Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Предварително приготвяне на захранка?
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Предварително приготвяне на захранка?
А замисляли сте се,че може да хващате и повече.Не налагам мнение ,а казвам кое е правилно,а пък вие ако искате я хвърляйте суха.Да не се учудите някой ден, ако ви изплува някоя топка.
Тия сита и бъркалки сигурно ги продават само за гъзари,ей така да им взимат парите на хората.ОК,предавам се вие знаете да хващате риба и не сте отворени за съвети, стигнали сте НИРВАНА.Но тук може да се отвори една скоба и да продължим дискусията, каква трябва да бъде захранката за рибите, които искаме да ловим ,колко време предварително да я разбъркваме,какво може да добавяме според дълбочината и вида на водоема/течаща или стояща вода/ и т.н.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- вече хвърля и на тежко
Напълно подкрепям и мисля че ще бъде доста полезноbutnik написа:...Но тук може да се отвори една скоба и да продължим дискусията, каква трябва да бъде захранката за рибите, които искаме да ловим ,колко време предварително да я разбъркваме,какво може да добавяме според дълбочината и вида на водоема/течаща или стояща вода/ и т.н.

Дните прекарани на риба Господ не ги брои...
- danev69
- сериозен играч
Здравейте колеги. Според мен за всяка захранка важат различни правила. Има такива ,които дори и разбъркани на самия водоем вършат работа. Почти на всяка опаковка е указано времето което е необходимо за да започне да действа. Според мен понеже повечето от нас смесват различни захранки и ще е по-добре ако захранката се овлажнява доста преди самия риболов. Така според мен ще се извлече максималния ефект. Едва ли някой ще оспори ефекта на захранването. Просто за всяка захранка важат различни правила и според мен това е ключа към успеха. Мисля че не е лошо да се оставя и една част суха захранка,която винаги може да се добави към вече готовата,ако се наложи. Много голямо значение има според мен и добавянето на червей, царевица и тн.. Това допълнително ускорява или забавя разпадането на топките захранка и последващото им действие. Живите бели червеи например ускоряват разпадането на топките,докато добавянето на мъртви/замразени/ имат същия ефект, но не променят скороста на разпадане на топките захранка. На всеки водоем рибата реагира по различен начин на захранката,така че всеки може да изпробва различни начини. В крайна сметка точна формула,която да работи навсякъде няма.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Това разпукване с което се базикам от няколко дена,не може ли да се избегне,като слагаме по малко жив бял или пък добавим някоя лепкава захранка за река примерно?Щото ми казаха,че било противопоказно да се слага жив бял в захранката,а топките си ми бяха в чудесна форма.danev69 написа:Живите бели червеи например ускоряват разпадането на топките,докато добавянето на мъртви/замразени/ имат същия ефект, но не променят скороста на разпадане на топките захранка.

