Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Английски риболов
Модератор: Paublo_Eskobar
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Английски риболов
Разбира се, че може да не се фиксира ваглера. Въпрос на избор е, като ти е по-удобно, тако го направи монтажа. С мач обикновено ловя на дистанция, а евентуално притеснение при замятане няма да ми позволява да хвърлям всеки път точно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- danev69
- сериозен играч
здрасти,колега.според мен,ако ловиш с фиксиран ваглер и си разположил дроперите правилно,стръвта пропада най естествено.при монтаж с подвижен ваглер стръвта достига по-бързо до дъното,където би трябвало да ловиш,но губиш елемента на кълване на пропадане .аз лично при тази ситуация,която описваш ти бих заложил на фиксирания монтаж. правя и нещо друго.ако си хвърлил в края на захраненото петно,от време на време придърпваш стръвта към теб.така тя пропада още веднъж и другия плюс е че облавяш цялото захранено петно,без да замяташ постоянно,което може да изплаши рибата.също така според мен по-големите риби стоят отстрани на захраненото петно и по този начин е по-вероятно да ги излъжеш да налапат стръвта.jim_jim_jim написа:Чудя се какви недостатъци би имал този монтаж спрямо класическия фиксиран !?

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Колеги имам въпрос, дълбочината на даденото мясно позволява използването на фиксирана плувка, но дали един ваглер закрепен неподвижно ще е по-чувствителен от фиксираната плувка (дълбочина 1-1,5м)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
според мен е добре да ползваш ваглер много по добър избор е и кълването се усеща по-добре ,но това си е мое мнение до сега само сваглери съм ловил

