Ремонт на Български харпун

Модератор: nkolev66

grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Ремонт на Български харпун

Мнение от grizmin »

Така,здравейте банда,идва сезон за активни подводни изживявания,и тъй като най-големия кошмар е да видим хубава риба ,и да не можем да дадем изстрел,поради техническа неизправност.Всеки ,който е държал родното оръжие е забелязал ,че спусъка почти отказва да действа,ако не е зареден и ластика,тоест на празен ход стрелата не излиза като я дърпаме с ръка.Моето пушкало ,което продължава вярно да ми служи започна да ми прави номера,и да не иска да спусне,при никакви обстоятелства.И тъй като наближава време да се ползва,реших да му побая с отверки и клещи.
Изображение
проблема се оказа развален предпазител,лостчето се е търкало и закачало в спусъка и той се е "самозаключвал", когато му скимне
Изображение
вижда се колко е нащърбено от насилието ,което съм му упражнил,поръсен с щедри псувни и блъскане с работен инструмент "камък"
Това е страдало,че страдало,след отстраняване и изхвърлянето му на боклука,нещата се оправиха.Никакви засечки.
Другия проблем,това трудно освобождаване на стрелата когато не са запънати ластиците-пружината,която повдига зъба нагоре,бе прекалено твърда.А и ръждясала,та смяната и бе належаща.
Изображение
След няколко проби,се намери дължина,която е по-малка от оригинала,и дето се вика от третия път я отрязах точно по мярка.
Изображение
Ето я поставена на място,нито е пренатегната,нито иска да бяга.
Изображение
Другия проблем-водача на стрелата-нацепен от жълъди и телове,след безброй изстрели.
Изображение
а от долната му страна,запънката за другия чифт ластици-колко пъти е запирало там въжето,не е истина просто
Изображение
С помощта на макетен нож,на място без демонтаж проблема бе решен.
Изображение
За 15 минути работа ,ама си играх поне час и се кефих нарочно :D
Благодаря за вниманието.
Да знам, че вече харпуна е без предпазител.
Рибите обаче не знаят ,че вече няма празно...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Ремонт на Български харпун

Мнение от adventurebg »

Гризмин, сигурно това бг пушкало има сантиментална стойност за тебе :D готов си да ги мяташ вече :smt023
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
kavarna
новобранец
новобранец

Мнение от kavarna »

Само да вметна , че от двадесет години ползвам 60 и 90 см . аналогични пушкала!
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

adventurebg написа:Гризмин, сигурно това бг пушкало има сантиментална стойност за тебе :D готов си да ги мяташ вече :smt023
Първия "купешки", май,не помня вече.Но щом работи,мястото му е в морето :lol:
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
gogo26
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo26 »

Явно само сантименталната стойност спасява пушкалото от боклука :D Мястото му е по скоро за над камината с много истории на маса :drinkers:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

от опит съм се научил никога да не полвам предпазителя и на повечето пушки съм го махал :wink:
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

:smt023 на някои харпуни като команчито, даже е първото нещо което трябва да се направи
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Гризмин, не е толкова важно с какво пушкало стреляш а по скоро с какъв улов излизаш :D може някй да не е съгласен, но според мен и 75-ца върши чудесна работа! Миналата есен издялах един сап от лопата,импрегнирах, биядисах го със спрей за под-калници, сложих му дръжката която сега ползвам и влезнах в морето. Резултата беше 5 изтрела и 5, 600 - 700 грамови платерини. Имам и свидетел :lol: :lol: :lol: А сега сапа е готов за зет ми , импрегниран и боядисан перфектно. :wink:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

ааааааааа, докато не видя сапа на снимка не вярвам :D :D :D Харпуна работи,както е работил винаги-много точен бой,удобна дръжка непретенциозна и дуракоустойчива направа,няма да му мисля там ли се одра,тук ли го подпрях....тече реставрацията на един Нимрод, но голям зор ми е ...просто човъркам и се занимавам.Малко по малко.Аз като писах по рано че има и тиксо и тел по оръжията ми си мислехте майтап работа.Винаги гледам да ги оправя овреме,не че не работят и така,но дразни. :D :D :D
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Гризмин-предпазителите по харпуните са само поради факта че има изискване към производителите да съществува такова.Истината е че истинския предпазител е в главата на харпуниста.

п.с.- не съм те забравил а забравих плика като се прибирах и сега чакам да намеря удобен начин да ти пратя това дето обещах.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

yavorsub написа:Истината е че истинския предпазител е в главата на харпуниста.
Много точно казано.
yavorsub написа:п.с.- не съм те забравил .
Понеже хората обитавящи този вход в който живея са "много" услужливи, а пощенските служители са от сорта,хвърли всичко под вратата,те ще се оправят..... та по случая си бях приготвил мили думи за срещата си с тях.Атентатите се отлагат :D :D :D , добре че каза,инак щеше да има "взаимоотношения от съседски и интимен характер с нечии биологични родители"-на теория. :D .
Не се кахъри,ама въобще. :yawinkle:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”