Питане за двигател 15кс

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Питане за двигател 15кс

Мнение от Тедо »

ха-ха тролинг с 8кмч... за язовир тролинг скоростта е 3-4кмч

30кс си е перфектен за тролинг стига да не 2Т, а на толкава малка лодка да сложиш 2-ри мотор не си заслужава, ако въобще може да носи /30-ката е около 80кг и още един мотор 15-25кг ще дойде в повечко/
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Руснаците са го сметнали-виж в мотолодка.ру Най- просто го изчисляват така:на 20кг водоизместване 1кс мощност за да може да глисираш. Значи телото на :лодката+мотора+бензина+екипаж+оборудване и всички други тежести делено на 20 и получаваш МИНИМАЛНАТА мощност нужна за да излезе лодката на глисаж. Моята е същата като на горното клипче "Зефир2"3,8/1,4м , мотора е ВИХЪР25(около55-60кг),поне 25л бензин , 50-60кг багажлък+оборудване , аз и сина още 180кг излизам на глисаж срещу течението (на р.Дунав) без никакъв проблем.Според километричните знаци 10км за 30мин-при положение,че съм ограничил максималния ход на газта. Не е лошо да имаш 4-5коня врезерв.Не е задължително да караш на пълна газ!
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

На клипчето на Краси лодката не глисира. На снимката пак не се вижда дали глисира.
Аз не съм успявал да глисирам/ планирам със скорост по малка от 21-22 км, при около 25-30 км лодката се отлепя вече от водата и си върви както трябва. Няма да ви обяснявам как мъчихме една твърда лодка 4,5 мм с дълбоко V, докато не и сцепихме транеца :lol: :lol: е не успя да планира.

Та пак лично мнение това ми се види за къс ботуш и с 15 коня няма да планира въобще, с 30 може и да успее ако не я накачули с много товар.

При последната ми проба с 30 коня нова Хонда 4Т и Лодка Фън Як този модел, която е доста лека

Изображение

3-ма възрастни и едно дете едвам се движехме при спокойно море, не повече от 15-18 км

За мен мотора на тази лодка трябв ада е 50-60 коня и нагоре. Ако ще е за бързо предвижване на 2-3 човека. Иначе и с 15-ката ще си върви но няма да мине границата от 20 км каквото и да и се прави. Това е тежка лодка
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Съдейки по снимката, формата на дъното е напълно пригодено за глисиране. Според мен, с един човек лодката ще глисира и с 15кс, с двама обаче не е много сигурно. На тази лодка определено и трябват 25кс (а трябва и да се уточни - с къс или дълъг ботуш).
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Един колега има почти същата,мисля беше полско производство"БИТВА" или нещо такова , та, сам излиза на глисаж с двама човека не ще.Айде него го хапи щъркела-носи поне 120кг ненужен товар но мотора е 40кс 2т 4цилиндра MERCURY. Пресметнахме по описаната формула,че са му нужни 70-75коня.Вземи си по-мощен мотор(ако има финанси) то е като колата настъпваш ли гори яко,галиш ли го прави икономии.Съдя по моя набор Вихър :mrgreen:
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Същата лодка Зефир-2 със 3ма души екипаж,бях сложил двигател Вихър-30 на Огняново при един рязък завой лодката се обърна с корема на горе,чист късмет си беше че нямаше пострадали,двигатела отдавна е на скраб ама аз бях изтръпнал като видях какво може да се случи при такава скорост и малоумни водачи. :shock:
От тогава вече не давам на никой да ми кара лодката. :roll:
toyo1

Мнение от toyo1 »

Тедо написа:ха-ха тролинг с 8кмч... за язовир тролинг скоростта е 3-4кмч

30кс си е перфектен за тролинг стига да не 2Т, а на толкава малка лодка да сложиш 2-ри мотор не си заслужава, ако въобще може да носи /30-ката е около 80кг и още един мотор 15-25кг ще дойде в повечко/
Колега предишната ми лодка БЕШЕ същото корито но с метър по дълга и с мотор 50кс 4такта и вървеше прилично а за тролинг не знам при другите как е но аз от 3,8 до 6км в час влача и НЕ СЕ ОПЛАКВАМ :wink:
toyo1

Мнение от toyo1 »

трапера написа:Един колега има почти същата,мисля беше полско производство"БИТВА" или нещо такова , та, сам излиза на глисаж с двама човека не ще.Айде него го хапи щъркела-носи поне 120кг ненужен товар но мотора е 40кс 2т 4цилиндра MERCURY. Пресметнахме по описаната формула,че са му нужни 70-75коня.Вземи си по-мощен мотор(ако има финанси) то е като колата настъпваш ли гори яко,галиш ли го прави икономии.Съдя по моя набор Вихър :mrgreen:
Рибитва :wink:
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

toyo1 написа: ...аз от 3,8 до 6км в час влача и НЕ СЕ ОПЛАКВАМ :wink:
6кмч може би, но с 8 главата си залагам, че нормален воблер ще изскочи над водата...

Ако "тойо" има сериозни намерения , а не пише само за да се намира на работа, може да ми звънне и ще организираме една бърза проба с 15кс дали ще глисира, ако междувременно не се продаде мострената 15-ка с дълъг ботуш...
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8ehuaXXf7Eg&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8ehuaXXf7Eg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]
toyo1

Мнение от toyo1 »

Тедо написа:
toyo1 написа: ...аз от 3,8 до 6км в час влача и НЕ СЕ ОПЛАКВАМ :wink:
6кмч може би, но с 8 главата си залагам, че нормален воблер ще изскочи над водата...

Ако "тойо" има сериозни намерения , а не пише само за да се намира на работа, може да ми звънне и ще организираме една бърза проба с 15кс дали ще глисира, ако междувременно не се продаде мострената 15-ка с дълъг ботуш...
Колега 15ката я купих за СИНИЯ ТРИМАРАН (които за тебе също може да е мостра)но ми МАЛЕЕ ТРИМАРАНА и си поръчах по-голяма лодка и темата е за това :idea: Продам ли 15ката слагам 40кс (от магазина) и си решавам проблемите.Ако ти се ВОЗИ на лодка кажи :?:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Тедо написа:
toyo1 написа: ...6кмч може би, но с 8 главата си залагам, че нормален воблер ще изскочи над водата...
вероятно е така с воблери из язовири. а иначе trolling speed може и 3 та и до 5 knots но не е с воблери и не в язовири
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Тедо написа:
toyo1 написа: ...6кмч може би, но с 8 главата си залагам, че нормален воблер ще изскочи над водата...
вероятно е така с воблери из язовири. а иначе trolling speed може и 3 та и до 5 knots че и повече но не е с воблери и не в язовири
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Не съм разбрал, че 15-ката я имаш!
Щом имаш мотор и лодка, не е ли по-лесно да пробваш, вместо да питаш?
Извинявай, че предложих да ти услужа... Няма ненаказано добро...
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Като гледам лодката, баш за дълъг ботуш си е. Ако е тоя мотора в галерията ти, Тойо, той с къс ботуш ми се види, не знам дали ще стане. Не че няма да върви, ама като е висок транеца си иска дълго ботушче да ти е мирна главата
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”