Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Диоптрична маска
Модератор: nkolev66
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Диоптрична маска
Здравейте
Искам да попитам има ли решение на проблема с очилата, когато човек желае да се гмурка? В смисъл има ли такова нещо като диоптрична маска или трябва с лещи? Става въпрос за -2.5 късогледство, но по скоро въпроса е принципен.
Благодаря
Искам да попитам има ли решение на проблема с очилата, когато човек желае да се гмурка? В смисъл има ли такова нещо като диоптрична маска или трябва с лещи? Става въпрос за -2.5 късогледство, но по скоро въпроса е принципен.
Благодаря
-
- ще става разбирач
Re: Диоптрична маска
Шурито също е късоглед,но с маската,поради обема въздух между лицето и стъклото и дъра бъра...незнам и аз какво точно... вижда като сокол под вода. Пробвал ли си?
На 90 процента съм сигурен че някои от фирмите правят и диоптрични маски.
А с лещи и маска не става ли,или пречи да се носят в такива условия?
На 90 процента съм сигурен че някои от фирмите правят и диоптрични маски.
А с лещи и маска не става ли,или пречи да се носят в такива условия?

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- научил се да хвърля
Креси (Cressi-sub) правят един модел "Big Eyes Evo", за който по поръчка доставят диоптрични лещи. Представител и вносител на Креси за България е Владимир Станков - фирма Ве-Суб Интернешънъл. Ако си от София, търси го за консултация в магазина му на Раковска 207 (на 50 м. от ъгъла с Евлоги Георгиев до канала) Ето и сайт за инфо:
http://www.pacific-bg.com/
http://www.pacific-bg.com/
Аз ползвам такава колега и съм доста доволен.Оптичната версия е само с поръчка.
http://store.spearfish.org/product_info ... anguage=bg
http://store.spearfish.org/product_info ... anguage=bg
- Jack Daniels
- разбира нещата
миналата година взех да не "фъргам" на далече и сложих цайси, взех си и лещи специално за гмуркане, имам аверче което от години гмурка с лещи и не е имал проблем, единствено при сваляне на маската ВИНАГИ ЗАТВАРЯЙ ОЧИТЕ щото от получилия се вакуум лещите ще ти се пльокнат на стъклото
, лещите имат и друго предимство особено за повечкото диоптри, сваляш си маската и спокойно продължаваш да си виждаш добре по камънаците като излизаш, минуса който ми е казал е че трябва да ги сменяш на 2-3 месеца щото се повреждали от морската вода- мин година изкарах с 1 комплект, сега ще си взема друг

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря ви за мненията и посочените модели
grizmin написа:Шурито също е късоглед,но с маската,поради обема въздух между лицето и стъклото и дъра бъра...незнам и аз какво точно... вижда като сокол под вода. Пробвал ли си?

Хавайски копиехвъргач!
-
- ще става разбирач
Получава се ефекта на лупа от обема въздух между лицето и стъклата,май?>? поне при старите маски бе така.Попчето изглежда като мутирало и огромно и след смелия изстрел по "мерно" попи,на повърхността се оказва че си гръмнал пак някое избягало от детската градина.Както обикновено става,сега ще се включи Гринго, и след две думи от негова стана темата направо става за ключ поради изчерпване на мненията.Признал съм го че има стил за това.
Наистина.

Наистина.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
Може ли един въпрос да попитам преди ключа да щтракне .
Та става въпрос за лещите аз съм чул че има такива специално за гмуркане но не съм виждал никаде да се продават в БГ.
Имам в предвид да сеползват от нормално зрящи , а не лещи с диоптер(те фактически пак са с диоптер но той е само за да изравни разликата между пречупването на светлината във вода и въздух.
Ако някой знае нещо по въпроса моля да сподели.
Та става въпрос за лещите аз съм чул че има такива специално за гмуркане но не съм виждал никаде да се продават в БГ.
Имам в предвид да сеползват от нормално зрящи , а не лещи с диоптер(те фактически пак са с диоптер но той е само за да изравни разликата между пречупването на светлината във вода и въздух.
Ако някой знае нещо по въпроса моля да сподели.

Такива лещи се правят само по поръчка и повярвай ми -не си заслужава да дадеш няколко хиляди евро за нещо което вижда на фокус само около 50см и става само за мноого дълбоки гмуркания.
Бе сигурно е така ама на мен ми беше интересно та за това .А верно ли че вътре в самите лещи има мехурчета за да се постигне нужното пречупване на светлината? 

Да-в първите модели които са правени през 70те години(на миналия век).Съвремените са с една "пъпка" която си е от същия материал от който е направена и лещата и затова вижда на фокус само едно петно с диаметър около 50см а всичко останало е като обратна полусфера.
Колега Кирязов, имаше една стара книга - "Подводния риболов" на Д. Минев, В. Василев и Ал. Божков, в която авторите споменава за това, че някакъв подводен риболовец с подобен проблем, използвал маска, на която от вътрешна страна прикрепил обикновени лещи с диоптър от очила (дали не беше и с рамката, но без тия неща, дето се закачат към ушите, естествено), като за цялата работа използвал малка вендузка от тези за аквариум.
Предполагам, че става въпрос за маска с цяло стъкло (ако са две стъкла, не виждам начин това да стане). Така че, замисли се и по този вариант.
Предполагам, че става въпрос за маска с цяло стъкло (ако са две стъкла, не виждам начин това да стане). Така че, замисли се и по този вариант.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
-
- ще става разбирач
1.Отделяне на стъклата от рамката(някой стар чифт очила,не може да нямаш)=>
2.Залепяне към стъклата на маска(евтин китайски модел,от 10лв.колкото за проба) с тиксо,пластилин=>
3.Пробване в легена,гьола,морето)=>
4.Окончателно лепене с прозрачен силикон на лещите към стъклата на оригиналната маска,така че да няма пространство ,което да се замърси,замъгли,или т.н.=>
5.Пробване,докато силикона не е стегнал напълно,псувни,относно силикона по миглите и веждите=>съхнене=>питие за добре свършената работа,писане във форума за резултата+снимки =>
6. Черпене на колектива.
7.Минаваш на горните варианти по постовете,изхвърляш от1. до 5.всичко на боклука.
6. си остава при всички случаи.
2.Залепяне към стъклата на маска(евтин китайски модел,от 10лв.колкото за проба) с тиксо,пластилин=>
3.Пробване в легена,гьола,морето)=>
4.Окончателно лепене с прозрачен силикон на лещите към стъклата на оригиналната маска,така че да няма пространство ,което да се замърси,замъгли,или т.н.=>
5.Пробване,докато силикона не е стегнал напълно,псувни,относно силикона по миглите и веждите=>съхнене=>питие за добре свършената работа,писане във форума за резултата+снимки =>
6. Черпене на колектива.
7.Минаваш на горните варианти по постовете,изхвърляш от1. до 5.всичко на боклука.
6. си остава при всички случаи.