Съвет за надуваема лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Съвет за надуваема лодка

Мнение от Тедо »

по-дългата лодка върви по-добре, гази по-малко и по-трудно забива нос във вълната... Минимума е 330, а щом ще са двама, по-добре 360... Сам човек не може да носи надута лодка, дори и 250см - просто не е удобна... освен да си я сложи на главата като африканките :D
Двама спокойно се оправят 360-380см надута... А със спадната и сам човек се справя... Двигателят за лодка с двама минимум 8-10кс!Най-добре 15.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

A като разход НЕ на пълна газ :D каква е разлигата между 8 - 10 - 15 к. с TOHATSU или YAMAHA 4 тактов на час примерно с RIB 3,60 м. да кажем при спокйно време без вятър и вълни ? Аз не мога да ги ориантирам зная разхода на не икономичните :D
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Ами точни данни не мога да кажа, но мога да кажа за себе си. 3.60 лодка с 13.5 коня 4Т, чисто нов. Цял ден риболов, колкото и да се мъча, винаги се връщам с поне половин резервоар(12 литра е целия) на око погледнато. Има моменти в които караме на пълна газ, има и моменти, когато просто се придвижваме....Разстоянието, което обикновенно изминаваме е 20-25 км, може и повече. Максимален разход за този мотор е около 5 литра на час според производитля.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Доста икономично звучи :D какъв мотор е това колега направо се возиш безплатно :D и до колкото разбах лодката не е RIB нали ...
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Изображение Нормална надуваема лодка, 3.60 метра. А въпроса за двигателя, колкото по-голям, толкова по-добре. Дали ще е 6 к.с. или 10, едва ли ще усетят разликата в разхода на гориво.
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Ясно колега. :) А освен с колесар Rib-а за транспортиране в микоробус ( по голям) трудна задача ли ще бъде за двама в испуснало състояние . Да избегнат да дърпат и купуват ремаркета :D (това ще е рядкост ) ако става
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

кажи какъв е буса и ще ти кажа каква лодка може да събере...Ако е Транспортер или нещо от сорта, почти нищо не събира... 330см риб с клизма...
Периодично идват при мен от една бургаска фирма с бус Ивеко Дейли от най-дългите... В него се събират и 390-430см, но сигурно не е много удобен за всеки ден...
Все си мисля, че едно ремарке и е по евтино от голям бус.... А 330см може и отгоре на багажника на лека кола... Имам клиент с Голф 2, който си я вози отгоре...
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

MARLIN написа:A като разход НЕ на пълна газ :D каква е разлигата между 8 - 10 - 15 к. с TOHATSU или YAMAHA 4 тактов на час примерно с RIB 3,60 м. да кажем при спокйно време без вятър и вълни ? Аз не мога да ги ориантирам зная разхода на не икономичните :D
с разликата не можеш и една бира да си купиш... Дали има вятър и вълни за 15кс ще е все тая, но с 8 и на пълна газ няма да глисираш срещу вятъра... С 10кс не е много ясно как ще е...

