Има ли закон за достъп до водоеми

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Има ли закон за достъп до водоеми

Мнение от boki speca »

Колеги не сте ме разбрали явно.Този който е сложил табелата е просто концесионер на инертни материали.Другите му табели са и за забрана на риболова.Аз лично си влизам през въпросната бариера и никой ама никой не може да ме спре.Терена е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (инфо за тези които не са видяли линка към документа).И въпреки всичко този концесионер си прави каквото си иска.Прегражда разкопава и засипва общински пътища и не разрешава достъп на риболовци до водоема върху който има само и единствено право за добив на инертни материали.Пише го много ясно в договора му за концесия.Съжалявам ако съм засегнал "собственическите "чувства на някого но тук въобще не става дума за собственост,затова съм постнал линк уточняващ чия собственост е.По презумпция в Българското законодателство,то нещо ако не е забранено значи е позволено.Затова питам има ли някакъв конкретен закон.Иначе на практика са нарушени "маса"закони и въпреки всичко никой нищо не прави.Аз ходя и не ми пука от концесията за инертни материали(изчел съм му я цялата),но искам и другите колеги които мислят че вършат нарушение да са наясно че такова няма и да си ходят спокойно за риба там.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
toyo1

Мнение от toyo1 »

boki speca написа:Колеги не сте ме разбрали явно.Този който е сложил табелата е просто концесионер на инертни материали.Другите му табели са и за забрана на риболова.Аз лично си влизам през въпросната бариера и никой ама никой не може да ме спре.Терена е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (инфо за тези които не са видяли линка към документа).И въпреки всичко този концесионер си прави каквото си иска.Прегражда разкопава и засипва общински пътища и не разрешава достъп на риболовци до водоема върху който има само и единствено право за добив на инертни материали.Пише го много ясно в договора му за концесия.Съжалявам ако съм засегнал "собственическите "чувства на някого но тук въобще не става дума за собственост,затова съм постнал линк уточняващ чия собственост е.По презумпция в Българското законодателство,то нещо ако не е забранено значи е позволено.Затова питам има ли някакъв конкретен закон.Иначе на практика са нарушени "маса"закони и въпреки всичко никой нищо не прави.Аз ходя и не ми пука от концесията за инертни материали(изчел съм му я цялата),но искам и другите колеги които мислят че вършат нарушение да са наясно че такова няма и да си ходят спокойно за риба там.
Колега ходи и си лови НА ВОЛЯ (УТРЕ И НЯКОИ ГЪБАР с РАЗРЕШИТЕЛНО за БРАНЕ НА ГЪБИ може да си НАКОВЕ ОГРАНИЧИТЕЛНИ ТАБЕЛИ) :finga:
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

В Бъэлгария всички водоеми са или държавна или общинска собственост. По закона за реституирането на земите не се допускаше възстановяване на собственост на изградени изскуствени водоеми. Единици са случаите на напълно частни водоеми. Повечето от малките изкуствени водоеми са на все още съществуващите "Напоителни системи". Те отдават под аренда водоемите. В същото време водите са публична държавна собственост - сиреч с осигурен достъп до всеки. От друга страна съществува така наречения сервитут. Това е ивица земя, частна, държавна или общинска собственост , която държавата запазва за ползване публично и може да е до 10 линейни метра от горна точка на завиряване на водоема. В момента доста арендатори на водоеми поставят заграждения и табели с предупреждение ,че се стреля. Скоро бях до един водоем в Чирпанско , където един местен феодал от Чирпан беше сложил табели на всички места ,че се стреля и се пускат свободно опасни кучета. И двете са незаконни. Който и да е арендатора на водоема трябва да определи зона за спортен риболов, а при неопределяне на такава може да се предположи,че всяка става за такъв.... Та и при мен идва един въоръжен оторизиран башибузук да ме плаши , ма бе нещо объркал адреса. Много неприятни мигове ми коства, но го сложих на място. Мисля ,че и в случая става въпрос за това. Но ако има такива моменти е добре да сизирате прокуратура при установена фирма извършила самоуправството. В момента и аз планирам да направя такива постъпки за изградена ограда на брега на яз. Ивайловград в района на Кочаш. Там от няколко години не може да се стигне до брега, а е държавен язовир.
Христо - наслука на всички
zorod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от zorod »

