Английски риболов

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Английски риболов

Мнение от chirusa_bg »

Разбира се, че може да не се фиксира ваглера. Въпрос на избор е, като ти е по-удобно, тако го направи монтажа. С мач обикновено ловя на дистанция, а евентуално притеснение при замятане няма да ми позволява да хвърлям всеки път точно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

jim_jim_jim написа:Чудя се какви недостатъци би имал този монтаж спрямо класическия фиксиран !?
здрасти,колега.според мен,ако ловиш с фиксиран ваглер и си разположил дроперите правилно,стръвта пропада най естествено.при монтаж с подвижен ваглер стръвта достига по-бързо до дъното,където би трябвало да ловиш,но губиш елемента на кълване на пропадане .аз лично при тази ситуация,която описваш ти бих заложил на фиксирания монтаж. правя и нещо друго.ако си хвърлил в края на захраненото петно,от време на време придърпваш стръвта към теб.така тя пропада още веднъж и другия плюс е че облавяш цялото захранено петно,без да замяташ постоянно,което може да изплаши рибата.също така според мен по-големите риби стоят отстрани на захраненото петно и по този начин е по-вероятно да ги излъжеш да налапат стръвта. :wink: на слука
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Колеги имам въпрос, дълбочината на даденото мясно позволява използването на фиксирана плувка, но дали един ваглер закрепен неподвижно ще е по-чувствителен от фиксираната плувка (дълбочина 1-1,5м)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

според мен е добре да ползваш ваглер много по добър избор е и кълването се усеща по-добре ,но това си е мое мнение до сега само сваглери съм ловил :D :wink: :wink:
Ако слушаш хората, можеш в морето да ловиш зайци, а в гората - риба!!!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Коментарии по първия пост в темата:
Бачо Илия написа:
Освен,че мотажите са много полезни има и много полезни неща относно плувките!

1.Първата плувка е "Слайдер" има я в размери 6-8-10-12-14 гр.
С тази плувка можете да замятате на голями дистанции с добра точност. Тънкият връх на плувката дава възможност да се вижда всяко прецизно кълване в неблагоприятни атмосферни усовия!
Изображение
2."Слайдер" плувка, има я в размери 4 - 2+2 - 2+4 – 2+6 – 2+8 - 2+10 - 2+12 гр.
Отлична плувка за дълбоки води и фиксирана стръв за риболов на дъното!
Изображение
3. Special
Размер: 8 – 10 – 12 – 14 – 16 – 18 – 20 гр.
Специална плувка за дълбока вода и големи риби. Много чувствителна с добре видим връх от пауново перо, което може да се сменя. Универално оферменото тяло има сменяеми тежести от 2 гр. 1 гр. и 0.5 гр. По–големите размери над 10 гр. имат възможност за сменяне на 4 – 6.5 гр. , което е напълно достатъчно за слайдер риболов. Тази плувка е разработена за полуфиксиран слайдер ( унгарската техника). В дълбока вода фиксирания ваглер не е много подходящ, защото стръвта твърде бързо ще се движи по дъното, а нормалния слайдер може да е твърде тежък за рибите или времето да е по-спокойно, тази техника е най-добрия избор. Примерно 16 гр. плувка дава голяма дисцанция на замятане, но 4-5 гр утежнение позволява по-чувствителен риболов.
Изображение
4.Logic
Размери 8-10-12-14 гр.
Тази плувка е много логично решение за риболов на голями дистанции.Идеална е за големи езера и бавно течащи реки!Размер: 8-10-12-14 гр. Много логична плувка за риболов на далечна дисцанция. Много чувствителен и видим връх и сменяеми тежести. Разработен за влачене на стръвта по дънотот за голяма риба. Отличен за големи езера и при силни бури и лошо време или за бавна река
Изображение
5.Master
Размер: 6-7-8-10 гр
Унгарската плувка "шампион". Състезателна плувка създадена за ултра чувствителен риболв на платики на повдигане с мачова пръчка. Моделът е създаден от Атила Ердей и Денис Лоринц през 1999 г и е без конкуренция на състезанията с фиксиран ваглер в Европа !!! Това е истинска история !!! От тази копродукция по-късно се създадоха голям брой състезателни плувки които направиха революция в чувствителния риболов. Сменяемия водач с висококачественно балсово тяло и пауново перо събрани в идеалната форма за разтояние от 15-30 м. Езера с дълбочина от 0.7-3.1 м. Поставеното в пауновото перо високо чувствителна антена позволява бавно пропадане на стръвта и лесно забелязване на кълването на платиката
Унгарският шампионски ваглер,има го в размери 6-7-8-10 гр.Този ваглер е създаден от Атила Едрей и младият Денес Лоринч през 1999г. и се превръща в най добрият ваглер и печели европейското състезание за фиксиран ваглер.
Изключително чувствителен ваглер.
Изображение
6.Record
Размери: 8-9-10-12-14-16 гр.
Състезателен ваглер за дълбочини от 2.2 - 4.2 м и разтояние от 25 – 45 м. Плувката е създадена за супер чувствителен риболов на платики. Модела е създаден от Атила Ердей, Томаш Валтер и Денис Лоринц през 2000 г
Изображение
7.Waggler
Размери 4 - 5 - 6 -7 гр. Ултра чуствителен ваглер за малки дистанции!
Прототипа се е родил през 1993 г от Денис Лоринц който е бил само на 15 години. С тази плувка е бил победител на много състезания. От този модел Денис Ердей по-късно е съсдал модела Мастър.
Изображение
8.Multi
Размери 2+2 – 2+3 - 2+4 – 2- 2+6 - 2+8 гр. Този ваглер е с добре забележима антена и висока чуствителност. Идеален за риболов на къси дистанции в плитки езера.
Изображение
9.Multi carp
Плувка с много видим и чувствителен връх и тяло от балса с малка водеща халка. Много специална плувка с къса форма за плитки езара. Разработен е за метода „на повдигане” за лов на шарани и платики :idea:
Изображение
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Някой знае ли начин на ваглер с по дебела антена да се направи така , че да му се слага по тънка ,но без да се лепи и да може да се сваля ?
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

