Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Диоптрична маска
Модератор: nkolev66
Re: Диоптрична маска
Здравейте колеги , имам питане - изписани са ми +3.75 диоптъра за далеко , за обикновенни очила . Колко трябва да е диоптъра на стъклата на маската във връзка с това пречупване / увеличение/ между въздух и вода ? А дано имам късмет някой да ме светне .
- Jack Daniels
- разбира нещата
сигурен ли си че не ти е изписал очилата за четене ? за далеко би трябвало да са минусови
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Прощавай колега , дали сме късогледи (-) или далекогледи(+) диоптри и за двете корекции се предписват очила за близо / четене / и далеко / над 30- 40 см . Моят диоптър за близо / четене/ е пак (+) , но е с по-голяма стойност . Прощавайте за отклонението , та на въпроса ми .Ако някой може да ме светне , че белким да фокусирам мътилката в нашето море. Успех на всички !Jack Daniels написа:сигурен ли си че не ти е изписал очилата за четене ? за далеко би трябвало да са минусови
- Jack Daniels
- разбира нещата
Ами след като стъклата на маската са на същото или почти на същото растояние от очите ти, би трябвало диоптъра да си е същия, НО ако слагаш лещи /на очите си, а не на маската/ със сигурност има разлика, мога да ти кажа че за минусовите лещи разликата е от порядъка на 0,25 до 1,25 диоптъра в намаление от диоптъра за очилата, но това ще ти го определи доктора
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Благодаря ти колега , за евентуалните насоки . Тъй като гледам май трябва да случа на очен доктор ,който си е имал вземане-даване с гмуркачи или колеги на които им е направила впечатление разликата между диоптрите на обикновенните им очила и тези на маската. И най-важното да виждат почти като на сушата .Благодаря ти още веднъж.
- manuk
- научил се да хвърля
С този проблем (маска с диоптър) моят син, се бори повече от 15 години.Ч Е Ф О написа:....... Тъй като гледам май трябва да случа на очен доктор ,който си е имал вземане-даване с гмуркачи или колеги на които им е направила впечатление разликата между диоптрите на обикновенните им очила и тези на маската. И най-важното да виждат почти като на сушата ......
Първоначално той се гмуркаше с контактни лещи.
Неудобството е, че ако трябва да се промият стъклата на маската при запотяване, трябва да се стискат(притварят) очите, тъй като има опасност някоя вълна да отнесе контактната леща, което на няколко пъти се е случвало.
Имаме наша близка, която има оптичен магазин.
Решихме, че най-разумно ще е тя да направи изследване на очите и да изреже диоптрични стъкла по стъклата на маска Технисуб с която сина ми се гмуркаше.
Първият проблем беше че всички диоптрични стъкла, които се получават в оптичните магазини са с диаметър 8 сантиметра. За да се изрежат стъклата и всичко да е във ред бяха необходими диоптрични стъкла с диаметър около 11 сантиметра.
С много търсене се намериха стъкла от някаква немска фирма с диаметър на лещата 10 сантиметра.
Трябваше да се примирим с този компромис, защото нещата не се получиха както трябва и се създадоха следните неудобства:
1.Поради по-малкия диаметър на диоптричните стъкла, те не можеха да се изрежат така , че центровете на лещите да съвпаднат с центровете на очите, а маската е с фиксирано междуцентрово растояние.
Много важно условие, за да се вижда нормално е тези центрове да съвпадат.