boki speca написа:Колеги не сте ме разбрали явно.Този който е сложил табелата е просто концесионер на инертни материали.....................................................................................................................................
Не сме те разбрали явно , защото поднасяш информацията на час по лъжичка .Постна линк за собственоста , защо не каза за концесията ?
Такива емоционални подскоци са излишни . Въпроса всъщност е може ли концесионер да ти забрани достъпа до обекта - което звучи много по различно и по не-мелодраматично от заглавието на темата и първия ти пост .
Щом си решил на всяка цена да ходиш и никой неможе да те спре - наслука !
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

besttop написа:В Бъэлгария всички водоеми са или държавна или общинска собственост. По закона за реституирането на земите не се допускаше възстановяване на собственост на изградени изскуствени водоеми. Единици са случаите на напълно частни водоеми. Повечето от малките изкуствени водоеми са на все още съществуващите "Напоителни системи". Те отдават под аренда водоемите. В същото време водите са публична държавна собственост - сиреч с осигурен достъп до всеки. От друга страна съществува така наречения сервитут. Това е ивица земя, частна, държавна или общинска собственост , която държавата запазва за ползване публично и може да е до 10 линейни метра от горна точка на завиряване на водоема. В момента доста арендатори на водоеми поставят заграждения и табели с предупреждение ,че се стреля. Скоро бях до един водоем в Чирпанско , където един местен феодал от Чирпан беше сложил табели на всички места ,че се стреля и се пускат свободно опасни кучета. И двете са незаконни. Който и да е арендатора на водоема трябва да определи зона за спортен риболов, а при неопределяне на такава може да се предположи,че всяка става за такъв.... Та и при мен идва един въоръжен оторизиран башибузук да ме плаши , ма бе нещо объркал адреса. Много неприятни мигове ми коства, но го сложих на място. Мисля ,че и в случая става въпрос за това. Но ако има такива моменти е добре да сизирате прокуратура при установена фирма извършила самоуправството. В момента и аз планирам да направя такива постъпки за изградена ограда на брега на яз. Ивайловград в района на Кочаш. Там от няколко години не може да се стигне до брега, а е държавен язовир.

Бесттоп,знаеш ли кога ще бутнеш частна ограда и не само оная на Кочаш,да те светна.И като не си наясно,защо пишеш глупости.Само на определени водоеми,арендатора е задължен да отстъпва място за любителски риболов.Когато не си наясно,недей да пишеш глупости и да залъгваш хората да си създадат проблем като отидат на тотално забранените язовири,където номера с петното за любители риболовци не е в сила.Вземи и прочети къке какво пише.А за оправянето с арендатора,просто така си намерил !!! Искам като отиваш да буташ оградата на Кочаш,да ми се обадиш,ще доида да ти помогна :idea: :idea: :idea:

Боки,линка които даде,не ми го отвори.И наистина си написал заглавието доста подвеждащо.Щом имаш договора му за аренда,и в него е описано всечко,отивайте и пуснете жалба в прокуратурата.Принципно,достъп да баластиерата не би трябвало да има всеки,особенто с оглед на безопасноста на хората.Работи се с големи машини,минават камиони,трактори,няма табели и т.н.Малко несериозно ми звучи,всеки да се разкарва из обекта както си иска.Има декари по закон които са му дадени.За да не говорим простотии,сканираи договора да го прочетем !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
4ika
новобранец
новобранец

Мнение от 4ika »

като млад участник искам бат любо ,па идругите да разяснят на обикновенния рибар,частна земя ,до водата лие или има право ипод водата, защото аз с лодка имам право да ловя където си искам,но /собственика /на земята ми гърми,и аз му отвръщам ,КОЙ ЕПРАВ.ДОКОЛКОТО СЪМ ЗАПОЗНАТ СЪС ЗАКОНА ,100М ОТ ВОДАТА Е ДЪРЖАВНА /ОБЩИНСКА/СОБСТВЕННОСТ.говорим за 100мот водата към сушата ,а до колкото обещетенията ,може даса били жълти стотинки ,но времената са били такива,и аз искам да ми върнат местото на старата ми къща ,но закона казва ние сме ти го платили.
toyo1

Мнение от toyo1 »

