Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Има ли гъбари?

Мнение от dako71 »

Мнението колега е както са в тавата да ги изхвърлиш на сметището. :D
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Ееее, колеги. Свърши вече. Хапнах ги, но наблегнат повече на резервата от сушени манатарки,булка и печурка с три парчета пилешко :lol: :drinkers:
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега Karnak,
Много ме зарадва твоя рапорт от гъбобера на печурка. Още повече уважението което имаш към находищата на гъби. В тази сфера продължавай в същия дух. От мен респект :-)
Бих искал да те посъветвам , да я караш много внимателно. Събирай повече информация, преди да решиш да изядеш някоя гъба.
Според мен (поне по снимките които виждам ) има различни гъби.
На Бисерната гъба /Amanita rubescens / пластинките са свободни от пънчето. На една от гъбите обаче виждам сраснали с пънчето пластинки. На същата гъба шапката е вдлъбната, което не е характерно за бисерната гъба ( може и да е възможно,. за някой по стари екземпляри ). Бисерната гъба /Amanita rubescens /е от рода на мухоморките, аз лично бих проверил какво се е случило с пълното покривало на гъбата. При Бисерната гъба, то образува брадавици в основата на пънчето, докъто при Пантерката /Amanita pantherina / остава под формата на една или няколко якички. Не вижадам и добре изразените радиални ребра по ръба (на повечето,но на една от по малките се виждат добре ), характерни за Бисерната гъба /Amanita rubescens /,Пантерката /Amanita pantherina /,и др.. от представителите на рода Amanita. Не се наемам точно да определя какво си брал, понеже не бера приличащи на твоята гъба. Разкажи повече за това къде я намери(местообитание). На всичките гъби ли месото под кожичката червенее ?
Поздрави и късмет с гъбобера.
П.П
В някой от книгите които ползвам това за свободни от пънчето пластинки не се потвърждава. Дават ги присраснали с зъбче. На стр 18 в мнението на колегата моряка има снимка досущ като първата от твоeто мнение.
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Днес се разходихме с жената за гъби из горите на Стрелча и намерихме пачи крак и манатарка .
Изображение
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Колега, piterd. Радвам се, че ти е харесал рапорта и ти благодаря за изчерпателния коментар. Относно Бисерната гъба за местообитанието, беше в дъбова гора. Също така беше прав и за основата на пънчето, и двата екземпляра бяха с брадавици в основата, а останалите от снимката са само гълъбки. Вдлъбнатата гугла на Бисерката беше поради факта, че я намерих на доста припечливо място, а и както ти сам каза беше леко престаряла.
И към останалите колеги, ще се радвам да посъживим малко форума :D
Поздрави и късмет :wink:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Karnak написа:Колега, piterd. Радвам се, че ти е харесал рапорта и ти благодаря за изчерпателния коментар. Относно Бисерната гъба за местообитанието, беше в дъбова гора. Също така беше прав и за основата на пънчето, и двата екземпляра бяха с брадавици в основата, а останалите от снимката са само гълъбки. Вдлъбнатата гугла на Бисерката беше поради факта, че я намерих на доста припечливо място, а и както ти сам каза беше леко престаряла.
И към останалите колеги, ще се радвам да посъживим малко форума :D
Поздрави и късмет :wink:
Добре останал сред нас, живите ...... :)
Има едно златно правило за гъбаря и будилника :
Вечерта ядеш гъбите и си навиваш часовника(будилника). На сутринта, ако чуеш будилника ... гъбите не са били отровни.
Значи са ядливи . :drinkers:
Покрай майтапа - добре, че всичко е наред. Все пак си смел и рисков играч. Не те хваля, укорявам те с усмивка....
От всички гъби с двойници най-трудно се различават Бисерната и нейния двойник. Има признаци , но .....
Както и да е . Вали повсеместно и скоро темата ще е много жива, като теб ! :)
Айде приятна вечер на всички !
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Колега, bgbul. Благодаря ти за черния хумор, искрено ме развесели :lol:
Относно Бисерката си прав, но внимавах наистина. Макар да бях едва около 80% сигурен хвърлих всички и сложих само 2 парчета в гозбата /да са по малко халюцинациите :D . Майтапа настрана, колеги внимавайте много, ако наистина ви е мил живота очите на четири :shock: Проверка на място, след рязане, оглеждане пак и мястото и основата, мирис, леко близване/това си е мой метод/, вкъщи пак същото.
В момента и във Варна яко вали, вдругиден на поход и ще докладвам.
Успех на всички.

