За хищник на яз. Жребчево

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: За хищник на яз. Жребчево

Мнение от G.Petkov »

na4o_kz написа:Давам инфо,а не рецепти за готвене.Човек дава инфо и 5 човека му скачат на главата..
Начо,
Не им се връзвай. Има няколко големи риболовци от форума, за който щука от 1.5 килограма е малка рибка и трябва да се връща във водоема.При положение, че ловят целогодишно щуки по 8-10 кг, е сигурно че всичко друго им се вижда малко.Въпрос на гледна точка и на майсторлък.
А аз ще дам и рецепта.Кулинарните качества на щуките над 1.5 кг рязко се влошават, месото на рибите става по-твърдо,сухо и тричаво. Най-вкусна е щука от 0.800 до 1.200 кг. За това и на мен са ми заявили - у дома щука над 1кг да не нося.
Щука от 0.800 кг е дълга 48 см.
Наслука.
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

Ей момчета не се карайте,наистина в момента на Жребчево има мнооого щука-преобладава дребната до 700-800 грама.Баща ми е Горски стражар,с колегата му по цял ден обикалят язовира и казват че такова чудо не са виждали никога до сега.Дори от ИАРА са изказали мнение че такава популация на щука може да се окаже пагубна за някой други видове риба.Има места кадето на всяко хвърляне на блесната има удар.Не знам на какво се дължи това изобилие,може би на това че язовира задържа високо ниво на водите си и се излюпи всичкият хайвер(за жалост по голямата част от малките рибета сигурно вече са изядени от въпросните "писалки")
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
timoteev
новобранец
новобранец

Мнение от timoteev »

http://www.hvanah.com/?page=shared&id=1890 ето щуката от 26.08.
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

timoteev написа:http://www.hvanah.com/?page=shared&id=1890 ето щуката от 26.08.
Браво колега!Тази къде ти удари,на кое място и на какво ако не е тайна?
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
Кънев
новобранец
новобранец

Мнение от Кънев »

Ако си спомняте пролетта на 2004 г. и лятото на 2005 г. бяха много дъждовни - тогава бяха наводненията. През 2005 година яз. „Жребчево” беше пълноводен до късна есен. В края на месец септември от приятели риболовци разбрахме, че в района на стената на язовира се лови щука на спининг. Това се оказа вярно. През месеците септември и октомври направихме с мой колега риболовец три запомнящи се риболова на щука. Рибите бяха с големина от половин до един килограм тогава. Проверяващи риболовни надзиратели ни казаха, че щуките са изпуснати през миналата 2004 г. от николаевските рибарници. Можете да си представите колко и какви крокодили са останали от тогава в язовира, след като ние двамата за три излета уловихме или изпуснахме около 30 броя. Оттогава интересът ми към този вид риболов значително поспадна, защото разбрах, че щуката през есента, ако я има, се лови на всякакви искуствени примамки, стига да не е много слънчево през деня. Всякакви митове за атмосферно налягане, лунни фази или посока на вятъра са нестойностни.
Очевидно е, че популацията на щука в язовира е много голяма и би било жалко да намалеят количествата на другите видове риба за нейна сметка, тъй като аз считам, че в язовира няма лоша риба, и всеки вид трябва да има своя шанс да оцелее.
timoteev
новобранец
новобранец

Мнение от timoteev »

vanboxer написа:
timoteev написа:http://www.hvanah.com/?page=shared&id=1890 ето щуката от 26.08.
Браво колега!Тази къде ти удари,на кое място и на какво ако не е тайна?
Има едно заведение графа или нещо подобно след него завиваш в дясно ако идваш от юг.
http://www.hvanah.com/gmap.php?lid=81 виж първото инфо под Паничерево.
Удари на дъно на 16-17см. бабушка .
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

Има едно заведение графа или нещо подобно след него завиваш в дясно ако идваш от юг.
http://www.hvanah.com/gmap.php?lid=81 виж първото инфо под Паничерево.
Удари на дъно на 16-17см. бабушка .[/quote]

Мерси колега!
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

Между другото от 1ви и 2ри басейн на рибарниците в Николаево ежегодно изтърват доста риба в реката(шаран и щука най вече),което допълнително "нажежава"обстановката.За тези на които още не им се вярва,само ще спомена факта че двама души за 1 седмица хванаха и пуснаха обратно във водата около 500 щуки.Не е печатна грешка 500!Всичките с размери от 200гр до 1кг и само на въртяща се блесна.Пичовете си направиха кефа и се прибраха в София.Аз тази година от щука не можах да си хвана дежурните бели риби и костур :-(
Така че моето мнение е "NO MERCY" за тия зъбати гадинки ;-)
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
maistor_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от maistor_ribar »

За щуката в Жребчево има логично обяснение .Но на яз.Копринка има съшия проблем с щуките.Там какво ще е?От къде се взеха толкова?
Лягам с мисълта,че утре пак ще съм за риба.Риболов NON STOP!
asp-erman
новобранец
новобранец