4ika написа:като млад участник искам бат любо ,па идругите да разяснят на обикновенния рибар,частна земя ,до водата лие или има право ипод водата, защото аз с лодка имам право да ловя където си искам,но /собственика /на земята ми гърми,и аз му отвръщам ,КОЙ ЕПРАВ.ДОКОЛКОТО СЪМ ЗАПОЗНАТ СЪС ЗАКОНА ,100М ОТ ВОДАТА Е ДЪРЖАВНА /ОБЩИНСКА/СОБСТВЕННОСТ.говорим за 100мот водата към сушата ,а до колкото обещетенията ,може даса били жълти стотинки ,но времената са били такива,и аз искам да ми върнат местото на старата ми къща ,но закона казва ние сме ти го платили.
Колега земята на ВОДА се връща до КОТАТА на яз.стена .Когато нивото е спаднало се получава разстояние между водата и котата(оградата на частника).А за морето е друг въпроса
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

4ika написа:като млад участник искам бат любо ,па идругите да разяснят на обикновенния рибар,частна земя ,до водата лие или има право ипод водата, защото аз с лодка имам право да ловя където си искам,но /собственика /на земята ми гърми,и аз му отвръщам ,КОЙ ЕПРАВ.ДОКОЛКОТО СЪМ ЗАПОЗНАТ СЪС ЗАКОНА ,100М ОТ ВОДАТА Е ДЪРЖАВНА /ОБЩИНСКА/СОБСТВЕННОСТ.говорим за 100мот водата към сушата ,а до колкото обещетенията ,може даса били жълти стотинки ,но времената са били такива,и аз искам да ми върнат местото на старата ми къща ,но закона казва ние сме ти го платили.
Всички места, земи, когато влизат в регулация, им отнемат една част за пътища.Със земеделските земи не е точно така, но въпреки това, трябва да има някакви пътища за достъп до водоемите.За границата от водата до имота, трябва да има някакво разстояние.
По регламент пояс I се води в режим на строга охрана. При язовирите този пояс от 2000 г. обхваща 50-метрова ивица около бреговете. Преди това е действала наредба, според която ивицата е била 100 метра.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Сервитут 3-5 метра, отстояние, Дрън, Дрън. :D
Елате да видите във Варна, как "земевладелците" оградиха устието на Камчия. Последното колче от оградата 2метра във водата. И част от реката на "дядо" му. Естествено това става с действието или бездействието на Авренския кмет. :D
bokobogdan
новобранец
новобранец

Мнение от bokobogdan »

на Чепинци /софия/ от едната страна не пускат да се лови,заради баластриерата, да ама концесионера има ли право да ограничи достъпа на рибарите до водата. Нека си вади камънаци ние какво му пречим
нали не мислите, че съм тъп само защото почиствам след себе ,си!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

