Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
deljan
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от deljan »

Здр , днес бях за гъби - резултата 1 манатарка и много пачикрак . Помагайте кажете как да ги консервирам , че за 1 манджа са много . А има ли някой който знае каде около Асеновград ги изкупуват , на отбивката на с. Леново няма изкупвачи . За допълнителна информация намерих ги в сравнително дълбоки листа в дъбова гора с много ниски храсти на 500 м надморска височина с източен изглед . Чудя се дали на около 1000-1200 метра ще са тръгнали вече .
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега deljan,
Ето ти малко идеи, какво да правиш с гъбите :-)
http://1001gabi.com/tinned.htm#2.
Аз лично манатарката бих си я изсушил. Зимата начупвам две резенчета и дава страшен аромат на готвеното.
За пачия крак бих си направил стерилизирани гъби натюр.
Това е ако ти хареса нещо друго можеш да експериментираш.
Поздрави
Аватар
deljan
новобранец
новобранец

Мнение от deljan »

piterd тоя сайт с тия рецепти ми напълни душата :D , благодаря ти !!!А сега какво направих аз : значи част от гъбите ги задуших с масло ( истинско домашно ) и станаха супер и малко :D повечето гъби ги бланширах леко и след това във фрисера на порции . Манатарката е нарязана и сложена за сушене , само малко ме притеснява , че е надупчена от червеи явно , макар , че такива не видях , не знам дали това е проблем . Спомням си , че като малък точно такива 3-4 качество ги сушах и ги продавах на изкупчиите , но за вкъщи не съм оставял такива . Проблем ли е това нещо ?
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега deljan,
Фризер технологийте не ги използвам, така че дори и наум не ми дойде такава идея :-). А като си представих гъби в домашно масълце ми се образува слюнка :-).
Сайта го издирих точно преди да ти напиша отговора, но го избрах, като проверих рецептата дали отговаря на това, което исках да напиша. С две думи от мързел :-)
Иначе червиви гъби не използвам ( имам предвид направени на решето).Червейчетата отделят екскременти които са тор (храна за растенията, а не за хората ) и може би токсични ( всичко зависи от дозата :-) ). Леко надупчени ( наколко каналчета по цялата гъба ) ги използвам. За здрави хора със здрав стомах и умерена консумация (гъбите са тежка храна), не мисля че е проблем. Дай боже, само това да са токсините които употребяваме в нашия пълен с отрови свят.
Поздрави
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Yagudin, радвам се, че рецептата с челадинките ти е харесала. На мен пастата ми е страст и неизбежно я смесвам с другата ми страст - гъбите. Днес мръднах след работа до Германския манастир и след един час лутане се прибрах с епичните...девет челадинки, които в момента се сушат на балкона. Та, съвета ми е: ако сте решили да ходите в Лозенската планина за гъби този уикенд, по-добре си сменете плановете. Има къде-къде по-дашни места. Примерно интересен ми е района около клисурския манастир. Утре ще пробвам пак, дано да е с по-голям успех.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Нека внеса малко цвят от новия сезон...

Изображение

Изображение

След като кофите свършиха минахме на торби...Крайният резултат бе 18 килограма пачи крак.
Изображение

Пачи крак вече има с тонове по горите.Ние берем от седмица,но ето и истинските трофеи от преди дни...

Изображение

Красавица!
Изображение

Една "Красива манатарка",ако не бъркам българското име на тази наистина красива,но неядивна гъба...

Изображение

Изображение

Изображение

За финал една пантерка и една зелена гълъбка,имам предвид Russula aeruginea,а не гладкозелена.

Изображение

Изображение

Изображение

Простете ми ако съм успял да ви отегча.Пачият крак наистина изригна,макар и на височина до 800 метра,но съм щастлив,че тази година първите манатарки открих още на 30ти май,не че не могат да се срещнат и по-рано.Дано с моите снимки започне един безкраен карнавал на манатарката... :)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Първата си манатарка за тази година изядох на 23-ти май!

