Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Ремонт на Български харпун
Модератор: nkolev66
-
- ще става разбирач
Ремонт на Български харпун
Така,здравейте банда,идва сезон за активни подводни изживявания,и тъй като най-големия кошмар е да видим хубава риба ,и да не можем да дадем изстрел,поради техническа неизправност.Всеки ,който е държал родното оръжие е забелязал ,че спусъка почти отказва да действа,ако не е зареден и ластика,тоест на празен ход стрелата не излиза като я дърпаме с ръка.Моето пушкало ,което продължава вярно да ми служи започна да ми прави номера,и да не иска да спусне,при никакви обстоятелства.И тъй като наближава време да се ползва,реших да му побая с отверки и клещи.

проблема се оказа развален предпазител,лостчето се е търкало и закачало в спусъка и той се е "самозаключвал", когато му скимне

вижда се колко е нащърбено от насилието ,което съм му упражнил,поръсен с щедри псувни и блъскане с работен инструмент "камък"
Това е страдало,че страдало,след отстраняване и изхвърлянето му на боклука,нещата се оправиха.Никакви засечки.
Другия проблем,това трудно освобождаване на стрелата когато не са запънати ластиците-пружината,която повдига зъба нагоре,бе прекалено твърда.А и ръждясала,та смяната и бе належаща.
След няколко проби,се намери дължина,която е по-малка от оригинала,и дето се вика от третия път я отрязах точно по мярка.

Ето я поставена на място,нито е пренатегната,нито иска да бяга.

Другия проблем-водача на стрелата-нацепен от жълъди и телове,след безброй изстрели.

а от долната му страна,запънката за другия чифт ластици-колко пъти е запирало там въжето,не е истина просто

С помощта на макетен нож,на място без демонтаж проблема бе решен.

За 15 минути работа ,ама си играх поне час и се кефих нарочно
Благодаря за вниманието.
Да знам, че вече харпуна е без предпазител.
Рибите обаче не знаят ,че вече няма празно...

проблема се оказа развален предпазител,лостчето се е търкало и закачало в спусъка и той се е "самозаключвал", когато му скимне

вижда се колко е нащърбено от насилието ,което съм му упражнил,поръсен с щедри псувни и блъскане с работен инструмент "камък"
Това е страдало,че страдало,след отстраняване и изхвърлянето му на боклука,нещата се оправиха.Никакви засечки.
Другия проблем,това трудно освобождаване на стрелата когато не са запънати ластиците-пружината,която повдига зъба нагоре,бе прекалено твърда.А и ръждясала,та смяната и бе належаща.

След няколко проби,се намери дължина,която е по-малка от оригинала,и дето се вика от третия път я отрязах точно по мярка.

Ето я поставена на място,нито е пренатегната,нито иска да бяга.

Другия проблем-водача на стрелата-нацепен от жълъди и телове,след безброй изстрели.

а от долната му страна,запънката за другия чифт ластици-колко пъти е запирало там въжето,не е истина просто

С помощта на макетен нож,на място без демонтаж проблема бе решен.

За 15 минути работа ,ама си играх поне час и се кефих нарочно

Благодаря за вниманието.
Да знам, че вече харпуна е без предпазител.
Рибите обаче не знаят ,че вече няма празно...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Ремонт на Български харпун
Гризмин, сигурно това бг пушкало има сантиментална стойност за тебе
готов си да ги мяташ вече 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Само да вметна , че от двадесет години ползвам 60 и 90 см . аналогични пушкала!
-
- ще става разбирач
Първия "купешки", май,не помня вече.Но щом работи,мястото му е в моретоadventurebg написа:Гризмин, сигурно това бг пушкало има сантиментална стойност за тебеготов си да ги мяташ вече

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
Явно само сантименталната стойност спасява пушкалото от боклука
Мястото му е по скоро за над камината с много истории на маса 

от опит съм се научил никога да не полвам предпазителя и на повечето пушки съм го махал 

- Jack Daniels
- разбира нещата

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Гризмин, не е толкова важно с какво пушкало стреляш а по скоро с какъв улов излизаш
може някй да не е съгласен, но според мен и 75-ца върши чудесна работа! Миналата есен издялах един сап от лопата,импрегнирах, биядисах го със спрей за под-калници, сложих му дръжката която сега ползвам и влезнах в морето. Резултата беше 5 изтрела и 5, 600 - 700 грамови платерини. Имам и свидетел
А сега сапа е готов за зет ми , импрегниран и боядисан перфектно. 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- ще става разбирач
ааааааааа, докато не видя сапа на снимка не вярвам
Харпуна работи,както е работил винаги-много точен бой,удобна дръжка непретенциозна и дуракоустойчива направа,няма да му мисля там ли се одра,тук ли го подпрях....тече реставрацията на един Нимрод, но голям зор ми е ...просто човъркам и се занимавам.Малко по малко.Аз като писах по рано че има и тиксо и тел по оръжията ми си мислехте майтап работа.Винаги гледам да ги оправя овреме,не че не работят и така,но дразни.

Гризмин-предпазителите по харпуните са само поради факта че има изискване към производителите да съществува такова.Истината е че истинския предпазител е в главата на харпуниста.
п.с.- не съм те забравил а забравих плика като се прибирах и сега чакам да намеря удобен начин да ти пратя това дето обещах.
п.с.- не съм те забравил а забравих плика като се прибирах и сега чакам да намеря удобен начин да ти пратя това дето обещах.
-
- ще става разбирач
Много точно казано.yavorsub написа:Истината е че истинския предпазител е в главата на харпуниста.
Понеже хората обитавящи този вход в който живея са "много" услужливи, а пощенските служители са от сорта,хвърли всичко под вратата,те ще се оправят..... та по случая си бях приготвил мили думи за срещата си с тях.Атентатите се отлагатyavorsub написа:п.с.- не съм те забравил .

Не се кахъри,ама въобще.