Канален сом-местообитания и стръв

Модератор: sapuna

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

в софийско го има по всички платени водоеми.тьпотия най голяма е когато ми удари подобно нещо,дето е само глава и кокалье :wink: и цифра отгоре на всичко-поради спецификата си ЗАБРАВЕТЕ за големи екземпляри извьн коритото на топлото Овчарица :idea: пьрво,че се излавят,второ,че са топлолюбиви и надали ще оцелеят в Искьр примерно,но виж-в топлото целогодишно може.плюска всичко наред и много успешно се сьбира на сладка царевица и всякаква захранка за овчи риби.друг е вьпроса,че изобщо кетфиша не е местна риба и сьм бая против разпространението му тук тьй,като не се знае ако вземе та се аклиматизира до какви поразии може да доведе(както рапана,костура и сльнчака напр),ама това е сьвсем друг вьпрос и времето ще покаже...в америка достига до 10тина кила,а азиатските му братя и сестри успешно удрят 50така,ама сигурно са от друга класа.впрочем набора вероятно сьвсем подробно се е запознал с тези работи и знае :wink: аз лично я мразя тая риба и подозирам бьдещи проблеми с нея.мое мнение.е,ще се радвам да ударя една две бройки по 6 кила на овчарица,ама освен там засега не виждам какво и е бьдещето?или?
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Колегииииииии на Панчарево при изворите извадих с приателия 9 сома за отрицателно време ходете при изворите (минералната вода)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Наборе,не съм съгласен с теб по няколко точки от изнесената дисертация! :wink:
Първо-каналният е една мнооооооооого вкусна риба.Няма никакви кости!
Второ-дори и да се разсели масово не е заплаха за водната фауна.Той е чистача на водоема.Вярно,нощно време гони покрай шавара,но задавал ли си си въпроса защо там?Защото е типично дънна риба и не напуска зоната си,а определен вид дребосък и жабите са точно там.На дълбочина повече от метър не съм го чувал да пляска.Спецификата на тялото му е доста показна.Бодливите перки му служат не за плуване,а за лазене.В силно течаща вода стои с отворена уста и законтрен с/у течението,обонянието му е уникално и се мести само за да пресрещне задаващата се храна.От там е името му-канален сом!
Трето-и в щатите водата е по студена от тази по тецовете ни!
Следователно,ако по Искър има канали със силно течаща вода,то той би се климатизирал!
Друг е въпросът за възпроизвеждането му!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

е,де :lol: не става вьпрос за "дисертация".това са ми наблюденията-че немало кости,ясно,ама от 2 кила нагоре :idea: ти и рапана няма кости,ама еба путката майна на черноморската мида-не знам дали ви е направило впечатление,как преди около 15тина години нямаше миди в черно море?само тьркахме РАПАНИ за украшение..добре,че отнекьде се чу,та и рапана се ЯДЯЛ,та дойдоха с дьнните тралове,да го изнасят за на майната си и ощавиха междувременно цялото дьно :idea: кой се сеща за масов риболов на костур преди 15-20 години?айде-има колеги дето са на по десет над нас и ще отговорят..за сльнчака изобщо не коментирам.мойта идея е,че секо нещо дето не си е на мястото,не му е ТАМ мястото.вземете Австралия за пример-глобата там за пуснат ШАРАН е 100$австралийски.да не говорим за котки,диви свине,зайци и пр(м/у другото-единствените ДИВИ камили в света се намират на стада в австралия)та това ми е мисьлта.не ми пука(НА МЕН ДЕ)-дайте сома и толкова,ама и деца имаме след нас-бе то така се омешаха нещата,че вече нищо не се знае :lol: :lol: :lol: бе майната му-кьлве на царевица и на рибка..па ако има един вретенар да закачите-може и щука да удари :wink:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Канален сом-местообитания и стръв

Мнение от sapuna »

Някой нещо след повече от две години практика?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
kaloyan-stz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kaloyan-stz »