А и тук е момента да питам,колко време трябва да се разпуква една топка за да работи на 99%?
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- danev69
- сериозен играч
Моето мнение е ,че в захранката трябва да присъства ,като добавка стръвта на която ще ловим. Ако смяташ да ловиш по-дребни риби препоръчитено е да се сложи бял червей в захранката. Ако ще ловиш примерно шаран ,слагаш царевица. Когато приключиш риболова просто събери останалия бял червей и за следващия риболов си го имаш ,като добавка в захранката. Белия червей ,като престои няколко дни в хладилника става на кастери/или поне част от него/ така дори става още по-добре,защото хем го има като добавка хем няма дати разваля бързо топките. А пък затова дали успява да ги разрови,просто пусни две топки пред теб във водата. В едната сложи червеи а в другата не . Като видш разликата сам прецени кое те устройва. Аз слагам по 50-100гр червеи на 1кг суха захранка. Във всяка захранка присъстват много компоненти,като на всеки му трябва различно време за да подейства. Може да се спори много,за това кой е най правилния начин. Осовното правило ,което трябва да се спазва е ,че трябва да се овлажнява на няколко пъти.Това се прави за да се използва различното време ,което е необходимо на различните елементи в захранката да подействат. Също така според мен има значение и температурата на водата с която омесваме захранката. Като се добава по-топла вода химичните елементи в захранката ще започнат да действат по-рано. ПП Това,че топката се е разпукала не значи ,че захранката е започнала да работи.Paublo_Eskobar написа:Щото ми казаха,че било противопоказно да се слага жив бял в захранката
- tsvetkoff
- ще става разбирач
Понякога правя едно предварително овлажняване на захранката още преди да тръгна за водоема.Рядко ходя на отдалечени места,което значи,че овлажнявам някъде около час преди да пристигна.Като пристигна,първата ми работа е да направя основното овлажняване.Оставям я,разпъвам панаира,овлажнявам още мъничко/ако има нужда/,разбърквам и захранвам .......Иначе по принцип приготвям захранката на самия водоем - с вода от водоема.Единствено ако слагам кюспе го попарвам от предишната вечер и го оставям на хладно,за да не вкисне.
Задължително в захранката трябва да има от стръвта,с която ще ловим .
Задължително в захранката трябва да има от стръвта,с която ще ловим .
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Захранките за червеноперка са с по-фина структура и на нея и е необходимо 15-20 мин да попие да се пресее още веднъж и да се добави още вода ,ако има нужда.Шаранските и тези специализираните за река искат повечко вода и повече време за да се овлажнят всички частици равномерно.Храната трябва да работи още щом достигне дъното.Времето за разпадане е различно за всички захранки,това зависи и какви компоненти съдържа.Ако към храната имате добавен смлян коноп или кокосови стърготини тя е с високо интензивно съдържание,прави веднага невероятен облак от издигащи се частици от тези добавки.Захранките за фидер се разбъркват според водоема/стояща или течаща вода/като за първата е необходимо да е овлажнена до толкова,че като падне хранилката на дъното храната да се освобождава от нея.Ефекта се постига с двата компонента ,които писах.Ако ловите на река е точно обратно,добавяте изпънат бял,добавяте глина и добавяте повече бисквита да стане по лепкава и да се измива по-бавно от течението.А принципно всяка захранка може да се хвърли след овлажняването и веднага,но......дали едрите частици ще работят на дъното, където им е мястото или ще литнат към небесата.Ще дам един пример от състезанията /може някой да се изсмее/защо преди теглене на жребия всички състезатели си бъркат храната,а до старта има 3часа.Да имат повече свободно врем,е да пушат цигари ще каже някой,да ама не.
Имал съм възможност да наблюдавам по световните турнири провеждани в моя град ,как си разбъркват храната състезателите,а е едно и също дали си на състезание или на свободен риболов,овлажняването си е еднакво.Ровил съм из кофите за боклук да гледам какви опаковки изхвърлят ,а тези ,които ги слагаха в торби съм проследявал да видя къде ще ги хвърлят.Така,че каквото пиша съм го изпитал или видял,не съм го чел само.
И един съвет-винаги хвърляйте по една топчица пред вас дса видите как работи храната,по-време на риболова рибата може да ви се качи на горе и да се чудите защо не кълве.
Имал съм възможност да наблюдавам по световните турнири провеждани в моя град ,как си разбъркват храната състезателите,а е едно и също дали си на състезание или на свободен риболов,овлажняването си е еднакво.Ровил съм из кофите за боклук да гледам какви опаковки изхвърлят ,а тези ,които ги слагаха в торби съм проследявал да видя къде ще ги хвърлят.Така,че каквото пиша съм го изпитал или видял,не съм го чел само.
И един съвет-винаги хвърляйте по една топчица пред вас дса видите как работи храната,по-време на риболова рибата може да ви се качи на горе и да се чудите защо не кълве.
- danev69
- сериозен играч
Във връзка с горенаписаното искам да попитам как стои въпроса с дохранването. Според мен е много важно не само да се събере рибата на захраненото петно,но и да се задържи там. Мисълта ми е,че ако се използва същата захранка то тя по време на риболова малко или много ще изпръхне. Трябва ли да се доовлажнява по някое време или не? Стистките ,които се използват за дохранване не е ли по-добре да бъдат от друга захранка,която има по-бързо задействащи се компоненти.butnik написа: Имал съм възможност да наблюдавам по световните турнири провеждани в моя град ,как си разбъркват храната състезателите,а е едно и също дали си на състезание или на свободен риболов,овлажняването си е еднакво.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Разбира се,че изпръхва,с пулверизатор си до овлажнявате захранката по време на риболова.Колкото до добавянето на живи бели в захранката препоръчвам ,ако ловите в стоящи води и най-вече при риболов на фидер.Ако ловите на река с бавно течение или във вир с такова, може заедно с изпънатите бели, да добавите малко и от живите.А дохранването е със същата храна,единствената разлика може да е първоначално хвърлената да е с една идея по-ароматна,да съдейства за по-бързо събиране на рибите на петното.
- danev69
- сериозен играч
В този ред на мисли,използването на пелети/от реномиран производител,за да знаем,че работят/ как е по-добре да се използват. Да се прибавят към захранката/след като е овлажнена и пресята/ или да се стрелят с прашка отделно. Според мен е по-добре да се използват за стартово захранване,защото имат доста по-различно време за разтваряне от сухите захранки. Някъде съм чел,че омесването на полуразтворени пелети със сухи такива замества идеално другата захранка и се приготва много по-лесно,а дали е вярно...

