РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 956
Регистриран на: Пет Сеп 08, 2006 9:06 am
Местоположение: Пловдив/Димитровград
Обратна връзка:

РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от GODFATHER »

КОЛЕГИ МОЛЯ ДАЙТЕ НЯКОЯ РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА С КОЯТО ДА ИЗБЕГНА НЕПРИЯТНИТЕ МАЛКИ КОСТИЦИ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Панирана щука

Мнение от sapuna »

2 порции

Продукти:

360г риба
40г топено масло
2 лъжици супена галета
1 лъжица брашно
1 яйце
200г картофи
120г кисели краставички
сол

Начин на приготвяне:

* Почистената и обезкостена щука/само филета/ се посолява един час преди панирането, защото рибата мъчно се осолява.
* В отделни съдове се приготвят брашно, яйцe и галета.
* Рибата се панира най-напред в брашно, после в яйце, галета и пак в яйце.
* Пържи се в гореща мазнина.


Поднася се топла с пържени картофи и кисели краставички.

####################################################


Пълнена щука


Продукти
1кг изчистена щука
50 мл лимонов сок
4 ск. чесън стар
200 мл вино бяло
60 гр масло
50 гр орехови ядки
50 гр бадеми
50 гр стафиди
100 гр морски дарове
50 мл зехтин
1/4 вр. магданоз пресен
2 домата

Приготвяне
1.Задушете в 3/4 от зехтина и половината вино всички продукти, нарязани на ситно
2.Почистете рибата, напълнете я с така приготвената плънка , зашийте отвора и я покрийте с резени домати
3.Сложете я в намаслена тава и я полейте с разтопено масло
4.Печете рибата на фурна като по време на печенето я обливайте с останалото вино, разбъркано със зехтина и лимоновия сок
5.Сервирайте я топла.


НАЗДРАВЕ И НАСЛУКА!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

360гр :shock: :shock: бе ти ме разби бе пич :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Е какво да направя,като с толкова се засищам! :oops:
Пък и така пише в дебелите книги!Ама си има и формули-преизчислявай! :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от GODzillata »

GODFATHER написа:КОЛЕГИ МОЛЯ ДАЙТЕ НЯКОЯ РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА С КОЯТО ДА ИЗБЕГНА НЕПРИЯТНИТЕ МАЛКИ КОСТИЦИ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!
Малките костици ще избегнеш с...голяма щука. :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от rino712 »

Значи аз приготвям щуката пържена-1 се осолява предния ден,2 ако е над1.5кг се нарязва на щайби,ако е по малка я режа на парчета по7-8см като от двете страни правя прорези през 2см до централната кост,3 смесвам равни количества сусамено семе и царевично брашно,4 рибата се панирва в готовата смес и се пържи до златисто.Получава се нещо ФАНТАСТИЧНО! Рецептата важи и за другите риби-особено шаран.
А забравих-има едно голямо условие за да изпълните рецептата,а именно-да уловите ЩУКАТА :D :wink: Приятен апетит!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Мнение от GODzillata »

Изпържените шайби се заливат със сосче от лимонов сок, смачкан чесън, магданоз и малко зехтин.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
mastika
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Окт 27, 2008 3:24 pm
Местоположение: Русе

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от mastika »

Сапуне първата щука която хванах в живота(а това стана вчера) я сготвих по твоята рецепта за пълнена щука :D , страхотно се получи и с жената ни плющяха ушите докато нагъвахме, достойна е за изискан ресторант и за яко наплюскване с верни другари. Само бях слушал какво удоволствие е да уловиш щука и чак сега го разбрах на практика, но това е за друга тема
Аватар
freax
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 124
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 4:30 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от freax »

Сапуне, евала! :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Днес за празника напълнихме една щука, малеееее, малееееее.
Стана чудна кулинарна оргия
Жеден съм, пък вода не ми са пий.
Изображение
Пламен Петков
новобранец
новобранец
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Авг 12, 2010 2:09 pm
Местоположение: Казанлък

Re:

Мнение от Пламен Петков »

rino712 написа:Значи аз приготвям щуката пържена-1 се осолява предния ден,2 ако е над1.5кг се нарязва на щайби,ако е по малка я режа на парчета по7-8см като от двете страни правя прорези през 2см до централната кост,3 смесвам равни количества сусамено семе и царевично брашно,4 рибата се панирва в готовата смес и се пържи до златисто.Получава се нещо ФАНТАСТИЧНО! Рецептата важи и за другите риби-особено шаран.
А забравих-има едно голямо условие за да изпълните рецептата,а именно-да уловите ЩУКАТА :D :wink: Приятен апетит!
Звучи добро,а и е сравнително просто за приготвяне.Все намирам едни сложни рецепти... Тъкмо днес улових 2 шуки на яз.Копринка (има ги в изобилие).Рецептата ще се пробва :P
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от tiho_roev »

GODFATHER написа:КОЛЕГИ МОЛЯ ДАЙТЕ НЯКОЯ РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА С КОЯТО ДА ИЗБЕГНА НЕПРИЯТНИТЕ МАЛКИ КОСТИЦИ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!
Здравей колега аз я правя така чиста класика брато :D
рецепта за уловена Изображение :D
Изчистената измита и подсушена риба я осоляваме и наръсваме с малко черпипер след това я нарязва ме на шайби около 2см не по малко оставяме да престои малко в хладилника за да си поеме солта след това я пъжим в обикновена панировка вадим на салфетка да се отцеди олиото и сервираме по 3бр заляти с
Холандски сос
Подходящ за гарниране на ястия от птиче месо или риба.


5 порции

Продукти:

3 жълтъка
10мл лимонов сок
20мл вода
100г масло
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
•Сложете на огъня съд с вода.
•Разбийте жълтъците с лимоновия сок и водата.
•Поставете на водна баня.
•Разбийте сместа 3-4 минути докато се сгъсти.
•Прибавяйте по една супена лъжица стопено масло като продължавате да биете.
•Сложете сол и черен пипер.
•Отстранете от огъня, но запазете соса на топло.

и трябва да сте получи ето товаИзображение :D наздраве и наслука :D
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
ruci_bo
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Дек 22, 2009 6:08 pm

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от ruci_bo »

Ето една и от мене - щуката да поседи във фризера поне десетина дни (не изчистена!!), размразява се и се попарва във вряща вода за около минута, след попарването кожата се маха вече много лесно. Отделят се филетата - голяма част от малките костици също падат при отделянето останалите кое видя издърпвам кое не - здраве да е! Филенцата се нарязват на удобен за паниране размер! Заливат се със - лимонов сок - не от жълто шишенце, а от лимон, подправка за риба от купешките миксове, соев сос, малко бира или червено винце, зехтин, ако няма олио - с таз смес трябва да поседят минимум 2 часа! След това панировка!
Ми това е! Наздраве!
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 790
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 4:05 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от katri »

Колега, каква е идеята рибата да се замразява нечистена?
Риболовец,а не рибар съм аз!!
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от docenta »

katri написа:Колега, каква е идеята рибата да се замразява нечистена?
Идеята е като при океанския и морския промишлен риболов. Още съвсем прясната щука се слага на минус 18 градуса без да се чисти и тогава още в първия час всичко заедно с вътрешностите става на камък, без да се развиват болестотворни бактерии и гниене на вътрешностите. ПРИ ПОСЛЕДВАЛОТО СЛЕД ДЕСЕТ ДНИ РАЗМРАЗЯВАНЕ, неслучайно го пиша с главни - тургорът на клетките е тотално разбит и костите се вадят лесно, както и се снема кожата. Друг е въпросът, че месото става по-кашкаво и губи от вкусовите си качества, но това е мързеливата промишлена схема. По принцип уловената щука е най-вкусна прясна и до три кила.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
simbat
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 440
Регистриран на: Пон Фев 28, 2005 11:49 am
Местоположение: Varna
Обратна връзка:

Re: РЕЦЕПТА ЗА ЩУКА

Мнение от simbat »

Как се получават обезкостени филета от щука има клипове в YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=k1pwb8NzoMI
http://www.youtube.com/watch?v=H3-GLr9bTXM

Oткакто живея в чужбина се промениха и разбиранията ми за приготвяне на пържена риба.Та рибата я пържим само филе без кости и се сервира обезателно със сос Тартар.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”