ПРОШКА!

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

ПРОШКА!

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

напоследък много огньове прехвърчат във форума та викам да се простим!все пак е сирни заговезни!
Та да прощавате ако с нещо съм сгрешил :smt052
Ааааааа! и се папка РИБА!

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни се празнува празникът Сирни заговезни – празник, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане. На Сирни заговезни се иска прошка, по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове, целуват ръка и изричат формулата на прошката:

“Прощавай, мале, тате...”
“Простено да ти е, Господ да прощава…” е задължителният отговор.

Седмицата на сирните заговезни се характеризира с паленето на обредни огньове, наричани “уруглювица”, “уруглица”. Огънят се пали от момчета и ергени като за целта се използва “мамуляк” (слама от царевица) и “черешовина” (кори от черешово дърво). Запаленият огън се прескача от всички. Често момците въртят с криваци над главите си запалени черешови кори и слама, които хвърлят от височината надолу към селските къщи. Същевременно те се провикват: “На ти, бабо, кош бълхи!” Тези обредни действия имат за цел да прогонят магически бълхите и въшките, както и да предпазят посевите от градушка. Вечерта на сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, посредством стрелба с пушки. След вечеря бабата завързва парче сирене или халва в края на червен вълнен конец и разклаща конеца. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето сирене. Обредът се нарича “люшкане”. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болести по агънцата.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Хайде и от мен да ме прощавате ако съм обидил някой.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

аз СЬС СИГУРНОСТ сьм обидил някой,така,че-да ме прощавате :oops:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
RINO
новобранец
новобранец

Мнение от RINO »

БОВСКИ ,ПРЕДВИЖДА ЛИ СЕ ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ ПАЛЕНЕТО НА БАРБЕКЮТО :?: :D :D :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Да ме прощават ония с "Джоли-Спиърс",че бая ги натеглях!

Иначе сериозно-"Господ да прощава,простени да сте!"
Бъдете рибари,бъдете хора и преди всичко ПРИЯТЕЛИ!!!
НАСЛУКА!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

Ша ма звиняяти ако има нещо :smt030 :oops: :lol:

П.П. ТИ МЕН УВАЖАААШ ЛИ МЪ :?: :?: :?:
Разговор в къщата на рибар:
- Откъде се връщаш? - пита го съпругата му.
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Простете ми и на мен, аз съм простил на всички ВИ отдавна. :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Още нещо за прошката...

Мнение от dimitar_ »

Един стар рибар-бай Наско-казваше така:...ние рибарите сме най-грешните хора на тоя свят, защото сме отнели безброй безмълвни души... Така че колеги,да ни прощават най-вече рибите !!!
kasiel

Мнение от kasiel »

barutchiata написа:Хайде и от мен да ме прощавате ако съм обидил някой.
Трудно би простил Жоро глупоста която сътвори ! Защото никой не бе обидил, никого! Но това не ти попречи да го Баннеш. И какво ни показа с това? Твърдост ли ? Не пич, глупост, извинявай ако това те засяга!
дано ти прости Отеца.
От негово име мога да ви кажа че иска прошка от всеки един от вас който се е почувствал обиден с изключение на Барутчията, от него нищо не иска, да му прости на него Господ глупоста, това ми каза!
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Прощавам на всички и искам прошка от вас :!: :!: :!:
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Краси 7650 »

да ми простите и на мен - ако може :wink:
Красимир от Балчик
Аватар
Боро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боро »

kasiel написа:
Трудно би простил Жоро глупоста която сътвори ! Защото никой не бе обидил, никого! Но това не ти попречи да го Баннеш. И какво ни показа с това? Твърдост ли ? Не пич, глупост, извинявай ако това те засяга!
дано ти прости Отеца.
От негово име мога да ви кажа че иска прошка от всеки един от вас който се е почувствал обиден с изключение на Барутчията, от него нищо не иска, да му прости на него Господ глупоста, това ми каза!
Ах ! Никой не беше обидил...Калканчо дрисльо, ли пикльо ли го наричаше...Ама нали детето е добро...Обиждаше и целият ни град. Калканчо да кажел на инженерите измислили ехолота, че бил не какъв да е българин, а от Варна. В София имало само един риболовен магазин дето не бил софийски, а варненски и заради това в него никой не влизал...И като ги пишеш тези работи поне веднъж се вгледай как изглеждате със съгражданинът - снимките от Перла.. Оня нарочно се прави , че не ви забелязва или не ви обръща достатъчно внимание, а вие сякаш сте готови да му направите......
Последно промяна от Боро на Нед Фев 18, 2007 10:53 pm, променено общо 1 път.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Боро написа:
kasiel написа:
дано ти прости Отеца.
Ах ! Никой не беше обидил...Калканчо дрисльо, ли пикльо ли го наричаше...Ама нали детето е добро...Обиждаше и целият ни град. Калканчо да кажел на инженерите измислили ехолота, че бил не какъв да е българин, а от Варна. В София имало само един риболовен магазин дето не бил софийски, а варненски и заради това в него никой не влизал...И като ги пишеш тези работи поне веднъж се вгледай как изглеждате със съгражданинът. Оня нарочно се прави , че не ви забелязва или не ви обръща достатъчно внимание, а вие сякаш сте готови да му направите......
Така е убиди ме,но аз не мисля че го е казал защото го мисли а просто от изблици на гняв все пак спорихме и то доста сериозно.Аз няма какво да прощавам защото смятам че всички се държат добре с мене и да е имало караници тук там то е било за добро нали в спора се ражда истината :wink: .И мисля че сега е момента да поискам прошка от всички както по старши така и по-млади от мене.Простете ми ако съм Ви убидил моля ви :roll: .

Дори Жорето и Дурумов ми се обадиха вчера да се видим ,но бях извън града и нямаше как да се срещнеме за което съжелявам.
За бракониерите само слънчаци :lol: !
AAAAAA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от AAAAAA »

Много си пропуснал да знайш. :lol: :lol: :lol:

Изблици на гняв в къщi пред жената,това е форум,първо да си тренират нервите в къщи и после тук. :wink: :P

Ша ма прощавате и мен значи. :roll:
Не дърпай ...... за ......
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Ето за касиел малко нагледен материял не че искам да възраждам новия спор но истината си е истина :? .

Тези са от темата за Фишфайндъра и са в хронологичен ред.Тази дето барутчията я изтри си правете сметка каква е била щом другите не ги е изтрил а тази специялно я е уважил да е изтрие.

"а Калканчовото дете , ха не се насирай неподготвен !!!

така че ама хич не се насирай

тука има една убида дето барутчията я изтри и си беше доста грубичка

искаш да се съглася с 14 г пикльо които не е видял как работи сонар "

Вярно не е кой знае какво,но си мисля че не е тука мястото да се обсъждат подобни теми и изобщо немисля че има смисъл отново да се обсъждат вече всичко е решено и хвърлен камък не се връща. :wink:
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”