Ако много, ама много те притеснява разхода, сложи му една газова уредба :mrgreen:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Лодката на снимката принципно я возя на тавана на Опел Виваро, но двама души изключително трудно я качваме и сваляме. Просто буса е много висок и дори ползвам една алуминиева стълбичка на която се качвам да повдигам носа, а другия бута отзад. Сложно и доста изморително.
Носил съм я в Ситроен Джъмпер дълга и висока база и се събира, но не може да затвориш едната врата и стърчи леко отзад, а и стои на една страна леко под ъгъл. Все пак е малко по-удобно. Единия се качва в буса и вдига носа леко, другия вдига балоните и така я сваляме и качваме. Буса ми обаче(големия) е постоянно пълен със стока, та и този вариант отпада.
Имам и една Вектра Б комби и мисля да я нося отгоре. Купих си транцеви колела и идеята ми е да облягам носа на задния капак, вдигам транцевата и бутам напред с изпуснат кил. Свалянето по обратния начин - дърпам я за транцевата, пускам колелата и я слагам да легне. Вадя мотора от багажника, закачам го, помпя кила и я мъкна към водата за носа. Не съм го пробвал още, но намерението ми е да се справя сам, че ортака чака бебе и..май ще го изключваме от екипажния списък.
Единствения плюс на буса е, че мятам всичко където ми дойде и винаги има място, а и не се притеснявам от разлято гориво, изсипан пясък и прочие. Правя си го на кочина и хич не ми пука!
Колесара си е най-удобно, няма качване, сваляне, помпене, монтаж на мотор и прочие глупости, които измарят адски много. Там обаче се ограничаваш откъм места където да я пускаш. Не може да навреш колесара м/у хавлийте на хората на плажа. :)
Ако не мислят да я разглобяват и има къде да се съхранява, нека се спрат на риб. Смисъла на лодките с алуминиевото дъно е да се еднакво удобни и на вода и на суша. Като всяко нещо, което се прави с цел постигане на две коренно различни идеи, успеха е спорен. Дъното найстина е стабилно, но не и безгранично. Писал съм по форума, че при удари във вълна усещам поддаване под себе си. Мобилноста пак е доста спорна. Сглобяване, раглобяване са хич да не е поне 30 минути от сам човек. Аз съм пробвал моята - 45 минути от чаркове пръснати на пода до надута лодка с монтиран двигател и после съм като парцал.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Pазбрах ви колеги имат един бус PEGEOT BOXER дълга база на един техен колега затова попитах дали става инъче е ясно, че теглича е по евтиния вариант :lol: Не на газ за метан си мислех, че е по ОК да им приспособя :lol: Просто искат нещо хубаво ново но нямат големи възможности и едва ли са единствените рибари :D Буса изглежда доста голям така че пак е вариант макар и не толкова удобен но ще се справят. Намерих им къде и да стои Riba на сигурно место остана и чепарета да им направя и риба да им хвана :D Тенкс колеги бяхте полезни :D
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Шморхи ако идваш по Варна с разглобена лодка идвам за помощ :D Само да не дойдеш с тази от аватара :lol: нея не знам как ще я згобим :lol: искрено смея като я видя :D Поздрави
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

в тоя бус ще се събира 330, евентуално 350 и 390 със спаднат единия балон... обаче, тия с буса няма ли да им омръзне да им го искаш всеки път... аз поне, не обичам да завися от други хора...
Разпъването на надув. лодка с алуминиево дъно отнема около 15 мин. - може би най-удачния вариант е да си я сгъваш и прибираш в багажника... Поотделно дъното и лодката не са толкова тежки и може да ги носиш сам... В тоя случай взимай 8-10кс 4Т или 10-15кс 2Т мотор, че 15-ката 4Т сам не може да я носиш... Пък по-натам като събереш пари и ако имаш къде де го съхраняваш, ще си купиш и колесар... Пък след още някоя година и РИБ...
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Хич и не мисля да я разглобявам, освен ако не ходя някъде навътре в страната с нея. Аз затова си мисля вече за РИБ, така и така не я разглобявам...Само да намеря подходящия риб като за мен на хубава цена. Тедо, продаде ли онзи с 50 коня Тохатсу, дето е сниман до Созопол?
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Тедо, лодката не е за мен а за един приятел . Тази гимнастика с буса ще става рядко за целия сезон 5-6 пъти максимум , а буса си го уреждат сами не им е проблем. Rib-a си мисля че ще е по-добрия вариант, защото има къде да стои и няма да го разгобяват всеки ден.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Шморхи написа:Хич и не мисля да я разглобявам, освен ако не ходя някъде навътре в страната с нея. Аз затова си мисля вече за РИБ, така и така не я разглобявам...Само да намеря подходящия риб като за мен на хубава цена. Тедо, продаде ли онзи с 50 коня Тохатсу, дето е сниман до Созопол?
още преди нова година го продадох...
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”