми вярва.
Единия даже ми звънна миналата година да се извини,че до ден днешен мислил,че го лъжа......,но му се случи и на него та повярвал.

52кг.

43кг.

фотосите са от преснимани снимки за това са малко криви............

52кг.

43кг.

фотосите са от преснимани снимки за това са малко криви............

Е, аз такива приключения съм нямал. Хващало ме е лошо време, но...някак не ме е страх. Ще кажете, не си патил затова го даваш смелчага, ма не е късно да се наакаш. Вярно, че не ми се е, но съм обръщал лодка и веднъж за малко пак да я обърнем. Първия път беше много ламерска работа. Приятелката ми искаше да се качи и ние кавалерите, да не се мокри я докарахме току под скалите и казваме, "като ти кажем, се качваш". Изчакахме една вълна леко да я вдигне и командата беше дадена. Ма кой да и каже да не скача с двата крака на единия борд....Вълната замина, лодката тръгна надолу, момата увисна и другия "капитан" го дава кавалер(аз бях на мотора), тръгна да я хваща и се наведе държейки я. Е...следващия кадър беше, един ботуш на лодка стърчи от водата и накрая му винт. Смяхме се...какво друго.
Втория път беше по-опасен. Пускахме я от плажа и понеже е сравнително плитък плаж, вълните се вдигат с гребени и т.н. Обикновенно я избутваме с плуване през вълните и на дълбокото се катерим, палим и газ. Така и направихме, но мотора запали за 3 сек. и изгасна. Докато дръпна да запаля пак ни бутна леко една вълна и се отзовахме пак на сравнително плиткото и то напречно на вълните. Втората ни вдигна, изсипа ни от лодката, а нея самата едва не обърна. Като изплувах, кораба беше на 20 метра от мен и вълните го блъскаха както им дойде с все мотори, сакове, котви и прочие глупости вътре. Едва я изкарах. Беше се налапала с 200 литра вода сигурно. Ае...аматьорски истории някви. Тя и лодката беше почти истинска...Интекс със Сузуки 2.5 коня(има ги в галерията). С новата лодка единствената глупост, която съм правил е да забравя да дръпна тапата за отводняване и да се сетя по средата на морето...И като се сетих, че съм забравил реших да поправя грешката си и я дръпнах. Тъпънар! Отвора е под водата, тапата прави вакуум и засмука гумичката, която го играе клапан. Гумичката замина, а в лодката шурна една струя вода....Не се изплаших...просто втъкнах обратно тапата и си продължихме пътя. После анализирах случката и стигнах до извода, че и тапата да изгубя, водата ще влиза до морското ниво...т.е. до глезените ми и толкова.
Относно лошо време...хващал ме е внезапен вятър за час-два.....5-7 м/сек с пориви отвреме навреме....Не е повод за притеснение, но рибоволова вече не е приятен. 130 грама олово ми опъва влакното и не иска да потъне....
Затова и питах за балоните, просто да съм психически подготвен за разни случки...Кой знае какво още има да ми се случва в морето.
Иначе жилетки имам, но лятото плаж, тва онова....
Втория път беше по-опасен. Пускахме я от плажа и понеже е сравнително плитък плаж, вълните се вдигат с гребени и т.н. Обикновенно я избутваме с плуване през вълните и на дълбокото се катерим, палим и газ. Така и направихме, но мотора запали за 3 сек. и изгасна. Докато дръпна да запаля пак ни бутна леко една вълна и се отзовахме пак на сравнително плиткото и то напречно на вълните. Втората ни вдигна, изсипа ни от лодката, а нея самата едва не обърна. Като изплувах, кораба беше на 20 метра от мен и вълните го блъскаха както им дойде с все мотори, сакове, котви и прочие глупости вътре. Едва я изкарах. Беше се налапала с 200 литра вода сигурно. Ае...аматьорски истории някви. Тя и лодката беше почти истинска...Интекс със Сузуки 2.5 коня(има ги в галерията). С новата лодка единствената глупост, която съм правил е да забравя да дръпна тапата за отводняване и да се сетя по средата на морето...И като се сетих, че съм забравил реших да поправя грешката си и я дръпнах. Тъпънар! Отвора е под водата, тапата прави вакуум и засмука гумичката, която го играе клапан. Гумичката замина, а в лодката шурна една струя вода....Не се изплаших...просто втъкнах обратно тапата и си продължихме пътя. После анализирах случката и стигнах до извода, че и тапата да изгубя, водата ще влиза до морското ниво...т.е. до глезените ми и толкова.
Относно лошо време...хващал ме е внезапен вятър за час-два.....5-7 м/сек с пориви отвреме навреме....Не е повод за притеснение, но рибоволова вече не е приятен. 130 грама олово ми опъва влакното и не иска да потъне....
Затова и питах за балоните, просто да съм психически подготвен за разни случки...Кой знае какво още има да ми се случва в морето.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
-
- научил се да хвърля
Екстра са си фотосите! Що се отнася до бурите, те винаги идват за 10 секунди. Никога няма да забравя как през 2007 "чуках" по Дунав от надуваемата лодка та и без двигател. Бях си спрял колата на брега и се пусках по една добра тона. Времето беше тихо и слънчево, Дунавът се беше закротил като огледало... Та така, повече от час гледах едно сиво облаче как ту минава покрай мен, ту се връща! Усещах че нещо се заформя, защото се обърнаха няколко риби до лодката, но както каза и ти пуст мерак за сом....... Все едно че там имаше някакъв як магнит, който не ми позволяваше да събера въдиците и да си тръгна. Не знам защо, но в този момент се чувствах като парлизиран. Накрая усетих лек ветрец, който духаше право към мен, а в румънската част на реката започнаха да падат редки но едри капки дъжд. Тогава усетих че ми е спукана работата. Знаех че вече е късно, но се мобилизирах/активизирах ......, с греблата. Добре че бях точно срущу колата! Следващите 10 минути ги изкарах на един дъх, вятърът беше станал ураганен, а дъждът беше преминал в град. Не си мислете че ви говоря за некъкви дребни зрънца......, градът беше по-голям от лещник. За 10-те минутки събрах сонара, въдиците, лодката, стръвта и т.н., е някои нещица си останаха там, но по-важните прибрах, а когато влезнах в колата отвън не се виждаше абсолютно нищо, все едно ми бяха хвърлили чаршаф отгоре. Не питайте какво стана с колата, защото и тя си носи белезите от тогава 

