Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

ПРОШКА!
Модератор: dantho.mihov
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ПРОШКА!
напоследък много огньове прехвърчат във форума та викам да се простим!все пак е сирни заговезни!
Та да прощавате ако с нещо съм сгрешил
Ааааааа! и се папка РИБА!
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни се празнува празникът Сирни заговезни – празник, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане. На Сирни заговезни се иска прошка, по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове, целуват ръка и изричат формулата на прошката:
“Прощавай, мале, тате...”
“Простено да ти е, Господ да прощава…” е задължителният отговор.
Седмицата на сирните заговезни се характеризира с паленето на обредни огньове, наричани “уруглювица”, “уруглица”. Огънят се пали от момчета и ергени като за целта се използва “мамуляк” (слама от царевица) и “черешовина” (кори от черешово дърво). Запаленият огън се прескача от всички. Често момците въртят с криваци над главите си запалени черешови кори и слама, които хвърлят от височината надолу към селските къщи. Същевременно те се провикват: “На ти, бабо, кош бълхи!” Тези обредни действия имат за цел да прогонят магически бълхите и въшките, както и да предпазят посевите от градушка. Вечерта на сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, посредством стрелба с пушки. След вечеря бабата завързва парче сирене или халва в края на червен вълнен конец и разклаща конеца. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето сирене. Обредът се нарича “люшкане”. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болести по агънцата.
Та да прощавате ако с нещо съм сгрешил

Ааааааа! и се папка РИБА!
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни се празнува празникът Сирни заговезни – празник, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане. На Сирни заговезни се иска прошка, по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове, целуват ръка и изричат формулата на прошката:
“Прощавай, мале, тате...”
“Простено да ти е, Господ да прощава…” е задължителният отговор.
Седмицата на сирните заговезни се характеризира с паленето на обредни огньове, наричани “уруглювица”, “уруглица”. Огънят се пали от момчета и ергени като за целта се използва “мамуляк” (слама от царевица) и “черешовина” (кори от черешово дърво). Запаленият огън се прескача от всички. Често момците въртят с криваци над главите си запалени черешови кори и слама, които хвърлят от височината надолу към селските къщи. Същевременно те се провикват: “На ти, бабо, кош бълхи!” Тези обредни действия имат за цел да прогонят магически бълхите и въшките, както и да предпазят посевите от градушка. Вечерта на сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, посредством стрелба с пушки. След вечеря бабата завързва парче сирене или халва в края на червен вълнен конец и разклаща конеца. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето сирене. Обредът се нарича “люшкане”. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болести по агънцата.

- barutchiata ©
- Администратор
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
- dimitar_
- сериозен играч
Още нещо за прошката...
Един стар рибар-бай Наско-казваше така:...ние рибарите сме най-грешните хора на тоя свят, защото сме отнели безброй безмълвни души... Така че колеги,да ни прощават най-вече рибите !!!
Трудно би простил Жоро глупоста която сътвори ! Защото никой не бе обидил, никого! Но това не ти попречи да го Баннеш. И какво ни показа с това? Твърдост ли ? Не пич, глупост, извинявай ако това те засяга!barutchiata написа:Хайде и от мен да ме прощавате ако съм обидил някой.
дано ти прости Отеца.
От негово име мога да ви кажа че иска прошка от всеки един от вас който се е почувствал обиден с изключение на Барутчията, от него нищо не иска, да му прости на него Господ глупоста, това ми каза!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Боро
- научил се да хвърля
Ах ! Никой не беше обидил...Калканчо дрисльо, ли пикльо ли го наричаше...Ама нали детето е добро...Обиждаше и целият ни град. Калканчо да кажел на инженерите измислили ехолота, че бил не какъв да е българин, а от Варна. В София имало само един риболовен магазин дето не бил софийски, а варненски и заради това в него никой не влизал...И като ги пишеш тези работи поне веднъж се вгледай как изглеждате със съгражданинът - снимките от Перла.. Оня нарочно се прави , че не ви забелязва или не ви обръща достатъчно внимание, а вие сякаш сте готови да му направите......kasiel написа:Трудно би простил Жоро глупоста която сътвори ! Защото никой не бе обидил, никого! Но това не ти попречи да го Баннеш. И какво ни показа с това? Твърдост ли ? Не пич, глупост, извинявай ако това те засяга!barutchiata написа:Хайде и от мен да ме прощавате ако съм обидил някой.
дано ти прости Отеца.
От негово име мога да ви кажа че иска прошка от всеки един от вас който се е почувствал обиден с изключение на Барутчията, от него нищо не иска, да му прости на него Господ глупоста, това ми каза!
Последно промяна от Боро на Нед Фев 18, 2007 10:53 pm, променено общо 1 път.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Така е убиди ме,но аз не мисля че го е казал защото го мисли а просто от изблици на гняв все пак спорихме и то доста сериозно.Аз няма какво да прощавам защото смятам че всички се държат добре с мене и да е имало караници тук там то е било за добро нали в спора се ражда истинатаБоро написа:Ах ! Никой не беше обидил...Калканчо дрисльо, ли пикльо ли го наричаше...Ама нали детето е добро...Обиждаше и целият ни град. Калканчо да кажел на инженерите измислили ехолота, че бил не какъв да е българин, а от Варна. В София имало само един риболовен магазин дето не бил софийски, а варненски и заради това в него никой не влизал...И като ги пишеш тези работи поне веднъж се вгледай как изглеждате със съгражданинът. Оня нарочно се прави , че не ви забелязва или не ви обръща достатъчно внимание, а вие сякаш сте готови да му направите......kasiel написа:Трудно би простил Жоро глупоста която сътвори ! Защото никой не бе обидил, никого! Но това не ти попречи да го Баннеш. И какво ни показа с това? Твърдост ли ? Не пич, глупост, извинявай ако това те засяга!barutchiata написа:Хайде и от мен да ме прощавате ако съм обидил някой.
дано ти прости Отеца.

Дори Жорето и Дурумов ми се обадиха вчера да се видим ,но бях извън града и нямаше как да се срещнеме за което съжелявам.
За бракониерите само слънчаци
!

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето за касиел малко нагледен материял не че искам да възраждам новия спор но истината си е истина
.
Тези са от темата за Фишфайндъра и са в хронологичен ред.Тази дето барутчията я изтри си правете сметка каква е била щом другите не ги е изтрил а тази специялно я е уважил да е изтрие.
"а Калканчовото дете , ха не се насирай неподготвен !!!
така че ама хич не се насирай
тука има една убида дето барутчията я изтри и си беше доста грубичка
искаш да се съглася с 14 г пикльо които не е видял как работи сонар "
Вярно не е кой знае какво,но си мисля че не е тука мястото да се обсъждат подобни теми и изобщо немисля че има смисъл отново да се обсъждат вече всичко е решено и хвърлен камък не се връща.

Тези са от темата за Фишфайндъра и са в хронологичен ред.Тази дето барутчията я изтри си правете сметка каква е била щом другите не ги е изтрил а тази специялно я е уважил да е изтрие.
"а Калканчовото дете , ха не се насирай неподготвен !!!
така че ама хич не се насирай
тука има една убида дето барутчията я изтри и си беше доста грубичка
искаш да се съглася с 14 г пикльо които не е видял как работи сонар "
Вярно не е кой знае какво,но си мисля че не е тука мястото да се обсъждат подобни теми и изобщо немисля че има смисъл отново да се обсъждат вече всичко е решено и хвърлен камък не се връща.

За бракониерите само слънчаци
!