Мнение от asp-erman »

Чета,чета и не мога да повярвам на ушите си що за отношение имат към щуката някои колеги.Извинявам се за грубия тон който ще използвам,но това за мен си е напълно некомпетентно и бих казал дори просташко отношение към един елитен и достоен хищник,стига да бъде оставен да достигне прилични размери.И на чия популация на ценна риба би попречила щуката? Може би на слънчевката и дребния костур,който изобилства в язовира,или някоя и друга дребна бабушка и каракуда.А за числеността на щуката се заблуждават почти всички,че е много голяма.За разлика от костура,който е с много пъти по голяма численост,почти цялата популация от щука е разположена в крайбрежната зона и най-вече в заливите и от там се създава илюзията за многочисленост.Я пробвайте по дълбоките и открити места или попитайте някой с лодка от 50м навътре колко често се лови щука!За мен това зарибяване на този изстрадал язовир(както и всички останали водоеми в БГ)си е дар Божи,само че се оказва,че не знаем какво искаме-когато няма ревем,когато има пак ревем.Ами тогава прибирайте смело писалките с мисълта,че вършите благородно дело и следващите години си ловкайте на воля дребна ценна плевел.

А колегите които се притесняват,че няма да остане бяла риба имат сериозни основания за това,само че причина за това далече не е щуката.Това е една друга болна тема,която в момента не искам да засягам,само ще им кажа да бяха дошли да видят касапницата в края на март до забраната около устието на язовира.
Ribcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ribcho »

asp-erman написа: попитайте някой с лодка от 50м навътре колко често се лови щука

А колегите които се притесняват,че няма да остане бяла риба имат сериозни основания за това,само че причина за това далече не е щуката.Това е една друга болна тема,която в момента не искам да засягам,само ще им кажа да бяха дошли да видят касапницата в края на март до забраната около устието на язовира.
Точно с лодка в събота и неделя , в откритите части на язовира на дълбочина от 25 метра на воблери газещи 6 и 9 метра се улавяха щуки около 40-50 см.
Аз имах само в неделя на тези места 9-10 щуки .
Иначе за пролетния риболов на бяла риба си напълно прав.
asp-erman
новобранец
новобранец

Мнение от asp-erman »

Градски,дори и да греша по отношение на разпространението на щуката в язовира,все пак не мога да приема за нормално това изтребление на риба,която надхвърля тегло от 10кг и да се определя като напаст.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Напълно споделям по горното мнение.При щуката е развит канибализма,така че тя сама си регулира баланса.
През юни забелязах доста добра популация на бялата и за в бъдеще може да се очаква ,нещо положително .
На яз.Пясъчник,също на времето имаше мноооого бяла риба и никаква щука.Е,бялата пак изчезна.В кой е причината?
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Причината е, че трябва да има забрана един месец преди редовната и 10-15 дни след нея :!: :!: :!: Точно тези 20-30 дни преди забраната,колеги се научиха да ловят бялата риба на местата където се бие.Женските обаче там ги няма и само мъжките пазят дупките.Како се изловят мъжките,няма кои да пази дупките и хайвера а по-късно и личинката,стават манджа на всичко живо що плува във водоема.Намалява и оплождането на хайвера и още на следващата година веднага се забелязва липсата на мъжките.Отделно,всяка година сме свидетели как на Пясъчник стотици майстори рибари,ловят и прибират безогледно хиляди малки сулки.Така че,причината винаги е в някои и в нещо.Нищо не се случва просто така,винаги има виновен или виновни.Това е моето мнение.Лошо племе сме и толкова много месари има в България че не е истина.Малко или много,тук във форума се учим да спазваме някакви норми,никои не си позволява да се излага пред колегите когато са за риба заедно и това е гаранция че се учим.Толкова много обаче са хората дето не влизат по форумите и си я карат както си знаят,тъпчат чанти и чували и продават из махалата като гладни кучета.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

Може и да сте прави за щуката-всеки има право на мнение,но аз наистина мисля,че щуките са много сериозен конкурент на сулките.След последният ми излет миналата седмица в корема на щука 900гр намерих 3 костурчета и полуразожена 15см бяла риба.Мисля че малките сулки са една от най-лесните плячки на щуките.
Аз съм израстнал на "Жребчево"познавам всеки камък,всеки пън по дъното от "Фазанарията" до "ракетната площадка" ,ако някой не ми вярва готов съм да го оборя веднага.Вярвайте ми като тази година не е било до сега,нещо се случи с бялата риба.Не знам къде е причината,дали в щуката дали в масовата "сеч"преди забраната,но просто тази есен сулките ги няма на местата където ги ловя вече почти 20 години поред.Сега там на всяко второ хвърляне излизат "зъбати писалки" с кукички и туистери в устите и стомасите,остатък от колегите преди мен или вас.
Аз ни най-малко не се съмнявам ,че след година две ще хващаме елитни щуки.
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”