На всеки човек разстоянието между очите е различно. За това и има различни носещи рамки за очила, така по-лесно се нагаждат диоптричните стъкла, след изрязването им, към центровете на очите.
2. За разлика от стъклата на маската, диоптричните стъкла не са със равна повърхност и се наложи уплътняването им с добавяне на силикон.
Въпреки тези неудобства нещата се получиха горе долу, а неудобството беше, че след няколко часова употреба на маската, се появява главоболие от несъвпадение на центровете на диоптричните стъкла и центровете на очите.
След 15 годишна употреба, тази година маската протече и реших да я ремонтирам, при което се счупи едното стъкло.
Реших да постъпя като бял човек и да купя маска на която се поставят диоптрични лещи. Разбрах, че се продават маски Лук на Техносуб, Фокус на Креси и Бьоша на които се поставят диоптрични стъкла.
Когато направих запитване, се оказа че първо стъклата са през 0,5 диоптъра.
Второ никой не се интересува от междуцентровото разстояние на очите.
Трето, струват половин заплата.
Освен това маските идват в България с нормалните си стъкла, поставени на маската и диоптричните като резерва, и в магазина от който ви продават маската се монтират диоптричните стъкла?????
От всичко казано до тук извода е: че е нормално, тези маски за цената на която се предлагат да се правят по зададена рецепта на очен лекар, която да се изпрати до фирмата производител, където да се мотират диоптричните стъкла, за да се осигури точното междуцентрово разстояние на очите.
Ако има колеги, които ползват такава маска с диоптрични стъкла, ще добре да си кажат мнението, дали си заслужават цената и вършат ли наистина работа, или отново да прибягна до услугите на моята позната в оптичния магазин.
........................................................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
-
- ще става разбирач
Манук, позволи ми да не се съглася с теб
Отдавна не е проблем да се намира (купува) каквото и да е от нета (2007 ни одобриха в Пей Пал, ако не се лъжа). Доста фирми предлагат маски или стъкла по поръчка и не е като да не се съобразяват с нищо. Трябва да отидеш на оптометрист или очен лекар, прилагаш си изследванията и маската (стига да не е от балканската война) с отбелязаното междуочно разстояние и си поемаш шипинга...Ако ти излиза скъпо-си поръчваш сферични стъкла от ширпотребата- предлагат за монтаж вътре в маската или такива, които заменят оригиналните. Има и бифокални и каквито ти скимне...Стъпката от 0.5 диоптър, не е кой знае какъв проблем. Ако си късоглед отчиташ си фактора на водата и слабият астигматизъм (ако е наличен) и закръгляваш-надолу, или нагоре с оглед намаляване на инвестицията в бъдеще.
За далекогледството е ясно (доколкото помня не прогресира...
). Хората с високи диоптри трябва да се лишат от нискообемни маски и така...
Проблема, е за колегите със силно изразен астигматизъм - поръчват се специални сферо-цилиндрични стъкла, пък и там всеки си е индивидуален и ширпотреба не върви-излиза по-скъпо ( 250 - 300 $ на маска), но поне можеш да виждаш рибите, а не стреляш по силуети или като снайперист с едното око
(и не те боли главата от сферичните стъкла)
Това за половин заплатата, всеки сам си определя.
Проблема с тунелното виждане, в по високите диоптри е решен също. Общо взето на всичко се намира колая, стига да има желание и финикийски знаци - само на мен не можаха да ми решат проблема с цигарките под водата
Поздрави и наравни !