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Добавени към храната се сливат с нея,аз ги стрелям или подавам с къпинга отделно върху положената вече храна,после дохранвам с тях и....т.н.
- CERRUTI
- сериозен играч
А защо някои състезатели имат фризери със замразена захранка???Едвали замразяват сухи захранки?!?!?!
Винаги разбърквам и ожлажнявам захранката вечета преди излета,дори и на водоема доовлажнявам.....
И също практикувам замразяване на останало количество захранка,по някога към нова добавям размразена(разбирасе еднакви миксове)...зависи какво количество търся.
Винаги разбърквам и ожлажнявам захранката вечета преди излета,дори и на водоема доовлажнявам.....
И също практикувам замразяване на останало количество захранка,по някога към нова добавям размразена(разбирасе еднакви миксове)...зависи какво количество търся.

-
- учете се от него
Лятото тоя номер с "вечерта преди излета", става ама само за количеството което е стартовата захранка и за първите 1-2 часа и то оставена за съхранение в съд в хладилника или на друго хладно място; след това време е много вероятно да започне да се разваля- то зависи и от компонентите на захранката
Като се прави на водоема, необходимото време за сработване на компонентите е 30-60 минути и е пак в зависимост от вида захранка и за какво точно ще бъде използвана

Като се прави на водоема, необходимото време за сработване на компонентите е 30-60 минути и е пак в зависимост от вида захранка и за какво точно ще бъде използвана

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бачо,съгласен съм с теб,но отварям скоба/90% от вносните захранки не са в суров вид и те не прокисват/,от българските единствено Елит не ми е прокисвал,то верно,че не използвам голям асортимент от нашенските при тия цени.
-
- учете се от него
Съгласен съм напълно за качеството на захранките в това отношение; дори и "полувносниите"- тези от средния ценови клас- Мундиал, Джаксън и Трапер( много ползвани и популярни през последните 2-3 години), ако се забъркат лятото още от вечерта, в ранния следобед лекичко понамирисват кат на умрял циганин, под мишницата...
Ако забърквам от вечерта, забърквам за старта и за 2-3 часа риболов. От там, нататък- на водоема има достатъчно време за още 1-2 бъркала и то със всички необходими корекции, според конкретната ситуация
Забърквал съм много често и сутрин преди тръгване; даже и за дестинации на един ххх място- Домлян например; пак си е един час време за мотане, пътуване, пак мотане...и т.н. и това също е много добър вариант- отнема не повече от 3-5 минути