jim_jim_jim написа:Някой знае ли начин на ваглер с по дебела антена да се направи така , че да му се слага по тънка ,но без да се лепи и да може да се сваля ?
Колега, най-добре е , ако имаш възможност да си купиш ваглер със сменяеми антени. Така хем ще имаш различни антени, хем ще видиш как са направени и ще можеш да си направиш сам.
Ето тук някоя снимка на антени мое производство. Тунинговал съм един ваглер на Боби Фишер, чиято оригинална антена не ми допадаше, но беше направен така, че самата антена се маха и тогава, с помоща на каноколит, карбонови килове от стари плувки, кухи антени (продават се по магазините) и малко въображение се постигат задоволителни резултати.
В ляво е Бобифишер, а в дясно Трабуко, пак със сменяеми антени:
Изображение
Ето го пак Бобито с друга антена - черна. След червеното, най-много ползвам черно за оцветяване на антените. Просто в много ситуации е незаменим цвят , с отлична видимост:
Изображение
Тук същия ваглер с червена, по-тънка антена:
Изображение
Освен, че може да се реагира при промяна на светлинните условия на водоема, значително се подобри чувствителността на плувката!
Ето и част от антените , които ползвам. Трите , в средата са мое производство:
Изображение
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Колеги някои ползвал ли е вместо маркер коректор за хартия ?Един колега го видях да ползва обикновен коректор за хартия.Само се чудя дали да е на водна или на спиртна основа.Спиртната незнам дали няма да повреди влакното
Благодаря предварително !
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

На водна основа са. За влакното не мисля, че е удобно да се ползва. Маркирам с идълбочината с коректор и не си го представям на влакното.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
marto 85
новобранец
новобранец

Мнение от marto 85 »

При дълбочина 3м. аз бих използвал подвижен ваглер. Много по-точно и леко се замята, също и дистанция по-добра се постига.
Примерно ако няма вятър и течение слагам ваглер 3+2гр. Лети като куршум точно по зададената му треактория, спирам го плавно преди водата и така за цял ден имам едно, максимум две уплитания и то предимно около или на повода.
Важно е да се сложи една съчма 50см-1м. над основното утежнение и да се спира навреме монтажа.
Фиксиран ваглер съм използвал единствено при дъблочина до 1.5м., което много рядко се случва.
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

marto 85 написа:Важно е да се сложи една съчма 50см-1м. над основното утежнение и да се спира навреме монтажа.

Колега ,това не го разбрах точно.Тази съчма не е ли която е над вирбела който спира подвижния ваглер ?
Аватар
Томa37
фен клуб-скобар

Мнение от Томa37 »

Здравейте колеги! Малко да възродим темата... :D Имам няколко въпроса: Например аз съм решил да ловя платика на водоем дълбок 3-4метра . Използвам мек мач дълъг 3.90м, повод 0.10мм, основно влакно 0.18мм, кука №14. Повода е дълъг 30-35см и е свързан с осн. влакно чрез микро вирбел, над който са поставено дроперче. Дотук добре... След това на колко сантиметра от микро вирбела е основното утежнение и от какви съчми се състои то(кой №)? Ваглера какъв размер и грамаж е? По какъв начин е прикрепен към влакното? Ако е фиксиран с какви съчми, колко на брой и на колко сантиметра над основното утежнение? Ако е подвивен ограничителната съчма на колко сантиметра е от основното утежнение? има ли нужда от контра възели и ако да къде? Задавам тези въпроси тъй като ен мога да разбера добре рисунките и схемите по горе във форума. Моля специалистите да помагат :wink: и предварително благодаря!
Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здравей колега,
рисунките от сайта на Дино са повече от красноречиви.
А на въпроса ти не може да се отговори еднозначно.
Дълбочина 3-4 метра и мач 3.90 те принуждава да изпълзваш подвижен монтаж, но нищо повече не ни казва. Без да се вземе под внимание желаната дистанция, капризите на времето и на рибите в конкретната ситуация и тн. отговорите ще са непълни.
Все пак трябва да се спазва едно правило-
разстоянието от куката до първия дропер трябва да е по-малко от разстоянието от първия до втория дропер в противен случай се получават много оплитания.
Аватар
Томa37
фен клуб-скобар

Мнение от Томa37 »

Дистанция приблизително 20 до 25 метра, тихо време, а относно капризите на риба никога не можем да знаем какво ще иска от нас тя, но имам информация че там където ще ходя има прилични количества платика. Не мисля че е много наплашена, но вероятно ще бъде предпазлива
Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

За тази дистанция няма да трябва тежък такъм, а щом и времето ще е хубаво аз бих ползвал линия с неповече от 2гр по нея. Нещо като 4+2гр или 3+1.5гр. Задължително с карбонова антена, за да си виждат евентуални повдигания. Само, ако не е удобно бих сложил по-тежка линия.
Кука с повод към 30-35см, после вирбелче с дропер до него №6-8, 40-45см по-нагоре основната тежест- верижка от №6.
Ако рибите са твърде капризни може да се добави още един дропер и основното да се окаже на около метър от куката, но при толкова леки монтажи едва ли ще се наложи.

Стоп сачма на да кажем ...50см над основната група и готово.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”