Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

кука с лопатка
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: кука с лопатка
И аз тъй, с този възел- не по малко от шест навивки и не повече от осем; влакното излиза нагоре, от вътрешната страна на лопатката
Ако повода е флуорокарбон, навивките са твърдо осем; връзвам възела първо по-надолу от лопатката, плюнча и стягам, придвижвам го до лопатката и тогава го стягам окончателно в 1-2 фази и постепенно

Много се заблуждаваш,по физика къде си бил.Crossfire го обясни,ти си прави на пръста как дърпа,аз съм го правил когато е трябвало.И не ми трябват монтажи,я кажи на без възловия къде минава повода отвътре или отвън,ако пишеш ,че е отвън ще се чудя как си вадил толкова риби без фиткиsnegk написа:Колега, когато е с лопатка и влакното е от вътрешна страна, при хващане на риба, ние напъваме на горе, респективно рибата на пред, и влакното опира на лопатката и се прерязва.Обаче когато е отзад, зад лопатката, тогава лопатката е зад влакното при вадене на риба.Вземи един монтаж вкъщи, пробвай да хванеш куката с лявата ръка и дигай повода с дясната и ще разбереш за какво говоря.pescador5 написа:Влакното винаги трябва да е от вътрешна страна на стеблото-респективно лопатката или ухото,независимо от възела.Тия куки ги е рисувал някой профан,няма с обърнати навътре лопатки, с ухо има.

-
- и господ не е толокова добър
Разликата в кука с ухо и кука с лопатка е голяма, начина на работа при косъм и директно слагане на стръв, също.В зависимост от това къде ловим, дали на дъното или над него, от там идва и убождането, на горната или долната джука.И спри да се чудиш как съм вадил толкова риби,вадил съм ги с мерак и майсторлъкpescador5 написа: Много се заблуждаваш,по физика къде си бил.Crossfire го обясни,ти си прави на пръста как дърпа,аз съм го правил когато е трябвало.И не ми трябват монтажи,я кажи на без възловия къде минава повода отвътре или отвън,ако пишеш ,че е отвън ще се чудя как си вадил толкова риби без фитки![]()
![]()

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
A за да бъдем честни, куката винаги се извива самостоятелно по посока на влакното и от коя страна ще е е без значение.За риболова на дъно е друго

Едно и също е,ако е отзад при напън се забива по-лошо, а и отделно извивката на лопатката прерязва влакното/винаги наклона и е назад-навън/.За това и често се среща термина -скъса ми.
-
- учете се от него
При куките с лопатка и риболов "на плувка", има съществено значение от коя страна ще е влакното- от вътрешната или от външната.snegk написа:A за да бъдем честни, куката винаги се извива самостоятелно по посока на влакното и от коя страна ще е е без значение.За риболова на дъно е друго![]()
1. За засичането на рибата- това е основното!
2. За последващото и безаварийно докарване до кепа.
При куките с ухо и самозасичащи монтажи "на косъм", нямаме засичане а имаме самозасичане и последваща допълнителна подсечка с цел куката да се дозабие допълнително и дълбоко. Там също е съществен момента в последната фаза на правенето на безвъзловия възел, влакното да мине през ухото "отвън-навътре"; обратното би било равносилно все едно на кука с лопатка, влакното да минава зад лопатката

Ползвам само първият възел,а намотките са в зависимост от монтажа 5-8,видът кука,използването на термошлаух и т.н,досега този възел никога не ме е дънил!
Изцяло подкрепям Илийката 90% от рибите се шият за долната джука,да хванеш на косъм шаран или амур за горната джука е рядкост,обикновенно свързана със супер късмет,дължащ се на некъдърен монтаж,особенно при поп-ъп монтажите,където просто почти няма вариант да се хване риба за горната джука!Това се отнася за класическият шарански риболов,където разчитаме на самозасичане и се лови с олова не по-малки от 70гр.
Изцяло подкрепям Илийката 90% от рибите се шият за долната джука,да хванеш на косъм шаран или амур за горната джука е рядкост,обикновенно свързана със супер късмет,дължащ се на некъдърен монтаж,особенно при поп-ъп монтажите,където просто почти няма вариант да се хване риба за горната джука!Това се отнася за класическият шарански риболов,където разчитаме на самозасичане и се лови с олова не по-малки от 70гр.
-
Ей това е възела, двете влакна са под намотките.

Ето, влакното е от страната на жилото, рибата е убодена за горната джука.

Тука за долната джука.

Ето и влакното зад лопатката.
Долна джука.

Горната джука.

Всеки да си прави изводите сам.Куката е правих от алуминиева тел и капрон, за подобро виждане.

Ето, влакното е от страната на жилото, рибата е убодена за горната джука.

Тука за долната джука.

Ето и влакното зад лопатката.
Долна джука.

Горната джука.

Всеки да си прави изводите сам.Куката е правих от алуминиева тел и капрон, за подобро виждане.

-
- учете се от него
С куки с лопатки обикновенно се засича "нагоре", а не "надолу" и в 99" от случаите риболова "на плувка"(в т.ч. и на шарани) е с такива куки
п.п. Адаш, честит празник

п.п. Адаш, честит празник

-
Мерси адаш.Точно нагоре дърпам повода и куката е с лопатка, мачкал съм я с чука

според мен проблема не е само в това че има лопатка на куката. Проблем има и в това ча тя е леко изнесена навън. За това редя влакното както съм го показал на снимката с възел 1. За мен това е най здравия възел особено ако говорим за куки с размер по-малък от 12. При правилно подреден възел /1/ здравината му е супер а що се отнася до онзи възел на рисунката който го има като пример отказах се от него с клетва.

ПС:Исках да видя дали някой е ползвал възел №5 защото ми се вижда доста смислен.

ПС:Исках да видя дали някой е ползвал възел №5 защото ми се вижда доста смислен.
скобара е риба проклета

- CrossFire
- разбира нещата
pojara28 написа:... а що се отнася до онзи възел на рисунката който го има като пример отказах се от него с клетва.

Като здравина, вече казах - 100%. Относно направата му, човек може да попадне на следния проблем: при започването на намотките, влакното, лежащо успоредно на телта започва да се увива заедно с другото. Аз този проблем съм го решил така: Ролката с влакното за повод го поставям под десния си бут

Като заключение ще кажа, че всеки връзва както е свикнал и отрича всичко останало с малки изключения. А куката дали с лопатка изнесена назад или с око(ухо) без значение от посоката му, влакното винаги ще ми минава от посока на жилото.

Точен отговор.На дъно почти винаги куката е в долната джука на рибата.имал съм и случаи(с използван по дълъг повод) когато куката е погълната на дълбоко от рибата и ми се е налагало да режа повода.но на дъно никога не ми се е случвало риба закачена отгоре.за мен възел 1 е №1.п.с. Илийката както винаги изчерпателен и МожещPavkata 1977 написа:Ползвам само първият възел,а намотките са в зависимост от монтажа 5-8,видът кука,използването на термошлаух и т.н,досега този възел никога не ме е дънил!

колеги, да ми простите негърския въпрос, може ли някой да посочи линк, картинка или упътване как се прави възел номер 1? нещо не ми е ясно как се пъха края на влакното под намотките. каква е последователността на правене на възела.