На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Аз не влизам с лодката преди да проверя поне три сайта за времето. И незнам....повече ме е страх от плиткото, отколкото от дълбокото. Явно това обръщане на плажа ми подейства солено....Орезилихме се пред сума хора....
И то тогава лодката беше 20 кила и мотора 13, сега всичко е х3
Затова и съм фен на по-големи двигатели, фронта на лошото време винаги се вижда и 10-а минути ще са ми достатъчни да офейкам или поне да се движа пред него.
Уф...нямам търпение да дойдат март-април и да ходя да се плацикам пак...гледам си снимките от лятото.

Затова и съм фен на по-големи двигатели, фронта на лошото време винаги се вижда и 10-а минути ще са ми достатъчни да офейкам или поне да се движа пред него.
Уф...нямам търпение да дойдат март-април и да ходя да се плацикам пак...гледам си снимките от лятото.

- krokibg
- учете се от него
Няма майтап,вълните подмятат лодката както си искат.Тя че няма да потъне няма, но зора и стреса са големи особенно в дълбоки води.Както си стоиш в лодката,при удара подскачаш като тапа нагора и няма как да се задържиш и става голям майтап.Емо хубаво казва че човека е правил проби,ама на дали е спаднал балоните докраи
При напълно спаднали балони,на мен ми се вижда просто невазможно да е карал лодката на мотор.При тежеста на човека,когато няма въздух в балоните,двигателя ще потъне много повече от колкото стои при нормални балони,може и вода да глътне ми се струва

Шморхи,значи съм прав че сега в морето гумена лодка няма да се види нали

Шморхи,значи съм прав че сега в морето гумена лодка няма да се види нали

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Сега се връщам от Созопол. Не гумени, никакви няма, а морето е тава....То няма и какво да дириш по това време в морето, освен някое попче заблудено...Няма значение дали е зиме или лете, дали има вълна или не. Разбирам какво питаш Кроки, по време на най-големия пик за чернокоп и сафрид сме се събирали и до 150 лодки на едно място...Съотношение горе-долу 2:1 в полза на твърдите(50 надуваеми-100 твърди), но няма да ти казвам какви корита съм виждал...Някакви лодки за затворени водоеми с два пръста борд, без кил, другите нарамили гребла само...ко да ти кажа, учудвам се как се размина сезона без удавени. Само с тенджери дето не са влизали, но как да е. Та казах, че съотношението в най-голямата истерия беше 2:1 по-късно вече, Ноември месец количеството лодки драстично намаля, 100-а, после на 50, 30 и...рекорда по ниска посещаемост е аз, Булти, един приятел с твърда(ходих да му нося акумулатор) и Плувчо. 3:1 за надуваемите!
Иначе найстина, накрая ноември и декември, не съм мяркал надуваеми из морето, само по някоя дървена и тук таме пластмасови, но го отдавам на мерака на рибарите, не на условията в морето. Рибите станаха капризни, не "даваше" както преди, такъмите вече станаха изкл. важни и останаха само майсторите и мераклийте като нас. Просто старите рибари си влизат до последно, а те не ползват надуваеми.

