Съвет за лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Съвет за лодка

Мнение от promarine »

Шморхи написа:П.П. Понеже спомена, че разликата е при натоварване, уточнявам. 2х80 кг + 20-40 кг багаж.
По принцип лодките с размер 3,60 не са с много широк траниц и с твоя двигател според мен няма вероятност той да се счупи колкото и да я товариш. А голяма част от натоварването на дъното носят фиксиращите релси. За да бъде по-малко натоварването, товара трябва да е по-равномерно разпределен. Ако всичкия товар е в средата, при попадане между две вълни (особено когато пада от високо), лодката ще се стреми да провисва \/. Когато пък част от товара е към носа на лодката и лодката пада върху вълна става обратното - /\.
При многократно повторение на тези натоварвания е неизбежно да се получи стареене на метала и в един момент просто релсите поддават. В по-добрия вариант се огъват и ти става ясно, че трябва на излизаш на тих ход. :? В най-лошия, се чупят като пробиват и борда и се озоваваш във водата :( В първия вариант купуваш нови релси и пок си ти :) , при втория - отиваш и си купуваш РИБ :D

Затова при лошо море, ако не си сам в лодката, по-добре втория човек да стои по средата на срещуположния балон и да караш по-кротко. (И не забравяй да си закачаш за ръката въженцето на прекъсвача) :drinkers:
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Шморхи написа:...при глисиране и удари по вълни, дъното под мен леко поддава
Наистина усещането е странно при усукването на лодката, когато има вълна и удря странично. Аз съм с 410/15к.с. , алуминиево дъно и надуваем кил. Мерак ми е да опитам как е с RIB, но съм сигурен, че е по-стабилно дъното при вълни.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Как странично? И при теб ли се усеща нещо такова? В моя случай става дума за даване на повече от разумного газ при вълни със зайчета. Тогава усещам някакво поддаване под себе си. Странично...принципно избягвам странично да ме блъска каквото и да е и предпочитам да карам на зиг-заг, но или да гоня или да посрещам вълната.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Шморхи написа:Как странично? И при теб ли се усеща нещо такова? В моя случай става дума за даване на повече от разумного газ при вълни със зайчета. Тогава усещам някакво поддаване под себе си. Странично...принципно избягвам странично да ме блъска каквото и да е и предпочитам да карам на зиг-заг, но или да гоня или да посрещам вълната.
Точно така - не буквално странично, но успоредно по брега. Случвало се е да бягам от Тузлата към Балчик успоредно на брега, но не съвсем до него. Та както казваш - на зиг-заг, с гонене и посрещане. В тези случаи, вероятно заради по-дългата "база", имам усещането, че дъното се усуква под краката ми. Често поглеждам страничните гредички дали са си на мястото. В тези случаи не смея да "настъпя" врътката, защото най-често съм с 3-годишната щерка.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Е...значи не съм само аз. Мислех, че при мен нещо не е наред.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”