-
- учете се от него
Коментарии по първия пост в темата:
Бачо Илия написа:
Освен,че мотажите са много полезни има и много полезни неща относно плувките!
1.Първата плувка е "Слайдер" има я в размери 6-8-10-12-14 гр.
С тази плувка можете да замятате на голями дистанции с добра точност. Тънкият връх на плувката дава възможност да се вижда всяко прецизно кълване в неблагоприятни атмосферни усовия!
2."Слайдер" плувка, има я в размери 4 - 2+2 - 2+4 – 2+6 – 2+8 - 2+10 - 2+12 гр.
Отлична плувка за дълбоки води и фиксирана стръв за риболов на дъното!
3. Special
Размер: 8 – 10 – 12 – 14 – 16 – 18 – 20 гр.
Специална плувка за дълбока вода и големи риби. Много чувствителна с добре видим връх от пауново перо, което може да се сменя. Универално оферменото тяло има сменяеми тежести от 2 гр. 1 гр. и 0.5 гр. По–големите размери над 10 гр. имат възможност за сменяне на 4 – 6.5 гр. , което е напълно достатъчно за слайдер риболов. Тази плувка е разработена за полуфиксиран слайдер ( унгарската техника). В дълбока вода фиксирания ваглер не е много подходящ, защото стръвта твърде бързо ще се движи по дъното, а нормалния слайдер може да е твърде тежък за рибите или времето да е по-спокойно, тази техника е най-добрия избор. Примерно 16 гр. плувка дава голяма дисцанция на замятане, но 4-5 гр утежнение позволява по-чувствителен риболов.
4.Logic
Размери 8-10-12-14 гр.
Тази плувка е много логично решение за риболов на голями дистанции.Идеална е за големи езера и бавно течащи реки!Размер: 8-10-12-14 гр. Много логична плувка за риболов на далечна дисцанция. Много чувствителен и видим връх и сменяеми тежести. Разработен за влачене на стръвта по дънотот за голяма риба. Отличен за големи езера и при силни бури и лошо време или за бавна река
5.Master
Размер: 6-7-8-10 гр
Унгарската плувка "шампион". Състезателна плувка създадена за ултра чувствителен риболв на платики на повдигане с мачова пръчка. Моделът е създаден от Атила Ердей и Денис Лоринц през 1999 г и е без конкуренция на състезанията с фиксиран ваглер в Европа !!! Това е истинска история !!! От тази копродукция по-късно се създадоха голям брой състезателни плувки които направиха революция в чувствителния риболов. Сменяемия водач с висококачественно балсово тяло и пауново перо събрани в идеалната форма за разтояние от 15-30 м. Езера с дълбочина от 0.7-3.1 м. Поставеното в пауновото перо високо чувствителна антена позволява бавно пропадане на стръвта и лесно забелязване на кълването на платиката
Унгарският шампионски ваглер,има го в размери 6-7-8-10 гр.Този ваглер е създаден от Атила Едрей и младият Денес Лоринч през 1999г. и се превръща в най добрият ваглер и печели европейското състезание за фиксиран ваглер.
Изключително чувствителен ваглер.
6.Record
Размери: 8-9-10-12-14-16 гр.
Състезателен ваглер за дълбочини от 2.2 - 4.2 м и разтояние от 25 – 45 м. Плувката е създадена за супер чувствителен риболов на платики. Модела е създаден от Атила Ердей, Томаш Валтер и Денис Лоринц през 2000 г
7.Waggler
Размери 4 - 5 - 6 -7 гр. Ултра чуствителен ваглер за малки дистанции!
Прототипа се е родил през 1993 г от Денис Лоринц който е бил само на 15 години. С тази плувка е бил победител на много състезания. От този модел Денис Ердей по-късно е съсдал модела Мастър.
8.Multi
Размери 2+2 – 2+3 - 2+4 – 2- 2+6 - 2+8 гр. Този ваглер е с добре забележима антена и висока чуствителност. Идеален за риболов на къси дистанции в плитки езера.
9.Multi carp
Плувка с много видим и чувствителен връх и тяло от балса с малка водеща халка. Много специална плувка с къса форма за плитки езара. Разработен е за метода „на повдигане” за лов на шарани и платики![]()
-
- научил се да хвърля
Някой знае ли начин на ваглер с по дебела антена да се направи така , че да му се слага по тънка ,но без да се лепи и да може да се сваля ?
Колега, най-добре е , ако имаш възможност да си купиш ваглер със сменяеми антени. Така хем ще имаш различни антени, хем ще видиш как са направени и ще можеш да си направиш сам.jim_jim_jim написа:Някой знае ли начин на ваглер с по дебела антена да се направи така , че да му се слага по тънка ,но без да се лепи и да може да се сваля ?
Ето тук някоя снимка на антени мое производство. Тунинговал съм един ваглер на Боби Фишер, чиято оригинална антена не ми допадаше, но беше направен така, че самата антена се маха и тогава, с помоща на каноколит, карбонови килове от стари плувки, кухи антени (продават се по магазините) и малко въображение се постигат задоволителни резултати.
В ляво е Бобифишер, а в дясно Трабуко, пак със сменяеми антени:

Ето го пак Бобито с друга антена - черна. След червеното, най-много ползвам черно за оцветяване на антените. Просто в много ситуации е незаменим цвят , с отлична видимост:

Тук същия ваглер с червена, по-тънка антена:

Освен, че може да се реагира при промяна на светлинните условия на водоема, значително се подобри чувствителността на плувката!
Ето и част от антените , които ползвам. Трите , в средата са мое производство:

Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
- научил се да хвърля
Колеги някои ползвал ли е вместо маркер коректор за хартия ?Един колега го видях да ползва обикновен коректор за хартия.Само се чудя дали да е на водна или на спиртна основа.Спиртната незнам дали няма да повреди влакното
Благодаря предварително !
Благодаря предварително !
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
На водна основа са. За влакното не мисля, че е удобно да се ползва. Маркирам с идълбочината с коректор и не си го представям на влакното.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
При дълбочина 3м. аз бих използвал подвижен ваглер. Много по-точно и леко се замята, също и дистанция по-добра се постига.
Примерно ако няма вятър и течение слагам ваглер 3+2гр. Лети като куршум точно по зададената му треактория, спирам го плавно преди водата и така за цял ден имам едно, максимум две уплитания и то предимно около или на повода.
Важно е да се сложи една съчма 50см-1м. над основното утежнение и да се спира навреме монтажа.
Фиксиран ваглер съм използвал единствено при дъблочина до 1.5м., което много рядко се случва.
Примерно ако няма вятър и течение слагам ваглер 3+2гр. Лети като куршум точно по зададената му треактория, спирам го плавно преди водата и така за цял ден имам едно, максимум две уплитания и то предимно около или на повода.
Важно е да се сложи една съчма 50см-1м. над основното утежнение и да се спира навреме монтажа.
Фиксиран ваглер съм използвал единствено при дъблочина до 1.5м., което много рядко се случва.
-
- научил се да хвърля
marto 85 написа:Важно е да се сложи една съчма 50см-1м. над основното утежнение и да се спира навреме монтажа.
Колега ,това не го разбрах точно.Тази съчма не е ли която е над вирбела който спира подвижния ваглер ?
Здравейте колеги! Малко да възродим темата...
Имам няколко въпроса: Например аз съм решил да ловя платика на водоем дълбок 3-4метра . Използвам мек мач дълъг 3.90м, повод 0.10мм, основно влакно 0.18мм, кука №14. Повода е дълъг 30-35см и е свързан с осн. влакно чрез микро вирбел, над който са поставено дроперче. Дотук добре... След това на колко сантиметра от микро вирбела е основното утежнение и от какви съчми се състои то(кой №)? Ваглера какъв размер и грамаж е? По какъв начин е прикрепен към влакното? Ако е фиксиран с какви съчми, колко на брой и на колко сантиметра над основното утежнение? Ако е подвивен ограничителната съчма на колко сантиметра е от основното утежнение? има ли нужда от контра възели и ако да къде? Задавам тези въпроси тъй като ен мога да разбера добре рисунките и схемите по горе във форума. Моля специалистите да помагат
и предварително благодаря!

Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Здравей колега,
рисунките от сайта на Дино са повече от красноречиви.
А на въпроса ти не може да се отговори еднозначно.
Дълбочина 3-4 метра и мач 3.90 те принуждава да изпълзваш подвижен монтаж, но нищо повече не ни казва. Без да се вземе под внимание желаната дистанция, капризите на времето и на рибите в конкретната ситуация и тн. отговорите ще са непълни.
Все пак трябва да се спазва едно правило-
разстоянието от куката до първия дропер трябва да е по-малко от разстоянието от първия до втория дропер в противен случай се получават много оплитания.
рисунките от сайта на Дино са повече от красноречиви.
А на въпроса ти не може да се отговори еднозначно.
Дълбочина 3-4 метра и мач 3.90 те принуждава да изпълзваш подвижен монтаж, но нищо повече не ни казва. Без да се вземе под внимание желаната дистанция, капризите на времето и на рибите в конкретната ситуация и тн. отговорите ще са непълни.
Все пак трябва да се спазва едно правило-
разстоянието от куката до първия дропер трябва да е по-малко от разстоянието от първия до втория дропер в противен случай се получават много оплитания.
Дистанция приблизително 20 до 25 метра, тихо време, а относно капризите на риба никога не можем да знаем какво ще иска от нас тя, но имам информация че там където ще ходя има прилични количества платика. Не мисля че е много наплашена, но вероятно ще бъде предпазлива
Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
За тази дистанция няма да трябва тежък такъм, а щом и времето ще е хубаво аз бих ползвал линия с неповече от 2гр по нея. Нещо като 4+2гр или 3+1.5гр. Задължително с карбонова антена, за да си виждат евентуални повдигания. Само, ако не е удобно бих сложил по-тежка линия.
Кука с повод към 30-35см, после вирбелче с дропер до него №6-8, 40-45см по-нагоре основната тежест- верижка от №6.
Ако рибите са твърде капризни може да се добави още един дропер и основното да се окаже на около метър от куката, но при толкова леки монтажи едва ли ще се наложи.
Стоп сачма на да кажем ...50см над основната група и готово.
Кука с повод към 30-35см, после вирбелче с дропер до него №6-8, 40-45см по-нагоре основната тежест- верижка от №6.
Ако рибите са твърде капризни може да се добави още един дропер и основното да се окаже на около метър от куката, но при толкова леки монтажи едва ли ще се наложи.
Стоп сачма на да кажем ...50см над основната група и готово.