orion30 написа:Сервитут 3-5 метра, отстояние, Дрън, Дрън. :D
Елате да видите във Варна, как "земевладелците" оградиха устието на Камчия. Последното колче от оградата 2метра във водата. И част от реката на "дядо" му. Естествено това става с действието или бездействието на Авренския кмет. :D
Колега,обяснявам и пиша като алтав,но никои не чува.Има хора,които незаконно са оградили земи,които не им принадлежат.Тези хора са прекрачили закона и ако имате някакви доказателства за това,даваите ги на прокуратурата и д взимат мерки.Що се отнася до частните оградени земи,сервитута си е сервитут и първо трябва да стигнеш до него за да ходиш наоколо.Има парадокси,които и закона не ги оправя :!: :idea: :!: :idea: :!: :idea: Има имоти,които са от двете страни на реката и ги водят цял имот,това не го е направил човека,а някои много умен елемент от поземлена комисия.Има много парадокси и никои вече не е в състояние да ги оправи,някои тръгне ли на карамба да взима от земята на хората,дори и държавата,ще плащат вече на цена,която собственника поиска.Умря тая,дето идваха преди 20 години и ти викат ...Събираи си пъртакешите,от днес имот се национализира !!! Тази приключи.Всички имате имоти,всички сте си ги заградили,защо не пускате някои да се разкарва из имота ВИ,ще стане,ама иска чакане.Иначе имате притенции за хорските имоти,щото биле до язовира и не сте можели да ловите.Дреме му на някои за тази работа,вземете се замислете и спрете с необоснованите и несъстоятелни претенции.Сервитута е максимум - 3 до 5 метра,какви са тия измишльотини 100 метра от водата било общо,дрън,дрън ярина,глупости на търкалета.Пак Ви казвам,интелигентни хора сме,помислете малко преди да пишеше.Като имате претенции за имотите на хората до язовирите и реките,защо нямате претенции за минавате през всичко що е чужд имот,ще ви пусне някои обаче преди това дупе трябва да давате :lol: :lol: :lol: :lol: Пътеки се правят между два имота,ако на определено растояние няма път за минаване.Незнам колко е отстоянието по закон от път до път,но няма да е по-малко о километър.Вие какво искате,през 100 метра и някои да Ви прави път до водата ли :?: :?: :?: :?: Такива глупости изобщо не ми се четат,когато някои ми даде да минавам през неговия двор,земя или каквото е там,тогава ще мине някои през моята.Казвам го образно,защото ми писна от претенции.Никои друг обикновен човек няма такива претенции,освен рибарите,много интересно,даваите заради вас,че сте искали да ходите за риба,да вземе държавата да искупи земите и да може да минавате.Надявам се че сега вече ще асимилирате какво искате,водите се по инерция и един тъпак като напише нещо,без да се замисляте тръгвате по течението и се приравнявате на него.Де така да беше,както Гърците,единия като каже СТАЧКА,цялата държава скача.Тук обаче зависта е над всичко,гледате на хората в паничките а живота ни си отива и всички сме роби на 2000 богаташа в държавата,изобщо не визирам хорта с нормално изработените пари,понаправили 100 - 200 000 лв.Визирам ония с милионите.Те са заграбили държавата,вие на хората нивите и имотите искате да са общи,но вашите във вътрешноста на страната са си ваши - нали :?: :?: :?: :?: :?: :?: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Решение за откриване на пороцедура за предоставяне на концесия №598 от 29.06.2005 - РЕШЕНИЕ № 598 ОТ 29 ЮНИ 2005 Г. ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, Т. 5 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА - СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ - ПЯСЪЦИ И ЧАКЪЛИ, ОТ НАХОДИЩЕ "ГЪРЛАТА", ОБЩИНА ЯМБОЛ, ОБЛАСТ ЯМБОЛ Обн. ДВ. бр.56 от 8 Юли 2005г.
На основание чл. 4, ал. 1, т. 1, чл. 6 и 7 от Закона за концесиите, § 17а, ал. 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол във връзка с чл. 8, ал. 1 от Закона за концесиите и § 17, ал. 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
РЕШИ:

1. Предоставя концесия с предмет особено право на ползване върху подземни богатства по чл. 2, т. 5 от Закона за подземните богатства - строителни материали - пясъци и чакъли, представляващи изключителна държавна собственост, от находище "Гърлата", община Ямбол, област Ямбол, във връзка с техния добив.
2. Определя концесионна площ в размер 888 дка при граници с координати на точките от № 1 до 113 включително съгласно схема на крайния контур в мащаб 1:5000 в координатна система "1970 г.".
3. Определя срок на концесията 35 години.
4. Определя за концесионер без търг или конкурс "Инертни материали - Ямбол" - АД, Ямбол.
5. Определя основните права и задължения по концесията, както следва:
5.1. Основни права на концесионера:
5.1.1. да добива строителни материали - пясъци и чакъли, в границите на находището по т. 1;
5.1.2. право на собственост върху добитите пясъци и чакъли;
5.1.3. да извършва преработка, складиране, транспортиране и продажба на добитите пясъци и чакъли;
5.1.4. да ползва за срока на концесията съществуващата до момента на подписване на концесионния договор геоложка и техническа документация и информация;
5.1.5. да извършва за своя сметка в съответствие със съгласуваните с концедента и с компетентните органи цялостен работен проект и годишни работни проекти необходимите дейности, свързани с добива, включително допроучване и експлоатационно проучване на подземните богатства в границите на находището по т. 1.
5.2. Основни задължения на концесионера:
5.2.1. да заплаща на концедента дължимите концесионни възнаграждения при условия и в срокове, определени в концесионния договор;
5.2.2. да изготви и представи на концедента:
5.2.2.1. цялостен работен проект за добив и първична преработка на подземните богатства за осъществяване на свързаните с концесията дейности; срокът за представяне е 8 месеца от подписването на концесионния договор; след съгласуване с концедента и с министъра на околната среда и водите цялостният работен проект става неразделна част от концесионния договор;
5.2.2.2. проект за рекултивация на концесионната площ по т. 2, съгласуван с компетентните органи; срокът за представяне е 8 месеца от подписването на концесионния договор; проектът за рекултивация става неразделна част от концесионния договор;
5.2.2.3. годишен работен проект за добив и първична преработка във връзка с осъществяването на свързаните с концесията дейности за всяка следваща година; срокът за представяне е 31 януари на съответната година; след съгласуване с концедента и с министъра на околната среда и водите годишният работен проект става неразделна част от концесионния договор;
5.2.3. да разработва находището добросъвестно, като не допуска неправилна изборна експлоатация, която може да доведе до загуби на подземни богатства или до икономическа неизгодност за бъдещото разработване на находището;
5.2.4. да изземва подземните богатства от земните недра при минимални загуби, обедняване и замърсяване, като се спазват законите, правилниците и наредбите за правилното и безопасно разработване на находища на подземни богатства;
5.2.5. да ползва водите, необходими за технологичния цикъл на преработка на подземното богатство в съответствие с разпоредбите на Закона за водите;
5.2.6. да допуска по всяко време до концесионната площ по т. 2 контролни органи и оторизирани представители на концедента и да им предоставя документи и информация, имащи отношение към изпълнението на задълженията по концесионния договор;
5.2.7. да води и предоставя на концедента или на посочен от него компетентен държавен орган подробна геоложка, техническа и друга документация и информация, изготвена във връзка с ползването на находището в границите на концесионната площ по т. 2;
5.2.8. да не предоставя на трети лица без разрешение на концедента геоложка, техническа или друга документация и информация, която притежава във връзка и по повод на концесията;
5.2.9. да застрахова обекта по т. 1, ако той може да бъде застрахован, съгласно Закона за застраховането.
5.3. Основни права на концедента:
5.3.1. да получава дължимите от концесионера концесионни възнаграждения при условия и в срокове, определени в концесионния договор;
5.3.2. право на собственост върху всяка геоложка, техническа и друга информация и документация, изготвена във връзка с разработването на находището по т. 1;
5.3.3. да контролира изпълнението на задълженията на концесионера по концесионния договор и условията на концесията, включително чрез право на достъп до концесионната площ по т. 2 и чрез получаване от концесионера на документи и информация;
5.3.4. да прекрати едностранно концесионния договор при неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и условията на концесията по това решение; условията и сроковете за упражняване на правото за едностранно прекратяване на договора се определят в концесионния договор.
5.4. Основни задължения на концедента:
5.4.1. да не ограничава концесионера да осъществява правата си по концесията освен в случаите, уредени в нормативен акт и в концесионния договор;
5.4.2. да осъществява контрол за спазване на условията по концесията и за изпълнение на задълженията по концесионния договор.
6. Определя следните условия за осъществяване на концесията:
6.1. При наличие на форсмажорни обстоятелства концедентът има право да посочи, а концесионерът е длъжен да приеме и да търпи трети лица да добиват и да се ползват от подземните богатства в границите на находището по т. 1. В случаите по предходното изречение концесионерът няма право на обезщетение.
6.2. Контролът по спазването на условията и по изпълнението на правата и задълженията по концесията се осъществява от концедента или от оторизирани негови представители, като те изискват, а концесионерът е длъжен да им осигурява достъп до концесионната площ и да им предоставя съответните документи и информация.
6.3. При осъществяване на концесията и на свързаните с нея дейности концесионерът е длъжен:
6.3.1. да изпълнява изискванията, свързани с опазването на околната среда, водите, защитените със закон територии и обекти, паметници на културата, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред;