- krokibg
- учете се от него
Това Българина е няй-безстрашното копеле на земята
Или е от безстрашие,или от простотия,обаче нападат водоемите с каквото им падне

Нямам думи просто...Аз затова не се обаждам много по темите за лодките, защото моите разбирания са свързани само с морето и нищо друго и...не разбирам лодките с нисък борд, без кил и прочие...А тази карикатура на която съм се качил...както казах, нямам думи! На яз. Цонево ги гледах тези....вани.
Незнам дали собственика на съоражението, за което сега ще се изкажа пише или чете тук, но просто трябва да споделя. Аз лично не съм го виждал, но са ми разказвали. Тръбна конструкция от поцинковани тръби, всичко това облечено с винил като на билбордовете и за капак...извънбордов двигател. Човека лови риба с това в морето. Незнам ако си изтърве ножката какво ще се случи на оранжерията му...Пусти мерак...
- krokibg
- учете се от него
Както казах и по-горе,ние сме сърцати копеуета,нямаме равни

Края на лятото виждах пък уфимки из морето да носят разни рибари....Виждал съм дедовци да ловят попчета на 500-600 метра от брега с тях и това да кажем...разбирам го. Но да влезеш 3-4 км. с уфимка в морето...Като знам как мааш с греблата, а тя седи на едно място...Или пък хубава надуваема лодка 3.6-4 метра, но с мотор 2.5 коня и 4 човека вътре....Ауе...както казах, това лято май само с една или две жертви се размина по нашия регион. Пу-пу догодина да са по-малко 
Де да знам... може да говоря сега така, щото малко или много имам хубава лодка и мотор и това, което виждам ми се струва меко казано налудничаво...Дупе знае 2 и 200. Аз с интекса и сузукито ходех от Аркутино до Маслен Нос...ся се чудя с какъв акъл...ма интересно беше, а и сме млади момчета, водата топла...Не четирима дедовци с кожусите на надуваема с миксер вместо двигател, баси!

Де да знам... може да говоря сега така, щото малко или много имам хубава лодка и мотор и това, което виждам ми се струва меко казано налудничаво...Дупе знае 2 и 200. Аз с интекса и сузукито ходех от Аркутино до Маслен Нос...ся се чудя с какъв акъл...ма интересно беше, а и сме млади момчета, водата топла...Не четирима дедовци с кожусите на надуваема с миксер вместо двигател, баси!
- krokibg
- учете се от него
Те дедовците са си го взели техното,станали по на 70 години,ама дори и два дни да са им останали,вместо да си ги изживеят като хората,те тръгнали да си вдигат адреналина
Ако ще се мре,да е върху нещо младо и мекичко не във водата

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
То когато гумените са в селото около другите лодки,не е страшно.Ако стане нещо,винаги ще помогнат.
Ама както Шморхи казва за малки гумени с 2 коня и четирима по балоните,натъпкани като в градски автобус,
правят се на интересни и хукват навътре,че там бил големия пасаж.
И да викат после,няма кой да ги чуе.
Да не дава господ да се спасяваме поотделно.
Ама както Шморхи казва за малки гумени с 2 коня и четирима по балоните,натъпкани като в градски автобус,
правят се на интересни и хукват навътре,че там бил големия пасаж.
И да викат после,няма кой да ги чуе.
Да не дава господ да се спасяваме поотделно.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Просто старите рибари си влизат до последно, а те не ползват надуваеми.[/quote]
Тази сентенция,много ми хареса!
Шморхи стреля точно!

Тази сентенция,много ми хареса!

- Don4o_62
- учете се от него
И аз съм ял к-ра със стари надуваеми комунистически лодки(други нямаше),но нямаш ли го хъса за още и още,по добре човек да си седи пред телевизора или да чете литература.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Е, не го казах като заключение.
Рибарите са си рибари. Винаги влизат от едно и също място, искат да им е комфортно и да имат място, да е икономичен мотора и...те такива неща. Било мрежи да пускаш, било да суркаш парагади....Обаче аз харесвам друго, оня трето...Ако спора е за руски гуменяци...бих разбрал темата, ако обаче се изкривява към нови надуваме vs твърди...всичко влиза в сферата на безкрайните спорове. 
А за хъса, третата лодка за две години карам и мисля нагоре. Ако си бях купил от раз перфектния кораб...вероятно нямаше да ми е интерсно.

А за хъса, третата лодка за две години карам и мисля нагоре. Ако си бях купил от раз перфектния кораб...вероятно нямаше да ми е интерсно.