Добре дошъл във форума! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

mateev написа:
Простете ми ако съм успял да ви отегча.Пачият крак наистина изригна,макар и на височина до 800 метра,но съм щастлив,че тази година първите манатарки открих още на 30ти май,не че не могат да се срещнат и по-рано.Дано с моите снимки започне един безкраен карнавал на манатарката... :)

На 24-и май, излизайки просто на разходка ( не обикаляне на горите, а просто пъплене по една пътека :) ) намерих 12 манатарки, които на пръв поглед изглеждаха добре, но се оказаха в последствие с доста червеи. Не писах, щото видях, че един колега е писал преди това, а и без снкимки... нямаше нужда :D
хайде, хубави излети
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

mateev написа:Нека внеса малко цвят от новия сезон...

Току що се прибирам от базата. Наистина има много пачи крак.
Но .... най-много карат колегите от Мадан , Златоград и нататък.
Около Пловдив е средно положението, а към Кърджали сега започват .
Манатарката е още червива, затова не я събираме. А има доста.....около Пловдив.
Така, че за отегчаване не може да се говори .Поздравления за вашия улов.
На каква цена ви ги взимат по вашия край ?
И ако не е тайна -от кой край сте?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Грешка !
Последно промяна от bgbul на Съб Юни 05, 2010 7:02 am, променено общо 1 път.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Ами аз съм от Кюстендил.От около 2 седмици по най-ниските части (под 800м) , само на един единствен обособен осоговски дял,има истински бум от пачи крак.Интересно е,че на всички останали масиви,заобикалящи Кюстендил,се намират в доста малки (за тази гъба) количества.Цената тръгна от 8,9лв за килограм преди 15-на дни.Аз не успях да закача,трябваше един познат не ме светне преди 10 дни,че гъбата е тръгнала и прави по над 100лв на ден.Преди 3 дни бе 5лв,а днес ги дадохме по 3 лв. за килограм,но по уклончивия отговор на чичката останах с впечатление,че по-рано през деня цената може да е била и 3,50 или 4 лв.Обаче пък беше нещо страшно,когато се озовахме в тези ниски гори,за които говоря.За 3 часа набрахме малко над 18кг на площ от около примерно 200 метра далжина и 50на метра ширина.Заваля много (прекалено) силен дъжд,който ни принуди да преустановим беритбата.Може би тук цените са малко по-високи,защото гъбарите не са чак толкова много,както по някои (всички) места в Родопите или Стара планина.Има доста,но не е чак да кажеш,че това е основен сезонен поминък на големи маси хора или пък да се късат да правят зимнини.Иначе манатарката е по 13 лв.,но я няма и хората носят по няколко гъби,ако може да се вярва на същия чичка от пункта.Хората по Стара Планина (Вършец) почнаха вече булки да намират...
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Дали може да се търси манатарка около Варна сега? Дали има смисъл? Благодаря за отговорите предварително. :D
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Изображение Дяволска гъба-отровна.Иначе по женския пазар София-манатарка прясна-20лв килограм,пачи крак-10лв,челадинка-10лв.Инфо от приятели на сопот-има бяла риба има и гъби-печурка,пърхутка,пачи крак ,и малко манатарка по нависоко-вали всеки ден-вчера перничани с 8 бели на влачене у нормата :P
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

И аз да открия сезона на гъбите, макар и скромно :
Изображение
Видях още една такава, но не исках да я късам, а тази някой който си няма и хабер от гъби я беше бутнал и счупил.
Се пак не съм ходил още специално за гъби, но се убедих че трябва да отида :P
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Аватар
deljan
новобранец
новобранец

Мнение от deljan »

Zdraveite , pyrvo se izvinqvam za latinicata no flextapy ne raboti . Nqkoj moje li da mi kaje kyde okolo Asenovgrad se izkupuvat gybi i na kakvi ceni vyrvqt. I pri nas pachi kraka trygna dosta dobre . :twisted: Ima i za qdene ima i za zimata , a ima i za prodavane . :mrgreen: taka , che ne biva da se izpuskat takiva vyzmojnosti . Uspeh na vsichki tyrseshti .
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”