6.3.2. при аварии, създаващи предпоставки за замърсяване на водите, концесионерът е длъжен да уведоми концедента и Басейновата дирекция - Пловдив, както и да изпълнява предварително планираните мерки за ограничаване и ликвидация на замърсяванията;
6.3.3. да спазва изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд;
6.3.4. да извършва всички дейности по предоставената концесия в съответствие с установените технически и технологични стандарти;
6.3.5. да не изгражда сгради и трайни съоръжения върху земята, на която или под която е находището на подземни богатства;
6.3.6. да спазва указанията, давани от министъра на околната среда и водите при съгласуване на проектите по т. 5.2.2.1 и 5.2.2.3;
6.3.7. да изпълнява одобрените и изискващи се рекултивационни мероприятия;
6.3.8. да стабилизира на терена граничните точки по контура на концесионната площ;
6.3.9. да изпълнява съгласуваните с концедента цялостен работен проект и годишни работни проекти.
6.4. За осъществяване на концесията не се изискват задължителни подобрения.
6.5. Концесионният договор влиза в сила от 23 април 1999 г. - датата на прехвърляне на собствеността по договора за продажба чрез конкурс на 80 на сто от дяловете от капитала на "Инмат - 97" - ЕООД, Ямбол, на купувача "Инертни материали - Ямбол" - АД, Ямбол.
7. Определя за начален срок на концесията датата на влизане в сила на концесионния договор.
8. Определя следните видове гаранции за изпълнение на задълженията по концесионния договор:
8.1. Безусловни неотменяеми банкови гаранции от българска банка за гарантиране изпълнението на задължението за заплащане на концесионно възнаграждение:
8.1.1. за първия отчетен период гаранцията е в размер 3780 лв. и се представя на концедента в 30-дневен срок от сключването на концесионния договор;
8.1.2. за всеки следващ отчетен период, определен по т. 9.1, гаранцията е в размер 50 на сто от концесионното възнаграждение за предходния период и се представя на концедента в 30-дневен срок след периода на плащане;
8.1.3. банковата гаранция по т. 8.1.1 и гаранциите по т. 8.1.2 са валидни 60 дни от изтичането на съответния отчетен период.
8.2. Откриване от страна на концесионера на специална банкова сметка в посочена от концедента банка за обезпечаване изпълнението на задълженията, свързани с опазване и възстановяване на околната среда и с рекултивацията:
8.2.1. в специалната банкова сметка по т. 8.2 концесионерът отчислява всяка година за срока на концесията сума, представляваща 1/35 част от стойността на необходимите парични средства, предвидени за опазване на околната среда и за рекултивация в проекта по т. 5.2.2.2;
8.2.2. за първите 7 години от срока на концесията гаранцията по т. 8.2 се представя на концедента в 30-дневен срок считано от датата на представяне на проекта по т. 5.2.2.2;
8.2.3. за всяка следваща календарна година от срока на концесията гаранцията по т. 8.2 се представя на концедента до 31 януари на съответната година;
8.2.4. начинът за разпореждане със сметката по т. 8.2 се определя в концесионния договор.
8.3. Дължат се неустойки при неизпълнение или при забавено изпълнение от страна на концесионера на договорните задължения и лихви за забавено изпълнение на парични задължения. Конкретните размери на неустойките и лихвите и моментът на неизпълнението на отделните задължения се определят в концесионния договор.
8.4. Във всички случаи на неизпълнение от страна на концесионера концедентът има право да търси и обезщетение по общите правила.
9. Определя концесионното възнаграждение, както следва:
9.1. Периодични парични възнаграждения за срока на концесията, дължими на 6-месечни вноски, като срокът за плащане е 30-о число на месеца, следващ съответния отчетен период.
9.2. Отчетните периоди се определят от 1 януари до 30 юни и от 1 юли до 31 декември за всяка календарна година от срока на концесията.
9.3. Размерът на възнаграждението се определя конкретно за всяка 6-месечна вноска като сума от 5 на сто върху стойността, определена съгласно чл. 4 от Методиката за определяне на конкретния размер на концесионното възнаграждение за добив на строителни и скалнооблицовъчни материали, когато добитата суровина се реализира след преработка.
9.4. Минималният размер на концесионното възнаграждение за всяко 6-месечие от срока на концесията не може да бъде по-малък от сумата, определена на базата на 18 000 куб. м фракции и концесионното възнаграждение на 1 тон краен продукт за предходното 6-месечие.
9.5. Размерът на сумата, определена по реда на т. 9.4, не може да бъде по-малък от 3780 лв.
9.6. Концесионното възнаграждение, определено по реда на т. 9, се дължи от датата на сключване на концесионния договор, при условие че концесионерът докаже плащането на кариерна такса по Закона за местните данъци и такси за периода от влизането в сила на концесионния договор до неговото сключване.
9.7. Заплащане на еднократно парично възнаграждение в размер 6000 лв., дължимо от концесионера в срок 20 дни от датата на сключване на концесионния договор.
10. Определя други изисквания, свързани с концесията:
10.1. Приложимо право по отношение на концесията е българското.
10.2. Всички спорове между страните по концесионния договор се решават по взаимно съгласие, а при непостигане на съгласие споровете се решават по съдебен ред пред компетентния съд по местонахождение на седалището на концедента.
11. Упълномощава министъра на регионалното развитие и благоустройството да сключи концесионния договор с "Инертни материали - Ямбол" - АД, Ямбол, в срок един месец от обнародването на решението в "Държавен вестник", да организира контрола по изпълнението му и да представлява концедента в правоотношенията, възникнали във връзка с договора, с изключение на тези по неговото прекратяване.
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Ето я цялата тема за концесията.По коя точка е забранен достъпа и риболова?Имам и видео документиращо ограничаването на всички достъпи до водоема.Водоемите в района са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

