Канален сом-местообитания и стръв

Модератор: sapuna

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Канален сом-местообитания и стръв

Мнение от sapuna »

"Каналният сом е известен сравнително отскоро на българските риболовци. Неговата родина са сладките води на Северна Америка. На външен вид той се отличава от обикновения сом (европейския). Дължината му достига до почти един метър, а теглото до 6-7 кг. Кожата му е гола, без люспи, на гръбната и гръдните перки има здрави шипове. По тялото му са разхвърляни кръгли петна, а самото то е със зеленикаво-кафяв или сив оттенък. Каналният сом расте бързо. Той е топлолюбива риба, която се чувства най-добре при 25-28 градуса С. Преди размножителния период мъжките се бият, като могат да си нанесат сериозни рани и даже да убият съперника."

Отскоро се закрастих по рибилова на този вид риба.В качеството на стръв използвам малки рибки, грозд червеи, сладка царевица,и най-вече жабчета.Предимно ходя на яз.Овчарица.Нощно време резултатите са уникални,но все още не мога да уловя екземпляр над 2 кг.Интересуват ме и други водоеми с негово обитаване,както и някаква специфична стръв.Споделете вашето мнение! 10Х
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Veronika

Мнение от Veronika »

Аз имам няколко улова на такъв.Винаги беше като съм хвърляла за шаран на дъно, и на сладка царевица. Също ми направи впечатление че и 5те пъти клъвна и се хвана между 9 и 11 часа сутринта. През ноща нямам опит. Сещам се също че винаги се хващаше на въдица която пусках в близост до върбичка, наполовина потопена във водата.
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

опитът ми с тази риба е скромен , имам няколко такива уловени това лято, но ми прави впечатление че май много харесват белия червей. чувал съм че ги ловят на пилешки дроб , но не съм пробвал.
а относно размера... май в нашите условия 1,5 - 2 кг е оптималния вариант. дано не съм прав и нараства повече ама нещо се съмнявам.
пример е слънчака. в америка ловят килограмови и отгоре екиземпляри , а тук си е плевел
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Абсолютно всеядна риба: царевица,хранилка,пелети,рибка,филе от риба,дроб,маринована цаца, пилешки черва, бял и торен червей.......
Ловил съм доста на Овчарица но дребни до килограм.
Чувал съм че достига 8-10 килограма.
Ето едно приятелче на царевица на косъм какъв 6-килограмов хубавец хвана.

Изображение
gogi1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogi1 »

iogo написа:Абсолютно всеядна риба: царевица,хранилка,пелети,рибка,филе от риба,дроб,маринована цаца, пилешки черва, бял и торен червей.......
Ловил съм доста на Овчарица но дребни до килограм.
Чувал съм че достига 8-10 килограма.
Ето едно приятелче на царевица на косъм какъв 6-килограмов хубавец хвана.

Изображение
А да попитам-само на Ов4арица ли го има този сом,каналниат сом де???
BULGARY
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

gogi1 написа: А да попитам-само на Ов4арица ли го има този сом,каналниат сом де???
Освен там го има и в повечето платени водоеми :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Много ми хареса това горното 6кг приятелче.И понеже не научих нищо конкретно за водоем,в който каналния е в наличност,след 10 мин. изтеглям отново за Овчарица.Запасил съм се с цяла кофа жабки.Утре вечер ще дам отзиви.
НАСЛУКА на всички през уикенда!
Изображение
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Както ти е отговорил Павел, има го и в доста частни язовирчета.
За жаба не съм се сещал но може и да даде добър резултат.
Това сомче на снимката с още пет-шест други такива ги донесохме преди пет години от Овчарица и ги пуснахме в едно свободно водоемче.
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

Преди седмица бяхме на Овчарица,основно търсехме амур,но даваше много добри резултати на канален сом.Колегите,които вкарваха въдиците на жабка доста навътре извадиха добри парчета от по 2-2.5 кг.На нас ни удряше през целия ден на стиропор,но най-голямото беше около 1.5 кг.Местните казват,че по-едри по принцип се ловят на стената,другия път смятам да пробваме там.
sapuna1971,пиши какво сте направили - Наслука! :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

kendo написа:Преди седмица бяхме на Овчарица,основно търсехме амур,но даваше много добри резултати на канален сом...
sapuna1971,пиши какво сте направили - Наслука! :D
Току що си влизам!Дори не съм се мил още и бързам да кача някоя снимка.Значи сометата просто не искат да ядат.Лъжат се само най-дребните,но за сметка на тях амура беше луд два дни.Извадих два-единият 4кг,а другият 9,400кг.Освен тях се прибрах и с две шаранчета по 2 кг.А за изправени куки,скъсани конци и една разпиляна шпула просто няма да споменавам.Прилагам някоя снимка в галерията.В сряда заминавам пак.
Изображение
emil.andreev
новобранец
новобранец

Мнение от emil.andreev »

Интересно, а къде е язовир Овчарица?
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

ЕтоТУК
kamen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kamen »

За каналния сам на Овчарица мога да кажа, че най-много според мен му харесва слънчака но и на жабка може не съм пробвал.
Много ги накъсвам... кордите!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

kamen написа:За каналния сам на Овчарица мога да кажа, че най-много според мен му харесва слънчака но и на жабка може не съм пробвал.
Пробвах на слънчевка,резултат нулев.Жабата отново даде добри резултати.Направи ми впечатление,че местните го ловят на сурова цаца.Дава и на нея.Къде е логиката да не бута слънчака не знам,но нямах нито един удар.
Изображение
kamen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kamen »

Пробвах на слънчевка,резултат нулев.Жабата отново даде добри резултати.Направи ми впечатление,че местните го ловят на сурова цаца.Дава и на нея.Къде е логиката да не бута слънчака не знам,но нямах нито един удар.[/quote]

Незнам защо не е дало резултат на слънчак, последния път когато ходих направо се спукаха да калвът на тази стръв дори се отказах и легнах да поспа :smt017 . Сега ще кача една снимка с улова, а другия път и аз ще пробвом на жаба и цаца.
Последно промяна от kamen на Пет Май 09, 2008 3:14 pm, променено общо 1 път.
Много ги накъсвам... кордите!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”