P.S. Направим съм едно клипче с доста снимки от реколта 2009, но е доста голямо /над 1гб/ и неможах да намеря къде да го кача за да могат всички да го видят. Някакви идеи? :idea:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Karnak написа:Колега, bgbul. Благодаря ти за черния хумор, искрено ме развесели :lol:
Относно Бисерката си прав, но внимавах наистина.
Макар да бях едва около 80% сигурен хвърлих всички и сложих само 2 парчета в гозбата /да са по малко халюцинациите :D .
Майтапа настрана, колеги внимавайте много, ако наистина ви е мил живота очите на четири :shock: Проверка на място, след рязане, оглеждане пак и мястото и основата, мирис, леко близване/това си е мой метод/, вкъщи пак същото.
:
Разумно решение ! Поздравления!
Нали знаете, че разликата м/у отровата и лекарството е само в ДОЗАТА .
Дори да е била отровна гъбата - ти си се лекувал с малка доза (само две парчета).
То така учените правят откритията за лекарствата - някой като теб пробва, описва какво се е случило и ... ето ти ново лекарство.
Това пак с майтап, нали не се обиждаш.
Почти съм убеден, че всяка гъба има своето предназначение - вкл. отровните . Дори те като че ли са по приложими за лекарства, а другите за храна .
Миналата (2009) година се изкупиха над 300 кг. червена мухоморка и я изнесоха за Швейцария.
Чакаме някакви новини.... но може и да е тайна за сега. Та ако скоро започнат да купуват и отровните ще стане интересно .
Давай клипчето ! Очакваме го !
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички следящи темата,
bgbul написа:Почти съм убеден, че всяка гъба има своето предназначение - вкл. отровните .
Абсолютно споделям тезата на колегата bgbul. Може би, ще дойде ден, когато ще спрем да воюваме с природното разнообразие ( определяйки едни видове като вредни а други полезни ), и ще открием начина, по който да ги използваме за лечебни ( балансиране на изместеното равновесие в телата ни ) цели.
За Червената мухоморка /Amanita muscaria / съм чел, че сибирски шамани, след специална обработка я използват за да стигнат до състояния на транс. Няма да се учудя ако някой изследователи са се заинтересували от този феномен и се опитват да възтановят това изгубено (скрито между определени среди ) знание. Голяма част от откритията (полезните) във фармацефтиката следват тази схема.
Иначе колеги падна дъжд. Времето се затопля бавно, дано в почивните дни да се радваме на спорен гъбобер. Колега borislav58 пак да се разходиш :-). И пачия краяк и манатарката ги харесвам много. Както пресни така и консервирани.
Поздрави
Последно промяна от piterd на Сря Юни 02, 2010 10:26 pm, променено общо 2 пъти.
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m101 »

Здравейте колеги,
вчера отидох по поляните до нас и набрах няколко солидни печурки. Въпроса ми е следният - при положение, че печурките са розови, сиво - розови и 2 тъмнокафяви, то няма как да се сбъркат с мухоморките, която са чисто бяли или зеленикави и имат вулва нали така? За масловките знам, че нямат отровен двойник, но ако се яде кожицата, предизвиква стомашни разстройства. Ако нещо бъркам моля да ме поправите!
Hauptmann
новобранец
новобранец

Мнение от Hauptmann »

при положение, че печурките са розови, сиво - розови и 2 тъмнокафяви, то няма как да се сбъркат с мухоморките, която са чисто бяли или зеленикави и имат вулва нали така?
абсолютно! това са фундаменталните различия!
а това за кожичките на масловката малко фолклорно ми звучи :shock:
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Колеги едно питане доста пъти съм я виждал но все не отделям време да разбера коя е Гъбата :?:
Изображение
Ето и малко снимки на днешния излет с Женами
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Лъки си поигра с този бръмбар но за малко щеше да си изпати
Изображение
Изображение
Това бе днешният ни излет
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Peziza Badioconfusa.
Сезон: април - май. Плодното тяло е чашковидно. Месото е крехко, чупливо. Цвят: кафяв. Ресте върху разлагаща се дървесина. Нормален размер 3-10 см.
От рода Peziza (Керино Ухо). Много автори я класифицират като ядлива, но рядко се събира.
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Valco написа:Peziza Badioconfusa.
Сезон: април - май. Плодното тяло е чашковидно. Месото е крехко, чупливо. Цвят: кафяв. Ресте върху разлагаща се дървесина. Нормален размер 3-10 см.
От рода Peziza (Керино Ухо). Много автори я класифицират като ядлива, но рядко се събира.
Странно померисах я наистина мерише на дървесина сигурно заради дървото където расте.Страх ме бе да я опитам изглеждаше ми като утровна. :drinkers: Все пак благодаря.
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

Исках само да споделя колко ми е приятно да ви чета и рецептата на Валко за челядинките с макарони/спагети е уникално вкусна...
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”