Отдавна не е проблем да се намира (купува) каквото и да е от нета (2007 ни одобриха в Пей Пал, ако не се лъжа). Доста фирми предлагат маски или стъкла по поръчка и не е като да не се съобразяват с нищо. Трябва да отидеш на оптометрист или очен лекар, прилагаш си изследванията и маската (стига да не е от балканската война) с отбелязаното междуочно разстояние и си поемаш шипинга...Ако ти излиза скъпо-си поръчваш сферични стъкла от ширпотребата- предлагат за монтаж вътре в маската или такива, които заменят оригиналните. Има и бифокални и каквито ти скимне...Стъпката от 0.5 диоптър, не е кой знае какъв проблем. Ако си късоглед отчиташ си фактора на водата и слабият астигматизъм (ако е наличен) и закръгляваш-надолу, или нагоре с оглед намаляване на инвестицията в бъдеще.

Проблема, е за колегите със силно изразен астигматизъм - поръчват се специални сферо-цилиндрични стъкла, пък и там всеки си е индивидуален и ширпотреба не върви-излиза по-скъпо ( 250 - 300 $ на маска), но поне можеш да виждаш рибите, а не стреляш по силуети или като снайперист с едното око

Това за половин заплатата, всеки сам си определя.
Проблема с тунелното виждане, в по високите диоптри е решен също. Общо взето на всичко се намира колая, стига да има желание и финикийски знаци - само на мен не можаха да ми решат проблема с цигарките под водата

Поздрави и наравни !
- manuk
- научил се да хвърля
Колега deso_bg,deso_bg написа:.....Трябва да отидеш на оптометрист или очен лекар, прилагаш си изследванията и маската (стига да не е от балканската война) с отбелязаното междуочно разстояние и си поемаш шипинга.....Общо взето на всичко се намира колая, стига да има желание и финикийски знаци.....
Точно това казвам и аз, че е необходима намесата и на очен лекар и съответната рецепта от изследванията, към фирмата произвеждаща маската.
На всички места, където направих запитване ми беше отговорено с учудване и неразбиране, защо пък е толкова важно междуцентровото разстояние и едва ли не, това е някакъв ненужен каприз.
Виждам, че си минал по утъпкана пътека, може ли повече подробности, къде ти направиха маската, по изследванията от очен лекар. В кой град и магазин?
Колкото за Финикийските знаци ще се немерят такива, стига всичко да е както трябва.
................................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
А дано успеете момчета че и на мен ми е интересно .А може ли да се намали увеличението което се получава от маската .Имам в предвид че аз съм добре с очите за сега ма рибите винаги ми изглеждат по голями отколкото са ,предполагам че при всички е така или се лъжа?
Просто не съм се замислял до сега
.Ако някой знае повече да каже.
Просто не съм се замислял до сега

Че ти това за проблем ли го имаш ?australia написа:А може ли да се намали увеличението което се получава от маската .Имам в предвид че аз съм добре с очите за сега ма рибите винаги ми изглеждат по голями отколкото са ,предполагам че при всички е така или се лъжа?
Просто не съм се замислял до сега.Ако някой знае повече да каже.

Тъкмо по-лесно ще ги целиш.
Виж, ако се намери някоя маска за мъток,ще съм страшно заинтересуван (стига числото да е трицифренно).
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Е да де но може ли да се оправи?
Батка, може по принцип да се оправи, ама за целта, трябва да се потрудим генерално.Иначе казано да си дадем зор и да променим закона на дифракцията (пречупването) на светлината , при преминаването и през среди с различна плътност.Трудна работа ще е.australia написа:Е да де но може ли да се оправи?
Заеби....гледай си ги големи и свиквай.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
А с намаляващи лещи неможе ли да се коригира ?
-
- ще става разбирач
Здравей Манук,
Аз диоптрична маска не ползвам, инфото което споделих е от приятели, форуми и обща култура ! Пътеката, за която говориш, я отъпка един близък приятел, като с него започнахме от монтиране на рамка за очила в маската,през всички възможни опции и стигнахме до поръчкова бройка, с която той се чувства прекрасно в морето. Всичките, не самоделни маски и стъкла са правени на място в чужбина или поръчвани онлайн. Ако държиш да ти кажа от къде са поръчвани успешните - мога да попитам, защото не помня в детайли
Можеш, да си отбележиш междуочното разстояние и сам на маската. Добре е да работиш на по-светло, защото зеницата се свива. Предполагам, синът ти след като носи очила, си знае данните - та след това, можете да проверите с просто измерване с точност до милиметър, дали всичко е наред. Ето как :
http://youtu.be/jfqf8xLnboo
Поздрави и наравни !
Аз диоптрична маска не ползвам, инфото което споделих е от приятели, форуми и обща култура ! Пътеката, за която говориш, я отъпка един близък приятел, като с него започнахме от монтиране на рамка за очила в маската,през всички възможни опции и стигнахме до поръчкова бройка, с която той се чувства прекрасно в морето. Всичките, не самоделни маски и стъкла са правени на място в чужбина или поръчвани онлайн. Ако държиш да ти кажа от къде са поръчвани успешните - мога да попитам, защото не помня в детайли

Можеш, да си отбележиш междуочното разстояние и сам на маската. Добре е да работиш на по-светло, защото зеницата се свива. Предполагам, синът ти след като носи очила, си знае данните - та след това, можете да проверите с просто измерване с точност до милиметър, дали всичко е наред. Ето как :
http://youtu.be/jfqf8xLnboo
Поздрави и наравни !