boki speca написа:Ето я цялата тема за концесията.По коя точка е забранен достъпа и риболова?Имам и видео документиращо ограничаването на всички достъпи до водоема.Водоемите в района са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.
Боки,никъде не е упоменато черно на бяло,че трябва да има достъп н хора във и около машините.Смо двете точки са достатъчни за да Ви ограничи,а тях щом ги има,на територията на концесията,а тя е 888декара,човека сам решава дали д те пусне или не.Никои и нищо нито може да влиза или излиза от тези 888дк,без съгласието на концесионера.Едната точка,му дава изрично да полчва водите както намели за добре,в негова полза.Няма точка в която зада е упоменато ЧЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ПУСКА РИБОЛОВЦИ В РАЙОНА НА КОНЦЕСИЯТА :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: НАПРОТИВ,ЗАКОНА ГО ЗАДЪЛЖАВА,ДА ЗАБРАНИ ДОСТЪПА НА СТРАНИЧНИ ХОРА ДО КОНЦЕСИЯТА,С ОГЛД НА ТОВА,ЧЕ СЕ РАБОТИ С ТЕЖКИ МАШИНИ И МОЖЕ ДА ИМА ИНЦИДЕНТИ.Гарантирам с двете си ръце,ще дам да ми ги отсечете,ако сте в състояние д го накарате да махне огражденията и да Ви даде достъп.Държавата ще го погне,ако тои самоволно го направи.Длъжен е да пази обекта от влизащи хора и ако стане инцидент,тои е човека които заминава на съд директно,без да може да се откачи,освен ако не даде някои лев :lol: :lol: :lol: И да ти кажа честно,като гледам кои е концесижнера,просто забравете,няма сила на земята която да го мръдне,още повече че държавата му е дала концесията за 35 години.До тогава,просто забравете.Това аз виждам в договора и понеж не съм юрист,тук има юристи и нека те да кажат имате ли шансове !!! За мен,просто НЯМАТЕ .Успех в начинането,единственното което можете да направите е да си докарате беля на главите :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Само да допълня,че и ние в Пловдив имаме концесиовер на 9 км на р.Марица.Ония също така е заградил до реката и никои неможе да го накара да премести оградата,тя е законна и достъпа си е на карамба,ние ходим,ловим,но ако викне полиция и да ни хванат,ще си имаме проблеми.Гарантирам ти че закона е на негова страна - повярваи ми :idea: :idea: :idea:

4ika
новобранец
новобранец

Мнение от 4ika »

бат любо ти чуваллиси дявола как чете евангелието,КАКТО НА НЕГО МУ ИЗНАСЯ,върната земеделска земя се работи,ще кажеш кот си искам тва ша правя,но вие ново богаташчетата купихте от бедния селянин нивицата му ито С ВРЪЗКИ построихтеси дворците исте вие , АМА МАЛКО Х .....Т НЕЩЕ ТЕЛИ .он от горе гледа но той ваш ще е..а
Заключено

Обратно към “Разни”