Само мога да кажа,че на Теца популацията му силно е намаляла за една година в сравнение с миналата и за мен причината е само една-сомчета по под една педя хванати на плувка се прибират най-нагло в живарниците и лично аз нарязах един такъв с малко над 30 бройки!Другото,което мога да кажа е,че открих стръв,на която взима повече от добре и няма празни удари като на рибка-общо взето успеваемостта е като при шарановите риби,но само на лично :wink:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

На рибна пелета ги хващам поръчково, Хари ми е свидетел.Викам давай и тръгва :lol: :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

По Пловдивските водоеми го няма,но в Испания си беше напаст на някои места.Кълвеше на всичко и като нямаше друга хваната риба заминаваше в тигана.Цвета ме е по-различен от тези ,които обитават наши водоеми.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Скоро го домъкнаха и тук -засега в малкото платено водоемче край с.Смилян,по пътя за с.Сивино.Екземпляри по кило-кило и половина,ама чорбаджията му е праснал една цена,ба си каналния деликатес!Въобще не съм ходил откакто го има -няма тръпка там,иначе кълве на царевица от консерва и на торен червей.
TODAR
новобранец
новобранец

Мнение от TODAR »

xpaнилкА.ПЬЛНА.С.ХРАНА.ЭА.ПАСТЬРВА.И.ЧАУШАН.ЭА.СТРЬВ.
7.СОМА.1,5КГ
2.ПО.4КГ
18.02.2010
TODAR
новобранец
новобранец

Мнение от TODAR »

xpaнилкА.ПЬЛНА.С.ХРАНА.ЭА.ПАСТЬРВА.И.ЧАУШАН.ЭА.СТРЬВ.
7.СОМА.1,5КГ
2.ПО.4КГ
18.02.2010
:finga:

Считай се за предупреден!!!
sapuna
legolata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от legolata »

аз съм чувал от един стар рибар,че хваща жабета,реже им коремите да им се разплйока карантията,окача едно за крачката на тройката на блесната и пуцаш.не знам дали става,но така твърди човека и няколко други от рибарите в градъ.
Изображение
Нека вали,нека вей,ич на уя да ти ней!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Виж сега,става въпрос за канален сом,дето е по-друго нещо от онези,дето ги знаят старите ловешки рибари и са ги ловили надолу към Александрово и нататък.Каналният е внос от последните десетина години,по-дребен е и както табиетите,така и визията му е малко по-друга.
mitchelmen
новобранец
новобранец

Мнение от mitchelmen »

най-добри ми резултати на канален сом на теца са на парче скумрия или пилешки черва монтаж патер ностер на 10м пред шавара.
svd1976
новобранец
новобранец

Мнение от svd1976 »

На 12.06.10г отидох на Батановци-помпената към 17ч.с идеята да хвана някоя и друга мренка.И така разгънах си телескопчето и след около10-15мин.клъвна
но беша каракуда около 300-400гр.Хвърлих отново и след малко последва едно наистина яко кълване. Засякох но влакното ми-0,12се скъса мигновенно.Усе-тих,че рибока си го бива предположих,че е добър клен.Бях си взел и една директна-3м.вързах малко по сериозно влакно-0,30,кука-№9 и метнах отново с надеждата клена да повтори.Подпрях пръта и зачаках.След малко в момент в който палех цигара видях как плувката заедно с лекото ми телескопче изчезнаха под водата.Скочих като ужилен и зачаках пръта да изплува.Това се случи на около5-6м.надолу по реката.Наведох се меко казано хванах го и стана страшно имах чувството,че съм закачил за някой дънер,но за моя радост не бе така.Усетих,че е риба и задърпах яко.Натам от адреналина една част ми се губи :D но в крайна сметка за мое учудване а и не само за мое извадих приличен........канален сом.Колегите около мен просто не можеха да повярват.Сома тежеше2,3кг.Е това е от менПожелавам на всички такава слука.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”